معاون سیاسی وزیر خارجه: احتمال تكرار سناریوی استفاده از سلاح شیمیایی و نسبت دادن آن به دولت سوریه وجود دارد.
احتمال تكرار سناریوی حمله شیمیایی در سوریهبه گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، سید عباس عراقچی با حضور در برنامه "رو در رو" شبكه چهار سیما درباره نشست سه جانبه روسیه، تركیه و ایران در تهران در جمعه پیش رو افزود: این نشست سومین نشست سران این سه كشور در موضوع سوریه در چارچوب روند آستانه است.
وی ادامه داد: از بیش از دو سال پیش روند مذاكراتی جدیدی به میزبانی آستانه در كشور قزاقستان با حضور این سه كشور آغاز شده است.
عراقچی همچنین به نشست های ناموفق مذاكرات ژنو كه غربی ها با برخی از كشورهای منطقه در آن جا راه انداخته بودند اشاره و اضافه كرد: این مذاكرات تجمع كشورهایی بود كه نقش مخربی را در سوریه داشتند و از تروریست ها حمایت می كردند كه اكنون این روند، غیر فعال است.
وی اضافه كرد: روند مذاكراتی آستانه بین كشورهای ایران، روسیه و تركیه با هماهنگی دولت سوریه انجام شده است و عكس روند مذاكراتی ژنو، روند موفقی بود و تاكنون پیشرفت های خوبی را در سوریه در امر مبارزه با گروه های تروریستی و كاهش تنش بین دولت و گروه های معارض واقعی داشته است.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: این مذاكرات در مبارزه با این گروه ها و شروع روند سیاسی برای آینده سوریه، نوشتن قانون اساسی جدید، گردهم آوردن گروه های مختلف معارضه، موفق بود.
عراقچی افزود: بیش از 10 جلسه در سطح نمایندگان ویژه سه كشور برگزار شد و چندین جلسه وزرای امور خارجه و سه جلسه، سران این سه كشور داشته اند كه در امر مبارزه به تروریسم به مراحل پایانی رسیده ایم.
وی با اشاره به اینكه تركیه تاكنون در روند آستانه، نقش خوب و موثری را ایفا كرده است، اضافه كرد: در طول ماه های گذشته مشخص شد بازیگران اصلی در سوریه ،سه كشور ایران، روسیه و تركیه هستند و بقیه كشورهایی كه نقش مخربی در سوریه داشته اند از جمله عربستان سعودی از صحنه خارج شدند.
عراقچی با بیان اینكه روند تحولات به روند جدیدی وارد شده است، ادامه داد: تركیه در چارچوب روند آستانه و چارچوب همكاری های مشترك با ایران و روسیه سعی كرد نقش سازنده ای را ایفا كند تا بتوانیم روند آستانه را جلو ببریم.
وی با اشاره به اینكه تروریست ها در شهر ادلب تجمع كرده اند، گفت: اوضاع سخت و پیچیده ای است زیرا جمعیت زیادی در آن شهر و مناطق پیرامونی آن ساكن هستند و مورد توجه جهان است و همه نگران تلفات هستند و گروه های تروریستی درآن جا از مردم به عنوان سپر انسانی استفاده می كنند.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: دو جلسه قبلی مذاكرات در روسیه و تركیه انجام شد و اكنون نوبت ایران بود میزبانی كند لذا برگزاری جلسه در تهران برنامه ریزی شد و آقای ظریف دوشنبه به سوریه رفت و آخرین تحولات را با مقامات این كشور مرور كرد و ما با طرح ها و ایده های مشخص، سعی می كنیم به تروریسم پایان بدهیم تا روند سیاسی و سپس روند بازسازی و بازگشت پناهندگان سوریه آغاز شود.
عراقچی افزود: از ابتدای بحران سوریه، غربی ها به ویژه امریكایی ها نقش مشكوك و پرابهامی را داشته اند و به رغم ادعاهای خود مبنی بر مبارزه با تروریست ها، در بسیاری از مراحل به تروریست ها كمك كردند.
وی با بیان اینكه نقش آن ها در موضوع شیمیایی كه بسیار سوال برانگیز است، ادامه داد: چرا و توسط چه كسانی سلاح های شیمیایی استفاده شده كه نظر غالب این است كه گروه های تروریستی برای ایجاد فضای مخرب، آن را انجام دادند و نقش غربی ها و امریكایی ها سازنده نبود.
