رئیس جمهور: در برنامه ریزی ها، مبنا را باید بر ادامه خشكسالی بگذاریم چون در یك منطقه خشك قرار گرفته ایم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما رئیس جمهور صبح امروز در جمع مدیران ارشد وزارت نیرو با اشاره به بازدید خود از مركز كنترل برق كشور افزود: مشاهده كردیم كه همكاران شما در وزارت نیرو برای برقراری تراز تولید و مصرف، تلاش بسیاری را انجام می دهند و این كار بسیار مهم و عظیمی است كه در كشور انجام می شود و رسالت آن را شما بر دوش گرفته اید.
وی با اشاره به سفر سال های گذشته خود به كشور انگلیس و خاطره ای از قطع برق در این كشور گفت: در بدو ورود به این كشور مشاهده كردم كه برق كل لندن قطع شده است و احیای آن تقریبا از بعد از ظهر تا صبح روز بعد، زمان برد. پس این مشكلات به هر حال در هركشوری پیش می آید. همكاران شما به ما گفتند؛ پانزده سال است در ایران چنین حادثه ای نداشته ایم. جای تشكر و تقدیر از همه دست اندركاران صنعت برقی در سراسر كشور است. حفظ شبكه های برق، پست های برق و خطوط صدها كیلومتری نقل و انتقال در داخل و صادرات و واردات برق، كار آسانی نیست و كاری بسیار بزرگ و پیچیده است.
رئیس جمهور ادامه داد: در كنار برق، آب اهمیت بیشتری دارد. سال 97 نزدیك بود به مشكلاتی بزرگ در زمینه برق و آب برسیم. زمانی نیز دوران وزارت آقای مهندس چیت چیان، ایشان در مقطعی در دولت یازدهم گفت كه اگر انتقال آب و وصل شدن سد ماملو به شرق تهران انجام نشود، درتابستان، ناچاریم آب را جیره بندی كنیم. البته دولت در این خصوص اقدامات سریعی انجام داد. تلاش بسیار زیادی شد و این اتصال صورت گرفت.
وی با اشاره به برخی پیش بینی ها در خصوص تراز تولید و مصرف افزود: پیش بینی شده بود كه تراز ما مثبت نخواهد بود. در بعضی فصل ها ممكن است تراز مثبت باشد. در فصل زمستان تراز برق مثبتدرست مصرف كردن مهم ترین اولویت
رئیس جمهور با بیان اینكه مصرف بی رویه آب و برق به همه ضرر می زند گفت: باید فرهنگ درست مصرف كردن را به همه نشان دهیم.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود با اشاره به تأكید و رفتار رهبر انقلاب در كاهش مصرف برق گفت: شاید برخی فكر كنند اگر یك لامپ را خاموش كنند تأثیری در كاهش انرژی نداشته باشد اما اگر همین كار كوچك را 81 میلیون ایرانی انجام دهند اثرش بسیار بزرگ خواهد بود.
وی با بیان اینكه وظیفه آموزش به مردم در این زمینه بر عهده دولت است گفت: باید به مردم آموزش دهیم تا آن مقدار كه لازم است برق و آب استفاده كنند.
رئیس جمهور استفاده از سیستم های هوشمند مصرف آب و برق را یكی دیگر از راه كارهای صرفه جویی در مصرف انرژی عنوان كرد و افزود: شاید سیستم های هوشمند بتوانند نقیصه ای كه در مصرف بی رویه داریم را جبران كنند بنابراین بهتر است وزارت نیرو برای خانه هایی كه از سیستم هوشمند استفاده می كنند مشوق ها و یا تخفیفاتی لحاظ كند تا مردم تشویق شوند سیستم های مصرف آب و برق خود را هوشمند كنند.
آقای روحانی استفاده از ظرفیت های صنعت را یكی دیگر از راه كارهای كشور برای كاهش مصرف انرژی عنوان كرد و گفت: در این زمینه باید صنعت به كمك بیاید تا وسایل گرمایشی و سرمایشی را به نحوی تولید كند كه مصرف انرژی كمتر و بازده بالاتری داشته باشد.
وی تشویق مردم به درست مصرف كردن با آموزش و تبلیغات، هوشمندسازی سیستم های مصرف انرژی و همچنین تولید لوازم كم مصرف را سه راه كار عمده برای صرفه جویی در مصرف آب و برق در كشور عنوان كرد.
