سخنگوی شورای نگهبان گفت: اگر تبلیغات خلاف واقع و زودهنگام انجام شود ، شورای نگهبان آن را در بررسی صلاحیتها مدنظر قرار خواهد داد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، عباسعلی كدخدایی در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به سوالی در خصوص آغاز فعالیت انتخاباتی برخی جریانهای سیاسی در طول هفته های گذشته گفت: اینكه وضعیت جناحها ، گروهها و جبهه های سیاسی چگونه است مربوط به وزارت كشور است و آنها طبق قوانین و مقررات می توانند هر برخوردی را كه در قانون به آن اشاره شده اعمال كنند.
كدخدایی تصریح كرد: البته اگر تبلیغات خلاف واقع و زودهنگام باشد، شورای نگهبان در بررسی صلاحیتها آن را مدنظر قرار می دهد.
وی در ادامه در پاسخ به سوال دیگری در خصوص اظهار نظر یكی از اعضای شورای نگهبان در مورد منشور حقوق شهروندی گفت: تا زمانی كه مصوبه ای از سوی مجلس شورای اسلامی و یا هیئت وزیران به ما اعلام نشود، فارغ از هرگونه اظهارنظر هستیم و اظهار نظر رسمی نخواهیم داشت.
كدخدایی اضافه كرد: اما اعضای شورای نگهبان آزاد هستند در خصوص موضوعات ، نظرات خود را اعلام كنند.
وی در ادامه در خصوص حضور زنان در انتخابات ریاست جمهوری گفت: بحث رجل سیاسی هنوز در شورای نگهبان به نتیجه نهایی نرسیده و به محض اینكه اعلام شد به اطلاع عموم خواهیم رساند.
سخنگوی شورای نگهبان در خصوص موضوع تائید صلاحیت داوطلبان و در پاسخ به این سوال كه حاشیه های ایجاد شده پیرامون این موضوع برای شورا هزینه ساز شده است، آیا شورای نگهبان بنا ندارد مدل شفافی برای بررسی صلاحیتها ارائه دهد گفت: هنوز با توجه به سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری، بحث شاخصه های رجل سیاسی ، مذهبی و مدیر و مدبر بودن در دست بررسی است .
كدخدایی تصریح كرد: در تلاش هستیم تا معیارها و شاخصه های روشنی را اعلام كنیم كه انشاء الله در آینده ای نزدیك اعلام خواهد شد.
وی افزود: اما در مورد بررسی صلاحیتها آنچه قانون حكم می كند موارد مربوط به خود افراد است مگر اینكه در قانون ، ذكر دیگری به عمل آمده باشد.
كدخدایی تصریح كرد: اگر قانون چنین اجازه ای بدهد بستگان كاندیداها هم مورد بررسی قرار می گیرند اما در غیر اینصورت تنها اقدامات و اعمال خود فرد بررسی می شود.
* استفاده از صندوق های الكترونیكی در انتخابات شوراها، انتخابات ریاست جمهوری را تحت الشعاع قرار ندهد
سخنگوی شورای نگهبان گفت: با توجه به اینكه شورای نگهبان اختیارات قانونی لازم را در انتخابات شوراها ندارد، به وزارت كشور اعلام شده است كه برای استفاده از صندوق های الكترونیكی باید شرایط كافی وجود داشته باشد و انتخابات ریاست جمهوری را تحت الشعاع قرار ندهد.
عباسعلی كدخدایی در نشست خبری خود كه صبح امروز در ساختمان این شورا بر گزار شد در پاسخ به سوالی در خصوص نظر شورای نگهبان برای استفاده از صندوق های الكترونیكی در انتخابات افزود: همكاری خوبی با وزارت كشور انجام شده و جلسات كارشناسانه متعددی نیز برگزار و مكاتبات خوبی صورت گرفته است.
وی با بیان اینكه همكاری ها رو به جلوست اظهار داشت: در خصوص احراز هویت اعلام كرده ایم به شرط تامین شرایط امنیتی، احراز هویت می تواند در همه شعب و صندوق ها انجام شود.
سخنگوی شورای نگهبان تصریح كرد: وزارت كشور در تلاش است تا این مسئله را به خوبی عملیاتی كند.
وی افزود: در خصوص استفاده از صندوق الكترونیك برای انتخابات ریاست جمهوری هنوز به جمع بندی نهایی نرسیده ایم اما احتمال می دهیم كه در تعدادی از صندوق ها این موافقت را داشته باشیم.
