برهم زدن برجام برای آمریكایی ها گران تمام خواهد شد

رئیس موسسه آینده پژوهی جهان اسلام : برجام توافقی چند جانبه است و اگر آقای ترامپ بخواهد این توافق را بر هم بزند، اشتباه راهبردی خواهد بود.

1395/08/26
|
09:37
|

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ سید یحیی صفوی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری سه شنبه شب شبكه دو سیما با اشاره به اینكه تحولات جهانی از نظر سیاسی، اقتصادی، رسانه و فناوری تغییرات پرشتابی داشته است، افزود: می توانیم از این شتاب به عنوان فرصت، بهره برداری كنیم.
وی با بیان اینكه سیاست خارجی آمریكا در قبال ایران با تغییر روسای جمهور این كشور، تغییر زیادی نمی كند، گفت: سیاست آنها ادامه دشمنی و تخاصم با ایران خواهد بود.

صفوی ادامه داد: اگر چه قضاوت اكنون زود است و چگونگی رفتار آنها را باید در صحنه عمل بینیم اما واقعیت این است كه اكنون تیم جمهوری خواهان در كنگره، سنا و ریاست دولت آمریكا با هم یكدست شده اند.

وی افزود: جمهوری خواه ها سنّت تندروی علیه ایران داشتند و لابی نزدیك شدن به رژیم صهیونیستی و حتی برخی از كشورهای همسایه ما دارند بنابراین تخاصم علیه ایران ادامه می یابد.

رئیس موسسه آینده پژوهشی جهان اسلام درباره مواضع اسلام هراسی ترامپ گفت: این موضوع بیشتر حالت شعاری داشته است.

صفوی با اشاره به اینكه آمریكایی ها و اروپایی ها شدیداً به كشورهای اسلامی احتیاج دارند، ادامه داد: 75 درصد منابع ذخایر قطعی نفت و 57 درصد گاز جهان در كشورهای اسلامی قرار دارد همچنین وجود یك میلیارد و 600 میلیون مسلمان بازار بزرگی برای آنهاست.

وی با اشاره به اینكه كشورهای اسلامی از مهمترین بازارهای فروش سلاح آنهاست، گفت: بزرگترین بازار فروش سلاح آمریكایی ها منطقه غرب آسیا و به طور خاص كشورهای حوزه خلیج فارس است.

صفوی افزود: در دوره 8 ساله اوباما حدود 150 میلیارد دلار سلاح به این منطقه فروخته شده است كه از این رقم 100 میلیارد دلار فقط برای عربستان و 12 میلیارد دلار برای امارات متحده عربی بود.

وی گفت: آنها احتیاج به این بازار و همچنین تهدیدسازی دارند بنابراین ترامپ سخن خود را درباره كشورهای اسلامی تغییر خواهد داد .
رئیس موسسه آینده پژوهی جهان اسلام تاكید كرد: لابی صهیونیست ها و حضور 6 میلیون یهودی در آمریكا اهرم فشاری بر رئیس دولت آمریكاست بنابراین هر رئیس جمهوری كه در آمریكا روی كار بیاید مجبور به طرفداری از رژیم صهیونیستی و امنیت آن است و شاید بتوان گفت كه صهیونیست ها ایالت پنجاه و یكم آمریكا هستند.

صفوی افزود: در رابطه با مسایل دیگر منطقه مانند عراق، سوریه و یمن با توجه به آن چه فعلاً آقای ترامپ در سخنرانی هایش بیان كرده برداشت ما این است كه شخص وی می خواهد نگاه خود را از نگاه ژئواستراتژیك به نگاه ژئواكونومیك تغییر دهد یعنی گسترش نظامی گری و بودجه نظامی را كاهش دهد و نگاه اقتصادی به مسایل داخل آمریكا و حتی خارج داشته باشد.

