پیشنهاد مذاكره همزمان با تحریم معنا ندارد
رئیس جمهوری اسلامی ایران در گفتگوی مستقیم با مردم گفت: آمریكا میز مذاكره را ترك كرده است و پیشنهاد مذاكره و همزمانی آن با اعمال تحریم، معنا ندارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما، آقای روحانی در گفتگوی زنده رادیو و تلویزیونی با مردم از شبكه یك سیما، شبكه خبر و رادیو سراسری افزود: ادعای پیشنهاد مذاكره و اعمال تحریم به هیچ وجه با هم منطبق نیستند.
وی گفت: مذاكره با كشوری كه از تمام معاهدات بین المللی به راحتی خارج شده است و همزمان با پیشنهاد مذاكره، تحریم را اعمال می كند نتیجه ای در بر نخواهد داشت.
رئیس جمهور افزود: هدف امریكا در شرایط كنونی از ارائه پیشنهاد مذاكره، ایجاد جنگ روانی علیه مردم ایران و استفاده تبلیغاتی در جریان انتخابات پیش روی كنگره این كشور است.
آقای روحانی گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره اهل مذاكره بوده و حتی با دولت كنونی امریكا نیز در جریان مذاكرات 1+5 و در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد مذاكره كرده است اما شرط مذاكره، صداقت است و دو طرف باید به نتیجه داشتن مذاكره باور داشته باشند.
آمریكا بدهكار ماست
رئیس جمهور با تاكید بر اینكه امریكا بدهكار ماست، از اعلام آمادگی برای مذاكره با آمریكاییها درباره نحوه پرداخت غرامت هایی كه باید به ملت ایران پرداخت كنند خبر داد .
آقای روحانی در گفتگوی زنده شبكه یك سیما افزود : كسی كه از مذاكره خارج شده و به آن پشت كرده ترامپ و دولت اوست و كاری كه او انجام می دهد علیه ملت و منافع ملی ایران است ، بنابراین اگر ترامپ صداقت داشته باشد ایران همواره از مذاكره استقبال كرده است .
وی در پاسخ به این پرسش كه ترامپ چگونه باید صداقت داشته باشدگفت : حداقلش این است كه با تحریم معنا ندارد كه به نتیجه برسیم اگر صادقانه می گویند مذاكره می كنند نمی شود كه همزمان علیه كودكان ، بیماران ، بزرگسالان و مردم ایران تحریم اعمال كنند این متناقض و به مثابه همان ضرب المثل ایرانی است كه گفته می شود قسم حضرت عباس را باور كنیم یا دم خروس را .
رئیس جمهور افزود : كسی كه مردم ایران را تحریم می كند ، آنان را تحت فشار می گذارد و هر روز افرادی را می فرستد تا دیگران را تشویق كند تا با ایران تعامل نداشته باشند در واقع فقط علیه ملت ایران اقدام نمی كند بلكه علیه همه شركت های خارجی اقدام می كند كه با ایران در حال تعامل هستند كه این دو باهم سازگار نیست .
روحانی تصریح كرد: من پیش شرطی ندارم اگر دولت آمریكا امروز آماده است ما مذاكره كنیم راجع به نحوه پرداخت غرامت هایی كه از سال 32 تا كنون بابت مداخلاتشان در زندگی مردم و كشور ما باید به ملت ایران پرداخت كند ما آماده ایم برای مذاكره تا ببینیم چگونه می خواهد این غرامت ها را در چند قسط و چگونه پرداخت كند.
رئیس جمهور تاكید كرد : آمریكا بابت مداخلات متعددش در كشور ایران بدهكار ماست هم بدهكار عذرخواهی و هم بدهكار غرامت كه باید بدهكاری اش را پرداخت كند ما همواره و در طول تاریخ اهل مذاكره بوده و هستیم .
اروپا امروز مقابل امریكا ایستاده است
رئیس جمهور گفت: برخلاف گذشته كه اروپا متحد امریكا بوده است امروز اروپا مقابل امریكا ایستاده است تا برجام را حفظ كند.
آقای روحانی در پاسخ به سوالی درخصوص اجرای تعهدات اروپایی ها بعد از برجام و اقدامات انجام شده ازجانب آنها افزود: در واقع امریكایی ها به دنبال این بودند كه بقیه كشورهای 1+5 را با خود همراه كنند و به همین دلیل ترامپ در 22 دی ماه سال گذشته از این كشورها خواست كه دوباره مذاكرات را در خصوص برجام شروع كنند كه به نتیجه نرسید.
وی گفت: بعد از اینكه ترامپ به نتیجه نرسید به تنهایی از برجام خارج شد.
رئیس جمهور افزود: امریكا به دنبال این بود كه ایران هم بلافاصله از برجام خارج شود تا پرونده ایران را به شورای امنیت ببرد اما ما در برجام دستاوردی داریم و آن قطعنامه 2231 است كه این قطعنامه، قطعنامه های قبلی را ملغا می كند و ثانیاً همه كشورهای جهان را به پشتیبانی از برجام دعوت می كند و در واقع آنچه در برجام توافق شده در شورای امنیت سازمان ملل به یك سند و یك پیمان بین المللی مستحكم تبدیل شده است.
آقای روحانی گفت: ترامپ می خواست همه این دستاوردها را از ما بگیرد و نمی خواست برای تحریم ها به تنهایی رو به روی ایران بیاید و می خواست همه كشورها را با خود همراه سازد و همین الان هم در حال دعوت از همه كشورها به این عمل است.
وی افزود: هم اروپایی ها مخالفت كردند و همین دوشنبه ای كه امریكا می خواهد قدم اول را برای تحریم بردارد اروپایی ها در برابر امریكا ایستادگی كردند و قانون ممانعت از تحریم را تصویب كردند و گفتند هر شركتی كه ایران را تحریم كند اروپا آن شركت را تحریم خواهد كرد.
رئیس جمهور گفت: اروپا امروز مقابل امریكا ایستاده و این در حالی است كه اروپا همیشه متحد آنها بوده است و ما در سراسر جهان تنها نیستیم و به جز چند كشور معدود، اكثر كشورها حامی ایران هستند و ایران را به عنوان متعهدی كه قابل اعتماد است می شناسند.
آقای روحانی افزود: ما مهلتی كه دادیم بر این مبنا بوده است كه دیگران یا همان پنج كشور بتوانند این تحریم را جبران كنند و با آن برجام حفظ شود.
جلسات با طرفهای برجام ادامه دارد
رئیس جمهور گفت: طرف های برجام غیر آمریكا از نظر سیاسی سنگ تمام گذاشتند. موضع گیری و مقررات وضع كردند و به صراحت كار آمریكا را غیرقبول دانستند.
روحانی در ادامه گفتگوی زنده شبكه اول سیما افزود: بقیه جهان نیز به همین صورت بودند اما در مقام عمل آنان باید برنامه ریزی كنند كه چگونه می خواهند این موضوع را جبران كنند و البته قدم هایی را در این زمینه برداشته اند.
وی گفت: ما با اروپایی ها در سفری كه داشتیم از نزدیك مذاكراتی را انجام دادیم و با چین و روسیه نیز از نزدیك مذاكره كردیم و همه اینها قول دادند كه ما به تحریم اعتنا نخواهیم كرد اما مشكل آنان شركت هایی هستند كه ممكن است تحت فشار آمریكایی ها تحت تأثیر این تحریم قرار گیرند.
روحانی افزود: ما هنوز منتظر اقدامات عملی اروپا هستیم و بناست كه جلسه ای در اواخر ماه اوت برگزار شود بین ایران و 5 كشور دیگر در اتحادیه اروپا در اروپا و در حاشیه اجلاس سازمان ملل نیز قرار است در سطح وزرا صحبت شود.
