لغو دیدار ترامپ با اون، اقدامی پیش دستانه بود
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریكا برای پیشدستی بر كیم جونگ اون رهبر كره شمالی، دیدار با وی را لغو كرد.
لغو دیدار ترامپ با اون ، اقدامی پیش دستانه بودبه گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ، هیل نوشت: دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریكا برای پیشدستی بر كیم جونگ اون رهبر كره شمالی، دیدار با وی را لغو كرد.
پایگاه اینترنتی نشریه كنگره آمریكا در تحلیلی به قلم ماكس گرینوود نوشت: بنابر گزارش ها، ترامپ نگران بود كه كره شمالی اجلاس برنامه ریزی شده وی را با رهبر این كشور لغو كند و در نتیجه روز پنجشنبه پیش از آن كه كیم فرصتی برای این كار به دست آورد، تصمیم گرفت خودش این دیدار را لغو كند.
شبكه ان بی سی نیوز گزارش داد تصمیم ترامپ برای لغو دیدار با كیم در دوازدهم ژوئن در سنگاپور كمی پس از آن اتخاذ شد كه وی و مشاوران ارشدش به صورت جدی بحث پیرامون چشم انداز كنار كشیدن آمریكا را آغاز كردند.
این تصمیم غیرمنتظره بود و ترامپ سران كنگره یا متحدان اصلی خود را از قبل مطلع نكرده بود. این تصمیم فقط پس از یك سری مكالمات تلفنی در فاصله زمانی هفت صبح تا نه صبح روز پنجشنبه گرفته شد.
كاخ سفید نامه ترامپ به كیم را منتشر كرد. ترامپ در این نامه در ساعت نه و چهل و دو دقیقه صبح تصمیم خود را در این خصوص اعلام كرد.
مایك پمپئو، وزیر امور خارجه آمریكا نیز در همان روز اعلام كرد با وجود تهدیدات كره شمالی به لغو این نشست، وزارت امور خارجه آمریكا كماكان به فعالیت های خود برای آماده سازی آن ادامه می دهد.
اما در پشت صحنه، مقامات آمریكایی نگران بودند كه كره شمالی تا چه اندازه درباره این گفتگوها جدی است. یك مقام بلند پایه كاخ سفید روز پنج شنبه گفت مقامات كره شمالی اخیرا در یك جلسه با مقامات آمریكایی خلف وعده كرده بودند.
وی افزود: "آنها منتظر ماندند و منتظر ماندند اما كره شمالی ها نیامدند. آنها هرگز به ما چیزی نگفتند. به راحتی خلف وعده كردند."
واكنش كره جنوبی
تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریكا برای لغو دیدار با كیم جونگ اون رهبر كره شمالی واكنش كره جنوبی را در پی داشت.
شبكه تلویریونی الجزیره انگلیسی گزارش داد مون جائه این رئیس جمهور كره جنوبی اقدام ترامپ را تأسف آور توصیف كرد. وزارت امور خارجه كره جنوبی اعلام كرد همچنان به گفتگوها با آمریكا برای برگزاری این نشست با كره شمالی ادامه خواهد داد.
بائك تائه هیون وزیر وحدت كره جنوبی در سخنانی گفت: "بر اساس سخنان معاون وزیر امور خارجه كره شمالی، ما هیچ گونه تغییری در تلاش های كشورهای ذیربط برای حل و فصل اوضاع كنونی از طریق مذاكره مشاهده نمی كنیم. دولت به تلاش های دیپلماتیك خود برای برگزاری گفتگوها ادامه خواهد داد."
انتقاد و خشم مردم كره جنوبی از لغو اجلاس آمریكا - كره شمالی
خبرگزاری رویترز در گزارشی از سئول به قلم جوری روه با عنوان " انتقاد و خشم مردم كره جنوبی از لغو اجلاس آمریكا - كره شمالی" می نویسد:
اقدام دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریكا برای لغو اجلاس تاریخی خود با كیم جونگ اون رهبر كره شمالی ، خشم بسیاری را در كره جنوبی برانگیخت و بسیاری از آنها احساس كردند كه درباره پررنگ شدن امیدشان برای زندگی در سایه صلح و آرامش ، فریب خوردند.