وی با بیان اینكه ترامپ معتقد است كشورهای عضو ناتو باید هزینه بدهند، اضافه كرد: اروپایی ها هم برای این موضوع در حال چاره اندیشی هستند و این موضوعات برای ما می تواند فرصت باشد .

رئیس موسسه آینده پژوهی جهان اسلام با بیان اینكه ایران در هر معادله امنیتی، سیاسی و اقتصادی در منطقه خاورمیانه تاثیر گذار است، گفت: آمریكایی ها مجبورند با ایران كنار بیایند اگر به صلح و امنیت این منطقه فكر می كنند.

سید یحیی صفوی در ادامه سخنان خود در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری سه شنبه شب شبك دو سیما افزود: یكی از مبانی همگرایی میان كشورها و دولت های اسلامی، مسایل اقتصادی است و اروپایی ها هم از طریق همین مسایل اقتصادی، اتحادیه اروپا را تشكیل دادند.

وی افزود: اگر كشورها بخواهند در جهان اسلام هم به یكدیگر نزدیك شوند می توانند از طریق ایجاد یك اتحادیه گمركی یا یكسان سازی تعرفه های گمركی یا ایجاد بازار مشترك اسلامی یا توسعه روابط بانكی و یا رسیدن به یك پول واحد آغاز كنند.

صفوی ادامه داد: حجم صادرات میان كشورهای اسلامی كمتر از 15 درصد است در حالی كه آن ها با كشور های غیر اسلامی 55 و 3 دهم درصد تبادل اقتصادی دارند.

وی گفت: پیشنهاد دادیم برای شكل گیری اتحادیه اقتصادی میان افغانستان، ایران،‌ عراق، ‌سوریه و لبنان،‌ گسترش ریل آهن،‌ برداشتن ویزا و تعرفه های گمركی، خطوط انتقال نفت و گاز و برق ایجاد شود و این ها می تواند در برنامه های ششم و هفتم توسعه دیده شود.

صفوی با اشاره به جاذبه ها و ظرفیت گردشگری به ویژه گردشگری مذهبی و تمدنی كشورمان گفت: اگر بتوانیم زیرساخت ها را در این زمینه آماده و از این ظرفیت استفاده كنیم، علاوه بر مزایای اقتصادی، چهره واقعی كشورمان را نشان دهیم.

وی افزود: یكی از بهترین طرح ها برای عملی كردن این موضوع كه در برنامه ششم توسعه هم آمده است ساخت راه آهن چابهار-‌ زاهدان - مشهد است كه كشورهای آسیای مركزی را به دریای عمان وصل می كند و این راه آهن می تواند به افغانستان و از آن جا به چین وصل شود.

رئیس موسسه آینده پژوهی جهان اسلام گفت: وجود رژیم صهیونیستی و سیاست های مداخله جویانه آمریكا از اصلی ترین ریشه های چالش های ژئوپلتیكی جهان اسلام ا‌ست.
صفوی افزود: با همگرایی دولت و ملت های اسلامی در مقابل دشمنان مشترك مانند رژیم صهیونیستی می توانیم با این چالش ها مقابل كنیم.

وی گفت: ورود نیروهای مردمی از جمله حشد الشعبی كه اهل سنت هم هستند موجب تحول و همدلی مردمی برای آزادی موصل شده است.

سردار سرلشكر پاسدار صفوی ادامه داد: در سوریه هم حضور نیروهای مردمی و مستشاران نظامی موازنه را عوض كرده است و تجربه نیرو های بسیجی خودمان در دوران دفاع مقدس را به دولت های عراق و سوریه منتقل كردیم.

وی گفت: اكنون در عراق 20 تیپ حشد الشعبی و در سوریه هم بیش از 50 هزار نیروی مردمی وجود دارند كه در كنار ارتش می جنگند.