عراقچی گفت: زمانی كه ارتش سوریه در جهت بازپس گیری حلب و دیگر نقاط سوریه اقدام می كرد عملیات روانی از سوی غربی ها و امریكایی ها انجام می شد و نیروهای سوریه هر زمان به پیروزی نزدیك می شد بحث سلاح های شیمیایی مطرح می شد و در گوشه ای از این سلاح استفاده می شد و غربی ها سعی می كردند استفاده از این سلاح را به دولت سوریه نسبت دهند و ارتش سوریه را محكوم كنند.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه: براساس مدارك و مستندات موجود، مواد شیمیایی در دست گروه های تروریستی در سوریه وجود دارد و اطلاعاتی می رسد كه این مواد توسط این گروه ها به "ادلب" سوریه منتقل شده و احتمال تكرار سناریوی استفاده از سلاح شیمیایی و نسبت دادن آن به دولت سوریه وجود دارد بنابراین باید مراقب این توطئه باشیم.
وی ادامه داد: همیشه این سوال بزرگ بوده كه كسی كه از نظر نظامی در موضع برتری قرار دارد چه نیازی به استفاده از سلاح های شیمیایی دارد؟ بنابراین مشخص است این روش، آخرین حربه آن ها در عملیات روانی است.
عراقچی اضافه كرد: مدارك و مستنداتی وجود دارد كه مواد شیمیایی در دست گروه های تروریستی وجود دارد و اكنون هم اطلاعاتی می رسد كه مواد شیمیایی توسط گروه های تروریستی به "ادلب" سوریه منتقل شده و احتمال تكرار این سناریو وجود دارد و باید مراقب این توطئه باشیم و حتما لازم بود كه مشورت های نزدیك تری میان سه كشور ایران، روسیه و تركیه در سطح سران انجام شود و این موضوع یكی از موضوعات اصلی جلسه سران این سه كشور در تهران خواهد بود.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: واقعیات سوریه خود را به جهان تحمیل می كند و كشورهایی كه سعی می كردند این واقعیات را نادیده بگیرند مجبور خواهند شد از دولت قانونی و ارتش سوریه نام ببرند و بپذیرند كه نظام و دولت سوریه در حال بازپس گیری كشور خودش است و مبارزه دولت سوریه با تروریست ها كاملا مشروع است.
عراقچی افزود: حضور ایران و روسیه با هماهنگی و درخواست سوریه انجام شده و كاملا مشروع و قانونی است خلاف كشورهای دیگر كه در سوریه دخالت كرده اند.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه در پاسخ به این پرسش كه آیا احتمال دارد امریكا و روسیه در پشت پرده توافقی درباره حضور ایران در سوریه داشته باشند؟ افزود: وقایع در سوریه به گونه ای اتفاق افتاده كه توافقات پشت پرده میان دیگران به این آسانی نخواهد بود.
وی تاكید كرد: حضور مستشاری و سیاسی جمهوری اسلامی ایران در سوریه و روابطی كه میان این دو كشور ایجاد شده به گونه ای نیست كه كشور دیگری بتواند این روابط را دور بزند.
عراقچی با بیان اینكه روابط كشورمان با روسیه مستحكم و مبتنی بر درك درست از ارتباط دو كشور است، افزود: روابط ما و سوریه نیز این گونه است و حضور سیاسی و مستشاری ما در آن جا درازمدت بوده و نقش ما در آن جا كاملا تعیین كننده بوده و خواهد بود.
وی ادامه داد: كشورمان در تعامل نزدیك با سوریه است و رایزنی های نزدیكی میان ما و دولت سوریه وجود دارد و در مسیر درستی در حال حركت هستیم.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: تا زمانی كه برجام برای ما نفع داشته باشد در آن می مانیم و از لحظه ای كه برای ما منفعت نداشته باشد دلیلی برای ماندن ما وجود ندارد.
سید عباس عراقچی در ادامه سخنان خود در برنامه «رو در رو» شبكه چهار سیما درباره برجام گفت: مذاكرات كشورمان و اروپا درباره برجام به طور نزدیك و فشرده در جریان است.
وی با بیان اینكه باید مواضع سیاسی اروپا و راهكارهای علمی آن ها را درباره برجام از هم تفكیك كنیم، اضافه كرد: آنها تاكنون مواضع سیاسی محكمی داشته اند و تعهد سیاسی خود را به حفظ برجام در موقعیت های مختلف، اعلام كرده اند.
عراقچی با اشاره به برگزاری جلسات مختلف كشورمان با اروپا درباره برجام افزود: طرف های اروپایی در همه این جلسات، تعهدات سیاسی خود را در حفظ برجام اعلام و اذعان كردند كه حفظ برجام منوط به تامین خواسته های ایران در حوزه اقتصادی و عادی سازی روابط تجاری با ایران است و تاكید كردند كه هدف آن ها تحقق برخورداری ایران از منافع برجام است و گفته اند راه حل های عملیاتی را بر این منظور ارائه می كنند.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: این كه این تعهدات سیاسی چه زمانی به راه حل عملی عینی تبدیل می شود هنوز از اروپایی ها راهكارهایی را مشاهده نكردیم.