وی گفت: آنچه ما امروز می خواهیم این است كه اساس تحریم به 3 ماه آینده باز می گردد كه آمریكا می خواهد در موضوع نفت و بانك وارد عمل شود و قولی كه هم اروپا، چین و روسیه دادند این است كه بتوانند ایستادگی كنند هم برای فروش نفت و هم برای حفظ روابط بانكی ما با دنیا.
روابطمان با چین و روسیه بسیار بیشتر از اروپاست
رئیس جمهور گفت: برای ما در روابط خارجی با كشورها مثل همه كشورها منافع ملی مهم است.
آقای روحانی در ادامه گفتگوی زنده با مردم افزود: رابطه ما با روسیه و چین قابل مقایسه نیست و روابطمان با این دو كشور بیشتر و بهتر است.
وی خاطرنشان كرد: چین در حال كمك به رآكتور هسته ای اراك براساس تعهدات برجام است و این كشور شریك تجاری ماست به گونه ای حتی در سفر اخیرم به چین مسئولان آنها متعهد به حفظ روابط برای اجرای تعهدات بودند.
رئیس جمهور به صراحت اعلام كرد: مقابل تحریم ها ایستادگی و به تعهدات عمل و قراردادها را اجرا می كنیم.
آقای روحانی با بیان اینكه علاقه ما رابطه خوب با همه دنیاست گفت: البته در شرایط فعلی كشورهای آسیایی برایمان اهمیت بسیاری دارند مثل چین و هند كه نمونه آن پیمان مودت آ سه آن بود، اما ما به روابط با اروپا نیز علاقه مندیم.
حجم زیاد نقدینگی از عوامل بروز مشكلات اقتصادی
رئیس جمهور با بیان اینكه برخی مشكلات و بیماری های اقتصادی داریم كه مربوط به این دولت و دولت قبل هم نیست بلكه مربوط به پیش از انقلاب و برخی پس از انقلاب است افزود: سالهاست كه مشكلاتی در بانك ها و مؤسسات اعتباری به صورت مزمن وجود دارد كه در شرایطی بروز و ظهور می یابد.
روحانی ادامه داد: حجم زیاد نقدینگی از دیگر مواردی است كه با حركت خود به سمت بازارها مشكلاتی را ایجاد می كند و این موضوع به این علت است كه اعتماد مردم نسبت به آینده به عللی متزلزل می شود.
روحانی همچنین، میزان دسترسی به ارز و روابط بانكی با جهان و تغییر مسئله ورود اسكناس و طلا به ایران را از دیگر عللی دانست كه توقعات و انتظارات تورمی را تغییر می دهد و شرایط جدیدی را ایجاد می كند.
رئیس جمهور اضافه كرد: در آغاز دولت یازدهم قیمت ارز به گونه ای كاهش یافت كه در پی آن بودیم تا جلوی این كاهش را بگیریم و علت آن این بود كه مردم به آینده امیدوار و خوش بین بودند و می دانستند روابط ما با جهان در حال بهتر شدن است و سرمایه ها وارد كشور می شود و شرایط اقتصادی بهتر می شود.
روحانی ادامه داد: برخی از منابع ارزی ما نیز در مذاكراتی كه داشتیم آزاد می شد و همه اینها دست به دست هم داد و شرایط خوبی را بوجود آورد.
رئیس جمهور با بیان اینكه مشكل ارزی از طریق دو عامل در دی ماه پارسال آغاز شد، گفت: 5 دی پارسال اعتراضاتی از یك شهر آغاز شد و به شهرهای دیگر سرایت كرد.
باید سوءاستفاده ها را مدیریت كنیم
رئیس جمهور گفت: سوءاستفاده ها را اگر از لحاظ سازوكار و مدیریتی نتوانیم كنترل كنیم، با دادگاه و پلیس امكان پذیر نیست.
آقای روحانی افزود: بعضی ها دنبال اغتشاش بودند، دنبال سوءاستفاده بودند هر چه بوده مهار شد و مردم هم احساس كردند اگر یك اعتراض بحقی دارند عده ای دارند سوءاستفاده می كنند و مردم كاملاً با دولت همكاری كردند این علامت مثبت فعالیت مردم و حضور مردم به داخل یك علامت مثبت داد اما متأسفانه خارجی ها و مخصوصاً امریكایی ها پیامی كه دریافت كردند آن پیام را نگه داشتند و آن پیام این بود كه فكر كردند كه با فشار بیشتر می توانند مشكلات اجتماعی و اقتصادی ما را بیشتر كنند.
وی گفت: 22 دی ماه 96 ترامپ اعلام كرد اگر دیگران نیایند من به تنهایی از برجام خارج می شوم.
رئیس جمهور افزود: پس هم حوادث داخلی و هم خارجی دست به دست هم دادند یك نگرانی برای جامعه به وجود آوردند و از آن طرف هم روابط بانكی ما با دنیا یك مشكلاتی پیدا كرد؛ از زمانی كه ترامپ روی كار آمد با شعارهایی كه داد و با فشارهایی كه آورد با تهدیداتی كه كرد همه اینها با هم كنار هم قرار گرفت و در فروردین ما یك التهاب بزرگ را شاهد بودیم و یك جهش ایجاد شد.
آقای روحانی گفت: بر همین مبنا تصمیماتی اتخاذ شد تا این التهاب كنترل شود این التهاب قابل كنترل بود اگر همه با هم همكاری می كردند یعنی خریدار ارز، فروشنده ارز، صراف، بانك، واردكننده و صادركننده اگر همه با هم در كنار هم قرار بگیریم طرح می تواند به موفقیت های خوبی برسد.
وی افزود: ما به مردم گفتیم هر چه می خواهید وارد كنید ما به شما با یك قیمت مناسب ارز می دهیم البته قیمت 4200 تومانی كه ما گفتیم به طور طبیعی بر مبنای تفاضل تورم افزایش پیدا خواهد كرد اما عده ای هم آمدند و ارز گرفتند و سوءاستفاده كردند جنس را وارد نكردند یا بخشی از جنس را وارد كردند و بخشی از آن را در بازار آزاد فروختند و مشكلات دیگری كه پیش آمد.
رئیس جمهور گفت: بنابراین طرح به گونه ای شد كه در كنارش رانت و فساد به وجود آمد این همزمان شد با اردیبهشت و اعلام امریكا مبنی بر خروج از برجام این دو در كنار هم قرار گرفتند.
آقای روحانی افزود: در خرداد به این ذهنیت رسیدیم كه روند بسته پیشنهادی ارز در شرایط فعلی دیگر كارآیی ندارد در شرایط جدیدی كه ما پیدا كردیم و هم سوءاستفاده هایی كه انجام می گیرد این سوءاستفاده ها را اگر از لحاظ ساز و كار و مدیریتی نتوانیم كنترل كنیم، با دادگاه و پلیس امكان پذیر نیست؛ یك بخشی از آن را می شود با اینها برخورد كرد ولی نمی شود همه موارد را با پلیس و دادگاه حل كرد و باید آنها را كنترل كنیم.
تفاوت اساسی بسته ارزی جدید با گذشته
رئیس جمهور با بیان اینكه وقتی مردم نگران شرایط آینده هستند مشكلاتی ایجاد می شود از این رو به فكر بسته پیشنهادی جدید افتادیم.
روحانی با بیان اینكه از خرداد ماه در دولت و ستاد اقتصادی می خواستیم بسته را آماده كنیم كه به علت شرایط موجود در كشور و مباحث فوتبال و جام جهانی و مقداری هم به خاطر آماده سازی بسته ارزی دست نگه داشتیم .