كدخدایی اضافه كرد: البته این موضوع منوط به نظر كارشناسان است كه باید در جلسه عمومی شورای نگهبان نیز بررسی شود و موافقت همه اعضا را داشته باشد.
سخنگوی شورای نگهبان گفت: در مورد شوراها با توجه به اینكه شورای نگهبان اختیارات قانونی لازم را در انتخابات شوراها ندارد، به وزارت كشور اعلام شده است كه برای استفاده از صندوق های الكترونیكی باید شرایط كافی وجود داشته باشد و انتخابات ریاست جمهوری را تحت الشعاع قرار ندهد.
وی در ادامه در پاسخ به سوال دیگری درخصوص مطرح شدن بحث حقوق های نجومی در مجلس شورای اسلامی و نظر شورای نگهبان در مورد میزان حداكثر حقوق ها اظهار داشت: تا زمانی كه مصوبه ای از مجلس شورای اسلامی ارسال نشود نمی توانیم در مورد آن اظهار نظر كنیم.
كدخدایی گفت: در حال حاضر نیز منتظر هستیم تا ببینیم این موضوع چگونه در مجلس بررسی و تصویب می شود.
وی تصریح كرد: اصل اینكه حقوق های نجومی خلاف بوده بر جامعه روشن است و امیدواریم تكرار نشود و مجلس نیز تدابیر لازم را برای جلوگیری از تكرار آن اتخاذ كند.
* تاكید بر جلوگیری از ثبت نام بی رویه افراد در انتخابات
سخنگوی شورای نگهبان گفت : همانگونه كه رهبر معظم انقلاب فرمودند 9 دی در تاریخ ماندگار خواهد شد و فراموش شدنی نیست.
عباسعلی كدخدایی در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به این سوال كه تلاش ها برای تاكید بر ضرورت فراموشی فتنه در حال اجراست آیا این موضوع در انتخابات شوراها مورد بررسی قرار می گیرد؟ گفت: همانگونه كه رهبر معظم انقلاب فرمودند 9 دی در تاریخ ماندگار خواهد شد و این روز پاسخی بود به حوادث سال 88 كه قابل فراموش شدن نیست.
كدخدایی تصریح كرد : در جایی كه ملاك قانونی داشته باشیم طبیعتا این موارد هم مدنظر شورای نگهبان قرار خواهد گرفت .
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه در خصوص تعداد ثبت نام داوطلبان انتخابات شوراها و اینكه آیا معیاری برای میزان ثبت نام افراد واجد شرایط در نظر گرفته شده است یا خیر ؟ گفت : انتخابات شوراها مربوط به شورای نگهبان نیست و نظارت در این مورد بر عهده مجلس شورای اسلامی و مجری نیز وزارت كشور است .
كدخدایی اضافه كرد : اما ضرورت دارد تا در همه انتخابات ها از ثبت نام بی رویه و بی فایده افراد جلوگیری كنیم .
وی با اشاره به اینكه این اقدام مسیری است كه همه نظام های سیاسی آن را طی كرده اند اظهار داشت : ما نیز باید این مسیر را آغاز كنیم تا بتوانیم از راههای قانونی از ثبت نام های بی رویه جلوگیری كنیم .
* بررسی 38 مصوبه در جلسات شورای نگهبان
سخنگوی شورای نگهبان گفت: 38 مصوبه بجز اساسنامه و نامه های دیوان عدالت اداری در این شورا مورد بررسی قرار گرفته است.
عباسعلی كدخدایی در ادامه نشست خبری با ارائه گزارشی از مصوبات شورای نگهبان افزود: تاكنون در 11مورد از مصوبات ، عدم مغایرت داشتیم كه بیشتر این موارد مصوبات و لوایحی است كه بیشتر آنها در قالب موافقتنامه بین ایران و كشورهای مختلف مطرح شده است.
كدخدایی افزود: اعضای شورای نگهبان لایحه موافقتنامه بین ایران و اسلواك به منظور اجتناب از اخذ مالیات مضاعف و جلوگیری از فرار مالیاتی در مورد مالیات های بر درآمد و لایحه موافقتنامه بین ایران و روسیه در زمینه همكاری و كمك متقابل اداری در امور گمركی را مغایر با شرع و قانون اساسی ندانستند.