آقای روحانی در ادامه افزود: نكته مهم، مصرف بی رویه یا درست مصرف نكردن است. در دین ما یك پایه اصلی عمل صالح است. عمل شایسته، عمل درست، عمل بی نقص و وقتی آب را بد مصرف می كنیم یعنی عمل صالح انجام نمی دهیم.
وی گفت: هر كاری اگر درست و شایسته انجام شود، عمل صالح محسوب می شود البته باید به امر به معروف هم توجه شود البته امر به معروف، دنیای وسیعی دارد و اگر شما برنامه ریزی كنید كه آب را چگونه مصرف كنید، یك عمل بزرگ و صالح انجام داده اید. این امر به معروف است و این یك حسنه محسوب می شود.
وی با بیان اینكه امام خمینی(ره) با سه مشت آب وضو می گرفتند خاطرنشان كرد: این را من خودم با چشم خودم در سال 43 دیدم كه امام خمینی(ره) با سه مشت آب وضو گرفتند. بنابراین ما باید مردم را دعوت كنیم و بگوییم و برنامه ریزی داشته باشیم. ما با برنامه ریزی و تبلیغات باید بگوییم چگونه آب و برق را درست مصرف كنید و در ساعت درست استفاده كنید. مصرف غیرضروری در ساعت پیك، همان منكر است بنابراین امر به معروف و نهی از منكر دنیای وسیعی دارد در حالی كه ما آن را در چند عمل محصور كرده ایم.
تاكید رئیس جمهور بر كاهش هدر رفت آب و برق برای رفع كمبودها
رئیس جمهور در ادامه سخنانش برتلاش و سرمایه گذاری وزارت نیرو برای كاهش هدر رفت آب و برق به عنوان نخستین اقدام در رفع مشكلات و كمبودها در این عرصه تاكید كرد و گفت: ما در منطقه ای خشك قرار گرفته ایم و این كه با باروری ابرها مشكل كم آبی رفع می شود كه از آن حرف هایی است كه خیلی در ذهن، قابل قبول نیست.
وی افزود: تا جایی كه حافظه ام یاری می كند در سال 42 تا 43، شاه می گفت ما در ایران مشكل آب داریم و آن را به زودی با بارور كردن ابرها رفع می كنیم. این تفكر شاهانه بود كه فكر می كرد با بارور كردن ابرها این مشكل برطرف می شود.
رئیس جمهور ادامه داد: البته ممكن است در جاهایی بشود این كار را كرد اما این راه حل، اساسی نیست و اساساً آبی را كه موجود داریم باید درست مصرف كنیم.
آقای روحانی گفت: زمانی می گفتندكه آبی كه از سدهای مختلف وارد تهران می شود به علت وضعیت شبكه و لوله های قدیمی، بیست تا
سی درصد آن به هدر می رود. البته نمی دانم این آمار چقدر دقیق است اما اگر هدر رفت آب را حدود 30 درصد در نظر بگیریم خیلی مهم است.
رئیس جمهور افزود: همه صرفه جویی های لازم در مصرف آب كه به مردم توصیه می كنیم، حداكثر 10 تا 20 درصد است و با این وصف اگر از هدر رفت 20 درصد آب در شبكه جلوگیری شود مشكل كمبود آب رفع می شود.
آقای روحانی گفت: گفته می شود میزان اتلاف برق نیز در شبكه برق كشور 15 درصد بوده است كه اكنون به 10 و 7 دهم درصد( %10/7) رسیده است كه اگر فرض كنیم كه این میزان تلفات، یازده درصد هم باشد به هر حال تلفات را از پانزده درصد( %15)، چهار واحد درصد پایین آورده ایم كه این كار بزرگی است.
رئیس جمهور تأكید كرد: اولویت نخست وزارت نیرو باید كاهش تلفات و هدر رفت آب و برق باشد و این كار را باید از درون خانه خودتان یعنی این وزارتخانه آغاز كنیم. البته نمی شود آن را به صفر رساند اما كاهش آن به عددی یك رقمی، شدنی است.
آقای روحانی گفت: گاهی مردم نیز حساسند و در جاهایی كه لوله آب مشكل دارد از طریق تلفن همراه بلافاصله عكس و فیلم در فضای مجازی منتشر می كنند و گاه شما مدیران از مأمورتان نیز زودتر می توانید مطلع می شوید و می توانید از اتلاف آب و برق جلوگیری كنید.