روحانی با اشاره به اینكه بسته جدید كاملا با بسته گذشته تفاوت های اساسی دارد گفت : در بسته گذشته بانك مركزی بار سنگینی از تعهدات را بر دوش داشت و قیمت ارز را تعیین و ایجاد رانت می كرد و مشكل داشت ولی در شرایط فعلی بانك مركزی نقش سبك تری دارد و امروز در بانك مركزی برای كالاهای اساسی ، دارو و تجهیزات پزشكی متعهد شده است كه با قیمت متعادل و یا ثابت از فردا ارز پرداخت كند .
رئیس جمهور با بیان اینكه قبل از جلسه وزارت جهاد و صمت توافقات خود را انجام دادند و فهرست جدید به بانك مركزی اعلام می شود گفت : بر اساس آن فهرست مردم باید اعتماد كنند كه نوسانات ارزی تاثیری ندارد و ارز با قیمت مناسب پرداخت می شود .
به ارز 4200 تومانی تا رسیدن به دست مصرف كننده همه نظارت كنند
رئیس جمهور گفت : همه باید بر ارز 4200 تومانی كه ویژه كالاهای اساسی است تا رسیدن به دست مصرف كننده نظارت كنند.
آقای روحانی در ادامه سخنانش در گفتگوی زنده با مردم افزود: در جلسه هیات دولت به وزرا گفتم این ارزی كه برای كالای اساسی و از فردا اجرا می شود این ادامه خواهد داشت یعنی حداقل مردم باید بدانند تا پایان فروردین سال آینده این نرخ برای كالاهای اساسی دست نخواهد خورد .
وی گفت : كالاهای اساسی هم یك مقدار بازتر از كالاهای اساسی معروف در ذهن مردم است اقلامی مثل برنج و گوشت و لبنیات مانند ماست و پنیر در كالاهای اساسی بود ولی ما حبوبات و شوینده ها را هم اضافه كردیم كه این فهرستش به بانك مركزی اعلام شده است و وزارت صمت هم باید اعلام كند مردم باید كاملا بدانند .
آقای روحانی با تاكید بر اینكه ارزی كه برای كالاهای اساسی داده می شود باید به طور شفاف به مردم گفته شود افزود : ما ارز 4200 تومانی را چه مقدار و به چه كسانی دادیم شركت دولتی است یا خصوصی، بناست چه كالایی وارد كنند قرار ما با همه وزرا این شده است كه این ارز 4200 تومانی كه در واقع یارانه ای است تا رسیدن به دست مصرف كننده همه نظارت كنند .
رئیس جمهور گفت : هم دستگاه های نظارتی دولت، تعزیرات، قوه قضاییه و بازرسی در كنار هم باید با هم همكاری كنند برای اینكه این قیمت به دست مردم برسد و مردم بتوانند خیالشان درمورد ضروریات زندگی شان راحت باشد.
سالانه تا 20 میلیارد دلار برای تأمین كالاهای اساسی پرداخت می كنیم
رئیس جمهور گفت: دولت و بانك مركزی برای تأمین سالانه 15 تا 20 میلیارد دلار به منظور تأمین كالاهای اساسی متعهد است.
روحانی در ادامه سخنانش در گفتگوی زنده با مردم در پاسخ به این پرسش كه در بسته جدید ارزی چقدر امكان كنترل پرداخت ارز دولتی برای كالاهای مشمول وجود دارد؟ اظهار داشت: تا پیش از این چند هزار قلم كالا وجود داشت كه كنترلش بسیار سخت بود.
وی افزود: البته می خواستیم كنترل كنیم و خیلی پرونده ها نیز در سایه آن كنترل ها آماده شد اما اكنون اقلام مشمول، محدود است یعنی وزارت جهاد كشاورزی می گوید برای كنترل اختصاص آن به واردات مواد اولیه لازم برای پروتئین مانند ذرت، جو و كنجاله مورد نیاز در دامپروری یا كود و سم مشكلی ندارد.
رئیس جمهور اضافه كرد: این ارز به مواد غذایی و پروتئینی مورد نیاز مردم و دیگر موادی كه اعلام می شود تعلق می گیرد و این كنترلش آسان تر است البته ما چاره ای نداریم و اگر این اقلام اساسی زندگی مردم را داخل نوسانات ارزی قرار دهیم نگرانی برای مردم ایجاد می كند و دهك های پایین در فشار شدید قرار می گیرند گرچه برای آنان باید تدبیر دیگری هم بكنیم.
آقای روحانی گفت: سالانه بین 15 تا 20 میلیارد دلار برای این اقلام پرداخت می كنیم و دولت و بانك مركزی متعهد به این كار هستند كه این پول را با این قیمت ثابت تا پایان فروردین سال آینده یعنی به نرخ 4 هزار و 200 تومان تأمین كند و این نرخ تغییر نمی كند اما باقی ارز به داخل یك بازار می آید و این قیمت را بازار تعیین می كند.
وی افزود: البته در اواخر بسته ارزی قبلی این طرح با عنوان بازار دوم آمد منتها اشكالش این بود كه ارز همه صادر كنندگان نمی آمد بلكه ارز بخشی از صادرات به بازار می آمد.
رئیس جمهور گفت: اكنون برنامه ریزی این است كه تمام صادرات غیر نفتی داخل این بازار بیاید به عنوان مثال اگر سالانه حدود 40 تا 50 میلیارد دلار صادرات غیر نفتی داریم ارز همه اینها داخل این بازار می شود.
آقای روحانی افزود: حتی دیشب تصمیم گرفتیم ارز ناشی از فرآورده های نفتی نیز داخل این بازار وارد شود بنابر این بازاری بزرگ با رقمی بزرگ از ارز خواهد بود.
وی گفت: اما اینكه چه كسانی از این ارز به عنوان واردات برداشت می كنند چارچوب این را نیز تعیین كرده ایم.
دولت در تعیین نرخ ارز صادراتی دخالتی نمی كند
رئیس جمهور گفت: دولت در تعیین نرخ ارز دربازار ثانویه دخالتی نمی كند چرا كه بازار براساس عرضه و تقاضا كنترل می شود.
آقای روحانی افزود: فهرست اقلام ممنوع را قبلاً اعلام كرده ایم آن اقلام در جای خود باقی می ماند.
وی گفت: اقلام بر مبنای چارچوبی كه اعلام شده است به بانك مركزی معرفی می شوند و بانك مركزی ارز در اختیار آنها قرار می دهد.
رئیس جمهور اظهار داشت: ارز به این صورت در می آید كه یك بخشی از آن 4200 تومانی است كه ما متعهدیم آن را تامین كنیم و بخش دیگر در بازار آزاد می رود و قیمت آن در این بازار مشخص می شود.
آقای روحانی افزود: در روزهای آینده بازار خودش را پیدا می كند و ممكن است تا یك هفته طول بكشد ولی ارز می آید در بازار آزاد و نرخ متعادلی پیدا می كند.
رئیس جمهور گفت: ما وارد بازار آزاد نمی شویم و در این نرخ دخالتی نمی كنیم به این دلیل كه همه ارز صادراتی در این بازار می آید و بازار را با عرضه و تقاضا كنترل می كند.
آقای روحانی افزود: از فردا فعالیت صرافی ها و ورود طلا آزاد می شود بدون گمرك و مالیات بر ارزش افزوده، بنابراین قدری در كار تسریع می شود.
ارز مورد نیاز جامعه به اندازه كافی موجود است
رئیس جمهور درتبیین بسته ارزی جدید دولت گفت: از فردا صرافی ها می توانند در چارچوبی كه بانك مركزی به آنها اعلام می كند ارز را در اختیار متقاضیان قرار دهند و بانك مركزی باید موارد را مشخص كند.
روحانی افزود: حدود 36 مورد نیازمندی های ارزی مردم مشخص شده است و اسكناس این ارز در صرافی ها موجود خواهد بود.