سخنگوی شورای نگهبان تصریح كرد: لوایح موافقتنامه همكاری اقتصادی بین ایران و جمهوری چك، كرواسی و لیتوانی، لایحه موافقتنامه كمك متقابل اداری در امور گمركی بین ایران و جمهوری آذربایجان و لایحه موافقتنامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایه گذاری بین ایران و ژاپن نیز مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.
وی افزود: همچنین لایحه موافقتنامه همكاری و كمك متقابل اداری در امور گمركی بین ایران و كره و طرح اصلاح موادی از قانون آیین نامه داخلی مجلس، لایحه موافقتنامه همكاری در زمینه مبارزه با جرائم سازمان یافته بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری لهستان مغایر موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.
سخنگوی شورای نگهبان تصریح كرد: لایحه همكاری بین دولت ایران و آذربایجان در زمینه ادامه ساخت، بهره برداری و استفاده از منابع آب و انرژی سدها و نیروگاه های برق آبی خداآفرین و قیز قلعه سی بر روی رودخانه ارس نیز مغایر موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.
كدخدایی به اصلاح موادی از لایحه احكام دائمی برنامه های توسعه كشور كه برای چندمین بار از شورای نگهبان به مجلس فرستاده شد، اشاره كرد و گفت: این لایحه و اصلاحات آن دوباره به شورای نگهبان بازگشته و در دستور كار این هفته شورا قرار دارد.
وی خاطرنشان كرد: همچنین لایحه موافقتنامه پاریس به دلیل این كه موافقتنامه ای حجیم است و در برخی مواد پیوست های آن وجود نداشت شورای نگهبان پس از ارائه پیوست ها در این باره اظهار نظر می كند.
عضو حقوقدان شورای نگهبان یادآور شد: در ماده 23 این لایحه نیز عنوان شده كه پیوست وجود دارد ولی در این زمینه ابهام باقی است.
كدخدایی ادامه داد: همچنین لایحه موافقتنامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایه گذاری بین دولت ایران و سنگاپور مخالف موازین شرع و لایحه موافقتنامه همكاری های اقتصادی بین ایران و لهستان مغایر اصل 77 قانون اساسی شناخته شد.
وی گفت: در تبصره یك طرح الحاق دو تبصره به ماده 617 قانون مجازات اسلامی درباره استفاده از سلاح سرد هم مشخص نشده كه عبارت «صرفا در درگیری فیزیكی و ضرب و جرح» فقط قید سایر ادوات است یا علاوه بر آن قید ، موارد مذكور در صدر تبصره یك نیز محسوب می شود كه در این زمینه ابهام وجود دارد.
كدخدایی با بیان این كه لایحه اساسنامه سازمان فرهنگی هنری فارسی زبانان نیز خلاف شرع و مغایر قانون اساسی شناخته شد، اظهارداشت: سوالی از دیوان عدالت اداری درباره بازاریابی شبكه ای مطرح شده بود كه فقهای شورای نگهبان پس از بررسی اعلام كردند سوال فی نفسه خلاف موازین شرع شناخته نشده چون سوال بحثی درباره معافیت شركت ها ندارد.
* اعلام نظر نهایی درباره سیاست های كلی انتخابات؛ تا دو هفته آینده
سخنگوی شورای نگهبان گفت: سیاست های كلی انتخابات در مركز تحقیقات شورای نگهبان در دست بررسی است.
عباسعلی كدخدایی در ادامه نشست خبری امروز خود در پاسخ به سوالی درباره اینكه آیا فراخوان شورای نگهبان در خصوص سیاستهای كلی انتخابات مورد استقبال قرار گرفت، افزود: استقبال خوبی از این فراخوان انجام شد كه در مركز تحقیقات شورای نگهبان در دست بررسی است و تا دو هفته آینده نتایج این جلسات را اعلام خواهیم كرد.
وی درباره احتمال آماده شدن و تاثیر دادن لایحه جامع انتخابات در انتخابات آینده گفت: دوستان ما در دولت گفته بودند كه چون محتوای این لایحه مفصل است، فعلاً فرصت نمی شود كه به انتخابات آینده برسد.
كدخدایی افزود: مجلس هم الان درگیر لایحه برنامه ششم توسعه و بعد از آن درگیر بودجه 96 است، اما این امیدواری را دادند كه برخی نقایص موجود را در قالب طرح اصلاح قانون انتخابات حل كنند.
وی تصریح كرد: ممكن است با این اقدامات برخی نواقص رفع شود و ان شاءالله در نوبت بعدی و انتخابات بعدی بتوانیم لایحه جامع را در اختیار داشته باشیم.
