ابداع محققان شیرازی در روش سن یابی چشمه
پدر آبشناسی ایران از موفقیت در ابداع روش نوین اندازه گیری سن چشمهها در دانشگاه شیراز خبر داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مركز فارس، پدر آبشناسی ایران با بیان اینكه این روش برای اولین بار در دنیا ابداع شده و نتیجه رساله دكتری دكتر كاووسی است گفت: با این روش میتوان متوسط زمان ماندگاری آب در ذخایر زیرزمینی آبخوان چشمهها را بدست آورد.
پروفسور رئیسی افزود: تاكنون تعیین سن چشمهها با نمونه گیریهای متعدد و با صرف هزینههای گران و ارسال نمونهها به خارج از كشور با انجام آنالیز ایزوتوپی انجام میشد، اما با این روش جدید كه ارزانتر و دقیقتر است نیازی به ارسال نمونه به خارج از كشور و صرف هزینه نیست.
پروفسور رئیسی افزود: در این روش ابداعی مشخص میشود كه برخلاف تصور عموم، آب چشمهها متعلق به جدیدترین بارندگی نیست بلكه تركیبی از بارشهای بیست سال قبل است.
دكتر كاووسی دكترای آبهای زیر زمینی و عضو هیات علمی پژوهشكده منابع آب وزارت نیرو كه در تز دكترای خود موفق شد این روش علمی را ابداع كند گفت: در این روش با بهره گیری از میزان بارشهای دورههای مختلف در آبخوان چشمه، سرعت رسیدن ملكولهای آب از دورترین تا نزدیكترین نقطه به محل خروجی آب چشمه از كوه و حجم خروجی آب چشمه كه دادههای ارزانی هستند انجام میشود.
وی افزود: با كمك این دادههای ارزان توانیستیم هیدروگراف یا نمودارهایی از روند تغییرات آب خروجی چشمه با دور شدن از زمان هر بارندگی رسم و با تلفیق آنها به هیروگراف اصلی، سن چشمه را تعیین كنیم.
دكتر كاووسی گفت: با این روش می توان تخمین زد درصورت كاهش شدید بارندگیها و یا در دوران خشكسالی، روند تغییرات خروجی آب چشمه چگونه است.
مدیریت منابع آبی در حوزه چشمههای بزرگ، تشخیص میزان آلودگی چشمهها در صورت نفوذ آلایندهها به ذخایر آبی آنها و تعیین پایداری چشمه در زمانهای خشكسالی از كاربردهای روش ابداعی پرفسور رئیسی و دكتر كاووسی است.
پروفسور رئیسی گفت:این روش علمی در مجله بین المللی انجمن كارشناسان و غارشناسان آمریكایی با داوری سه داور بین المللی به عنوان یك روش جدید به چاپ رسیده و در دنیا برای اولین بار انجام شده است.
پرفسور رییسی معتقد است در دل كوه گر كه چشمه شش پیر از آن سرچشمه می گیرد مجرای عظیمی وجود دارد كه برای ادامه كار علمی و بهره برداری گردشگری ارزش سرمایه گذاری بسیاری دارد.