دونالد ترامپ برنامه برگزاری نشست بی سابقه خود با رهبر كره شمالی را كه قرار بود 12 ماه ژوئن در سنگاپور برگزار شود ، لغو كرد. این اقدام ترامپ پس از چند ماه پیشرفت دیپلماتیك بین دو طرف صورت گرفت كه به نوعی از نگرانی ها درباره بروز خطر جنگ كاسته بود.
اگن لیم 29 ساله كه در سئول شغل دولتی دارد در این خصوص می گوید كره شمالی در حال انجام هر كاری بود كه از آن درخواست شده بود. آنها حتی سایت آزمایش های هسته ای خود را منفجر كردند.
وی افزود :« ترامپ هیچ تمایلی به برقراری صلح در كشور ما ندارد. چرا او اجازه نمی دهد تا مردم دو كره در صلح زندگی كنند؟»
كیم دونگ هو كارمند 38 ساله یك شركت در كره جنوبی در این خصوص گفت در حالی كه كره شمالی همه تلاش خود را برای پیوستن به جامعه بین الملل به كار بست ؛ آمریكا حق نداشت بار دیگر این كشور را در انزوا قرار دهد.
وی خطاب به ترامپ افزود :« گذشته از این ، ما كه در شبه جزیره كره زندگی می كنیم در واقع با عواقب این اقدام مواجه هستیم.»
دونالد ترامپ در پاسخ به سوالی درباره این كه آیا لغو برگزاری این اجلاس خطر بروز جنگ را افزایش می دهد گفت :« باید ببینم چه صورت خواهد گرفت.
نگرانی مردم ژاپن از لغو نشست سران آمریكا و كره شمالی
شهروندان توكیو روز جمعه (بیست و پنجم مه) درباره تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریكا به لغو نشست تاریخی اش با كیم جونگ اون رئیس كره شمالی ابراز نگرانی كردند.
به گزارش شبكه تلویزیونی رویترز، برخی از شهروندان توكیو گفتند، لغو این نشست آنها را متعجب و ناامید كرده است. آنها معتقد بودند لغو این نشست تاثیر منفی بر امنیت منطقه دارد.
یك شهروند ژاپنی، اوضاع كنونی را مناقشه دیپلماتیك میان آمریكا و كره شمالی توصیف و ابراز امیدواری كرد مذاكرات میان این دو كشور در آیندهای نزدیك از سرگرفته شود.
ژاپن خواستار پیشرفت در مذاكرات میان ترامپ و كیم بوده است، زیرا نتیجه این مذاكرات به شكل مستقیم بر اوضاع امنیتی این كشور تاثیر میگذارد. موشكهای میانبرد كره شمالی میتوانند ژاپن را تهدید كنند. چند شهر ژاپن از جمله توكیو چند رزمایش تخلیه شهری برگزار كرده و برای در امان ماندن از حمله احتمالی كره شمالی، پناهگاههای زیرزمینی آماده كرده اند.
فرانسه و انگلیس از لغو دیدار كیم و ترامپ ابراز تاسف كردند
انگلیس و فرانسه روز جمعه از لغو نشست سران آمریكا و كره شمالی از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریكا ابراز تأسف كردند.
امانوئل مكرون، رئیس جمهور فرانسه خواستار ادامه تلاشها در جهت خلع سلاح هسته ای كره شمالی شد و اعلام كرد سازمان ملل متحد باید در این بین نقش ایفا كند.
رئیس جمهور فرانسه ابراز امیدواری كرد لغو این نشست بین دونالد ترامپ و كیم جونگ-اون، رهبر كره شمالی كه قرار بود 12 ژوئن در سنگاپور برگزار شود، بخشی از فرایندی باشد كه باید دنبال شود.
به گزارش خبرگزاری رویترز از سئول، سخنگوی ترزا می، نخست وزیر انگلیس نیز در واكنش به این خبر گفت: « ما از اینكه این نشست طبق برنامه انجام نخواهد شد، دلسرد شده ایم ».
