كارشناس مسائل راهبردی: مصوبه اخیر مجلس سنای آمریكا در بحث تمدید تحریم ها بر اساس متن برجام نقض برجام است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، مهدی محمدی در برنامه نگاه یك شبكه یك سیما افزود: ما در این بحث با وجود اختلاف نظرهای سیاسی كه در كشور داریم هیچ اختلافی نداریم و دولت، دیپلمات ها و منتقدان برجام همه اتفاق نظر دارند كه امروز با نقض برجام از طرف آمریكا مواجهیم.
وی گفت: برجام به چهار طریق می تواند نقض شود كه یك مورد آن اعمال یا معرفی تحریم های جدید مرتبط با هسته ای است كه در یك سال و نیم گذشته شش ـ هفت تحریم جدید مرتبط با هسته ای در حوزه موشكی بر ما اعمال كردند.
محمدی افزود: وقتی كه قانونی خود به خود منقضی می شود و آن را مجدد احیاء می كنند به معنای تحریم جدید است.
وی گفت: یكی دیگر از راه های نقض برجام این است كه قوانین تبعیض آمیزی تصویب شود كه جانشین تحریم هایی شود كه در برجام نقض شده و راه دیگر نقض برجام این است كه تحریم های تعلیق شده برجام به شكل دیگری اعمال شود و چهارمین راه نقض برجام این است كه در روابط اقتصادی ایران با دیگر كشورها اخلال ایجاد شود.
این كارشناس مسائل راهبردی با اشاره به اینكه بر اساس متن برجام به راحتی می توان استدلال كرد كه برجام نقض شده است افزود: دولت آمریكا در دو ـ سه روز گذشته حرف هایی متفاوت با شش ـ هفت ماه گذشته زده است و آقای كری سه روز پیش كه می خواست با سنا لابی كند آخرین حرفش این بود كه با تمدید این تحریم ها گرفتاری ایجاد می شود و استدلال آمریكایی ها این است كه تعهد برجام این نبود كه قانونی وضع نشود و می گویند قانونی را تمدید می كنیم و بعد بخش های مرتبط با برجام را به حالت تعلیق درمی آوریم.
محمدی در رد این استدلال گفت: آمریكایی ها طبق برجام موظف بودند كه رگولاتوری جدیدی در این حوزه وضع نكنند و مرجع معتبر حقوقی در آمریكا گفته است كه باید دولت آمریكا اجازه می داد قانون ایسا منقضی شود و بعد می آمد قانون جدید تصویب می كرد كه مرتبط با تحریم نباشد.
این كارشناس مسائل راهبردی افزود: اوباما سه ـ چهار هفته دیگر كاخ سفید را ترك خواهد كرد و اگر واقعاً می خواهد به تعهداتش عمل كند باید این قانون را وتو كند.
وی گفت :سناتورهای آمریكایی بدون استثنا در بیانیه های خود گفته اند كه ما با اوباما كاری نداریم و اختیاراتی باید برای رییس جمهور آینده فراهم كنیم تا بتواند بر اساس ساختاری كه فراهم كرده ایم تحریم های جدیدی علیه ایران تحمیل كند .
دیگر كارشناس حقوق بین الملل گفت: نظام حقوقی آمریكا منافقانه است و به طور قطع اقدام اخیر مجلس سنای آمریكا در تمدید تحریم های ایران آخرین بد عهدی آنان نخواهد بود. مسعود اخوان فرد افزود: نحوه قانونگذاری آمریكا، توسعه طلبانه و پیچ در پیچ است و از یك قانون به قانون دیگر بهانه می كنند و در متن برجام از متن به برخی ضمیمه ها اشاره دارند و برای سر در گم كردن مخاطبان خود پیچیدگی هایی ایجاد می كنند.
وی گفت: برخی به ما خرده می گیرند كه چرا ما به متن انگلیسی برجام توجه می كنیم در حالی كه ما به ترجمه غیر دقیق فارسی نباید كاری داشته باشیم و ما باید توجه مان به سندی باشد كه امضاء شده است.
