مدیر عامل بورس كالا: معاملات كشاورزی پس از 10 سال ركورد به ارزش 3300 میلیارد تومان شكسته شد.
حامد سلطانی نژاد در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما با اشاره به اینكه مجموع ارزش معاملات بورس كالا تا پایان سال گذشته به 117هزار میلیارد تومان رسید، افزود: براساس برآوردهای انجام شده سال گذشته برای نخستین بار حجم معاملات محصولات كشاورزی به 3 میلیون تن رسید كه در 10 سال گذشته بی سابقه بوده است.
وی همچنین درباره روند اجرای طرح ورود گندم به بورس كالا گفت: براساس مذاكرات انجام شده با مسئولان وزارت جهاد كشاورزی بخش قابل توجهی از گندم تولیدی در سال 97 در بورس كالا معامله خواهد شد.
روش كار در بورس كالا به این صورت است كه اگر گندم با قیمت پایینتر از قیمت بازار و قیمت خرید تضمینی در بورس فروش رفت مابه التفاوت قیمت به كشاورز پرداخت خواهد شد.
مدیر عامل بورس كالای ایران افزود: در سال گذشته گندم در چند استان كشور در بورس عرضه شد و تجربه نشان داد كه توانمندی لازم برای اجرای طرح وجود دارد.
سلطانی نژاد گفت: سال گذشته 450 تا 500 هزار تن گندم از بورس كالا صادر و بازارهای هدف جدیدی نیز شناسایی شد.
وی افزود: حتی اگر گندم تولید داخل برای صادرات كافی نباشد میتوانیم از طریق واردات تامین و گندم مورد نیاز بازارهای صادراتی را از این راه تامین كنیم تا بازارهای صادراتی حفظ شود.
زمینه و زیرساخت لازم برای حضور بخش خصوصی در معاملات بورس در حوزه كشاورزی فراهم شده است و 70 درصد محصول را بخش خصوصی و اشخاص حقیقی خریداری كردند.
مدیر عامل بورس كالای ایران گفت: خرید تضمینی محصول به ویژه گندم روش منسوخی است و حتی سازمان خواروبار جهانی نیز این روش را توصیه نمیكند بنابراین بهترین روش برای اجرای طرح قیمت تضمینی كه مورد تایید مجلس و دولت است عرضه گندم در بورس كالاست.
وی با اشاره به اینكه از 8 میلیون تن گندم خریداری شده از كشاورزان 2 میلیون تن آن در بورس معامله شد، افزود: روش كار در بورس كالا به این صورت است كه اگر گندم با قیمت پایینتر از قیمت بازار و قیمت خرید تضمینی در بورس فروش رفت مابه التفاوت قیمت به كشاورز پرداخت خواهد شد.
مدیر عامل بورس كالای ایران گفت: اجرای این طرح از اختصاص بودجه كلان برای خرید تضمینی گندم جلوگیری میكند سال 95 نصف بودجه عمرانی كشور به خرید تضمینی گندم اختصاص یافت، اما ادامه این روش صحیح نیست.
سلطانی نژاد افزود: روش قیمت تضمینی به جای خرید تضمینی هزینههای كشاورز را به یك سوم كاهش میدهد.
وی گفت: علاوه بر این كشاورزان حداقل دوسوم از پول خود را در مدت كمتر از 3 روز دریافت میكنند و پول با سرعت بیشتری به آنان بازمی گردد.
تاكنون هزار و 500 كیلوگرم زعفران در بورس كالا عرضه شد و قرار است 60 تن محصول زعفران كه سازمان مركزی تعاون روستایی از كشاورزان به صورت توافقی خریداری شده است در بورس عرضه شود.
مدیر عامل بورس كالای ایران افزود: زمینه و زیرساخت لازم برای حضور بخش خصوصی در معاملات بورس در حوزه كشاورزی فراهم شده است و 70 درصد محصول را بخش خصوصی و اشخاص حقیقی خریداری كردند.
سلطانی نژاد گفت: در طرح جدید اسامی كشاورزان به اضافه شماره حساب بانكی آنها در شبكه وارد شده است و پول كشاورزان پس از تحویل محصول به مباشر به حساب آنان واریز میشود.
وی افزود: كشاورزان میتوانند به طور مستقیم و بدون نیاز به مباشر محصول خود را به انبار بورس كالا تحویل دهند و گواهی سپرده كالا را به عنوان سند در بورس عرضه كنند بدون اینكه محصول را در انبارهای مختلف جابجا كنند و هزینه حمل را بپردازند.