وی گفت: قبلاً اگر مردم اسكناس ارز خود را به بانك ارائه می كردند این قاچاق و ممنوع بود اما از فردا قاچاق نیست و مردم می توانند ارز خود را به بانك ارائه كنند همین طور قبلاً بانك معادل این ارز را به ریال محاسبه می كرد و به مشتری می داد اما الان در بسته جدید، هر كسی اسكناس ارز خود را در بانك سپرده گذاری كند بانك مركزی به عهده می گیرد كه بانك همان ارز را با سودی كه اعلام می شود به مشتری تحویل دهد و در این زمینه دولت و بانك مركزی متعهد است.
رئیس جمهور افزود: همه این ها در كنار هم می تواند بازار را متعادل كند به این دلیل كه ما به اندازه كافی ارز مورد نیاز جامعه را داریم البته در تمام این طرح ها دولت و مردم باید در كنار هم قرار بگیرند.
امریكا را پشیمان می كنیم
رئیس جمهور گفت: اگر همه با هم متحد بشویم، تحریم زودتر شكست می خورد و ما امریكا را پشیمان می كنیم.
آقای روحانی در ادامه سخنانش در گفتگوی زنده با مردم با بیان اینكه همه قوا، دستگاه های مختلف ، وزرا و معاونان به صورت شبانه روز در تلاش برای حل مشكلات هستند افزود : اگر در كنار هم متحد و همدل باشیم و دولت و مردم كنار هم قرار بگیرند مشكلات حل خواهد شد .
وی با بیان اینكه امروز ارز به یك معنا عِرض و آبروی ملی ما هم تلقی می شود گفت : اگر دولت تلاش بیشتری برای جذب و به دست آوردن ارز كند و از سوی دیگر مردم هم آن را به گوشه ای ببرند و جمع آوری كنند به طور طبیعی موفق نمی شویم اما اگر دست به دست هم بدهیم و مردم به دولت اعتماد كنند در كنار هم باشیم مطمئنا از این شرایط عبور خواهیم كرد .
رئیس جمهور با اشاره به آغاز تحریم های امریكا از امروز افزود: البته تحریم ها در اصل با توجه به شعارهای آنها زودتر آغاز شده بود اینجا مهم ما، دستگاه ها و مردم هستیم كه در كنار هم باشیم تا برابر فشارها ایستادگی و از این مرحله به سلامت عبور كنیم .
وی گفت: تحریم با فشار همراه است اما از طرف دیگر یك فرصت است، اگر از این فرصت ها استفاده كنیم هیچ كس نمی تواند ما را شكست دهد و به اهداف خود برسد.
با اتحاد و همكاری دولت و مردم زمان تحریم ها كوتاه می شود
رئیس جمهور گفت: اگر خوب كار و تلاش كنیم امریكایی ها می فهمند تحریمشان بی اثر است و نمی توانند تاثیر گذار باشند و زودتر از تصمیمشان بر می گردند.
روحانی در ادامه گفتگوی زنده خود با مردم با بیان اینكه ترامپ الان به نظر من یك قدم از لحن تندش علیه ملت و حكومت ایران برگشته است افزود: البته امروز هم در این فرمان اجرایی اش باز حرفهای تندی زد اما در عین حال یك قدم برگشته است .
وی گفت: ترامپ باید چند قدم برگردد حداقل به قبل از خودش تا شرایط مناسب شود و منافع ایران ،آمریكا و جهان بهتر تضمین شود .
رئیس جمهور گفت.. هرچه زودتر ما متحد شویم و كار كنیم آمریكا را زودتر پشیمان می كنیم و ما می توانیم تحریم ها را از بین ببریم و این دست ماست .
روحانی ادامه داد .. الان اگر از من بپرسید تحریم چند ماه طول می كشد می گویم زمانش دست ماست یعنی اگر همه قوای ما ، دولت ، نیروهای مسلح و مردم كنار هم قرار بگیرند ما این تحریم ها را سریع تر خاتمه می دهیم ولی اگر از هم فاصله بگیریم باعث اختلاف شویم تحریم ها طولانی تر می شوند .
وی گفت: پس زمان تحریم دست ماست مردم و دولت دست به دست هم می دهیم تا این زمان زودتر تمام شود .
مردم نگران كالاهای اساسی نباشند
رئیس جمهور در ادامه گفتگوی زنده با مردم گفت: به غیر از كالاهای اساسی حتی آب و برق گران نمی شود.
مجری پرسید: تصمیمات ارزی كه از فردا آغاز خواهد شد با استقبال صاحبان كسب و كار و فعالان اقتصادی و اقتصاددان ها مواجه شده است و همه به آن واكنش مثبت دارند حتی عده ای از اقتصاددان ها و صاحبان كسب و كار معتقدند كه همین 15 - 20 میلیارد دلار پولی كه دولت برای كالاهای اساسی و ضروری كنار گذاشته شاید بهتر بود همین را در همان بازار ثانویه با همان مكانیزیم می داد؛ ده ها هزار میلیارد تومان پولی را كه به دست می آورد با مكانیزیم دیگری به دست مردم می رساند چون بحث بر سر این است كه بالاخره ده ها هزار میلیارد تومان این وسط پول است فاصله 4200 تومان تا ارز در بازار دوم خواهد شد اینكه ما از چند تولیدكننده و واردكننده خواهش كنیم به سلامت این را به دست 80 میلیون ایرانی برسانند غیرممكن است و باز هم آن داستان رانت ها و اتفاقاتی كه در سه ماه گذشته افتاد ممكن است باز هم اتفاق بیفتد.
آقای روحانی در پاسخ گفت: خیر اینكه شما می گویید ممكن است عده ای نگرانی داشته باشند ما قبلاً هم كالاهای اساسی را یك ارز آزادی با ارقام مختلفی در بازار بود و ما آن را كنترل كردیم كه باهمان قیمت به دست مردم می رساندیم بنابراین ما تجربه این كار را در كالاهای اساسی داریم.
وی ادامه داد: همیشه درشرایط سخت می آیندو می گویند و كه چرا سوخت را ارزان می دهید این را گران كنید بعد پولش را بدهید به مردم چرا برق و آب را ارزان می دهید من می خواهم به مردم بگویم به غیر از اینكه این كالاهای اساسی تا آخر سال مطمئن باشند حتی درمورد آب، برق ،حمل و نقل تلاش ما این است كه هیچ التهابی در این زمینه ها كه دست دولت است و می تواند جلو التهاب را بگیرد نمی گذارد نوسان بزرگی اتفاق بیفتد و قابل كنترل است.
رئیس جمهور گفت: دستگاه های نظارتی دولتی ،دستگاه های نظارتی غیردولتی همه دست به دست هم می دهیم و این ان شاءالله به خوبی اجرا می شود. این كالا به قیمت مناسب در اختیار مردم قرار می گیرد بقیه نیازمندی ها هم در آن بازار آزاد می رود.
منطقه ما به سمت امن تر شدن است
رئیس جمهور گفت: روند منطقه ما به سمت امن تر شدن است.
آقای روحانی افزود: شرایط سوریه در ماه های آینده بهتر خواهد شد و تروریست ها در حال عقب نشینی هستند و نیروهای خارجی چه آمریكایی ها و بقیه ناچارند از سوریه خارج می شوند.
رئیس جمهور ادامه داد: عراق هم از گذشته امن تر است و امن تر خواهد شد و عربستان و امارات نیز به این نتیجه خواهند رسید كه ادامه فعالیت نظامی آنان در یمن اثر ندارد و باید مسائل خود را از راه سیاسی حل كنند.
روحانی افزود: امنیت كل منطقه در آینده بیشتر خواهد شد به علت فعالیت و ایستادگی مردم و ضربه های اساسی كه به تروریسم در منطقه خورده است.