اخوان فرد افزود: به طور قطع تمدید تحریم ها نقض برجام است و این در بد عهدی های آمریكا حتی در زمان شاه و در خصوص معاهده مودت هم سابقه دارد و به طور قطع بدعهدی آمریكا در قضیه اخیر داماتو آخرین بدعهدی نخواهد بود.
وی به ابلاغیه مهرماه 94 مقام معظم رهبری در بحث الزامات برجام اشاره كرد و گفت: بر این اساس تفسیر طرف مقابل در موضوع برجام به هیچ وجه قابل قبول نیست و نباید تفسیر یكجانبه شود.
این كارشناس حقوق بین الملل افزود: گاهی اوقات برخی استناد می كنند كه جمهوری اسلامی ایران برجام را پذیرفته است در حالی كه ما نپذیرفته و نه رد كرده ایم و ما به طور مشروط پذیرفتیم.
وی گفت: نظریات مقام معظم رهبری به عنوان باید است نه تعارف و مجلس و قوه قضائیه و اعضاء شورای عالی امنیت ملی باید تبعیت كنند.
اخوان فرد در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینكه تمدید تحریم ها بر اساس چه بندهایی از سند برجام بر نقض برجام دلالت می كند؟ افزود: حقوقدانان آمریكایی نگاه های متفاوتی به بحث حقوق بین الملل دارند و آنان به خودشان اجازه می دهند عنصر زور و فاكتور قدرت را در لا به لای استدلال هایشان بیاورند.
وی گفت: همین كه سیاستمداران آمریكایی هر از چند بار اعلام می كنند كه همه گزینه ها روی میز است نشان می دهد كه آنان می خواهند به زور متوسل شوند در حالی كه اصل عدم توسل به زور از اصول بین المللی است.
این كارشناس حقوق بین الملل افزود: اصل همكاری های بین المللی هم از اصول دیگر است كه آمریكایی ها در این باره هم صداقت ندارند.
محمدی كارشناس مسائل راهبردی گفت : اولین و مهمترین نكته ای كه باید مورد توجه باشد اینست كه اتفاقی كه در تمدید قانون ایسا رخ داده خیلی عجیب نیست .
محمدی افزود: رویه دولت آمریكا در همه روزهای بعد از برجام این بوده كه به هیچ یك از تعهدات كلیدی خود كه در برجام آمده است عمل نكرده و به طرفهای دیگر از جمله اروپایی ها هم اجازه نداده است كه به تعهدات خودشان عمل كنند.
او ادامه داد : این اتفاق پشت پرده هایی كه حاكی از عدم همكاری بانكها با ما ،بلوكه شدن پولهای ما و اینكه نفت می فروشیم و پولش را به هزار زحمت می گیریم و عدم برقراری خدمات بیمه ای است و علاوه برآن عصبانیت اقای سیف و ایراد جمله ی ؛ در برجام هیچ چیز نصیب ما نشد هم جای خود.
این كارشناس گفت : امریكایی ها عمل نكردن به تعهدات خود را رسمی و علنی و وقیحانه اعلام كرده اند. امریكایی ها در یك سال و نیم قبل تنها كاری كه كرده این بوده كه نگذاشته اند تحریمی كاهش یابد، امریكا محاسباتش به نحوه بدی شكل گرفته یعنی؛ مكررا برجام از سوی امریكایی ها نقض شده و ما چه كردیم ؟ دوستان ما هیچ واكنشی نشان نداده اند هزینه نقض برجام برای امریكا صفر بوده است .
او ادامه داد : ما برجام را برای از بین رفتن تحریمها می خواستیم ، نه اینكه به خاطر برجام از تحریمها دفاع كنیم . برجام هرگز برای ما موضوعیت ذاتی نداشته، ما برجام را برای حل مشكل مردم می خواستیم اما امروز همان موضوع تبدیل شده به علتی برای تشدید تحریمها شده است.
این كارشناس افزود : وقتی می گوییم آماده برجام های بیشتر هستیم ،یعنی آماده امتیازدهی بیشتریم و از فشارهای جدید استقبال می كنیم.