وی افزود: « باید توافقی را ببینیم كه می تواند به عاری سازی كامل و بازگشت ناپذیر هسته ای در شبه جزیره كره منجر شود. بدین منظور، ما به همكاری با شركای خودمان در این زمینه ادامه خواهیم داد ».
چین از مقامات آمریكا و كره شمالی خواست از خود خویشتن داری نشان دهند
وزارت امور خارجه چین امروز جمعه اعلام كرد مقامات آمریكا و كره شمالی باید از خود خویشتن داری نشان داده و با یكدیگر دیدار كنند.
لوكانگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در كنفرانس خبری روزانه این موضوع را مطرح و خاطرنشان كرد ترامپ گفته است وی همچنان امیدوار است در آینده با كیم جون اون دیدار كند.
نیویورك تایمز: ترامپ اهرم فشار خود را تضعیف كرد
نیویورك تایمز نوشت آمریكا با به بن بست كشاندن روند مذاكرات هسته ای واشنگتن و پیونگ یانگ، اهرم های فشار خود را از دست می دهد .
به نظر می رسد نامه روز پنجشنبه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریكا به كیم جونگ اون، رهبر كره شمالی كه به روند مذاكرات هسته ای دو كشور خاتمه داد، خیلی تعجب برانگیز نبود. اما دولت آمریكا با این كار بار دیگر متحدان اروپایی خود را در یك موقعیت غیرمنتظره قرار داد و آشكارا خشم كره شمالی را برانگیخت و در نتیجه اهرم فشار خود را بیش از پیش تضعیف كرد.
در یك سال گذشته رئیس جمهور آمریكا به كرات اهمیت دستیابی به توازن واقعی در دیپلماسی را نادیده گرفته است. دولت ترامپ به شدت به دنبال آن بوده است كه توافق های "ضعیف" و "وحشتناكی" را كه روسای جمهور پیشین برای رسیدن به آنها مذاكره كرده بودند از جمله مشاركت دوسوی اقیانوس اطلس، توافقنامه آب و هوایی پاریس و برنامه جامع اقدام مشترك با ایران را برهم زند.
در رابطه با كره شمالی وی به دنبال دستاوردی بزرگتر و بهتر بود، یك لحظه بسیار ویژه برای صلح جهانی. اما احتمالا آمریكا اكنون بدون هیچ دستاوردی از مسیر پای پس خواهد كشید.
از چشم انداز دیپلماسی همه توافق ها ناقص هستند. اما سوال این است كه معایب آنها تا چه حد و هزینه برهم زدن آنها چقدر است. تا زمانی كه نتوانید جایگزین بهتری ارائه كنید خارج شدن از توافقی كه نواقصی دارد اما اهدافی را تامین می كند اشتباه و خطرناك است. لغو كردن یك توافق معمولا ساده تر از جایگزین كردن آن است.
نویسنده در ادامه باتوجه به اوضاع پیش آمده در رابطه با كره شمالی تصریح كرده است كه احتمالا آمریكا اكنون فرصت خواهد داشت بر روی یك راهبرد معتبرتر تمركز كند. یعنی دستیابی به توافقی كه برنامه های هسته ای و موشكی كره شمالی را بدون آنكه امتیازهای غیرقابل قبولی در ازای آن بدهد، مهار كند. اینكه امكان دستیابی به چنین توافقی وجود داشته باشد، به توانایی ترامپ در پذیرفتن هنر توافق ناقص بستگی دارد.
در این راه آمریكا باید به این موضوع بدیهی توجه كند كه در این مذاكرات واشنگتن كمتر از آنچه تصور می كند اهرم فشار دراختیار دارد. در چند ماه اخیر دولت ترامپ به كرات تاكید كرد كه غیرهسته ای كردن سریع كره شمالی امكان پذیر است. اما این برآورد با اظهارات اخیر مقامات كره شمالی و سابقه طولانی این كشور و همچنین گزارش اخیر پنتاگون كه در آن تاكید شده، از نظر كیم داشتن سلاح های هسته ای ضروری است، در تضاد كامل است. هیچ میزان از تفكرات خیالپردازانه و رویایی یا حتی اندیشیدن به احتمال كاهش تحریم های آمریكا هم این واقعیت را تغییر نمی دهد.
