رئیس جمهور ایام خاطره انگیز دهه فجر را یادآور روزهای پیروزی منطق و استدلال بر انواع ابزار نظامی و امنیتی ابرقدرتها دانست.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ؛ به نقل از پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی روز سهشنبه در مراسم تقدیر و تجلیل از برگزیدگان و شایستگان تقدیر سی و چهارمین جایزه كتاب سال جمهوری اسلامی ایران و بیست و چهارمین جایزه جهانی كتاب سال جمهوری اسلامی ایران، گفت: باید با اندیشه و بیان حقیقت، جامعه را آسیب ناپذیر كنیم.
رییس جمهوری با بیان اینكه در مسایل مهم اجتماعی و سیاسی میتوان با بیان حقایق، بیدار كردن ذهنها و اندیشهورزی در برابر مشكلات به پیروزی رسید، اظهار داشت: با فكر، اندیشه و قلم، میتوان مشكلات موجود را برطرف كرده و كتاب میتواند جامعه را به حركت درآورد.
آقای روحانی، با تبریك ایام دهه فجر، گفت: انقلاب اسلامی پیروزی منطق، بیان، استدلال، قلم، كتابت، علم مردم با راهبری امام ،در برابر قدرت و انواع ابزار نظامی و امنیتی و نیز پشتیبانی همه ابرقدرتها از رژیم استبداد بود.
رییس جمهوری خاطر نشان كرد: انقلاب اسلامی ایران این واقعیت را برای همه آشكار كرد كه شرایط هر چقدر هم سخت و دشوار باشد، پایان آن پیروزی حق بر باطل خواهد بود و این موضوع امید بزرگ برای حركت عدالتخواهانه همه انسانها در طول تاریخ است.
آقای روحانی كتاب را مظهر و آئینهای از اندیشه و فكر یك اندیشمند، عالم و صاحب قلم توصیف كرد و اظهارداشت: كتاب همان فكر است، فكری كه خدای بزرگ هنرمند، توانست به واسطه ان قدرتی را به ما عنایت كند كه آنچه در ذهن و مغز ما پرورش مییابد با اشاره و حركت قلم به دیگران منتقل شده و ماندگار شود.
رییس جمهوری افزود: تنها و مهمترین راه انتقال آنچه در قرنهای گذشته اتفاق افتاده به نسل امروز، كتابت بود و لذا معجزه آسمانی اسلام، گاهی قرآن و گاهی كتاب نامیده میشود. یعنی می توان گفت همه معجزه پیامبر اسلام(ص) كتاب، قرآن، نوشتن، خواندن و تلاوت كردن است و همین معجزه بود كه به همه قدرتهای آن زمان و كفر و بت پیروز شد.
آقای روحانی خاطر نشان كرد: بدون تردید، حرف نو، راه نو و نظریه جدید جاذبه بیشتری دارد و از اثر ماندگارتری برخوردار است. چه بسا كتابها و سخنان زیادی گفته شده اما ماندگار نشدند و در مقابل برخی از نوشتهها در كتابخانههای مردم در كنار قرآن مجید و نهجالبلاغه وجود دارد و بدون شك كتابهای بوعلی سینا، فارابی، شیخ مفید و شیخ طوسی از قفسه كتابخانههای مردم حذفشدنی نیست.
رییس جمهوری با طرح این سوال كه امام راحل چگونه توانست انقلاب اسلامی را رهبری و به پیروزی برساند، به اتفاقات روز 19 بهمن 1357 اشاره كرد و گفت: امام توانست حتی نیروهای مسلح رژیم گذشته را به دامان ملت و انقلاب بكشاند و آنها را جذب كند و در چنین روزی افسران نیروی هوایی شاه كه در میان نیروهای سهگانه نزدیكترین آنها به رژیم گذشته بودند، و در شرایطی كه هنوز معلوم نبود، پایان انقلاب، پیروزی و یا شكست است، با دل و جان و با افتخار در برابر امام خمینی(ره) احترام نظامی گذاشتند.
آقای روحانی خاطر نشان كرد: امام(ره) اگر چه رسانهای مانند رادیو و تلویزیون در اختیار نداشت اما با یك نوار ضبط صوت و با بلندگوهای مساجد سخن خود را به گوش همه جهانیان رسانید. امام(ره) با قلم، اعلامیه و كلام خویش جامعه را به حركت درآورد.
رییس شورای عالی امنیت ملی، اندیشه، قلم و بیان را عامل اصلی پیروزی انقلاب اسلامی دانست و گفت: امام(ره) با دو نظریه، اندیشه و سخن جدید انقلاب را به پیروزی رسانید و البته عدهای در همان ابتدا با آن مخالف بودند. نظریه اول امام پیوند دین و سیاست و جدا ناپذیری آن بود و عدهای این نظریه را نمیپسندیدند و تصور میكردند دین عمدتاً برای معنویت و ارتباط انسان با خدا و ساختن آخرت است و فكر نمی كردند كه آخرت محصول دنیاست.