رئیس جمهور با بیان اینكه ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران همواره در پی صلح بودیم و اكنون نیز دنبال صلح هستیم گفت: هیچ وقت نه در دوران 40 ساله انقلاب اسلامی و نه پیش از آن، ایران آغاز كننده جنگ نبوده و همواره نگهدارنده صلح در منطقه بوده است.
روحانی با تأكید بر اینكه به ویژه در این 40 سال اراده ما بر صلح و دوستی بوده است، ادامه داد: با همسایگان خود روابط بسیار خوبی داریم و اگر با یكی دو تا از همسایه ها روابطمان خوب نیست ما آماده ایم برای اینكه این روابط به روابط مناسب و مساعد برگردد از طرف ما مانعی وجود ندارد.
رئیس جمهور گفت: تا زمانی كه مردم و نیروهای مسلح ما در صحنه هستند خطر جنگ یا تجاوز نسبت به ایران وجود ندارد و این به وحدت، اتحاد و یكپارچگی و انسجام درونی ما وابسته است.
روحانی با تقدیر و تشكر از مردم افزود: می دانم كه امسال با مشكلات فراوانی مواجه بوده اند.
نگرانی برای امنیت ملی وجود ندارد
رئیس جمهور گفت: من نگرانی از نظر امنیت ملی ندارم.
آقای روحانی در ادامه سخنانش در گفتگوی زنده با مردم در پاسخ به سوالی درباره اینكه چقدر رئیس جمهور در جریان مشكلات مردم قرار دارد افزود: مگر می شود ما در جریان این مشكلات نباشیم اولا كه مردم به طور مداوم با تلفن و نامه با ریاست جمهوری در تماسند و علاوه بر اینكه وزرا مرتب به شهرها و استان های مختلف می روند من هم با وزرا و استانداران در تماس هستم .
وی با بیان اینكه در فضای مجازی هم نظرهای مردم را دنبال می كنم گفت: حتما ما از وضع مردم مطلعیم و مردم ما امسال با فشار شدیدی مواجه بودند یعنی از یك طرف به خاطر خشكسالی مشكل آب داشتیم در كنار آن مشكل برق پیدا كردیم چون سدهای برقابی ما همه دچار مشكل شد در كنار آن مشكلات محیط زیست و مشكلات ارزی به وجود آمد در بازار و زندگی مردم تاثیر گذاشت .
آقای روحانی ادامه داد: اما در عین حال مردم ما مردم بسیار نجیب و صبوری هستند مردمی هستند كه می خواهند واقعا مشكلات با دست خودشان حل شود.
وی با اشاره به فشارهای روانی و تبلیغ كه برای آوردن مردم به خیابان ها و اعتراض و اغتشاش می شود افزود: همه رسانه ها در فضای حقیقی و مجازی جمع می شوند می خواهند در یك روز مردم را به خیابان بیاورند و اغتشاش و اعتراض كنند، اما شما می بینید مردم ما نمی آیند یك تعداد معدود خیلی ناچیزی می آیند این نشان آن صبر ، تحمل ، بیداری ، هوشیاری و توجه مردم است .
آقای روحانی تصریح كرد: به نظر من در این شرایط من نگرانی ندارم از لحاظ امنیت ملی من احساس نگرانی نمی كنم به عنوان كسی این را می گویم كه امنیت ملی را می شناسم.
رئیس جمهور گفت: روند ما در سیاست خارجی روابط سیاسی بهتر با دنیا هست و شما امروز می بینید روابط ما با اروپا و غرب و شرق (با امریكا كه هیچ وقت رابطه نداشتیم و شرایطش جداست) همیشه ما روابط بهتری داشتیم و این روابط بهتر را ادامه می دهیم .
وی افزود: بنابراین من آینده منطقه را توأم با صلح ، ثبات و امنیت بیشتر می بینم.
در برابر حرف زور می ایستیم
رئیس جمهور گفت: برنامه ما همچنان صلح آمیز است اما در برابر حرف زور می ایستیم و پاسخ مثبت هم از این ایستادگی تا به حال گرفته ایم.
آقای روحانی با اشاره به مسئله نفت و تهدیدات امریكایی ها افزود: به زودی هیأت هایی را به همه كشورهای منطقه اعزام می كنیم و مبنای ما صحبت كردن و حرف زدن از طریق منطق و گفتگو است و این روند را ادامه خواهیم داد.
وی گفت: مردم نباید هیچ گونه نگرانی داشته باشند از این كه دولت ایران تصمیم به تهاجم دارد به هیچ عنوان چنین نیست و به عنوان رئیس شورای عالی امنیت ملی به مردم عرض می كنم كه برنامه ما همچنان صلح آمیز است اما در برابر حرف زور می ایستیم و پاسخ مثبت هم از این ایستادگی تا به حال گرفته ایم.
رئیس جمهور افزود: ما اجازه نمی دهیم كه منافع ما زیر پا گذاشته و حقوق مان پایمال شود و در برابر تجاوز همیشه مدافع خوب بوده و هستیم و من هیچ دلیلی نمی بینم كه در آینده منطقه ما با ناآرامی مواجه شود.
از پایه های اصلی مقابله با فساد، شفافیت است
رئیس جمهور با اشاره به تلاش های دشمنان برای ایجاد برخی ناآرامی ها گفت: نظامی تغییر می كند كه بر مبنای انتخابات و آراء مردم نباشد.
آقای روحانی افزود: وقتی مردم از طریق صندوق آراء مسئولان خود را انتخاب می كنند و تا زمانی كه ما جمهوریت و اسلامیت را به خوبی حفظ كرده ایم این نظام همیشه ثابت است.
رئیس جمهور ادامه داد: مردم ما به اصول اعتقادی كاملاً پایبند هستند و اعتقادات آنها به دینشان بسیار مستحكم است و همه نظرسنجی ها و همه زندگی مردم همین را نشان می دهد كه اسلامیت مورد توجه مردم است و مردم متدین هستند.
وی گفت: جمهوریت را نیز هر چه ما تعمیق ببخشیم وضع دموكراسی را تعمیق دهیم نظام ما مستحكم تر می شود مردم باید بدانند هر دو سال پای صندوق هستند و می توانند به راحتی نماینده مجلس خود را یا رئیس جمهور را انتخاب كنند و نظارت داشته باشند و ما همه چیز را شفاف در اختیار مردم قرار دهیم.
رئیس جمهور افزود: باید بتوانیم با فساد از طریق شفافیت مبارزه كنیم به این معنی كه امروز مبارزه با فساد یكی از پایه های اصلی اش شفافیت است و ما باید همه چیز را در اختیار مردم بگذاریم و مردم ببینند و نظارت كنند و همه باور داشته باشیم كه این كشور از آن مردم و با رأی مردم است.
آقای روحانی گفت: ما قانون اساسی مترقی داریم اگر همه اصول آن را اجرا كنیم و من به عنوان مسئول اجرای قانون اساسی این را بیشتر از گذشته دنبال می كنم و مردم ما بدانند كه پای صندوق آراء آزاد هستند كه رأی خودشان را به صندوق بریزند هیچ وقت نظام ما صدمه نخواهد دید اما اگر خدایی نكرده ببینند در جامعه ما فساد وجود دارد و با آن برخورد نمی كنیم و با آن تعارف داریم یا اینكه در فساد خط قرمز داریم و یا اینكه قوا برای ما فرق می كند و یا در انتخابات می خواهیم فرد یا حزب خاصی را حاكم كنیم آن وقت می شود گفت كه این نظام مستحكم تر است یا تضعیف شده.
