رییس مجلس با اشاره به حمایت غرب از گروهك های تروریستی غرب آسیا گفت: گروههای مقاومت اسلامی در منطقه در صف مقدم مبارزه با پدر بزرگهای تروریسم هستند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، علی لاریجانی در نخستین كنفرانس امنیتی تهران در سالن اجلاس سران گفت: از دیرباز به چند علت این منطقه مد نظر بوده نخست بخش قابل توجهی از انرژی در این منطقه است به نحوی كه بیش از یك سوم نفت جهان و 15 درصد صادرات گاز از این منطقه است دوم آنكه این منطقه محل تلاقی سه قاره مهم اروپا، آسیا و آفریقاست.
لاریجانی افزود : وجود آبراهه های مهم و دسترسی به آبهای آزاد و بزرگ و نیز وجود كانون های اصلی مد نظر مسلمانان در این منطقه از دیگر ویژگی های غرب آسیاست و از این نظر صاحبنظران این منطقه را قلب زمین می نامند.
رییس مجلس گفت: به این علت غرب آسیا محل كشمكش های بین المللی در ادوار مختلف بوده و جنگهای گوناگونی با رویه های مختلف در این منطقه رخ داده است و امروز نیز كشمكش هایی از جنس متفاوت در آن دیده می شود و غرب آسیا امروز در به هم ریختگی امنیتی نسبتا شدیدی به سر می برد.
لاریجانی افزود: قرارداد سایس - پیكو میان فرانسه و انگلیس برای تشكیل كشورها و مرزبندی های قراردادی براساس نظم وستفالیایی از حدود صد سال پیش تاكنون نتوانسته به انضباط امنیتی منجر شود و نه فقط آرامشی خلق نكرد كه جنگهای پی در پی چه از جنس مبارزه با خلق دروغین رژیم صهیونیستی و چه جنگهای نیابتی كنونی و مهم تر از آن احساس نا امنی در منطقه و سرنوشت آن و بی اعتمادی به قدرتها را در برداشته است.
*ریشه های فرهنگی منطقه سلطه گری رژیم صهیونیستی را هضم نمی كند
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: ریشه های فرهنگی منطقه ، سلطه گری رژیم صهیونیستی را نه تنها هضم نمی كند بلكه اصل وجود آن را نیز تحمیلی می داند.
لاریجانی در ادامه سخنانش در كنفرانس امنیتی تهران افزود: در تحلیلی كلی ریشه این به هم ریختگی امنیتی را می توان در چند عامل مهم دسته بندی كرد.
وی گفت: تضاد راهبردی میان قدرت های بزرگ در تفوق قدرت رژیم صهیونیستی در منطقه با خواست ملت های مسلمان منطقه یكی از این عوامل است.
لاریجانی افزود: هر چند دولت ها بازیگری در این مسئله داشته باشند اما ریشه های فرهنگی منطقه برای مسلمانان نه تنها این سلطه گری رژیم دروغین را قابل هضم نمی كند بلكه وجود آن را تحمیلی و قابل پذیرش نمی داند.
وی گفت: استفاده استراتژیك قدرت های بزرگ و برخی قدرت های منطقه ای از تروریسم در جهت منافع یا حوزه نفوذ یا درگیركردن حریف از عوامل دیگر است كه از نحوه مبارزه با اشغال افغانستان توسط شوروی سابق این استراتژی دنبال شد تا اشغال عراق و لیبی و امروز در سوریه و یمن و عملاً این استراتژی به گسترش تروریسم دامن زد.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: بی توجهی به پدیده هوشیاری سیاسی در مردم بخصوص جوانان و بهره جستن از روش های فرسوده قهرآمیز گذشته در ساماندهی نظم جدید از دیگر عوامل است و این نبود فهم هم در نسخه های درمانی قدرت های بزرگ دیده می شود و نظیر آن كاری بود كه در افغانستان ، عراق و لیبی انجام دادند و هم در دولت های منطقه كه بدون توجه به پدیده نوظهور هوشیاری سیاسی ، روش های كهنه را در برقراری امنیت دنبال می كنند.
وی گفت: جمعیت این منطقه از 170 میلیون نفر در سال 1970 به 500 میلیون نفر در سال 2015 رسیده و هرم سنی جمعیت منطقه ، جوان است و این نیروی جوان به دلیل تحصیلات و ارتباطات جدید در خصوص سرنوشت خود هوشیاری سیاسی دارد و قالب های نو را می طلبد.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: البته علل دیگر نظیر نبود قدرت مسلط ، توسعه نیافتگی از بعد اقتصادی و گسترش فرهنگ افراطی گری نیز موثر هستند.
لاریجانی گفت: باید توجه كرد كه انضباط و آرامشی كه قرار بود در پناه قرارداد سایس - پیكو شكل گیرد از ابتدا دچار سقط جنین شد و هیچ گاه نتوانست ره آوردی برای امنیت پایدار منطقه داشته باشد و در درون خود تناقضات فرهنگی ، قومی و سیاسی زیادی داشت لذا نه در گذشته پایگاه امنیتی منطقه بود و نه امروز انرژی ساماندهی نظم امنیت زا را در بر دارد.