رئیس جمهور بار دیگر تأكید كرد: این قدم اولی است كه باید برای كاهش هدر رفت آب و برق انجام دهیم كه البته به سرمایه گذاری، زمان، تلاش و فناوری نیاز دارد.
آقای روحانی گفت: شاید همه آبی كه از طریق دریا می خواهیم شیرین سازی و منتقل كنیم اگر یك میلیارد لیتر هم باشد، یك درصد كل آب كشور می شود یعنی كل دعوا بر سر انتقال آب از دریا فعلاً مربوط به همین یك درصد است. در حالی كه اگر از آب و برق موجود حراست كنیم و آن را درست به مقصد برسانیم گاهی تا 10 درصد بهره مند می شویم.
آب و برق، جزئی از امنیت مردم است
رئیس جمهور با قدرانی از تلاش های مسئولان و كاركنان وزارت نیرو با تاكید بر اهمیت آب و برق افزود: مسأله آب و برق دو مسأله حساس زیربنایی و حیاتی برای زندگی است. پس ازهوا، آب مهم ترین مایه حیات و زندگی برای همه موجودات است به همین خاطر در كرات دیگر هم اگر آب كشف شود، آن وقت احتمال می رود آنجا موجود زنده باشد.
رئیس جمهور با تأكید بر ضرورت توجه به نعمت های خدادادی افزود: امنیت هم به همین گونه است و ما برای داشتن امنیت به سازو كارهای زیادی نیاز داریم. است و در تابستان با مشكل مواجه می شود. در آب نیز چنین اتفاقی در فصل های مختلف ممكن است رخ دهد
آقای روحانی آب و برق را جزئی از امنیت كشور دانست و تصریح كرد: آب و برق، امنیت و آرامش مردم را به وجود می آورد. علاوه براینكه ادامه حیات به آب وابسته است، برق هم از نیاز های ضروری انسان است.
9:35 بازدید رئیس جمهور از مركز ملی راهبری شبكه برق
رئیس جمهور با حضور در وزارت نیرو از مركز ملی راهبری شبكه برق كشور «دیسپاچینگ مركزی» بازدید كرد.
دكتر روحانی در این بازدید، با توضیح دكتر اردكانیان وزیر نیرو و متخصصان و مدیران وزارت نیرو و صنعت برق كشور در جریان روند اقدامات و فعالیتهای این مركز در كنترل و توزیع برق مورد نیاز كشور قرار گرفت.
در این بازدید برنامه وزارت نیرو در راستای تامین برق مطمئن و پایدار كشور در اوج بار سال 98 و الزامات آن شامل پیش بینی تراز تولید و مصرف در پیك سال 98، برنامه راهاندازی واحدهای نیروگاههای حرارتی، برنامه افزایش ظرفیت نیروگاههای حرارتی، تجدید پذیر و برقابی، طرحهای اولویت دار شبكه انتقال برق كشور، برنامههای مدیریت مصرف، الزامات تحقق برنامههای پیك مصرف سال 98 كشور و قرار گرفتن تجهیزات صنعت برق در زمره كالاهای اساسی، برای رئیس جمهور تشریح شد.
آقای روحانی همچنین از نمایشگاه دستاوردهای مدیریت منابع آب ایران بازدید كرد.
8:09 دیدار رئیس جمهور با مدیران ارشد وزارت نیرو
رئیس جمهور امروز با حضور در محل وزارت نیرو در ادامه دیدارهای مستقیم خود با وزیر و مدیران ارشد وزارتخانه های دولت دیدار و آخرین وضعیت طرح های آبرسانی و نیروگاهی كشور را بررسی می كند.
در دیدار امروز رئیس جمهور با مدیران ارشد وزارت نیرو تعدادی از مدیران این وزارتخانه گزارشی از مهمترین طرح های در دست اجرا به رئیس جمهور ارائه خواهند كرد.
پیش از این دیدار رئیس جمهور از مركز دیسپاچینگ و نمایشگاهی از توانمندی های كشور در حوزه آب و نیرو بازدید می كند.
رئیس جمهور پیش از این با حضور در وزارتخانه های راه و شهرسازی و امور اقتصادی و دارایی اولویت ها و انتظارات دولت دوازدهم از این وزارتخانه ها را تشریح كرده بود.