صفوی با اشاره به اینكه ائتلاف ایران، روسیه و حزب الله لبنان هم در مسئله سوریه تاثیر گذار بود، ادامه داد: آزادی موصل و حلب ممكن است مقداری طول بكشد امّا در نهایت دولت های عراق و سوریه بر تكفیری ها تسلط پیدا خواهند كرد.

وی اضافه كرد: این 2 كشور به ویژه سوریه مسیر طولانی را برای بازسازی پیش رو دارند اگرچه بر قدرت حاكمیت ملی آن ها افزوده خواهد شد.

رئیس موسسه آینده پژوهی جهان اسلام گفت: در عراق از آنجایی كه قانون اساسی آن ها مسئله فدرالی را پذیرفته است ممكن است فدرالیسم قومی ،‌مذهبی یا فدرالیسم استانی در آنجا شكل بگیرد.

صفوی در پاسخ به این پرسش كه با توجه به نزدیكی شكست داعش آیا آمریكایی ها و صهیونیست ها نقشه دیگری برای منطقه خواهند داشت؟‌ گفت: آمریكایی ها دائم در حال طرح ریزی هستند و سناریوهای مخلتفی دارند و فقط به یك سناریو قانع نیستند.

وی افزود: قدرت آمریكایی ها و صهیونیست ها كاهش یافته و روبه افول است و آنها نتوانستند دولت بشار اسد را ساقط كنند و این نشان دهنده ضعف آن هاست.

سردار سرلشكر پاسدار صفوی ادامه داد: آمریكایی ها هزینه های خود را كاهش و فروش سلاح هایشان را افزایش دادند و از این جهت برد كردند و اینكه برای رژیم صهیونیستی هم امنیتی را ایجاد كردند و از این نظر پیش بینی آینده مشكل است امّا آمریكایی ها از این منطقه خارج نخواهند شد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینكه تظاهرات در آمریكا سازمان یافته است، گفت: شاید دموكرات ها برای گرفتن امتیاز از ترامپ یا جناح جمهوری خواه، آن را راه انداخته اند و می خواهند برخی از 4 هزار و 600 پستی را كه در اختیار رئیس جمهور آمریكاست برای دموكرات ها نگه دارند.

صفوی با اشاره به اینكه ممكن است ترامپ چرخشی در سیاست های منطقه ای آمریكا در خاورمیانه ایجاد كند، افزود: البته وی نسبت به امنیت رژیم صهیونیستی تاكید خواهد كرد و روابطش را با سعودی ها هم ادامه خواهد داد.

رئیس موسسه آینده پژوهی جهان اسلام گفت: جمهوری خواه ها به صهیونیست ها بسیار نزدیك هستند و صهیونیست ها پول های كلانی را برای آن ها هزینه می كنند.

صفوی افزود: آمریكایی ها و انگلیسی ها در طول عمر رژیم صهیونیستی همواره از او حمایت كردند و این جزو سیاست های ثابت آن هاست.

وی با بیان اینكه عربستان سعودی هم ، میلیارد ها دلار در آمریكا سرمایه گذاری كرده است، اضافه كرد: این كشور در سال جاری بیش از 20 هزار دانشجو به آمریكا فرستاده است.

صفوی ادامه داد: با توجه به این روابط اقتصادی و نیازی كه آمریكایی ها به نفت عربستان و بازار فروش سلاح در این كشور دارند بنابراین ترامپ این روابط و معادله را به هم نمی زند.

وی گفت: آنها از سال 1971 و از دوران نیكسون و كسینجر معتقد به سیاست دو ستونی خلیج فارس بودند یعنی اینكه ایران قدرت امنیتی و ژاندارم منطقه و عربستان هم قدرت اقتصادی در این منطقه باشد.

رئیس موسسه آینده پژوهی جهان اسلام با تاكید بر اینكه ترامپ و مشاوران وی واقعیت ایران را هم در نظر خواهد گرفت، افزود: ایران یك قدرت منطقه ای و در معادلات منطقه تاثیر گذار است.

دسترسی سریع