دبیر ستاد توسعه فناوری نانو: ایران در تولید علم نانو رتبه چهارم جهان را دارد؛ این موضوع ظرفیت توسعه و نوآوری كشورمان را نشان میدهد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، سعید سركار با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری یكشنبه شب شبكه دو سیما با اشاره به خواص محصولات فناوری نانو افزود: تا زمانی كه در مرز دانش نانو حركت نكنیم در توسعه فناوری موفق نمی شویم كه خوشبختانه دانشمندان ایران در این عرصه فعال شده اند.
وی ادامه داد: اگر در مرز دانش نانو حركت نكنیم به كپی ساز تبدیل خواهیم شد اما اگر در مرز دانش باشیم كشورمان منشاء بروز و ظهور فناوری های نوین مبتنی بر خلاقیت و ابتكار متخصصان ایرانی می شود.
سركار با تاكید بر اینكه بر اساس آمار پایگاه های داده های بین المللی در كمیت و كیفیت علم نانو رتبه چهارم جهان را داریم، افزود: اخیرا مقاله ای توسط دانشگاه جورجیای امریكا منتشر شده است كه بر مبنای آن كشورها از نظر ظهور و بروز نانو تكنولوژی بررسی شدند كه چین رتبه نخست، امریكا دوم، كره جنوبی سوم، هند چهارم و با كمال تعجب ایران رتبه پنجم جهانی را دارد اما اطلاعات آن ها تا سال 2015 است و رتبه كشورمان در 2 سال اخیر به چهارم ارتقا یافت و كره جنوبی بعد از ما قرار گرفت.
وی ادامه داد: هیچ كشور اروپایی در عرصه تولید با كیفیت علم از ایران جلوتر نیست و سه كشوری كه از ما بالاتر قرار دارند پرجمعیت هستند.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو با بیان اینكه فناوری نانو، نوظهور است و در همه شئونات بشر وارد خواهد شد، افزود: زیرساخت ها و زیست بوم لازم را برای تبدیل فناوری به محصول ایجاد كردیم و اكنون دست آوردهای شگرفی داریم.
سركار با اشاره به اینكه در كشورمان تعداد كارخانه ها از تعداد صنعت، بیشتر است،گفت: صنعت به پویایی نیاز دارد و زنده است اما كارخانه این ویژگی را ندارد. كشورمان كشش تكنولوژی را ندارد و با بخش خصوصی بهتر كار می كنیم اما بخش دولتی یا خصولتی رقابت پذیر نیستند.
وی افزود: در خودرو 30 فناوری داریم كه آماده ورود به صنعت خودروسازی است اما از آن ها استقبال نمی شود.
سركار با بیان اینكه بیش از 90 درصد فناوری ساخت محصولات نانو را داریم، ادامه داد: اگر از این فناوری ها استفاده نشود در آینده رقابت پذیری را از دست می دهیم.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو اضافه كرد: پارسال اقتصاد نانو حدود 1400 میلیارد تومان بود و 65 میلیون دلار صادرات داشتیم.
وی با بیان اینكه در حال تلاش برای ساخت ماشین آلات صنعتی حوزه نانو هستیم، افزود: اكنون حدود 20 نوع از این ماشین آلات صنعتی را در عرصه های مختلف ساختیم اما در صنایع داخلی از آن استقبال نشد و چینی ها آن ها را از ما به دو برابر قیمت خریدند.
سركار با تاكید بر لزوم تدوین استانداردهای الزامی و اجباری متناسب با ظرفیت های بومی كشور، گفت: اگر این استانداردها تدوین شود، كشش تكنولوژی ایجاد می شود اما متولی این امر جا مانده است و اقدام نمی كند و
طیف زیادی از استانداردهای ما سنتی هستند.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو با بیان اینكه با كمك سازمان استاندارد "نانونماد" را به تصویب رساندیم، گفت: محصولاتی كه مورد تائید و در آن از فناوری نانو استفاده شده است برچسب "نانونماد" خواهند داشت تا مصرف كننده با امنیت خاطر، این محصولات را تهیه كند.
سركار افزود: اولویت ما توسعه بازار داخلی است كه در 6 سال اخیر 100 درصد رشد داشت و سال آینده بازار داخل از سه هزار میلیارد تومان خواهد گذشت و اكنون تمركز ما بر توسعه صادرات محصولات نانو به دیگر كشورهاست.
سعید زكایی عضو هیئت مدیره انجمن ملی صنایع پلاستیك و پلیمر هم با حضور در این برنامه با اشاره به كاربردهای فناوری نانو گفت: باید فضای صنعتی از جمله خودروسازی برای رقابت باز باشد تا با كشورهای دیگر هم وارد رقابت شویم و این رقابت به توسعه منجر می شود.
وی افزود: پلیمرهایی با قابلیت رنگ پذیری، هادی و پیشرفته تولید كردیم اما در داخل از آن استقبال نشد.
عضو هیئت مدیره انجمن ملی صنایع پلاستیك و پلیمر گفت: در زمینه بسته بندی پیشرفت خوبی داشتیم.
زكایی با بیان اینكه باید افق روشن و باور توسعه در كشور وجود داشته باشد، افزود: باید زیرساخت های لازم مبتنی بر دانش فراهم شود و بخش خصوصی در تصمیم سازی ها نقش داشته باشد و زنجیره تولید محصول باید كامل باشد
مهناز قمی مدیرعامل یك شركت تولیدكننده نانو دارو هم در ارتباط تصویری با این برنامه با اشاره به نقش فناوری نانو در تولید داروها گفت: روز به روز تعداد داروهای نانوپایه افزایش می یابد و ایران هم در این زمینه پیشقدم است و اكنون بیش از 4 داروی نانویی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی كشورمان تائیدیه گرفته است و مصرف می شود.
وی افزود: كمیته فناوری سازمان غذا و دارو تشكیل شده است كه در آن جا متخصصان داخلی كشور از جمله متخصصان شیمی، داروساز و نانوتكنولوژی حضور دارند و در مورد محصولات نانودارو اظهار نظر و همه مسائل را در این زمینه بررسی می كنند.
قمی گفت: در زمینه نانودارو به پیشرفت های خوبی رسیدیم .
علیرضا رخشا مدیر عامل یك شركت فعال در حوزه آب و نانوفناوری هم در ارتباط تلفنی با این برنامه با بیان اینكه در بحث آب آشامیدنی مشكل آب سنگین یا نیترات یا شوری آب را داریم، گفت: در هر سه حوزه توانستیم از فناوری نانو استفاده و فناوری را ارائه كنیم كه كاهش هزینه های سرمایه گذاری و عملیاتی دارد .
وی افزود: در حوزه تصفیه آب آشامیدنی دستگاه هایی را ساختیم و فناوری هایی را توسعه دادیم كه نسبت به فناوری های موجود از نظر حجم پسابی كه تولید می كنند و از نظر حجم سرمایه گذاری و هزینه های عملیاتی می توانند بهتر عمل كنند.
رخشا اضافه كرد: با حمایت ستاد نانو و معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری توانستیم این فناوری ها را در داخل وزارت نیرو رسوخ دهیم.
وی گفت: در زمینه فناوری تلاش كردیم خودمان را ارتقا دهیم اما در حوزه اقتصادی آب با توجه به وضعیت آب و یارانه ای كه بابت تولید آن پرداخت می شود توسعه این فناوری در داخل ایران بسیار مشكل است زیرا سرمایه گذاری وجود ندارد اما می توانیم از سرمایه گذاری خارجی استفاده كنیم.