* متن سیاسی - امنیتی منطقه؛ آوردگاه كشمكش های چندبعدی
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: متن سیاسی- امنیتی منطقه امروز آوردگاه كشمكش های چندبعدی است و به خودی خود حامل نظمی نیست.
آقای لاریجانی در ادامه سخنانش در نخستین كنفرانس امنیتی تهران افزود: بنابراین سوال اینجاست كه چه آینده ای برای این موضوع متصور است؟
وی گفت: نظم جدید یا باید توسط عوامل و قدرت های بیرون منطقه شكل گیرد نظیر آنچه در سایس-پیكو طراحی شد كه امروز چنین ظرفیتی در قدرت ها دیده نمی شود.
رئیس مجلس افزود: البته تلاش هایی می كنند كه عمدتا تبلیغاتی است و گاه سركی می كشند كه شاید بتوانند منافع خود را از این منطقه آشوب زا تا حدی به دست آورند و ضمنا خود را درگیر مستقیم نكنند.
آقای لاریجانی گفت: این میزان اهتمام، قدرت ساماندهی بحران را ندارد و می تواند در بحرانی تر كردن ماجرا موثر باشد ولی در درمان ماجرا نقش موثری نمی تواند داشته باشد.
وی افزود: علاوه بر اینكه شرایط اجتماعی - سیاسی مردم منطقه هم مثل گذشته نیست كه اجازه دهد قدرت های بزرگ اما ناتوان از فهم تحولات منطقه حتی اگر بخواهند؛ توفیق زیادی در حل مسئله داشته باشند.
لاریجانی گفت: از طرفی در طول یكصد سال گذشته مخصوصا چهار دهه اخیر هرگاه قدرت ها دخالتی در منطقه كردند عملا به حمایت از یك طرف منازعه بوده است آن هم با تكیه بر منافع رژیم صهیونیستی و به همین دلیل از نظر واقعی مشروعیت تعیین كننده برای ساماندهی بحران فعلی منطقه را ندارند.
رئیس مجلس افزود: البته اگر قدرت ها استراتژی خود را تغییر دهند می توانند بخشی از راه حل باشند اما امروز بخشی از مشكل هستند.
لاریجانی گفت: امام (ره) در وصیتنامه خود می فرمایند "وصیت من به ملت ها و كشورهای اسلامی این است كه انتظار نداشته باشید كسی از خارج به شما در رسیدن به هدف كه همان اسلام و پیاده كردن احكام اسلام است؛ كمك كند بلكه خود باید به امر حیاتی كه آزادی و استقلال را تحول می بخشد؛ قیام كنید".
وی افزود: علمای اعلام و خطبای كشورهای اسلامی دولت ها را دعوت كنند كه از وابستگی قدرت های بزرگ خارجی خود را رها كنند و با ملت خود تفاهم كنند.
رئیس مجلس گفت: در این صورت پیروزی را در آغوش خواهند كشید و نیز ملت ها را دعوت به وحدت كرده اند و از نژادپرستی كه مخالف دستور اسلام است باید بپرهیزند زیرا اسلام بزرگ آنان را برادر خوانده و اگر این برادری ایمانی با همت دولت ها و ملت ها و با تایید خداوند متعال ، روزی تحقق یابد خواهید دید كه بزرگ ترین قدرت جهان را مسلمین تشكیل می دهند.
لاریجانی افزود: راه دیگر ایجاد نظم امنیتی با تمسك به ظرفیت های منطقه ای است و كشورهای مهم منطقه ظرفیت بالقوه برای حل بحران و ایجاد نظم را دارند؛ اما به علت رقابت های نارس و توهمات در هژمون سازی های پوشالی و خاطرات امپراتوری های گذشته خود در بحران عقلانیت سیاسی گرفتارند .
رئیس مجلس گفت: لذا اگر سوال این باشد كه آیا امروز امیدی به یك راه حل منطقه ای در كوتاه مدت وجود دارد، باید گفت متاسفانه خیر.
وی افزود: لذا دورنمای به هم ریختگی امنیتی منطقه این نیست كه در كوتاه مدت سر بر بالین آرامش بر مبنای نظم جدید بگذارد شاید احتیاج به زمان بیشتر است تا پختگی سیاسی در منطقه حاصل شود و بعضی سیاست ها و راهبردها كه نتیجه آن آشفته سازی منطقه بوده نتایج اسف آور خود را برای همگان نشان دهد.
لاریجانی گفت: البته این زمانبر بودن خود هزینه های زیادی بر منطقه بار می كند اما گاه ماهیت تحول آنقدر پیچیدگی دارد كه جز با تحمل درد زیاد زایمان سیاسی - امنیتی درست به وقوع نمی پیوندد.
رئیس مجلس افزود: اما به چه سویی باید حركت كرد با فرض زمانبر بودن؟ در این بخش البته ما دیدگاه خودمان را مطرح می كنیم ممكن است دیگر كشورها در هدفگذاری حركت نیز اختلاف نظر داشته باشند .
