رئیس كمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی: باید اصلاح اساسی ساختار در بخش صنعت بانك داری انجام شود كه یكی از محورهای آن كاهش نرخ سوده سپرده ها و تسهیلات بانكی است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، محمدرضا پورابراهیمی داورانی در ارتباط تلفنی با برنامه گفتگوی ویژه خبری دوشنبه شب شبكه دو سیما با اشاره به اینكه از چندی پیش موضوع رعایت استانداردها برای افشای صورت های مالی در حوزه بانك ها مطرح شد، افزود: نظام بانكی ما در طول سال های گذشته با توجه به وجود تورم در اقتصاد كشور همه آن چه را كه به عنوان مجموعه ای از منافع در اختیار خود در قالب تسهیلات داشت از طریق پوشش تورم، ناكارآمدی خود را پوشش داد و این اتفاق در زمانی كه تورم كاهش یافته، خود را بیشتر نشان داد و منجر به آن شد كه افشای اطلاعات صورت های مالی بر اساس معیارهای بانك مركزی را مبنا قرار دهد و بخشی را كه به عنوان دارایی های غیر قابل اتكا در صورت های مالی است بتواند بیشتر افشا كند.
وی ادامه داد: بنابراین پیش بینی می شد كه اگر بخواهیم بر اساس شاخص های جهانی، داده های مالی و ترازنامه بانك ها را افشا كنیم بخشی زیادی را باید به عنوان ذخیره شناسایی كنیم و این موضوع در صورت های مالی بانك ملت خود را نشان داد.
پور ابراهیمی افزود: اینكه این مسیر می توانست با تعامل بانك مركزی و وزارت اقتصاد به تدریج در صورت های مالی خود را نشان دهد و رویكردی باشد تا كمترین زیان را به دارندگان سهام وارد كند می توانست تصمیم بهتری باشد.
رئیس كمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: اطلاعات و نحوه گزارش گری نظام بانكی ما بر اساس شاخص ها و معیارهای سازمان بازرسی بوده است.
وی افزود: در اقتصاد ما آن چیزی كه اطلاعات مرتبط با واقعیت های اقتصاد است معیارها و مبانی بانك مركزی است اما روش اجرای واقعیت های مرتبط با نظام بانكی كشور در حوزه نظام بانكی و بازار پولی كشور شوك ایجاد كرده است.
پورابراهیمی گفت: برخی اوقات تصمیماتی كه در حوزه پول و نظام بانكی كشور و بانك مركزی گرفته می شود خواسته یا ناخواسته در بازار سرمایه اثر منفی میگذارد.
وی افزود: رقابت ناسالم موسسات غیرمجاز پولی و نظام بانكی موجب شده كه این موسسات نرخ شكنی كنند و سپرده های با سود بیش از 25 و 27 درصد بگیرند و این موضوع نرخ سود بین بانكی را از 18 درصد به 25 درصد رسانده است بنابراین بازار سرمایه امكان رقابت با این سود بالای سپرده ها را ندارد.
پورابراهیمی گفت: نظام بانكی باید با رویكردی عمل كند كه آثار مثبت آن به توسعه بازار سرمایه كشور كمك كند.
وی با اشاره به زیان دهی بانك ملت افزود: آن چیزی كه برای این بانك اتفاق افتاده برای بقیه بانك ها متناسب با تبدیل صورت های مالی آن ها هم اتفاق خواهد افتاد .
رئیس كمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی افزود: برای اینكه رویكرد نظام بانكی را از این وضعیت به وضعیت مطلوب تبدیل كنیم راهی جز اصلاح ساختار نظام بانكی كشور نداریم .
پورابراهیمی اضافه كرد: با توجه به اینكه سود پرداختی نظام بانكی از 8 هزار و 700 میلیارد تومان در سال 1392 به 3 هزار و 700 میلیارد تومان در سال 1394 كاهش یافته است و روند نزولی دارد و از طرفی بخش عمده دارایی های نظام بانكی فریز شده است و امكان انتقال تسهیلات به مشتریان ندارد هر سال با روش حسابداری عمل می كنیم.