وی افزود: اما اگر ما این دموكراسی را تعمیق ببخشیم و در همه زمینه ها خواست مردم حتی اگر روزی در مسأله ای اختلاف نظر داشتیم و برای ما مهم بود چرا پای صندوق آراء نیاییم مگر اصل 59 قانون اساسی به قول معروف كمرش بیل خورده است و چرا نباید از آن استفاده كنیم با همان مقرراتی كه قانون اساسی می گوید؟ ممكن است دولت لایحه بدهد، مجلس رأی بدهد، رهبری فرمان دهد و همه این شرایط هست.
رئیس جمهور گفت: اگر مسأله ای هست چه سیاست خارجی، چه سیاست داخلی، مسائل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و مسائل بسیار مهم اصل 59 برای ما پیش بینی كرده است و این برای تثبیت نظام است و این اصل 59 نظام را تثبیت می كند.
منافقین منفورترین گروهك تاریخ
رئیس جمهور با بیان اینكه هیچ نگرانی از آینده نظام نداریم گفت: اینكه كسانی حرف های كودكانه درباره نظام می زنند و با تروریست ها نشست و برخاست می كنند بدانند گروهك منافقین منفورترین گروهك تاریخ است كه مردم ایران از عمق جان از آنان نفرت دارند.
آقای روحانی در ادامه گفتگوی زنده تلویزیونی افزود: منافقین همان گروهكی است كه در اوج جنگ تحمیلی صدام علیه ایران از پشت به ملت خنجر زد كه هیچگاه فراموش نمی كنیم.
رئیس جمهور گفت: نگران نبودن از آینده نظام به این معنا نیست كه مشكلی وجود ندارد یا مسئله آب، برق یا محیط زیست نداریم اما به مردم می گویم كه دولت به طور شبانه روزی تلاش برای رفع این مشكلات می كند اما ممكن است در جاهایی 70 درصد و در جایی دیگر به 100 درصد موفقیت دست یابد.
روحانی افزود: این نظام، مستحكم تر از آن است كه كسانی آن را تهدید كنند و ما هم همواره در كنار مردم خواهیم بود اما امروز همه قوا از مجلس و قوه قضاییه گرفته تا دولت در تلاش هستند و من این را از نزدیك در جلسات سران قوا مشاهده می كنم هر چند ممكن است در جاهایی سلایق متفاوت باشد اما در كارهای اساسی متحد هستند.
رئیس جمهور گفت: مقام معظم رهبری نیز كه وظایف سنگینی درباره نظارت دارند با استحكام، نظارت می كنند.
روحانی افزود: برخی ممكن است فكر كنند ما همه تلاش هایمان در برجام و یا گفتگو با 6 كشور بود در حالی كه واقعیت راحت تر كردن كار برای مردم از صادرات و واردات گرفته تا حمل و نقل و بیمه و مراودات دیگر است.
رئیس جمهور گفت: ما اگر در كنار مردم باشیم و بر آنان تكیه كنیم و در عمل نشان دهیم كه خادم آنان هستیم مردم هم علاقمند به اسلام و سرزمینشان هستند و بر همین اساس می گویم كه نگرانی ندارم.
ایجاد 756 هزار شغل در بهار امسال
رئیس جمهور از ایجاد 756 هزار شغل خالص در بهار امسال خبر داد.
آقای روحانی در ادامه سخنانش در گفتگوی زنده با مردم گفت: همین امروز كه مردم دچار فشارند، شرایط صادرات كالا و خدمات ما از همیشه بهتر است.
رئیس جمهور با اشاره به رونق شاخص های بورس در كشورمان افزود: می بینیم كه در یك روز، شاخص بورس ما چند هزار واحد افزایش می یابد كه این به معنی امید مردم است یعنی آنچه با عنوان نقدینگی گفتم وقتی رونق بورس را می بینیم یعنی نقدینگی درست هدایت می شود و به سمت بورس تولید می رود.
آقای روحانی گفت: وقتی صادرات رونق می یابد یعنی نقدینگی به سمت صادرات می رود چنانكه وقتی تولید افزایش می یابد یعنی نقدینگی به سمت تولید می رود و در شرایطی كه هستیم هم تولید می تواند افزایش یابد و هم اشتغالزایی ما می تواند كاهش نیابد.
رئیس جمهور افزود: در سه ماهه امسال به توفیق مباركی رسیدیم كه در سال های پیش سابقه نداشته است به این نحو كه نه فقط تمام كسانی كه متقاضی كار بودند جذب شدند بلكه تعدادی از بیكاران قبلی هم جذب شدند یعنی 756 هزار نفر در بهار امسال در قیاس با بهار پارسال اشتغال خالص یافته اند.
آقای روحانی گفت: البته این به معنی این نیست كه بیكاری تمام شده است یعنی آن 3 میلیون بیكار در كشور هنوز هم هستند و ما برای شمار كمی توانسته ایم اشتغال ایجاد كنیم اما باید به این روند ادامه دهیم.
رئیس جمهور افزود: این شرایط برای مردم دشوار است و دولت باید به فكر دهك های پایین باشد كه فشار اقتصادی بیشتری متحمل می شوند البته ما برای رفاه آنان فكر می كنیم و درصدد طراحی بسته جدیدی برای این دهك ها در هیأت دولت هستیم كه وقتی به سرانجام برسد در این باره اطلاع رسانی خواهیم كرد.
اقشار كم درآمد حمایت می شوند
رئیس جمهور گفت: همه اقشار جامعه كه عضو كمیته امداد و بهزیستی بوده اند تحت حمایت قرار می گیرند همانطور كه در طول یكسال گذشته یارانه آنها افزایش یافت و بسته غذایی آنها تامین شد .
روحانی در گفتگوی زنده تلویزیونی شبك یك سیما افزود .. باید هم به اقشار كم درآمد كمك شود و هم بازار ارز شكل گیرد همانطور كه دولت تا به حال تمام توان خود را در این زمینه گذاشته است .
وی افزود: انشاالله تا هفته آینده شاهد یك بازار متعادل در این زمینه خواهیم بود .
رئیس جمهور با اشاره به شروع تحریم ها از طرف آمریكا و ایستادگی اروپا و حمایت از ایران گفت .. این اتفاق بزرگ و حادثه مباركی است كه افتاده و كار بسیار مهمی است كه انجام شده و یك پیروزی برای ملت ایران است .
روحانی گفت .. انشاالله این مسیر را با كمك مردم ایران ادامه می دهیم .
رئیس جمهور افزود ..نظام ما مستحكم است و متسحكم تر خواهد شد ، ما در كنار هم هستیم و دولت با همه توان خود مشكلات مردم را كاهش خواهد داد.
سیاست داخلی و خارجی ما تغییری نكرده است
رئیس جمهور در ادامه سخنان خود با بیان اینكه سیاست داخلی و خارجی ما تغییری نكرده است درباره برخی دیدگاه ها مبنی بر تغییر محبوبیت رئیس جمهور گفت: محبوبیت ما چیز مهمی نیست و مهم خدمت به مردم است كه بتوانیم خدمتگزار مردم باشیم و حال آنكه مردم خدمت را ببینند و ما خادم مردم هستیم و خدمت می كنیم و مردم ما همیشه در برابر تلاش مسئولان قدردانی كرده اند و قدردانی می كنند و مردم بسیار خوبی هستند.
آقای روحانی افزود: اینكه من با سال 96 فرق كرده ام و برخی می گویند در سیاست خارجی، روحانی فرق كرده است می گویم من در سیاست خارجی نظرم هیچ تفاوتی نكرده است و من باز هم معتقد به تعامل سازنده با دنیا هستم، باز هم معتقدم باید روابطمان را با كشورهای دنیا و منطقه صمیمی كنیم و روابط اقتصادی را با دنیا مستحكم كنیم.