از طرف دیگر دولت ترامپ باید به اختلاف های میان شركای خود در منطقه نیز توجه كند، جایی كه بی ثباتی های ترامپ از قدرت عمل وی در مذاكرات كاسته و به شركای آسیایی آمریكا اجازه داده است برای رسیدن به اهداف خود ماهرانه تر عمل كنند.
به اعتقاد نویسنده اختلاف منافع شركای آمریكا در منطقه به سادگی برطرف نخواهد شد. دولت ترامپ هم به جای نادیده گرفتن این اختلاف ها باید زمینه های مشترك برای برگزاری مذاكرات منسجم تر بیابد. در غیر این صورت دیگر مراكز قدرت در آسیا احتمالا با كره شمالی به توافق هایی دست خواهند یافت كه این به ضرر آمریكا تمام خواهد شد.
درنهایت اینكه برای دستیابی به راهبردی قابل قبول تر تحلیلی شفاف لازم است كه نشان دهد كره شمالی واقعا تا چه حد برای منافع آمریكا اهمیت دارد و اینكه آمریكا می خواهد چه گزینه ای روی میز قرار دهد. باید مشخص شود اولویت اصلی مقابله با تهدید موشك های بالستیك بین قاره ای كره شمالی است یا كاهش زرادخانه هسته ای این كشور.
دولت ترامپ باید پاسخ این پرسش ها را بیابد تا اطمینان یابد آمریكا خیلی امتیاز نداده است. به عنوان مثال ناگهان مجبور شود حضور خود را در آسیا كاهش دهد یا اتحادهایش را تضعیف كند بدون آنكه در مقابل امتیازی از كره شمالی بگیرد.
واكنشها در آمریكا به لغو دیدار
یك مقام ارشد دولت آمریكا شب گذشته در واشنگتن اعلام كرد آمریكا بسیار تلاش كرد تا با دولت كره شمالی ارتباط برقرار سازد ولی آنها پاسخی ندادند.
به موجب این گزارش این مقام آمریكایی اعلام كرد مقامات كره شمالی هفته گذشته هیچ هیئتی برای دیدار و مذاكره با هیئت آمریكایی كه به منظور زمینه سازی مذاكرات سران آمریكا كره شمالی به سنگاپور اعزام شده بود ، نفرستادند.
وی افزود كره شمالی سابقه ای از خلف وعده و عدم پایبندی به قول و قرار خود دارند كه از جمله آنها می توان به خودداری از صدور مجوز حضور كارشناسان بین المللی در مراسم انهدام یكی از سایت های آزمایش هسته ای خود در روز پنجشنبه و نیز لغو دیدار وزیران با كره جنوبی اشاره كرد.
با این همه كانگ كیونگ هو نایب رئیس موسسه تسلیحات هسته ای كره شمالی اعلام كرد این كشور پس از انهدام سایت پانگی - ری، هیچ سایت یا مكان زیر زمینی دیگری برای انجام آزمایش های هسته ای در اختیار ندارد و ازسرگیری ازمایشهای هسته ای در این سایت غیر ممكن خواهد بود.
این در حالیست كه یك مقام ارشد دولتی آمریكا اعلام كرد واشنگتن به علت عدم حضور كارشناسان بین المللی ؛ نمی تواند این مطلب را تایید كند كه ایا كره شمالی در واقع سایت آزمایشهای هسته ای پانگی- ری را نابود كرده است یا خیر.
وی افزود این امكان وجود دارد كه تونل های سایت پانگی - ری به گونه ای منفجر شده باشند كه هنوز هم بتوان در آینده از آنها استفاده كرد.
