دیوان بین المللی دادگستری طی حكمی به آمریكا دستور داد تا تحریمهای مرتبط با ورود كالاها و اقلام «بشردوستانه» را به ایران برچیند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه ، دیوان بین المللی دادگستری روز چهارشنبه با صدور رای در پرونده شكایت ایران از آمریكا بابت برقراری دوباره تحریم ها در پی خروج یك جانبه واشنگتن از توافق هسته ای سال 2015، به آمریكا دستور داد تا تحریمهای ورود كالاها و اقلام «بشردوستانه» را به ایران برچیند.
عبدالقوی احمدیوسف قاضی دیوان بین المللی دادگستری اعلام كرد این دیوان به اتفاق آرا حكم داد كه واشنگتن باید هر گونه مانع ناشی از تدابیر اتخاذ شده در روز هشتم ماه مه را كه موجب بروز اخلال در صادرات آزاد دارو و خدمات پزشكی، غذا و محصولات و اقلام كشاورزی و نیز قطعات هواپیما به ایران می شود برچیند.
در حكم این دیوان آمده است تحریم كالاهای مورد نیاز در امور بشردوستانه .... ممكن است پیامدهای جدی و زیان بار بر سلامت و بهداشت و زندگی افراد در كشور ایران داشته باشد. افزون بر آن تحریم هایی كه آمریكا بر انتقال قطعات یدكی هواپیما به ایران اعمال كرده است، امنیت هوانوردی غیرنظامی را در ایران و جان مسافران هوایی را در این كشور به خطر می اندازد.
دیوان بین المللی دادگستری در اختلافات میان كشورهای عضو سازمان ملل داوری می كند. تصمیمات این دیوان الزام آور و غیر قابل استیناف است ولی هیچ سازوكاری برای اعمال آنها وجود ندارد.
خبرگزاری رویترز گزارش داد ؛ قضات دیوان بین المللی دادگستری در پرونده شكایت ایران از آمریكا درمورد برقراری دوباره تحریم های آمریكا در پی خروج یك جانبه این كشور از توافق سال 2015 درباره برنامه هسته ای این كشور، حق را به ایران دادند.
دیوان بین المللی دادگستری به آمریكا دستور داد تضمین دهد كه تحریم هایش بر ضد تهران بر كمك بشردوستانه به مردم ایران تأثیر نمی گذارد و صنعت هواپیمایی غیرنظامی این كشور را به خطر نمی اندازد.
ایران در شكایت خود اعلام كرده بود برقراری دوباره تحریم های آمریكا بر ضد این كشور نقض پیمان كمتر شناخته شده «مودت، بازرگانی و حقوق كنسولی» است كه سال 1955 بین دو كشور امضا شد.
شبكه تلویزیونی پرس تی وی نیز گزارش داد ؛ دیوان بین المللی دادگستری طی حكمی اعلام كرد آمریكا باید تضمین دهد تحریم ها تأثیری بر ارائه كمك های بشردوستانه بر ایران نخواهد داشت.
دیوان بین المللی دادگستری همچنین تاكید كرد تحریم های آمریكا علیه ایران نباید سبب به خطر افتادن سلامت غیر نظامیان شود.
این دادگاه به واشنكتن دستور داد تحریم هایش را در ارتباط با ارسال اقلام بشردوستانه به ایران متوقف كند.
این دادگاه مستقر در لاهه این حكم را بر اساس پرونده ای صادر كرد كه در آن ، ایران علیه آمریكا شكایتی را مطرح كرده بود.
ایران ماه اوت شكایتی را علیه آمریكا در دیوان بین المللی دادگستری تنظیم و اعلام كرد آمریكا در تلاش برای اعمال خسارت حداكثری به جمهوری اسلامی است.
تهران همچنین اعلام كرد اقدامات آمریكا ناقض توافق نامه مودت بین تهران و واشنگتن است كه در زمینه روابط اقتصادی در سال هزار و نهصد و پنجاه و پنج منعقد شد.
شبكه تلویزیونی المیادین نیز گزارش داد ؛ دیوان بین المللی دادگستری شكایت ایران علیه آمریكا را درباره بازگردانده شدن تحریم ها پذیرفت. پس از بررسی ها، قضات دیوان لاهه اعلام كردند صلاحیت رسیدگی به شكایت ایران از آمریكا به سبب نقض عهدنامه مودت و روابط اقتصادی و حقوق كنسولی سال 1955بین دو كشور را دارند.
شبكه تلویزیونی الجزیره مباشر اعلام كرد ؛ دیوان بین المللی دادگستری همچنین به آمریكا دستور داد تضمین دهد كه تحریم ها بر كمك بشردوستانه به ایران تأثیر نمی گذارد و حمل و نقل هوایی غیرنظامی ایران را به خطر نمی اندازد.
دیوان بین المللی دادگستری اعلام كرد: تحریم های آمریكا بر واردات ایران تاثیر گذاشته و از تعامل بسیاری از بانك ها با ایران جلوگیری كرده است.
این دادگاه بین المللی افزود ایران حق دارد دارو و همه كالاهای مربوط به خدمات بهداشتی و سلامت و نیز همه تجهیزات مربوط به امنیت ناوبری هوایی را وارد كند.
دیوان بین المللی دادگستری با پذیرفتن شكایت ایران علیه تحریم های آمریكا اعلام كرد بعضی از حقوقی كه ایران خواهان آن است مانند تامین نیازهای انسانی، امنیت و سلامت ناوبری هوایی، منطقی است. تحریم های آمریكا بر واردات به ایران تاثیر گذاشته و مانع تعامل بسیاری از بانك ها با این كشور شده است. معتقدیم محدود شدن واردات نیازهای انسانی و دارو به ایران، تاثیر منفی بسیار گسترده ای بر زندگی ایرانیها داشته است. معتقدیم تضمین های آمریكا برای از بین بردن نگرانی های مربوط به پیامدهای منفی انسانی بر مردم ایران كافی نیست.
این دادگاه تاكید كرد : بر اساس اختیارات خود می تواند تدابیری را برای حمایت از حقوق ایران با استناد به اختیارات خود اتخاذ كند. جلوگیری از تشدید كشمكش بین ایران و آمریكا ضروری است. آمریكا نباید مانع صادرات مواد غذایی و نیازهای اساسی به ایران شود.
دیوان بین المللی دادگستری اعلام كرد آمریكا نباید مانع تبادل تجاری ایران و دیگر طرف ها شود. آمریكا باید تحریم های اعمال شده علیه ایران را كه به بخش دارو و سلامت پروازها مربوط می شود، لغو كند.