رییس جمهوری افزود: برخی تصور میكردند كه جنس سیاست با دین سازگار نیست چرا كه اساس دین صداقت، معنویت و وفای به عهد است و جنس سیاست بازیگریهای مختلف، فریب، دروغگویی و دو رویی است، اما سیاست به معنای راه صحیح جامعه و ارتباط درست كشورها، ملتها و دولتها با یكدیگر، حفظ منافع و مصالح ملی، عین دیانت است و مگر پیامبر اسلام(ص) با دیگران معاهده صلح و پیمان و چارچوبی برای اداره شهر مدینه و دنیای اسلام و چارچوبی برای زندگی مسلمان و غیرمسلمان در كنار یكدیگر در مدینه، نداشت؟
آقای روحانی گفت: معنای اسلام این نیست كه افكار، اندیشه و ادیان دیگر در جامعه حذف شده و حضور نداشته باشند و اگر چنین بود، پیامبر به اهل كتاب و دین آنها احترام نمیگذاشت. البته كه دین اسلام كمال یافته همه ادیان گذشته است، اما سایر ادیان هم از جایگاه و احترام برخوردارند و چنین نیست كه با آمدن حضرت ابراهیم(ع) دین و سخن حضرت نوح(ع) به طور كامل از بین رفته باشد. البته هر دینی كمال و تكمیل یافته دین قبلی است و امروز اسلام دین كامل و هدایتگر در جامعه است.
رییس جمهوری افزود: اگر سیاستی، استقلال كشور، دین و هویت مردم را به باد میدهد، این دین است كه باید در مقابل آن بایستد و راه و رسم درست را در جامعه استقرار دهد.
آقای روحانی در ادامه با اشاره به نظریه دوم امام راحل، اظهار داشت: براساس این نظریه امام(ره) معتقد بودند كه یك ملت با وحدت و یكپارچگی میتواند در برابر هر قدرتی پیروز شود و این مهمترین نظریه اجتماعی و سیاسی امام امت بود و مخالفان آن چنین میگفتند كه مگر میتوان با دست خالی در برابر ابزارهای پیشرفته نظامی ایستادگی كرد.
رییس جمهوری گفت: امام(ره) در روزهای سال 57 باوجود شبهههای فراوانی كه وجود داشت، كاملاً مطمئن بودند و هیچ تردیدی نداشتند كه مردم و انقلاب پیروز خواهند شد و قاطعانه اعلام میكردند كه وقتی ملت دست به دست هم دهند، اراده آنها در برابر هر قدرتی به پیروزی خواهد رسید.
آقای روحانی اضافه كرد: در دوران پس از انقلاب اسلامی و دفاع مقدس نیز زمانی كه در ماههای اولیه انقلاب اتفاقات كردستان بوجود آمد، امام(ره) به جای اینكه نیروهای مسلح را خطاب سخنان خود قرار دهد و به آنها دستور صادر كند، خطاب به مردم اعلام میكرد كه پاوه در خطر است و باید با آن مقابله شود. در دوران دفاع مقدس نیز همواره از مردم دعوت میكردند در برابر تجاوزگری رژیم صدام بایستند و این موضوع عامل اصلی پیروزی در برابر دشمنان بود.
رییس جمهوری در ادامه سخنان خود با اشاره به عوامل اصلی موفقیت در موضوع مذاكرات هستهای با شش قدرت بزرگ، اظهار داشت: عامل اصلی پیروزی در این مذاكرات دو نظریه رهبر معظم انقلاب بود. اینكه ایشان در ایام انتخابات سال 92 اعلام كردند كه رأی مردم، حقالناس است و هر كس حتی اگر با نظام میانهای ندارد باید بخاطر كشورش پای صندوقهای رأی بیاید و نیز با نظریه نرمش قهرمانانه، باعث شدند كه ما در مذاكرات به موفقیت برسیم.
آقای روحانی خاطر نشان كرد: بیتردید عامل اصلی پیروزی هستهای، رأی مردم در خرداد 92 و اجتماع بزرگ مردمی پای صندوق آراء بخاطر بیانات مقام معظم رهبری بود.
رییس جمهوری اضافه كرد: عدهای بر این باور هستند كه نباید با قدرتهای جهانی گفتگو و مذاكره كرد و با آن مخالف اند چرا كه معتقدند آنها بر سر ما، كلاه میگذارند، اما ما با توجه به دو نظریه و فتوای سیاسی مقام معظم رهبری توانستیم با منطق، استدلال و عزت، روند مذاكرات و توافق را به جایی برسانیم كه رییس جمهوری جدید آمریكا نمیتواند، این توافق را تحمل كند و آن را بدترین توافق در تاریخ آمریكا میداند.