مدیر عامل بورس كالای ایران همچنین از عرضه خرما در بورس خبرداد و گفت: محصول خرما از امسال براساس ماده 33 ارزش افزوده در بورس كالا عرضه خواهد شد.
سلطانی نژاد افزود: سال گذشته 700 هزار تن ذرت در بورس عرضه شد كه این روند امسال نیز ادامه دارد.
وی درخصوص عرضه زعفران در بورس كالا گفت: تاكنون هزار و 500 كیلوگرم زعفران در بورس كالا عرضه شد و قرار است 60 تن محصول زعفران كه سازمان مركزی تعاون روستایی از كشاورزان به صورت توافقی خریداری شده است در بورس عرضه شود.
معاملات زنجیره كامل سنگ آهن به بورس كالا منتقل شد
مدیرعامل بورس كالای ایران گفت: زنجیره كامل معاملات سنگ آهن دانه بندی شده و فولاد در بورس كالا انجام میشود.
حامد سلطانی نژاد در ادامه این مصاحبه اختصاصی با اشاره به اینكه اگر قرار است محصول و كالایی در بورس معامله و بازار آن مدیریت شود، باید زنجیره كامل آن مورد معامله قرار گیرد، افزود: صنایع بالادستی فولاد مدتها است كه در بورس معامله میشود و اكنون شرایطی فراهم شده است كه صنایع وابسته و پایین دستی فولادی نیز در معاملات بورس وارد شود.
صنایع بالادستی فولاد مدتها است كه در بورس معامله میشود و اكنون شرایطی فراهم شده است كه صنایع وابسته و پایین دستی فولادی نیز در معاملات بورس وارد شود.
وی گفت: در صنایع پایین دستی شكایتهایی داریم مبنی بر تأمین نشدن مواد اولیه، اما چون آمار و اطلاعات دقیقی نداریم اطمینان نداریم كه این ادعاها تا چه حد صحیح است بنابراین اگر زنجیره كامل صنعت در بورس باشد آمار و اطلاعات دقیقی از چگونگی تأمین مواد اولیه برای صنایع پایین دستی برای رفع مشكلات آنها خواهیم داشت.
مدیرعامل بورس كالای ایران افزود: تا پایان سال گذشته حجم معاملات محصولات پتروشیمی 3 میلیون و 900 هزار تن به ارزش 15 هزار میلیارد تومان فرآوردههای نفتی 10 میلیون و 800 هزار تن به ارزش 10 هزار و 400 میلیارد تومان و محصولات صنعتی نیز 8 میلیون و 800 هزار تن به ارزش 20 هزار و 500 میلیارد تومان بود كه این اعداد بی سابقه بوده است.
وی گفت: میزان معاملات بازار فیزیكی بورس در سال گذشته 50 هزار میلیارد تومان و معاملات بازار مالی نیز در سال گذشته 67 هزار میلیارد تومان بوده است.
بورس كالا مكانی است برای پوشش خطرپذیری در بازار كه با عرضه سكه در بورس برای نخستین بار بازار مالی از بازار فیزیكی پیشی گرفت و به ارزش 67 میلیارد تومان رسید.
مدیرعامل بورس كالای ایران افزود: بورس كالا مكانی است برای پوشش خطرپذیری در بازار كه با عرضه سكه در بورس برای نخستین بار بازار مالی از بازار فیزیكی پیشی گرفت و به ارزش 67 میلیارد تومان رسید.
سلطانی نژاد همچنین از راه اندازی قراردادهای بلندمدت در بورس كالا خبر داد و گفت: ?با اجرای طرح قراردادهای بلندمدت حضور فعالان اقتصادی افزایش یافت.
وی افزود: امروزه در جهان بورسها ابزارهای مبتنی بر كالا هستند و قیمت كالاها برای دو تا شش ماه تعیین میشود بنابراین فعالان اقتصادی میدانند قیمت مواد اولیه و محصولات مورد نیازشان تا ماههای آینده چه عددی است و میتوانند برنامه ریزی و خرید كنند بنابراین قراردادهای بلندمدت امكان میدهد به جای پرداخت تمام پول بخشی از آن را پرداخت و خود را در برابر نوسانات عادی قیمت ایمن كنند.