عراقچی با اشاره به اینكه شركت های اروپایی، خصوصی هستند، گفت: آن ها تصمیمات تجاری و اقتصادی می گیرند و واقعیت این است كه تحریم های آمریكا شامل این شركت ها خواهد شد و آن ها اگر با ایران كار كنند بازارهای خود را در آمریكا از دست خواهند داد لذا با تصمیم اقتصادی خود، بازار آمریكا را به بازار ایران ترجیح می دهند.
وی ادامه داد: اروپایی ها معتقد هستند برجام موضوع امنیتی و حیثیتی برای آن هاست و از نظر سیاسی مصمم به حفظ آن هستند.
عراقچی گفت: مشكل این جاست كه آنها نمی توانند به شركت های خود دستور دهند كه با ایران كار كنند.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: حرف ما برای اروپایی ها روشن است كه اگر معتقدید برجام موضوع امنیتی برای اروپاست بنابراین باید برای آن هزینه پرداخت كنید تا شركت های اروپایی در آرامش با ایران كار كنند و نگران تحریم های آمریكا نباشند و این مسایل را در جلسات با آنها گفته ایم.
عراقچی خطاب به اروپایی ها افزود: اگر جدی می گویید كه می خواهید برجام را حفظ كنید باید برای آن هزینه پرداخت و از شركت های خود در مقابل تحریم های آمریكا محافظت كنید.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه ادامه داد: اروپایی ها می گویند در حال طراحی ساز و كارهایی هستیم كه بتوانیم راه های عملی را بیابیم.
عراقچی با اشاره به اینكه این روش آنهاممكن است ترفندی برای وقتكشی باشد، گفت: به همین علت ما در اقتصاد و روابط خارجی خود به امید اروپا نخواهیم بود و دولت در حال طراحی راه های كار با جهان است و وزارت امور خارجه هم این ماموریت را برای خود قایل است و در پی ایجاد مسیر های بانكی و فروش نفت هستیم و همزمان با اروپا هم در حال مذاكره هستیم.
وی افزود: آمریكایی ها در زمان خروج خود از برجام گفتند تحریم های آمریكا در سه و شش ماه بر می گردد تحریم اصلی آنها كه تحریم بانكی و نفتی است در آبان بر می گردد كه اروپایی ها هم می دانند تا پیش از این مهلت باید سیستم های مالی خود را با كشورمان برقرار كنند و مسیرهای فروش نفت ما باید باز شود.
عراقچی اضافه كرد: تحریم های آمریكا رسماً در آن تاریخ آغاز می شوند اما در عمل آغاز شده است و بسیاری از كشورها از اكنون شروع به كاهش خرید نفت از ما كرده اند اما در مقابل، با خریداران جدید نفتی در حال مذاكره هستیم و می توانیم خریداران جدیدی را برای نفت ایران ایجاد كنیم.
وی با اشاره به اینكه برجام توافق بسیار محكمی بود گفت: بسیاری از تحریم هایی كه علیه برنامه هسته ای كشورمان برقرار شده بود لغو شد و كشور به وضعیت خوبی برگشت و آمریكایی ها نتوانستند این وضعیت را تحمل كنند.
عراقچی افزود: بسیاری افراد فكر می كردند آمریكایی ها از برجام سود زیادی بردند و هرگز خارج نمی شوند اما امریكا به این نتیجه رسید دست جمهوری اسلامی ایران با برجام هر روز باز تر می شود و شركت های بزرگ برای سرمایه گذاری به ایران می آیند.
وی اضافه كرد: برجام برای ایران منافع و گشایش های زیادی داشت و حتی اكنون با وجود خروج آمریكا، ماندن در برجام برای ما منافعی را دارد.
عراقچی گفت: مهمترین بخش برنامه هسته ای ما تحقیق و توسعه بود كه بعد از برجام تعطیل نشده است و اكنون بر روی ماشین های پیشرفته IR8 در حال كار هستیم.
وی افزود: روند برگشت ما به تولید 190 هزار سو، پرسرعت خواهد بود و ظرفیت های ما به گونه ای است كه هر زمان اراده كنیم احیا خواهد شد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه با بیان اینكه مدیریت عالی كشور سود و زیان برجام را محاسبه خواهد كرد، گفت: وضعیت خارجی ما در مقایسه با پیش از برجام به مراتب بهتر است اكنون فقط تحریم های یك جانبه آمریكا برگشته است و تحریم های اروپا و شورای امنیت برنگشته است.
