رئیس جمهور فرانسه گفت: در این شرایط ما با صرفنظر كردن از برجام از خودمان دفاع نمی كنیم و از شكل گیری اختلافات جدید جلوگیری می كنیم.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ؛ امانوئل مكرون رئیس جمهور فرانسه در گفتگوی اختصاصی با شبكه فرانس24 در ایروان گفت ما با آمریكا در مورد شیوه رفتار با ایران اختلاف نظر داریم.
مجری از مكرون پرسید آیا باید گفت ترامپ حق دارد كه لحن خود را در برابر ایران تشدید كرده است؟
مكرون در پاسخ گفت: در وهله اول باید گفت برخورد با ایران واقعا مشكل است. ما هرگز عكس این مطلب را نگفته ایم. پس از آن احاطه كردن ایران با یك سیاست الزام آور همان چیزی است كه من از زمان به دست گرفتن ریاست جمهوری بر آن تاكید دارم. من حدود یك سال پیش در میان دیپلمات ها و سپس در مجمع عمومی سازمان ملل متحد اعلام كردم برای من راهبرد با ایران بر چهار مبنا است؛ حفظ توافق هسته ای، توان سازمان دهی فعالیت هسته ای ایران پس از سال دو هزار و بیست و پنج، نظارت و كنترل فعالیت بالستیكی ایران و توان مقابله با نفوذ ایران در منطقه.
من هیچ گاه در برابر ایران ساده لوح و زود باور نبودم و هرگز گمان نكردم كه رفتار با ایران ساده است. اختلاف نظر ما با آمریكا بر سر شیوه رفتاری ماست. در این شرایط من فكر می كنم ما با صرف نظر كردن از برنامه جامع اقدام مشترك (برجام) از خودمان دفاع نمی كنیم و از شكل گیری اختلافات جدید جلوگیری می كنیم. زیرا روزی كه ایران از توافق هسته ای خارج شود ما هیچ نظارتی بر فعالیت های این كشور نخواهیم داشت. ما هرچه در توان داریم برای جلوگیری از خروج ایران انجام می دهیم. به هرحال من فكر می كنم خروج از توافق هسته ای 2015 موثر نیست. از سوی دیگر من فكر می كنم اگر ما با این تندی پیش برویم خطر تنش در منطقه وجود دارد. به علاوه من معتقدم اگر ما لحن خود را در مورد همه مسائل دیگر تشدید كنیم اثرگذاری بیشتری خواهد داشت.
رویكرد دوگانه و متناقض رئیس جمهور فرانسه درباره نقض حقوق بشر توسط عربستان
یكی از خبرنگاران در گفتگوی اختصاصی با مكرون پرسید: جمال خاشقجی خبرنگار سعودی روز دوم اكتبر در داخل كنسولگری عربستان سعودی در استانبول ناپدید شد. به گفته مقامات تركیه وی به دستور حاكمیت عربستان سعودی كشته شده است. ما می بینیم از یك سو فرانسه سفیر ونزوئلا در پاریس را احضار می كند اما در حال حاضر هیچ واكنشی به این پرونده نشان نمی دهد.
مكرون در پاسخ گفت: وزارت امور خارجه در این زمینه توضیحاتی داده است. بدیهی است كه این كار بر عهده این وزارت خانه است. زیرا من به طور معمول در مورد چنین حوادثی شخصا اظهار نظر نمی كنم. ما می توانیم در حوزه وزارت امور خارجه احضاریه صادر كنیم تا توضیحاتی ارائه شود. این پرونده بسیار جدی است. من انتظار دارم حقیقت به طور كامل روشن شود. اما فرانسه اصرار دارد كه هر كاری كه می شود برای روشن شدن حقیقت انجام شود. این مسئله بسیار جدی و نگران كننده است.
مجری پرسید : آیا شما با ولیعهد عربستان گفتگو كردید؟
مكرون در پاسخ گفت: خیر ، هیچ گفتگویی نه با رئیس جمهور تركیه و نه با ولیعهد یا پادشاه عربستان در این زمینه نداشتم.
مجری پرسید: ما می خواهیم در مورد عربستان سعودی از شما بپرسیم زیرا واقعیت این است كه عربستان سعودی یكی از بزرگترین مشتریان فرانسه به ویژه در حوزه تسلیحاتی است؟.
