بر اساس اسناد فاش شده وزارت خارجه آمریكا، رئیس گروه اقدام علیه ایران حقوق بشر را صرفا وسیلهای ابزاری برای تامین منافع آمریكا میداند.
هوك، اعتقادی به حقوق بشر در روابط خارجی آمریكا نداردبه گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ اسناد فاش شده وزارت خارجه آمریكا نشان می دهند برایان هوك كه اكنون به ریاست گروه اقدام علیه ایران منصوب شده است، حقوق بشر را صرفا وسیله ای ابزاری برای تامین منافع آمریكا می داند كه در صورت لزوم، نقض آن از سوی همپیمانان این كشور ممكن است نادیده گرفته شود.
به گزارش پایگاه اینترنتی پولتیكو؛ موضوع از زمانی شروع شد كه ركس تیلرسون، وزیر امور خارجه وقت آمریكا به دیپلمات های این كشور هشدار داد ارزش هایی مانند حقوق بشر كه آمریكا خود را سردمدار و مبلغ آن در سراسر دنیا می داند، نباید به مانعی در دنبال كردن منافع آمریكا تبدیل شود.
این اظهارات كه در جمع كاركنان وزارت خارجه آمریكا مطرح شده بود، با واكنش های گسترده ای در میان رسانه های این كشور روبرو شد به شكلی كه عده ای آن را نشان از تغییر در سیاست های آمریكا تعبیر كردند.
دو هفته بعد از این مساله، برایان هوك یكی از دستیاران ارشد تیلرسون، دستور العمل كوتاهی در قالب سندی محرمانه منتشر كرد كه در آن نحوه و میزان تاكید بر حقوق بشر، گسترش مردمسالاری و آزادی خواهی در سیاست خارجی آمریكا نشان داده شده بود.
در هفدهم ماه مه معلوم شد در یادداشت افشا شده ای كه برای وزیر خارجه وقت آمریكا نوشته شده بود، آمریكا در سیاست خارجی خود از موضوع حقوق بشر فقط برای فشار بر كشورهای دشمن خود مانند ایران، چین، روسیه و كره شمالی استفاده كند و در قبال كشورهای همپیمان مانند عربستان سعودی، مصر و فیلیپین این مساله را نادیده بگیرد.
پولتیكو در ادامه گزارش خود می آورد: برایان هوك در نوشته خود برای تیلرسون آورده است: باید با كشورهای دوست متفاوت از كشورهای دشمن رفتار شود زیرا در غیر این صورت، آنها نیز به دشمن تبدیل می شوند و ما متحدان اندكی برای خود خواهیم داشت.
دیدارهای بعدی كه ترامپ با سران سعودی و مصر نیز داشت به خوبی نشان داد همین سیاست در دست اجراست و وی اصلا اشاره ای علنی به مساله حقوق بشر در مصر و عربستان نداشت.
در یادداشت های هوك برای وزیر خارجه وقت كه در اختیار پولتیكو قرار گرفته است، آمده بود: ما دقیقا باید همان كاری را بكنیم كه چینی ها و روس ها در تبلیغات خود مدعی اند كه انجام می دهیم؛ اینكه از حقوق بشر به عنوان ابزاری برای شكست دادن دشمنانمان استفاده كنیم و در عین حال خود و متحدانمان اسیر این دام نشویم.
تام مالینووسكی (Tom Malinowski) كه دستیار وزیر خارجه در امور گسترش مردمسالاری، حقوق بشر و آزادی در دوران ریاست جمهوری اوباما بود گفت: وی این موضوع را كاملا نادیده می گیرد كه صلاحیت اخلاقی آمریكا عمده ترین مزیت ما در دنیا به شمار می آید و اگر با این مساله گزینشی رفتار كنیم، این صلاحیت را از دست می دهیم.
هوك كه از سیاستگذاران سرشناس وزارت خارجه آمریكا به شمار می آید همچنین در یادداشت خود آورده است: اصلی ترین مساله در ایجاد توازن بین ایده آل ها و منافع آمریكا در برابر متحدانمان ایجاد می شود. در خصوص رقبا، این موضوع چندان هم بغرنج نیست. ما به دنبال تقویت دشمنان آمریكا در دنیا نیستیم بلكه می خواهیم به آنان فشار وارد كنیم؛ با آنان به رقابت بپردازیم و قدرت مانور بیشتری در برابر آنان داشته باشیم.
هوك می گوید برای همین هم حقوق بشر موضوعی بسیار مهم در روابط آمریكا با چین، كره شمالی، روسیه و ایران است. همچنین اهمیت مساله از آنجاست كه فشار بر این كشورها با مساله حقوق بشر باعث می شود آنها هزینه های بیشتری پرداخت كنند، فشار متقابل را بتوان وارد كرد و ابتكار عمل راهبردی را از دست آنها گرفت.
وی همچنین گسترش حقوق بشر و ترویج مردمسالاری در كشورهایی مانند مصر و فیلیپین را باعث روی كار آمدن گروه های ضد آمریكایی می داند و تاكید دارد در روابط با این كشورها، به جای حقوق بشر باید روی مفاهیمی مانند مقابله با تروریسم تاكید بیشتری شود. به گفته برخی مقامات سابق در وزارت خارجه آمریكا، در نوشته محرمانه ای كه هوك برای تیلرسون تهیه كرده بود، حتی انتقادهای نرم و دوستانه از وضعیت حقوق بشر در كشورهای هم سو با آمریكا نیز به رسمیت شناخته نشده است ولی موضوعی كه در این مساله نادیده انگاشته می شود، درسی است كه باید از تاریخ گرفته شود، برای مثال احساسات ضد آمریكایی در ایران به دوران پیش از كارتر و دست داشتن آمریكا در ساقط كردن دولت مصدق و روی كار آوردن پادشاه سركوبگر ایران باز می گردد و حمایت آمریكا از كودتای نظامیان در یونان به دلیل همسو بودن این نظامیان با آمریكا باعث شده است احساسات ضد آمریكایی در این كشور ریشه دار باشد.