مدیر مبارزه با پولشویی و تطبیق بانك خاورمیانه جزئیات خروج 4 بانك و موسسه مالی ایرانی از فهرست تحریمهای ثانویه آمریكا را تشریح كرد.
به گزارش خبرگزاری صداو سیما ، فرزانه رجایی سلماسی با تایید خروج چهار بانك و موسسه مالی ایرانی از فهرست تحریمهای ثانویه آمریكا، گفت: وزارت خزانه داری آمریكا روز سه شنبه، پنجم نوامبر با انتشار فهرستی، برخی بانكهای ایرانی را تحت تحریم ثانویه قرار داد.
وی با بیان اینكه، دفتر كنترل داراییهای خارجی آمریكا (اوفك) ارگانی است كه زیر نظر اداره كل خزانهداری فدرال آمریكا فعالیت میكند، اظهار داشت: این ارگان فهرستهای متعددی دارد كه مهمترین آنها فهرستی به نام SDN (Specially Designated National) است كه این فهرست هم شامل افراد و شركتهایی است كه تحت تحریم اولیه هستند و هم افراد و شركتهایی كه آمریكا آنها را تحت تحریم ثانویه قرار داده است.
مدیر مبارزه با پولشویی و تطبیق بانك خاورمیانه افزود: به این ترتیب در روز پنجم نوامبر آمریكا فهرستی را منتشر كرد كه در آن برخی بانكهای ایرانی شامل تحریمهای ثانویه هم میشدند.
رجایی سلماسی با بیان اینكه برخی بانكها از جمله سامان، كارآفرین، اقتصاد نوین، مسكن، سرمایه و ... از ابتدا در فهرست تحریمهای ثانویه قرار نداشتند، تصریح كرد: بنابراین این طور نبوده كه همه بانكهای ایرانی از ابتدا تحت تحریم ثانویه بوده باشند و در واقع برای تعدادی از آنها برچسب subject to secondary sanctions قرار داده نشده بود.
وی با اشاره به خروج چهار بانك و موسسه مالی از فهرست تحریمهای ثانویه، گفت: چند روز پس از آن یعنی روز پنجشنبه هفته گذشته با تغییری كه در فهرست تحریمهای آمریكا اعمال شد، در واقع گفته شد كه اشتباهی به وجود آمده و آمریكا بانكهای «خاورمیانه»، «حكمت ایرانیان»، «قرضالحسنه مهر ایران» و موسسه مالی «توسعه» را از فهرست تحریمهای ثانویه خارج كرد؛ در واقع برچسب subject to secondary sanctions از آنها برداشته شد.
به گفته مدیر مبارزه با پولشویی و تطبیق بانك خاورمیانه، در حال حاضر بین 11 تا 12 بانك ایرانی هستند كه در فهرست تحریمهای ثانویه آمریكا قرار ندارد و سوئیفت برای آنها باز خواهد بود كه این بانكها در ابتدا باید بخش بینالملل فعال داشته باشند و در مرحله دوم بانكهایی را پیدا كنند كه حاضر باشند به عنوان بانك كارگزار با آنها كار كنند.
رجایی سلماسی ادامه داد: به نظر میآید كه اوفك با این كار خواسته كانالی را برای واردات غذا، دارو و اقلام بشر دوستانه باز بگذارد و شاید نتوانیم برای واردات كالاهای دیگر از این كانال استفاده كنیم.
وی با اشاره به ابهاماتی در فهرست تحریمهای آمریكا، اظهار داشت: به نظر میرسد كه وزارت خزانهداری آمریكا همهچیز را روشن و شفاف نمیكند تا بتواند در صورت نیاز تغییرات خود را در تحریمها به راحتی اعمال كند. برای مثال در حال حاضر در این تحریمها به طور رسمی مشخص نشده كه ما از كانال سوئیفت میتوانیم چه اقلامی را وارد كنیم و فقط گفتند كه سوئیفت برای آنها باز است و تحت تحریمهای ثانویه هم نیستند.
افراد و شركتهایی كه در فهرست تحریمهای اولیه آمریكا قرار بگیرند، تمام ساكنان دائمی (دارای گرین كارت آمریكا)، شهروندان آمریكایی و شركتهای تجاری و حتی غیرانتفاعی ثبت شده در آمریكا اجازه انجام هیچگونه معاملهای را با آنها بدون مجوز اوفك ندارند، اما شركتها و افراد ثالث یا در واقع شركتها و افراد غیرآمریكایی میتوانند به تبادلات تجاری با آنها ادامه دهند.
اما زمانی كه فرد یا شركتی در فهرست تحریمهای ثانویه آمریكا قرار گیرد، علاوه بر محدودیتهای تحریمهای اولیه، هیچ شخص یا شركت ثالث در هیچ كشوری نمیتواند مبادلات تجاری با آن فرد یا شركت داشته باشد كه در غیر این صورت مشمول جریمههای سنگین و احتمالا تحریمهای آمریكا خواهند شد.