رئیس جمهور گفت: حالا اگر كسی از یك تعهدی خارج شده و برخلاف منطق، میز مذاكرات را ترك كرده است و یك تعهدی را زیر پا گذاشته است خب اینكه كسی نمی تواند بگوید چرا روحانی تابستان و زمستان یك جور لباس می پوشد و خب هر لباسی مناسب وقتش است.
آقای روحانی افزود: كسی كه در برابر مردم ایران یاوه گویی می كند حرف ناروا می زند نمی شود قبول كرد و همین اسلامی كه به ما دستور داده است با صلح و صفا با همه رفتار كنیم همان اسلام به ما می گوید در برابر متجاوز بایستیم و اگر كسی رو به روی شما ایستاد باید جلو او ایستاد و در برابر متكبر نباید تواضع كنیم.
رئیس جمهور گفت: لحن امروز ما در برابر امریكا نمی تواند با لحن سال های 95 و 96 یكسان باشد زیرا او آغازگر است ما آغازگر نیستیم او شروع كرد و از تعهد خارج شد و مردم ما را تحریم می كند و فشار می آورد، ما می توانیم در برابر این رژیم با همان لحن گذشته صحبت كنیم.
آقای روحانی تأكید كرد: اصول سیاست خارجی ما و روند آن تغییری نكرده است و نظر من در سیاست داخلی نیز هیچ تغییری نكرده است و همیشه معتقدم نظر مردم و رأی مردم به عنوان چیزی است كه همه باید به آن احترام بگذاریم و الان هم همین است.
رئیس جمهور گفت: الان فضای مجازی را توسعه دادیم امروز كشور ما در منطقه در فضای مجازی اول است و حدود 67 میلیون نفر به اینترنت پرسرعت وصل هستند و این یك افتخار بزرگ برای كشور ماست و زمینه دولت الكترونیك نیز كه اگر بخواهیم با فساد مبارزه دقیق كنیم بهترین راه دولت الكترونیك است.
آقای روحانی افزود: از فضای مجازی استفاده می كنیم و در این زمینه ها وزارت جهاد و وزارت ارتباطات و وزارت بهداشت و درمان كامل به این سیستم وصل می شوند و این یك تحول بزرگ در سلامت ما ایجاد می كند بنابراین سیاست ما همان سیاست است.
با اتحاد از مشكلات عبور می كنیم
آقای روحانی در ادامه سخنان خود افزود: تظاهرات مردم اگر در چارچوب قانون باشد حق مردم است اما نه اینكه عده ای به یك گروهك پاسخ دهند و یا به آمریكایی پاسخ دهند كه علیه ملت ما جنایت می كند.
رئیس جمهور ادامه داد: مردم در جایی كه اعتراض دارند به طور طبیعی آن را اعلام می كنند و ما هم باید به آن رسیدگی كنیم
روحانی افزود: در شرایطی هستیم كه سیاست دولت تغییر نكرده است و همان نظری را دارم كه در سال 92 داشتم و بر سر قول های خود به مردم ایستاده ام .
رئیس جمهور تاكید كرد: تردید ندارم اساس راحتی و آینده خوب مردم در سایه اعتدال است و تندروی ها ، افراط گری ها ، جدا شدن از هم و روبه روی هم ایستادن به نفع ما نیست و به ضرر جامعه است.
روحانی با بیان اینكه باید به همه جناح ها احترام بگذاریم، افزود: همانگونه كه چندی پیش در سخنرانی ام در برابر مسئولان اجرایی گفتم كه در این شرایط دست همه را از هر جناح و تفكر می بوسم، باز هم خم می شوم و دست مردم را می بوسم .
رئیس جمهور با تاكید بر اینكه به وحدت و اتحاد بیشتر نیاز داریم، گفت: ان شاالله و به حول قوه الهی با كمك مردم از این مشكلات عبور می كنیم.
روحانی افزود: اگر متحد شویم و صادراتمان را بیشتر كنیم و تولید را بالا ببریم و انصاف را مراعات كنیم و با فساد، مبارزه و شفافیت را بیشتر كنیم از این مشكلات عبور می كنیم و این مشكلی نیست كه ما را زمین گیر كند.
به مفسد و فاسد نباید رحم كرد
رئیس جمهور گفت: با مفسد و فاسد و كسی كه اخلال می كند و فسادی را انجام می دهد و حقوق مردم را تضعیف می كند باید قاطعانه برخورد كنیم هیچ نباید رحم كنیم.
آقای روحانی در ادامه سخنانش در گفتگوی زنده با مردم افزود: امریكا قادر نیست كاری بكند كه ما در برابر او زانو بزنیم ملت ما این كار را نخواهد كرد اما شرطش این است كه به هم انصاف داشته باشیم منافع خودمان ، مردم و كشور را در نظر داشته باشیم كه به نظر من اكثریت قاطع مردم ما اینچنین هستند حالا اگر تخلفاتی در گوشه ای یا كناری می شود به هرحال طبیعی است كه در یك جامعه ای كه رانت شروع شود یك عده ای هم به دنبال سوءاستفاده می روند.
وی در پاسخ به اینكه دولت چقدر در برخورد با متخلفان جدی است گفت: با مفسد و فاسد و كسی كه اخلال می كند و فسادی را انجام می دهد و حقوق مردم را تضعیف می كند باید قاطعانه برخورد كنیم هیچ نباید رحم كنیم به آدمی كه آمده با یك قیمتی كه دولت با یك شرایط خاص ارز را تهیه كرده و در اختیارش گذاشته است این ارز را به عنوان اینكه كالا را وارد كند ببرد بیرون و این ارز را برنگرداند و كالایی را هم وارد نكند.
وی افزود: من به طور قاطعانه گفتم ما یك مهلت سه ماهه دادیم همه آنهایی كه ارز را بردند باید ثابت كنند كه كالای مورد نیاز را آورده اند، وارد كشور كرده اند و این كالا كجاست.
رئیس جمهور گفت: گمركات ما فعال تر از گذشته هم در ترخیص فعال تر شده اند من به آنها از دو هفته پیش دستور دادم كه مقررات دست و پا گیری بود كه ترخیص كالاها طول می كشید، این ترخیص را بسیار تسهیل كردیم كه به سرعت كالا ترخیص بشود مخصولا كالاهایی كه مورد نیاز عامه مردم است .
وی افزود: از آن طرف مراقبت كنیم كسی كه پول گرفته است برای اینكه جنسی وارد كند آن جنس از كدام گمرك و چه زمانی آمده است و محاسبه شود كه پولی كه گرفته با جنسی كه آورده است تطابق دارد یا خیر.
آقای روحانی گفت: حتما تخلف صورت گرفته حتما فساد ایجاد شده حتما رانت بوده و در این دو سه ماه همیشه یكی از نگرانی های من این بودكه چگونه با این رانت و با این فساد مبارزه كنم .
وی افزود: چیزی كه مثل سوخت و نان یارانه ای به مردم بدهید درست است كه كمك به مردم است در كنارش هم فساد هم خروج است یعنی كالایی كه از مرزها قاچاق می شود مثل بنزین كه از كشور ما قاچاق می شود چرا برای اینكه بنزین در اینجا هزار تومان است در تركیه مثلا 9 هزار تومان است اینجا گازوئیل ما 350 تومان است همین گازوئیل در عربستان سعودی 3000 تومان است دارو قیمتی كه ما می دهیم با كشورهای همسایه قابل قیاس نیست هر چیزی كه به صورت یارانه ای شد و اختلاف قیمت بین ما و منطقه زیاد شد اینجا جایی است كه رانت و فساد می آید .