محمدی گفت : كاملا مشخص است كه اوباما در حال بستر سازی برای تحریمهای بیشتر توسط ترامپ است.
اخوان فرد كارشناس حقوق بین الملل در سوی دیگر این نشست گفت : برجام قرار بود سبب لغو تحریمها شود نه اینكه خود باعث تحریمهای بیشتر شود . از نظر موازین حقوقی این پذیرفتنی نیست. ما معتقدیم ؛ سگی كه واق واق می كند گاز نمی گیرد و در این موضوع هم این دو( امریكا و سگ ) برای ما یكی هستند و امیدواریم كه از هیبت اسلام و نظام اسلامی ما بهراسند.
محمدی افزود : معمولا برای رییس جمهوری كه با آرائ شكننده بر سركار آمده این خوشاینداست كه برای ایجاد آرامش در كشورش، دعوایی در بیرون از كشور راه بیاندازد و یا دردسری برای دنیا ایجاد كند. این كار را بوش پسر هم انجام داد اما امریكا امروز آچمز است و توان راه اندازی مداخله در بیرون كشورش را هم ندارد و توانایی یكسره كردن بحرانهای بین المللی را از دست داده ،امریكا از درون و برون دچار درگیری است .
این كارشناس گفت : می شود با امریكا هم كار كرد و كنار آمد ، اما در این مرحله هرگونه تغییر راهبرد و عملكرد در ادامه راه با امریكا می تواند مشكل ساز باشد . زیرا جمهوری اسلامی برای كاهش تحریمها تلاش بسیار كرده است و از موضع خود كوتاه امده ، ما امروز برای رسیدن به این هدف نیازمند یك راهبرد هستیم ،تا با آن به امریكا بگوییم گزینه تحریم كار نمی كند ، اگر ما نتوانیم این محاسبه را در ذهن طرف آمریكایی تغییر دهیم ممكن است با دوران جدیدی از فشارهای امریكایی مواجه شویم.
محمدی گفت: حركت دولت آمریكا علامتی است كه به ما می گوید این حركت اتفاقی نبوده و سیاستی در پشت آن قرار داشته است ، این سیاست امریكاست كه تحریمها برجا بماند.
اخوان فرد : بهتر است كه به حركت درونی متكی باشیم و بر اساس حركت گستاخانه قانونگذاری امریكایی ما باید قانون گذاری مشابه ای را در كشورمان داشته باشیم و در این راه از نمایندگان مجلس و قوه قضاییه توقع داریم.
محمدی گفت : با مراجعه به مكانیسم داوری مندرج در برجام موافق نیستم،زیرا با تركیب رای دهی این داوری شانسی نداریم و بعید است كه غربی ها خودشان را محكوم كنند.
این كارشناس ادامه داد: تا امروز سراغ نداریم كشوری مستقل مانند ایران توانسته باشد با ابزار شورای عالی امنیت به امریكا فشاری وارد كرده باشد.
محمدی افزود: تا این لحظه كسی از خروج از برجام حرفی نزده و تلاش برای پایبند كردن آمریكا به برجام است ،زیرا امریكا تلاش دارد تا منافع مارا از برجام به حداقل برساند.
او ادامه داد : روزی كه مذاكرات در حال انجام بود عده ای می گفتند برویم با كدخدا صحبت كنیم ، حالا كه بحث نقض برجام است می گویند كدخدا مهم نیست و برویم با دیگران صحبت كنیم . این نشان می دهد دقت زیادی در برنامه ریزی ها وجود ندارد.
محمدی تصریح كرد : امریكایی ها در حال پایش اجماع ما و بازتاب حركت غربی ها در داخل ایران هستند، اگر ما امروز یك پاسخ مناسب به اقدام دولت اوباما ندهیم ممكن است ظرف ماه های آتی با روی كار آمدن ترامپ با سیلی از تحریمها مواجه شویم ما باید به این اقدام امریكایی ها پاسخی با محتوای نا امیدی امریكا از تمدید تحریمها بدهیم.