از طرفی پل رایان رئیس مجلس نمایندگان آمریكا در بیانیه ای اعلام كرد آمریكا پس از تصمیم ترامپ به لغو دیدار با رهبر كره شمالی ، باید به همكاری با متحدان خود به منظور یافتن راه حلی مسالمت آمیز برای مسئله كره شمالی ادامه دهد. ولی این كار مستلزم نشان دادن درجه ای بالاتر از جدیت از سوی رژیم كیم خواهد بود.
رایان تصریح كرد آمریكا باید از طریق ابزارهایی كه كنگره در اختیار دولت ترامپ قرار داده است ، كارزار اعمال نهایت فشار حداكثری را بر ضد كره شمالی حفظ كند.
سناتور كوری گاردنر در بیانیه ای مطبوعاتی از آمریكا خواست تا محاصره كامل اقتصادی را ضد كره شمالی به مرحله اجرا در آورد و تا زمانی كه كره شمالی با حسن نیت برای خلع سلاح هسته ای آماده نشده است ، تحریمها ضد پیونگ یانگ را به قوت خود حفظ كند.
پولیتیكو: هنر دست نیافتن توافق با كره شمالی
نشریه پولیتیكو نیز باعنوان «هنر دست نیافتن توافق با كره شمالی» نوشت:دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریكا همواره ادعا می كند كه هنر مذاكره كردن و دستیابی به توافق را بهتر از هر كس دیگر بلد است. و در شرایطی كه ترامپ می كوشد تا با در پیش گرفتن مانوری تازه خود را به موضع قدرت در برخورد با كره شمالی بازگرداند، باید گفت فرصت یافته ایم تا به طور زنده شاهد استراتژی وی برای مذاكره باشیم. در طول شش ماه گذشته ترامپ در موضعی قرار داشته كه باید در برابر رویدادها هم در كره شمالی و هم كره جنوبی صرفا واكنش نشان می داده است و این موجب شده بود تا موقعیت پیونگ یانگ به زیان آمریكا به مراتب بهبود یابد و در برهه كنونی در وضعی بهتر از واشنگتن قرار بگیرد. ولی حالا ترامپ با لغو دیدار برنامه ریزی شده با رهبر كره شمالی می كوشد تا اوضاع را برای كیم جونگ اون دشوارتر سازد و ادعا می كند این دیدار بنا درخواست پیونگ یانگ برنامه ریزی شده بود ولی در شرایط كنونی امكان برگزاری آن وجود ندارد.
اشتباه نكنید، ترامپ بیش از هر زمان دیگری به این مذاكرات و برپایی نشست با رهبر كره شمالی به شدت نیاز دارد و تنها به دنبال فرصتی بهتر می گردد تا این گفتگوها در برهه زمانی و شرایطی كه بیشتر نفع وی باشد، برگزار شود.
ترامپ سعی كرد تا با پذیرش پیشنهاد كیم جونگ اون رهبر كره شمالی برای دیدار مستقیم و رو در رو در ماه مارس، ابتكار عمل را در برابر كره شمالی به دست بگیرد ولی از آن زمان تاكنون كنترل اوضاع از دست وی خارج شده است. ترامپ به جای كنترل اوضاع، در دو ماه گذشته با اقدامات و سخنان خود موجب شده است تا سطح انتظارات از نتایج مذاكرات دیدار آتی سران دو كشور تا سطحی غیرقابل توجیه، بالا برود. صحبتهای زودهنگام درباره اعطای جایزه نوبل صلح و كسب موفقیت در شرایطی كه همه رئیسان جمهوری قبلی آمریكا موفق نشده بودند تا شبه جزیره كره را خلع سلاح كنند، در نهایت موجب شد تا ترامپ با این واقعیت تلخ و دشوار روبرو شود كه حتی اگر قرار باشد كره شمالی با حذف تسلیحات هسته ای خود موافقت كند، تحقق این مهم مستلزم صرف زمانی طولانی خواهد بود و باید به ازای آن اقداماتی صورت گیرد كه ممكن است امنیت كیم جونگ اون و احاطه وی را بر قدرت در داخل كره شمالی تضمین كند.