لاریجانی گفت: در شرایط فعلی بهترین مجال تنفسی برای رژیم صهیونیستی فراهم شده است كه بدون هزینه انرژی همه قدرت های منطقه را مستهلك كند و عملا به آرزوی قدرت بلامنازع منطقه برسد.
* راهبرد ایران؛ اتحاد كشورهای اسلامی و مبارزه با رژیم صهیونیستی
رییس مجلس شورای اسلامی گفت: در شرایط فعلی بهترین مجال تنفسی برای رژیم صهیونیستی فراهم شده كه بدون هزینه، انرژی همه قدرتهای منطقه را مستهلك كند و درعمل به آرزوی قدرت بلامنازع بودن منطقه برسد.
علی لاریجانی در ادامه سخنان خود در نخستین كنفرانس امنیتی تهران افزود: كشورهایی كه فكر می كنند با هر تئوری توطئه كه در سر می پرورانند می توانند با تمسك به رژیم صهیونیستی، جای تضادها را عوض كنند باید توجه نمایند كه طغیان این رودخانه پرتلاطم سیاسی- امنیتی منطقه آنها را با هم می برد و كینه و تنفری كه مسلمانان منطقه از مكر و حیله رژیم صهیونیستی در مددرسانی به تروریست ها دارند سرنوشت آنها را به ناكجا آباد محول می كند.
وی اضافه كرد: مسیر درست در همگرایی هر چه بیشتر مسلمانان منطقه است، راهبرد جمهوری اسلامی ایران بر مبنای اتحاد كشورهای اسلامی و مبارزه با رژیم صهیونیستی است و با این راه، فكر می كنیم هم مسیری را انتخاب كردیم كه حق است و هم با واقعیت های
اجتماعی ملل مسلمان همگراست.
لاریجانی گفت: نكته دوم تعدیل آرزوها و معقول سازی توقعات كشورها متناسب با شرایط است كه اگرچه احتیاج به زمان دارد اما راهی جز چنین مفاهمه ای نیست.
وی با بیان اینكه كه باید پذیرفت امروز عصر امپراطوری گری نیست افزود : در گذشته یكی از صاحبنظران آمریكایی گفته بود بازگشت امپراطوری ایران نگران كننده تر از تروریست های داعش است این سخن هم كج فهمی است و هم با توجه به تعلقات صاحب این نظریه به رژیم صهیونیستی، به احتمال زیاد به بیراهه بردن مسیر عقلانیت سیاسی منطقه برای منافع اسرائیل است.
رییس مجلس گفت: ایران نه تنها دنبال امپراطوری نیست بلكه مخالف این تئوری در منطقه است همچنین دوران هژمون سازی های تاكتیكی نیز نیست هژمون ها اگر بر پیكره تفكرات اعتقادی و راهبردی بنا شود تاب آوری سیاسی و امنیتی می تواند داشته باشد اما هژمون بر مبنای منافع تاكتیكی، نگاهی نارس به صحنه منازعات منطقه ای است.
لاریجانی افزود: نگاه ما نه امپراطوری گری است، نه هژمون سازی براساس منافع بلكه گفتمانی براساس تفكر اسلامی و تقویت بنیه مسلمانان غرب آسیاست و اختلاف شیعه و سنی كه عده ای دستاویز قرار داده اند نوعی دستاویز دروغین است كه تلاش می كنند بر پایه آن، هژمون بی سامانی را شكل دهند.
وی گفت: ما همه مسلمانان اعم از حنفی، مالكی، حنبلی، شافعی، شیعه، زیدی، علوی و سایر فرق مهم، مسلمان هستیم كتاب و پیامبر واحدی داریم و به سوی یك قبله نماز می گزاریم اصول یكسانی از نظر اعتقادات داریم و در فروعات ضروری نیز یكسان هستیم لذا سنگرگیری برخی سیاستمداران و كشورها پشت هر یك از این مذاهب را فریب كاری و خدعه نابكارانه می دانیم.
* 6 نشست تخصصی در كنفرانس امنیتی تهران
این كنفرانس یك روزه 6 نشست تخصصی دارد و علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی سخنران افتتاحیه و دریابان شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز سخنران اختتامیه آن است.
قرار است در این كنفرانس وزرای خارجه، دفاع و اطلاعات و همچنین دكتر ولایتی رئیس مركز تحقیقات استراتژیك مجمع تشخیص مصلحت نظام و كمال خرازی رئیس شورای راهبردی روابط خارجی سخنرانی كنند.
سیدجلال دهقانی فیروزآبادی، دبیر كنفرانس امنیتی تهران نیز در این باره گفت: موضوع نخستین كنفرانس امنیتی تهران ، نظم امنیتی منطقه ای در غرب آسیاست.
وی تصریح كرد: با توجه به تحولات اخیر منطقه و شرایط حساس كنونی ، نیاز به مشورت نخبگان و اندیشمندان منطقه در سطوح علمی و اجرایی احساس می شود.
دهقانی فیروزآبادی در خصوص میهمانان این همایش گفت: سطح كنفرانس امنیتی تهران، بین المللی است و اندیشمندان فعال در حوزه نظم امنیتی منطقه از میهمانان این كنفرانس خواهند بود.