وی گفت: استمرار این وضعیت امكانپذیر نیست و بانك مركزی باید در این باره تصمیم بگیرد.
پورابراهیمی افزود: بانك مركزی باید پاسخ دهد چرا با وجود تك رقمی شدن تورم هنوز سود سپرده ها بیش از 20 درصد است.
حسین عبده تبریزی عضو شورای عالی بورس هم با حضور در این برنامه در پاسخ به این پرسش كه چگونه 2 ماه پس از آنكه سازمان حسابرسی، بانك مركزی و سازمان بورس اجازه افزایش 20 درصدی سرمایه را به بانك ملت داده بودند حدود سه هزار میلیارد تومان زیاد داده است، افزود: سازمان بورس مجوزهای افزایش سرمایه را می دهد و پیش از تغییر مدیریت بانك ملت ، رقمی كه به عنوان سود حسابرسی شده قرار دادند سود 2 هزار میلیارد تومان بود بنابراین سازمان بورس آن را برروی سایت قرار داد و سپس از بانك مركزی افزایش سرمایه دریافت می كند.
وی ادامه داد: بانك مركزی در مطالعات بعدی متوجه شد گزارش ها مشكل داشته است و آن را اعلام كرد.
عبده با اشاره به اینكه این ایراد وارد است كه چرا این اعلام با تاخیر انجام شد، گفت: برخی افراد پیش از آن، سهام را خریدند و بنابراین شكایت دارند كه چرا این موضوع را با تاخیر اعلام كرد.
وی با اشاره به اینكه بورس نمی تواند در حساب ها دستكاری كند گفت: مسئولیت حساب ها با كسی كه حساب ها را تهیه می كند است و حسابرسان فقط ناظر هستند و در این موضوع بانك ملت حساب های خودرا تهیه كرده است.
عبده با بیان اینكه جریان نظارتی بانك مركزی باید مستمر باشد، افزود: نظام نظارتی بانك مركزی باید در طول سال، نظارت های خود را اعمال كند و دستورات لازم را به بانك ها بدهد تا آن ها در طول سال قیمت های خود را تعدیل كنند تا به خریداران جدید ضرر نرسد.
محمدرضا صادقی مقدم استاد دانشگاه و كارشناس بازار سرمایه هم با حضور در این برنامه با اشاره به اینكه زیانی كه سهامداران بانك ملت متضرر شدند رقمی معادل 3 هزار میلیارد تومان است گفت: اگر نمی توانیم آن را از نظر انسانی با فاجعه ساختمان پلاسكو مقایسه كنیم اما بیشترین خسارتی كه برآورد شد برای این حادثه حدود 1200 تا 1600 میلیارد تومان است بنابراین 3 برابر این فاجعه خسارت زده است.
وی ادامه داد: اگر 600 كسبه از این موضوع متضرر شدند بالغ بر 20 هزار نفر ازسهامداران بانك ملت به صورت مستقیم یا غیرمستقیم از موضوع كاهش قیمت سهام این بانك متضرر شدند.
صادقی مقدم گفت: سهامداران بانك ملت جزو ریسك گریزترین سهامداران بازار سرمایه هستند یعنی افرادی كه می خواستند كمترین خطر را كنند سهم بانك ها را خریدند.
وی افزود: بانك ها علاوه بر سازمان بورس یك نهاد ناظر دیگر به نام بانك مركزی دارد و سازمان حسابرسی هم وجود دارد اما هر سه نهاد ناظر تائید كردند اما هر سه مسئولیت را قبول نمی كنند.
صادقی مقدم با بیان اینكه بانك ها برای پرداخت سود سپرده بیشتر به سپرده گذاران دست در جیب سهامداران كرده اند گفت: در حالی كه ركن بانكداری سلامی این است كه حقوق همه ذینفعان از جمله سهامداران بانكی رعایت شود.
وی درباره نمادهای بسته برخی بانك ها گفت: وضعیت بقیه بانك ها مناسب تر از بانك ملت نیست و دو بانك دیگر حتی پیش بینی زیان كرده اند.