دستیار ویژه رئیس جمهور در امور حقوق شهروندی با بیان اینكه منشور حقوق شهروندی فرزند قانون اساسی است، گفت: قوانین خلاف این منشور باید اصلاح شوند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، الهام امین زاده با حضور در برنامه "تیتر امشب" شبكه خبر با بیان اینكه تدوین منشور حقوق شهروندی از سال 1392 در ابتدای دولت یازدهم آغاز شد، افزود: برای نوشتن این منشور از نظرات و همكاری استادان دانشگاه و مراجع عظام حوزه های علمیه استفاده شد.
وی ادامه داد: همچنین مكاتباتی با نمایندگان ادیان رسمی كشور در این زمینه انجام شد و نظر دستگاههای اجرایی، جامعه مدنی، سند قانون اساسی، صحیفه امام سجاد(ع) و تعهدات بین المللی ایران هم دیده شد و تلاش شد سند اسلامی ایرانی برای همه شهروندان تهیه شود.
امین زاده با اشاره به اینكه منشور حقوق شهروندی حقوق سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، امنیتی، استقلال، حق تعیین سرنوشت شهروندان است،گفت: این منشور شامل بندهایی درباره حق حیات، كیفیت و سلامت زندگی، حق كرامت، آزادی و امنیت شهروندی، مشاركت در تعیین سرنوشت، حق اداره شایسته و حق تدبیر، حق آزادی اندیشه و بیان، حق دسترسی به اطلاعات و فضای مجازی، حق تشكیل تجمع و راهپیمایی، حق تابعیت، حق تشكیل و بر خورداری از خانواده، حق برخورداری از دادخواهی عادلانه است.
وی ادامه داد: حق مسكن، مالكیت، اشتغال، رفاه، آموزش و پرورش، محیط زیست سالم، و حق صلح هم در مواد رمنشور حقوق شهروندی دیده شده است.
دستیار ویژه رئیس جمهور در امور حقوق شهروندی با بیان اینكه این منشور 120 ماده دارد و نگارش و تدوین آن حدود 3 سال طول كشید، گفت: حقوق همه اقشار جامعه در این منشور تضمین شده است.
امین زاده گفت: فصل سوم قانون اساسی درباره حقوق ملت است و این منشور به نوعی فرزند آن است.
وی از مردم خواست قوانین معارض با حقوق شهروندی را اطلاع دهند و افزود: سامانه ای به این منظور ایجاد می شود تا مردم قوانین مخل حقوق شهروندی را اطلاع دهند.
امین زاده ادامه داد: تغییر و اصلاح قانون به هیئت دولت ارائه می شود تا در هیئت وزیران درباره آن تصمیم گیری شود یا به صورت لایحه به مجلس شورای اسلامی ارائه شود.
وی با اشاره به اینكه حقوق شهروندی از كودكی آموزش داده خواهد شد، افزود: تصمیم گرفته و ابلاغ شد كه در دانشگاه ها 2 واحد حقوق شهروندی در برنامه درسی دانشگاه ها گنجانده شود.
امین زاده همچنین از رسانه ها و اهالی هنر خواست در زمینه حقوق شهروندی اطلاع رسانی كنند.
وی گفت: رئیس جمهور منشور حقوق شهروندی را بر اساس اصل 134 قانون اساسی به دستگاه های اجرایی ابلاغ كرد كه رعایت آن برای آن ها الزامی است.
امین زاده افزود: هفت كمیته از سه قوه و بخش خصوصی در حوزه شهروندی تشكیل داده ایم و به زودی نحوه دسترسی مردم به مراكزی كه نقض حقوق شهروندی را رسیدگی می كنند اعلام می شود.
دستیار ویژه رئیس جمهور در امور حقوق شهروندی گفت: معیار ما در منشور حقوق شهروندی، قانون اساسی، قوانین عادی و آموزه های دینی و اسلامی بوده است و آن را می توانیم به روز تكمیل كنیم.
وی افزود: در روزهای آینده در شورای عالی اداری بحث حقوق شهروندی در نظام اداری كشور هم تصویب خواهد شد كه بر اساس آن همه دستگاه های اجرایی ، ادارات و كارمندان باید آن را اجرا كنند و ضمانت اجرایی هایی هم برای آن دیده شده است.
امین زاده اضافه كرد: پیشنهاد می كنیم همه دستگاه ها و وزاتخانه ها، منشور شهروندی تخصصی خود را تدوین كنند.
وی ادامه داد: با همه وزارتخانه ها مكاتبه كردم و آنها نماینده ویژه وزیر را در حقوق شهروندی به ما معرفی كردند و اتاق فكرهای حقوق شهروندی در وزاتخانه ها تشكیل شده است كه باید اقدامات خود از جمله ایجاد سامانه های رسیدگی به شكایات را انجام و اعلام كنند.
دستیار ویژه رئیس جمهور در امور حقوق شهروندی گفت: شبكه حقوق شهروندی در بین وزاتخانه ها و استانداری ها ایجاد می شود و با همكاری و تعامل در جهت احترام به حقوق شهروندان اقدام خواهد شد.
امین زاده افزود: رونمایی از منشور حقوق شهروندی آغاز كار بود و از ایده های صاحب نظران برای تكمیل این منشور استقبال می كنیم.
وی گفت: منشور حقوق شهروندی، جامع است و حقوق همه اقشار مردم در آن دیده شده است و امیدواریم تبدیل به عرف جامعه شود .