رئیس جمهور گفت: اصلش این است اینكه اقتصاددان های ما می گویند یارانه ندهیم در هیچ موردی كالاها بیاید و به قیمت باشد این از لحاظ اصول درست است اما در یك شرایط خاص آن هم در شرایطی كه دشمن دارد به ما فشار می آورد و مردم ما در فشار هستند به نظر من همین یارانه را باید بدهیم هم این كالاها را در اختیار مردم قرار دهیم و هم بایداز مرزهایمان مراقبت كنیم .
در مبارزه با فساد به هیچ خط قرمزی قائل نیستیم
رئیس جمهور گفت: دولت در مبارزه با فساد به هیچ وجه خط قرمزی قائل نیست.
آقای روحانی افزود: ما در مبارزه با فساد از مجلس و قوه قضائیه حمایت خواهیم كرد و تلاش مان مضاعف خواهد بود.
وی ادامه داد: اخیراً نیز وزیر دادگستری درباره مبارزه با فساد و رانت گزارشی ارائه كرد كه نشان می داد زمان رسیدگی به پرونده های در تعزیرات كوتاه شده است كه این خود روند امیدوار كننده ای را نشان می دهد.
رئیس جمهور تاكید كرد: علاوه بر مبارزه با فساد و رانت باید مدیریت در كشور نیز به گونه ای باشد كه فساد و رانت به حداقل برسد.
آقای روحانی بر مقابله با قاچاق فرآورده های نفتی به ویژه در شرایطی كه قیمت حامل های انرژی در ایران كمتر از كشورهای همسایه است تاكید و اضافه كرد: اكنون حراست از مرزهای جنوب و مرزهای شرق و غرب كشور در اختیار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بخشی هم در كنترل نیروی انتظامی است كه در حال ادای وظیفه هستند.
سؤال از رئیس جمهور حق قانونی نمایندگان مجلس است
رئیس جمهور گفت: سؤال از رئیس جمهور حق قانونی مجلس شورای اسلامی است.
آقای روحانی در پاسخ به سؤالی درباره سؤال نمایندگان مجلس از رئیس جمهور افزود: من قبل از اینكه دولتی باشم مجلسی هستم و اگر در دولت پنج سال است رئیس جمهورم در مجلس 20 سال نماینده مجلس بودم و مسئولیت هایی در مجلس داشتم.
رئیس جمهور با بیان اینكه وظایف مجلس را درك می كند گفت: نمایندگان مجلس به وظایف قانونی خودشان عمل می كنند و من نه تنها گله مند نمی شوم بلكه خوشحال می شوم و از آنان تشكر هم می كنم.
آقای روحانی با آوردن مثالی افزود: مثل دو نفر كه با هم شریكند و با رفاقت و انصاف با هم رفتار می كنند و ممكن است 20 سال شریك هم باشند اما در یك روز وقتی دعوا شود آن روز به سراغ قانون می روند و آن روزی كه ما ببینیم نمی توانیم با تعامل و دوستی مسائلمان را حل كنیم به سراغ قانون می رویم.
رئیس جمهور تأكید كرد: مجلس هر زمانی در چارچوب قانون می تواند حركت كند و این حركت باید دقیق باشد.
آقای روحانی افزود: من به عنوان رئیس جمهور اگر ببینم دستگاهی از قانون اساسی فاصله گرفته است این وظیفه من است كه تذكر دهم.
رئیس جمهور گفت: ما با مجلس روابطمان بسیار خوب و نزدیك است و هر زمانی اگر مجلسی ها خواستند آمده ام و با هم بحث و گفتگو كردیم و هر زمان آنان خواستند من به مجلس رفته ام.
آقای روحانی افزود: نیازی به این كار نبود ولی حالا مجلس می گوید می خواهد طبق قانون عمل كند هیچ اشكالی ندارد طبق قانون عمل كند و ما هم طبق قانون عمل می كنیم آن وقت هر دو طبق قانون عمل خواهیم كرد بنابراین مجلس سؤال كند و من تذكر قانونی می دهم و با هم جلو می رویم.
رئیس جمهور گفت: در عین حال دوستی ما با مجلس محفوظ است و من به همه نمایندگان مجلس احترام می گذارم و سؤال را حق آنان می دانم هیچ اشكالی ندارد.
آقای روحانی با تأكید بر اینكه همه ما باید زمان را رعایت كنیم افزود: همه تا جایی كه می توانیم لازم نیست همه جا از حق قانونی استفاده كنیم و می توانیم از راه های نزدیك تر، ساده تر و سهل تر به اهدافمان برسیم و هدف این است كه ما مشكلات مردم را بتوانیم در كنار هم حل كنیم.
رئیس جمهور با اشاره به اینكه خیلی از مسائل و مشكلات در نشست های غیررسمی حل و فصل می شود گفت: گرچه قانون این چارچوب ها را تعیین كرده است ولی استفاده از حد قانونی در اینگونه مسائل مهم حداقل باشد بهتر است تا حداكثر باشد اما در عین حال مجلس مجاز و مختار است سؤال كند و من هم به مجلس می روم و پاسخ می دهم و من هیچ مشكلی هم ندارم.
وی افزود: البته برای من یك فرصت خوب هم به وجود می آید چون خیلی از حرف ها هست كه من در مصاحبه و یا در سخنرانی هایم سخت است بگویم ولی وقتی نماینده ای از مجلس شورای اسلامی سؤال كرده آن وقت دیگر یك شرایطی است كه من خیلی صریح تر می توانم حرف بزنم خیلی چیزها را آنجا واضح تر برای مردم می شود بیان كرد.
آقای روحانی افزود: شاید این سؤال مبارك باشد برای مردم ما مفید باشد و یك سری اطلاعات و نكاتی كه باید به مردم گفته بشود در آن فرصت گفته شود.
در كنار هم مسائل كشور را حل می كنیم
رئیس جمهور گفت: از مردم به خاطر روزهای سختی كه پشت سر گذاشتند و صبر كردند تشكر می كنم و در كنار هم و با هم می توانیم مشكلات را حل كنیم و به نتیجه برسیم.
آقای روحانی افزود: دولت با تمام توان كوشش می كند مشكلات را كاهش دهد.
وی گفت: ما در زمینه آب قدم های بسیار خوبی در سال های گذشته برداشتیم و در بهره وری آب كشاورزی با كارهایی كه در سال های گذشته انجام شده این میزان 30 درصد بهره وری را افزایش داده یعنی به طور میانگین سالانه 6 درصد میزان بهره وری افزایش یافته است.
رئیس جمهور افزود: ما در حال توسعه آبیاری مدرن، كشت های مختلف و بذرهای جدید هستیم با هدف اینكه مصرف آب كاهش یابد.
روحانی گفت: در زمینه آب در استان هایی كه مشكل داشتند اقدامات خوبی صورت گرفت به عنوان مثال تا پایان سال طرح غدیر در استان خوزستان توسعه خواهد یافت.
وی افزود: در زمینه محیط زیست قدم های خوبی برداشته شد و به مردم گزارش خواهیم داد.
رئیس جمهور گفت: مردم تحت فشارهای زیادی بودند و از مردم تشكر می كنم و به آنها وعده می دهم كه در كنار هم و با همكاری یكدیگر می توانیم مسائل را حل كنیم.
روحانی ضمن عذرخواهی به علت طولانی شدن زمان مصاحبه تلویزیونی افزود: امیدوارم بتوانم در آینده طولانی كردن زمان مصاحبه را به صورت های مصاحبه تلویزیونی و یا غیره جبران كنم و به وزرا دستور داده ام عملكرد خود را به صورت دو هفته یك بار اطلاع رسانی كنند تا مردم در جریان اقدامات انجام شده قرار بگیرند.
وی گفت: خبرنگاران می توانند واسطه خوبی بین مردم و دولت باشند و از جمله رسانه ملی می تواند نقش مهمی را ایفا كنند.