دستیابی ایران به دانش فنی گندزدایی آب با الكترولیز نمك طعام

پژوهشگران ایرانی به دانش فنی گندزدایی آب به روش الكترولیز نمك طعام غشایی دست یافتند و به این ترتیب، جمهوری اسلامی ایران در جمع سه كشور صاحب این فناوری قرار گرفت.

1395/10/08
|
10:16
|

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیركبیر؛ محققان دانشگاه صنعتی امیركبیر، در یك اقدام نوآورنه اقدام به جایگزینی گاز خطرناك كلر با نمك طعام در فرایند گندزدایی آب كردند تا علاوه بر كاهش خطرات ناشی از كلر، یك روش آسان و كم هزینه برای تهیه آب سالم برای مصارف آشامیدنی، كشاورزی و صنعتی ارائه دهند.

مجری طرح الكترولیز نمك طعام غشایی درباره كاربردهای این تكنولوژی گفت: كاربرد اصلی این تكنولوژی، ضدعفونی كردن آب است كه با روش مولتی اكسیدانت، یك محصول منحصر به فرد تولید می كند كه برای تصفیه میكروبی آب آشامیدنی، آب استخر و به طور كلی آب با مصارف گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد.

حامدرضا فقیهی افزود: در روش های سنتی از گاز كلر، پودر كلر و آب ژاول برای ضدعفونی كردن آب استخرها و مخازن آب آشامیدنی استفاده می شود كه همواره با تهدیدهایی رو به رو است و همواره احتمال نشت گاز سمی و خفه كننده كلر در این محیط ها وجود دارد.

وی گفت: در دنیا فعالیت هایی برای ارائه شیوه های جایگزین روش های سنتی و پرخطر در فرآیند گندزدایی آب آغاز شده است و ما بعد از آمریكا و آلمان، سومین كشوری هستیم كه به دانش فنی گندزدایی با نمك طعام غشایی دست یافته ایم.

فقیهی به آغاز مطالعات مرتبط با این تكنولوژی جدید توسط دكتر تقی عبادی استاد دانشگاه صنعتی امیركبیر از هفت سال پیش تاكنون اشاره كرد و افزود: انتقال تكنولوژی، بومی سازی دانش فنی و ساخت دستگاه گندزدایی آب به روش الكترولیز نمك طعام غشایی، حاصل همكاری و تلاش هفت ساله محققان و فناوران دانشگاه صنعتی امیركبیر است و در نتیجه آن موفق شده ایم فرآیندی كه شركتهای اروپایی در ابعاد نیمه صنعتی اجرا می كنند در ابعاد صنعتی و بومی سازی شده، انجام دهیم.

فقیهی گفت: اجرای پایلوت این پروژه با نصب دستگاه در مناطق محروم جنوب كشور از دو سال قبل در جزیره مینو و منطقه آزاد اروند به اجرا گذاشته شده و اكنون آب آشامیدنی 16 هزار نفر از ساكنان این مناطق را تأمین می كند.

وی افزود: دستگاه های گندزدایی آب به شیوه الكترولیز نمك طعام در یك سوم شهر آبادان نیز نصب شده است و به صورت رسمی در دهه فجر امسال افتتاح خواهد شد.

فقیهی گفت: مواد مصرفی دستگاه الكترولیز، نمك طعام و جریان الكتریسیته است كه میزان نمك مصرفی با توجه به حجم آب، به صورت هوشمند تنظیم شده و به داخل رآكتور دستگاه كشیده می شود و پس از گذراندن الكتریسیته و فرآیند الكترولیز، محصول نهایی از دستگاه خارج و در یك مخزن ذخیره می شود و برای گندزدایی آب شبكه، مخزن یا استخر مورد استفاده قرار می گیرد.

وی درخصوص هزینه مواد مصرفی این دستگاه افزود: با اینكه حجم سرمایه گذاری اولیه برای راه اندازی این سیستم، نسبتاً زیاد است ولی در طول زمان بهره برداری، این هزینه ها جبران می شود زیرا این دستگاه برای تصفیه هزار لیتر آب، 8 گرم نمك طعام و 14 وات الكتریسیته مصرف می كند كه قیمت آنها بسیار ناچیز است.

فقیهی درباره ظرفیت تصفیه این دستگاه نیز گفت: سیستم ما می تواند تصفیه آب را در ظرفیت های بسیار كم تا بسیار زیاد انجام دهد و قادر به گندزدایی350 لیتر آب در ثانیه است كه سرعت و حجم قابل قبولی است.

دسترسی سریع