عراقچی ادامه داد: از این ها مهمتر، در موضع برتر سیاسی و اخلاقی هستیم و هیچ اجماع بین المللی علیه ما وجود ندارد و آمریكا منزوی شده است.
وی اضافه كرد: بحران خارجی ما پس از خروج آمریكا از برجام به گونه ای نیست كه نتوانیم از پس آن بر بیاییم، اگر بتوانیم داخل را از نظر اقتصادی مستحكم و اصول اقتصاد مقاومتی را اجرا كنیم از این بحران به خوبی عبور خواهیم كرد.
عراقچی گفت: آمریكا همه كارت های فشار خود را رو كرده است اما موفق نخواهد شد.
وی با اشاره به برخی اقدامات مثبت اروپا در حمایت از برجام افزود: ایده هایی وجود دارد كه مكانیزم مالی بین ایران و اروپا بدون وابستگی به آمریكا ایجاد شود و دریافت ها و پرداخت های مالی ایران از طریق آن انجام شود.
عراقچی ادامه داد: قرار است حساب ویژه ای برای ایران در بانك های اروپا باز شود كه مبتنی بر یورو باشد و درآمدهای نفتی ایران به آن حساب واریز شود سپس پرداخت های ایران با دستور كشورمان از طریق آن انجام شود.
وی اضافه كرد: اروپایی ها قصد دارند چند بانك را به ایران اختصاص دهند و با ایران كار كنند و مذاكره كارشناسی در این زمینه بین اروپایی ها در حال انجام است اما معلوم نیست چه زمانی این كار به نتیجه برسد.
عراقچی گفت: آن ها در قبال این كارها فقط توقع اجرا و ادامه برجام را از ما دارند و برجام دو و سه و مانند آن مطرح نیست.
وی افزود: اروپا و آمریكا دو متحد استراتژیك قدیمی هستند و اینكه اروپا به خاطر ایران مقابل آمریكا ایستاده است كار كمی نیست.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: اگر اروپا نتواند ایده های خود را برای حفظ منافع ما در برجام تا پیش از عملیاتی شدن تحریم امریكا در آبان، عملیاتی كند ماندن در برجام برای ما فایده ای ندارد.
عراقچی افزود: ما به اروپایی ها گفتیم اگر منافع اصلی ما در برجام از جمله فروش نفت و بازگشت پول آن و مسایل بانكی عملیاتی نشود برای ما ماندن در برجام فایده ای ندارد و ان ها می دانند كه اگر راه حل این موضوع را پیدا نكنند ما در برجام باقی نخواهیم ماند.
وی اضافه كرد: حتی اگر پس از 13 آبان كه تحریم های آمریكا رسماً باز می گردد بتوانیم نفت خود را بفروشیم و هنوز راه حل های اروپایی ها عملیاتی نشده باشد ممكن است برجام را ادامه دهیم.
عراقچی گفت: تا زمانی كه برجام برای ما نفع داشته باشد در آن می مانیم و از لحظه ای كه برای ما منفعت نداشته باشد دلیلی برای ماندن ما وجود ندارد.
وی افزود: موضع انگلیس مانند بقیه اروپایی ها این است كه تا زمانی كه ایران در برجام بماند آن ها هم در برجام خواهند ماند و می دانند كه ماندن ایران در برجام وابسته به این است كه منافع كشورمان تامین شود لذا تلاش خود را در این جهت انجام می دهند.
عراقچی با اشاره به اینكه مخالفان و موافقان برجام درباره برجام اغراق كردند، گفت: همان گونه كه مقام معظم رهبری فرمودند برجام برای ما وسیله است و هدف ما تامین منافع ملی است و برجام هم وسیله ای بود كه در زمان خود به خوبی این كار را برای ما انجام داد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه افزود: در برجام همه حقوق هسته ای ما حفظ شد و تحریم ها هم برداشته شد و ابزار برجام به نفع ایران در حال كار بود كه آمریكایی ها مجبور شدند از آن خارج شوند.
عراقچی درباره مطرح شدن دعوای ایران علیه امریكا در دیوان بین المللی دادگستری گفت: روال دادگاه مشخص است و شكایت ما در راستای چالش و نبردی است كه با آمریكا در همه حوزه ها انجام می دهیم.
وی با اشاره به اینكه با امریكا وارد درگیری گسترده همه جانبه هستیم، ادامه داد: دادگاه لاهه روال و روند خاص خودش را دارد و در هفته گذشته طرفین، استدلالات خود را به دادگاه ارائه كردند و اكنون دادگاه باید تصمیم بگیرد صلاحیت رسیدگی به این پرونده را دارد یا خیر؟
معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: چالش ما با آمریكا ادامه دارد و امیدواریم با پیروزی ما همراه شود.