مكرون در پاسخ گفت: یك لحظه صبر كنید. من هرگز دیپلماسی خود را بر مبنای معیارهای اقتصادی قرار نداده ام. در گرامر دیپلماسی فرانسه برای من یك مسئله بسیار ساده وجود دارد و آن این است كه سیاست بر اقتصاد ارجحیت دارد. از همین رو هیچ گاه منافع شركت ها بر سیاست های فرانسه و منافع راهبردی ما ارجحیت ندارد. دومین مسئله هم این است كه این كاملا اشتباه است كه بگوییم عربستان سعودی مشتری بزرگ فرانسه، در هر حوزه ای است.این طور نیست.
تاكید مكرون به حفظ منابع راهبردی با عربستان به قیمت نادیده گرفتن كشتار غیر نظامیان در یمن
مكرون در پاسخ به سئوال خبرنگار مبنی بر این كه با وجود نقض حقوق بشر و كشتار غیر نظامیان در یمن، فرانسه همچنان به فروش سلاح به ریاض ادامه می دهد گفت: من هرگز دیپلماسی خود را بر مبنای معیارهای اقتصادی قرار نداده ام. در گرامر دیپلماسی فرانسه برای من یك مسئله بسیار ساده وجود دارد و آن این است كه سیاست بر اقتصاد ارجحیت دارد. از همین رو هیچ گاه منافع شركت ها بر سیاست های فرانسه و منافع راهبردی ما ارجحیت ندارد. دومین مسئله هم این است كه این كاملا اشتباه است كه بگوییم عربستان سعودی مشتری بزرگ فرانسه، در هر حوزه ای است.این طور نیست.
مجری: جنجال هایی به دلیل جنگ یمن وجود دارد. سازمان ملل متحد تایید می كند كه ائتلاف به سرپرستی عربستان سعودی مرتكب جنایات بسیار سنگینی شده است. غرب همچنان به عربستان سعودی سلاح می فروشد. رویكرد فرانسه در این زمینه چگونه است؟
مكرون: فرانسه در این زمینه با حضور یك كمیسیون بین وزارت خانه ای نظارت تسلیحاتی كه ریاست آن بر عهده نخست وزیر است و همچنین نهاد نظارت بر صادرات ابزار جنگی ، سیاست سختگیرانه ای دارد. من شخصا چند ماه پیش با سازمان های غیر دولتی در این زمینه گفتگو كردم و باید بگویم ما یكی از تامین كنندگان تسلیحاتی عربستان سعودی در این جنگ نیستیم. ما با عربستان سعودی و امارات عربی متحده شراكتی مطمئن در منطقه داریم كه بسیار مهم است. این شراكت اقتصادی نیست بلكه راهبردی است. ما همچنین در امارات عربی متحده حضور نظامی قابل توجهی داریم. این در حوزه منافع اقتصادی نیست این مسئله دولت فرانسه و تمامیت ارضی ماست. ما منافع مشتركی در منطقه داریم زیرا ثبات منطقه برای ما اهمیت دارد و مبارزه با تروریسم ما با همكاری این كشورها صورت می گیرد.
مجری:اما چنین رویدادهایی می تواند سیاست های فرانسه را زیر سوال ببرد؟
مكرون: من در مورد مسئله ای كه در آغاز راه آن هستم نتیجه گیری نمی كنم. بر مبنای عناصری كه وجود دارد و توسط دستگاه های ما تجزیه و تحلیل می شود ، من در حال حاضر چنین موضعی گرفته ام. من امروزدر مورد شرایطی تا این اندازه وخیم كه از جزئیات آن خبر ندارم شتابزده جمع بندی نمی كنم. اما آنچه می خواهم به شما بگویم این است كه زمانی كه تمامیت ارضی و امنیت كشورهایی كه شریك ما هستند با تهدید رو به رو شود، كاملا عادی است كه فرانسه در كنار آنها قرار بگیرد. در مورد عربستان سعودی و امارات عربی متحده نیز همین شرایط مطرح است و همان طور كه گفتم هیچ منفعت اقتصادی وجود ندارد. از سوی دیگر زمانی كه چنین شرایطی پیش می آید ما هم خواستار احترام به حقوق بشر و انتشار جزئیاتی می شویم كه بتوانیم در مورد شرایط داوری كنیم. ما در مورد رعایت نشدن حقوق بشر در یمن خواستار شفاف سازی در همه ابعاد شده ایم. من در این زمینه با دبیر كل سازمان ملل متحد هم گفتگو كردم. در این میان شراكت هایی وجود دارد. كشورهایی هستند كه ما در كنار آنها با تروریسم مبارزه می كنیم. قوانینی بین المللی وجود دارد كه ما به آنها پایبند هستیم و امیدواریم كه شركای ما نیز به آن احترام بگذارند.به هرحال ما هیچ چیز را پنهان نمی كنیم. زیرا این سیاست پذیرفته شده است.