آقای روحانی گفت: البته توافق هستهای، نتیجه برد – برد داشته و به نفع همه و منطقه است و اینكه در كنار مذاكره 1+5، مذاكره قزاقستان و آستانه بوجود آمد، نشاندهنده آن است كه مذاكره هستهای میتواند الگویی برای انجام دهها مذاكره به منظور امنیت و ثبات منطقه شود.
رییس جمهوری افزود: بدون تردید اگر اندیشه نرمش قهرمانانه و حقالناس بودن آراء و تشویق مردم به حضور در پای صندوق آراء نبود، نمیتوانستیم به پیروزی برسیم و امروز هم اگر دهها مشكل پیش پای ما وجود دارد، بدانید كه با فكر، اندیشه و قلم میتوان آنها را برطرف كرد.
آقای روحانی خاطر نشان كرد: از تحول بزرگی مانند انقلاب اسلامی و مذاكرات سیاسی پیچیده ای مانند مذاكرات هستهای، با اندیشه و فكر عبور كردیم و این اندیشه از تراوش فكر صاحبان قلم و اندیشمندان است.
رییس جمهوری در ادامه خاطر نشان كرد: اگر امروز معتقدند كه جاذبه كتاب كم شده است باید علت آن را خود صاحبان قلم و اندیشه جستجو كرده و دولت نیز در این مسیر آماده كمك و حمایت است و همه وزرای ارشاد دولت یازدهم در برابر سخنان حق صاحبان قلم، گوش شنوایی داشته و دارند و همه باید تلاش كنیم كه جاذبه لازم برای كتاب ایجاد كنیم.
آقای روحانی افزود: كتاب ابعاد مختلفی دارد كه باید برای جذاب بودن آن به همه این ابعاد در كنار یكدیگر توجه شود ضمن اینكه بایستی برندهای معروف و معتبر در عرصه نشر، چاپ و تألیف را تشویق و تقویت نمود.
رییس جمهوری خاطر نشان كرد: قطعاً اگر كتابی موجب ایجاد شكاف و فاصله بین مردم و نیز اختلاف بین مذاهب اسلامی و ترویج افراطگری و خشونت شود، مسلماً نمیتواند كتاب مفیدی باشد و كتابی مفید است كه وحدتآفرین باشد.
اقای روحانی افزود: متأسفانه عدهای متخصص خشونت هستند و از ذهن و بیانشان خشونت و تنش خارج میشود در حالی كه ما همه یك ملت واحد و منافع مشترك داریم و همه ایرانی هستیم، چرا باید رو در روی یكدیگر قرار بگیریم. بیایید و بهتر است بگذاریم جامعه آرام بوده و همه با آزادی به صحنه بیایند و به انقلاب، كشور و صندوق آراء عشق بورزیم.
رییس جمهوری تصریح كرد: اسلام برای ما جمهوریت، صندوق آراء و حاكمیت ملی آورد و جمهوریت و صندوق آراء برای ما تقویت فرهنگ اسلام را خواهد آورد. ما فرهنگی بدون قانون و دولت نمیخواهیم بلكه فرهنگ ما در كنار دولت است . در عین حال دولت بیفرهنگ هم برای ما بیارزش است. لذا فرهنگ ما هم باید فرهنگ قانون و در چارچوب قانون باشد و اینها اهداف بلندی است كه از روز نخست نهضت اسلامی به دنبال آن بودهایم.
آقای روحانی خاطر نشان كرد: كتاب باید بتواند میراث گذشتگان ما را به خوبی حفاظت كرده و اندیشه ما را برای حركت به سوی تعالی تقویت نموده و زمینه را برای آیندهای پرغرور رقم بزند.
در ابتدای این مراسم صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی با اشاره به اقدامات دولت برای تقویت اصحاب قلم و اندیشه، گفت: در دولت یازدهم اصحاب فكر ، قلم و نشر احساس همنوایی، یگانگی و وحدت با دولت داشتهاند و دولت این را سرمایه بزرگی برای خود میداند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: امروز دوران سختگیری برای اصحاب قلم و اندیشه به پایان رسیده و دوران همكاری و هماندیشی آغاز شده است و از مجموعه 65 هزار اثری كه امسال مجوز نشر گرفتهاند، تعداد بسیار ناچیزی در مسیر ممیزی و نظارت قرار گرفتند كه قابل ذكر نیست و این تعداد نیز با مذاكره و گفتگو قابل حل و فصل است.
وی گفت: اصحاب فرهنگ و هنر به دنبال محیطی با ثبات و توام با آرامش هستند و از این رو سیاست دولت ایجاد فضای با ثبات و محیطی آرام برای صاحبان اندیشه است.