به گزارش سرویس فضای مجازی خبرگزاری صدا و سیما؛ چند سالی است كه روابط چهره به چهره كه موجب صفا و صمیمت بود به خاطر افراط در استفاده از اینترنت از بین رفته است؛
از همین روست كه می گوییم شبكه های اجتماعی امروز نقش پررنگی در متزلزل شدن خانواده ها داشته است. سالهای گذشته گفتگو بین اعضای خانواده چند ساعت بود حالا به چند دقیقه رسیده است؛ طبق اظهار نظر معصومه ابتكار، معاون امور زنان و خانواده رئیسجمهوری، گفتوگوی بیننسلی در خانوادهها از 2ساعت به 20دقیقه كاهش یافته است.
در بین پیامرسانهایی كه در ایران فعالیت می كنند تلگرام نقش پر رنگتری در میان مردم دارد. بر این اساس نظر چند جامعهشناس و روانشناس را در مورد تاثیرات این پیامرسان بر خانوادههایی ایرانی می خوانیم.
انتشار اخبار كذب، كاهش روابط خانوادگی و ایجاد روابط نامشروع نتیجه استفاده از تلگرام
امانالله قرایی مقدم جامعه شناس اظهار داشت: امروزه افراد بسیاری از پیام رسان تلگرام استفاده می كنند كه البته نحوه استفاده از آن بستگی به شخصیت افراد، تربیت افراد، تربیت خانوادگی و فرهنكی افراد دارد. از این رو تلگرام همانند یك شمشیر دو لبه است كه عده ای می توانند از آن درست استفاده كنند و عده دیگری استفاده نادرستی از آن داشته باشند.
قرایی ادامه داد: محتوای نامناسب و كاهش ارتباطات خانوادگی یكی از نقاط منفی پیام رسان ها می باشد؛ از زمانی كه استفاده از تلگرام و امثال آن در كشور رایج شده، به تدریج روابط خانوادگی كاهش پیدا كرده است. این پیامرسان توانایی آسیب زدن به بنیان خانواده، شایعه پراكنی و انتشار اخبار كذب را دارد؛ می تواند با انتشار گسترده یك خبر دروغ و شایعه آن را به حقیقت تبدیل كند.
این جامعهشناس در ادامه اظهار داشت: طیق بررسیهای انجام شده زنان شوهردار از طریق تلگرام و امثال آن با مردان غریبه ارتباط برقرار میكنند؛ با ایجاد این رابطه نامشروع بنیان و كانون یك خانواده از هم میپاشد. در نتیجه بیشك تلگرام تاثیرات منفی اجتماعی، سیاسی، اقتصادی زیادی داشته است. البته كسانی این عمل را انجام می دهند كه باورهای دینی ضعیفی دارند و به ارزشها پایبند نیستند.
امانالله قرایی مقدم در پایان با اشاره به محتوای نامناسب تلگرام اظهار داشت: هدف از ایجاد چنین پیامی انتقال محتوای نامناسب است تا جوانان را از درون پوچ و با تغذیه آنها افراد یك جامعه را شبیه هم كنند. اینها كه هدفشان ترویج فرهنگ ایرانی نیست و بر اساس مدل دهكده جهانی در صدد ایجاد جامعه ای با افرادی شبیه هم هستند.
تلگرام چه بلایی بر سر خانواده های ایرانی آورده است؟
تلگرام و ایجاد شكاف هایی در ارتباطات عاطفی زناشویی
سمیه محمدی، روانشناس، با اشاره به تاثیر تلگرام بر خانوادههای ایرانی اظهار داشت: به دلیل عدم بسترسازی مناسب برای استفاده از این برنامه یا برنامههای مشابه و همچنین عدم آگاهی كامل والدین از راههای كنترل و عدم استفاده درست آثار سوء زیادی دیده می شود. متاسفانه اطلاعات و محتوای تلگرام كه در حد و مناسب اعضا نبوده، خروجی منفی نامناسب مثل رفتارهای ضد هنجار، روابط پر آسیب و غیرمتعارف داشته است.
این كارشناس ارشد روان شناسی افزود: به دلیل جذابیت های كاذب ایجاد شده در این محیط برای نوجوانان و عدم آگاهی كامل از نحوه استفاده از این اپلیكیشن تاثیر زیادی در اتلاف وقت و فعالیت های مفید دیگر شده است، البته درصد پایینی از جوانان از این برنامه در جهت كسب درآمد، اطلاع رسانی و آموزش و كارآفرینی هم استفاده می كنند.
سمیه محمدی با اشاره به تاثیر تلگرام بر زندگی زناشویی گفت: ایجاد شكافهایی در ارتباطات عاطفی زناشویی، بستر مناسبی برای افكار پارانوییدی و همچنین شرایط آسانتر برای روابط خارج از خانواده موارد آسیبپذیر پیامرسان تلگرام بوده است. گروههای دوستیابی یا گاهی همسریابی، بیش از همه به روابط زناشویی آسیب می زنند.
تلگرام و آسیب به بنیان خانواده ایرانی
فاضل محمدی، جامعه شناس و آسیب شناس مسائل اجتماعی با اشاره به تاثیرات منفی تلگرام در جامعه ایرانی، اظهار داشت: بدون تردید،ظهور و بروز و عرصه چنین فناوریهایی در حوزه های متعدد اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی قابل بررسی است اما تاثیرات اجتماعی این نرمافزارها در جامعه ایرانی به مراتب بیشتر از جوامع دیگر به نظر می رسد.
محمدی گفت: این نرمافزارها به میزانی در میان اقشار اجتماعی و بهخصوص جوانان و نوجوانان رسوخ و رسوب پیدا كرده كه تاثیرات آن در اوقات فراغت این قشر از جامعه ایرانی نیز مشهود و ملموس به نظر می رسد.
این استاد دانشگاه افزود: با گذشت چند سال از فعالیت پیامرسانهایی همچون تلگرام در داخل كشور، امروزه شاهد فروپاشی بنیان خانوادههای ایرانی هستیم. دیگر روابط خانوادگی كه جزیی از رسوم مردم ما بود در كشور دیده نمی شود. همه مردم به تلگرام روی آورده اند؛ بهطوریكه فرزند برای درخواست آب از مادر خود در تلگرام پیام می دهد.
فاضل محمدی دانشجوی دكترای جامعه شناسی گفت: هدف پیام رسان هایی همچون تلگرام كه متكی به قوانین جمهىوی اسلامی ایران نیست از قبل مشخص بود و هدف اصلی آسیب به خانواده های ایرانی بود؛ باید سالها پیش به فكر پیامسانهای داخلی می بودیم تا مثل امروز نوجوانان ما با انبوهی از محتواهای غیر اخلاقی مواجه نشوند. اضافه كردن چند واحد درس در دبیرستان و در درس تعلیمات اجتماعی به مبحث شبكههای اجتماعی مجازی در قالب سواد رسانه ای می تواند مثمر ثمر واقع شود.