سخنگوی شورای نگهبان درخصوص جلسه اخیر هیئت مركزی نظارت بر انتخابات، گفت: جلسهای تشكیل و هیئت نظارت 15 استان تعیین شد و جلسهای دیگر در روز دوشنبه این هفته برگزار خواهیم كرد تا سایر استانها هم تعیین تكلیف شوند.
وی در خصوص موافقتنامه پاریس چنین توضیح داد: موافقتنامه پاریس در خصوص موضوعات جوی و آبوهوا بود، این موافقتنامه بسیار طویل بود كه جمهوری اسلامی ایران آن را امضا كرده و مراحل تصویب آن در مجلس در جریان است.
سخنگوی شورای نگهبان گفت: یك ایراد و یك ابهام ازجانب شورای نگهبان مطرح شد، بندهای 8 و 9 ماده 4 و بند 11 ماده 13 به پیوستها اشاره دارد كه ضمیمه نبود و شورای نگهبان درخواست كرده است كه پیوستها ارسال شود و در ماده 23 هم معلوم نیست پیوستی وجود دارد یا خیر و دارای ابهام است.
كدخدایی در ادامه و در پاسخ به سوالی مبنی بر اینكه آیا بانوان هم می توانند در انتخابات ریاست جمهوری آینده نامزد شوند تصریح كرد: زنان هم مثل همه افراد جامعه می توانند نامزد شوند، اما تعریف رجل سیاسی - مذهبی هنوز به نتیجه نرسیده است.
* اعلام نظر نهایی درباره سیاست های كلی انتخابات؛ تا دو هفته آینده
سخنگوی شورای نگهبان گفت: سیاست های كلی انتخابات در مركز تحقیقات شورای نگهبان در دست بررسی است.
عباسعلی كدخدایی در ادامه نشست خبری امروز خود در پاسخ به سوالی درباره اینكه آیا فراخوان شورای نگهبان در خصوص سیاستهای كلی انتخابات مورد استقبال قرار گرفت، افزود: استقبال خوبی از این فراخوان انجام شد كه در مركز تحقیقات شورای نگهبان در دست بررسی است و تا دو هفته آینده نتایج این جلسات را اعلام خواهیم كرد.
وی درباره احتمال آماده شدن و تاثیر دادن لایحه جامع انتخابات در انتخابات آینده گفت: دوستان ما در دولت گفته بودند كه چون محتوای این لایحه مفصل است، فعلاً فرصت نمی شود كه به انتخابات آینده برسد.
كدخدایی افزود: مجلس هم الان درگیر لایحه برنامه ششم توسعه و بعد از آن درگیر بودجه 96 است، اما این امیدواری را دادند كه برخی نقایص موجود را در قالب طرح اصلاح قانون انتخابات حل كنند.
وی تصریح كرد: ممكن است با این اقدامات برخی نواقص رفع شود و ان شاءالله در نوبت بعدی و انتخابات بعدی بتوانیم لایحه جامع را در اختیار داشته باشیم.
سخنگوی شورای نگهبان درخصوص جلسه اخیر هیئت مركزی نظارت بر انتخابات، گفت: جلسهای تشكیل و هیئت نظارت 15 استان تعیین شد و جلسهای دیگر در روز دوشنبه این هفته برگزار خواهیم كرد تا سایر استانها هم تعیین تكلیف شوند.
وی در خصوص موافقتنامه پاریس چنین توضیح داد: موافقتنامه پاریس در خصوص موضوعات جوی و آبوهوا بود، این موافقتنامه بسیار طویل بود كه جمهوری اسلامی ایران آن را امضا كرده و مراحل تصویب آن در مجلس در جریان است.
سخنگوی شورای نگهبان گفت: یك ایراد و یك ابهام ازجانب شورای نگهبان مطرح شد، بندهای 8 و 9 ماده 4 و بند 11 ماده 13 به پیوستها اشاره دارد كه ضمیمه نبود و شورای نگهبان درخواست كرده است كه پیوستها ارسال شود و در ماده 23 هم معلوم نیست پیوستی وجود دارد یا خیر و دارای ابهام است.
كدخدایی در ادامه و در پاسخ به سوالی مبنی بر اینكه آیا بانوان هم می توانند در انتخابات ریاست جمهوری آینده نامزد شوند تصریح كرد: زنان هم مثل همه افراد جامعه می توانند نامزد شوند، اما تعریف رجل سیاسی - مذهبی هنوز به نتیجه نرسیده است.