وزیر ارتباطات: بودجه سازمان فضایی افزایش یافته و اگر این سازمان نیاز به بودجه بیشتری داشته باشد تامین خواهیم كرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما محمد جواد آذری جهرمی در حاشیه بازدید اصحاب رسانه از دستاوردهای فضایی كشور گفت: از یك سو ما، جوانان خلاق برای ارائه خدمات فضا پایه داریم و از سوی دیگر بازاری داریم كه در آن تمایل به استفاده از این خدمات فضاپایه زیاد است، ولی باید برای توسعه این حوزه زیرساختهای مورد نیاز افزایش یابد تا خدمات فضا پایه بخش خصوصی در اختیار مردم قرار گیرد.
وی افزود: چندین برنامه را در دستور كار داریم كه از جمله آن میتوان به همكاری سازمان فضایی با بخش خصوصی برای ایجاد صندوق خطرپذیر به منظور تسهیل اقتصاد فضاپایه اشاره كرد.
آذری جهرمی در بخش دیگری از صحبتهایش استفاده از وجه ارائه شده وزارت ارتباطات برای سرمایهگذاری در صندوق خطرپذیر را از دیگر اقدامات این وزارتخانه در زمینه افزایش مشاركت بخش خصوصی در حوزههای كسب و كار فضا پایه نام برد و یادآور شد: علاوه بر این در تلاش هستیم منابع اطلاعاتی آزادسازی شود تا بخش خصوصی و شركتهای استارتآپی بتوانند با استفاده از این دادهها، خدمات فضا پایه خود را ارائه دهند.
وزیر ارتباطات گفت : همچنین كسبوكارهای فضا پایه، یك فضای نوپاست، ولی روند رو به رشدی دارد و ما برنامههایی برای تقویت این نوع كسبوكارها داریم.
*** سازماندهی پروژههای فضایی كشور در پژوهشگاه فضایی
جهرمی با تاكید بر این كه بودجههای پژوهشی حوزه فضایی افزایش داشته است،
گفت: علیرغم بودجههای سایر حوزهها، بودجه پژوهشگاه فضایی افزایش مناسبی داشته است.
وی تصریح كرد: باید ساختار فعالیتهای علمی پژوهشگاه فضایی تغییر یابد، به گونهای كه پژوهشگاه فضایی به عنوان مدیر فعالیت فضایی اقدام كند و دانشگاهها بر اساس برنامههای پژوهشگاه فضایی وارد پژوهشهای فضایی شوند.
به گفته وزیر ارتباطات با چنین رویكردی زنجیرهای از آموزش، دانش و فناوری با نخ تسبیح پژوهشگاه فضایی ایجاد میشود و از این طریق پروژههای فضایی سازماندهی خواهد شد.
وی در خصوص طراحی و ساخت ماهوارههای بیشتر در كشور،افزود: پیشرفت صنایع فضایی موجب توسعه سایر بخشهای فناوری میشود، ضمن این كه موجب افزایش رشد اقتصادی و بهرهوریها نیز میشود. از این رو ما هزینههای مربوط به بخش فضایی را هزینهكرد نمیدانیم، بلكه سرمایهگذاری است كه باعث بهبود شاخصهای بهرهوری در كشور خواهد شود.
* ماهوارهای كه توسط شركتهای ایرانی ساخته میشود، متعلق به كل نظام است
جهرمی در بخش دیگری از صحبتهایش با بیان اینكه ایران در حوزههای فضایی سابقه خوبی برای همكاری با كشورهای دنیا نداشته است، اظهار كرد: ولی ما همواره اعلام كردهایم كه فناوری و دانش، تحریمپذیر نیست و محیط زیست نیز میراث همه بشریت است.
وی اضافه كرد: ولی ما بر این اساس با كشورهایی كه همكاری داریم مانند آذربایجان، پیشنهاد طراحی و ساخت یك ماهواره مشترك را مطرح كردهایم كه مورد استقبال قرار گرفته است.
وزیر ارتباطات در ادامه از اعلام فراخوانی برای طراحی و ساخت ماهوارهها از سوی شركتهای بخش خصوصی داخلی خبر داد و گفت: این فراخوان برای ساخت ماهوارههای مخابراتی است كه با مشاركت بخش خصوصی صورت میگیرد.
وی با بیان اینكه در این زمینه با چالشهایی مواجه هستیم، اظهار كرد: در اختیار قرار دادن نقطه مداری برای این نوع ماهوارهها از جمله این چالشها بوده است كه با مذاكراتی كه با كمیسیون تنظیم مقررات به عنوان یك نهاد تصمیمگیر صورت گرفته است، پیشنهاداتی در این زمینه ارائه شد تا نقطه مداری در اختیار ماهوارههای ساخته شده بخش خصوصی قرار گیرد.
جهرمی با اشاره به اینكه این مذاكرات در جریان است، ادامه داد: ماهوارهای كه توسط شركتهای ایرانی ساخته میشود، متعلق به كل نظام است و از سوی دیگر پروژههایی كه در بخشهای دولتی اجرایی میشود، علاوه بر اینكه گران است، از چالاكی لازم برخوردار نیست، ولی اپراتورها با سرعت بیشتری میتوانند به ساخت ماهوارههای مخابراتی دست یابند و این حركت نیز برای اقتصاد سودآور است.
*** ماهواره های بومی آماده بهره برداری است.
محمد جواد آذری جهرمی افزود: ماهواره شریف ست به نام ماهواره دوستی تغییر نام داده كه كار بچه های دانشگاه شریف است، ماهواره پیام امیركبیر دستاورد دانشجوی دانشگاه امیركبیر و پروژه ظفر كاری است كه دانشجویان دانشگاه علم و صنعت در حال ساخت آن هستند و قول داده اند كه ظرف یك سال آینده این ماهواره را به بهره برداری برسد.
وی ادامه داد: دستاوردهایی كه در این نمایشگاه استفاده شده كار دانشمندان، دانشجویان و مدیران اجرایی كشور است چرا كه ایران برای آنكه بتواند تصاویر درستی برای پردازش های اطلاعات خود داشته باشند باید ماهواره های به روزی می داشت كه توسط دانشجویان كشورمان در حال ساخت و بهره برداری است.
آذری جهرمی تصریح كرد: دستاوردهایی كه امروز مشاهده می كنیم دستاوردهای كشور و همه مردم است ، این نمایشگاه بیشتر به این دلیل برپا شد كه تاثیر صنعت فضایی در بهبود شرایط اداره كشور و خدمات دهی به مردم را بتوانیم ببینیم در نظام آمایش سرزمینی كه سال هاست سازمان برنامه و بودجه به دنبال آن است ، این دستاورد می تواند كمك كند البته سازمان برنامه و بودجه از ما خواسته تا در كنارش باشیم و این پروژه مهم را انجام دهند و قطعا ما كمك خواهیم كرد.
وی ادامه داد: در مدیریت منابع آب وزیر نیرو درخواست كرده كه اطلاعاتی در رابطه با منابع آب و حقآبه كشور به آنها ارایه دهیم چرا كه ما در خشكسالی هستیم و باید این موضوع را مدیریت كنیم.
آذری جهرمی تصریح كرد: از صنعت فضایی برای كشاورزی نیز می توان استفاده كرد چرا كه جمعیت زیادی از كشورمان در حوزه كار با كشاورزی هستند و بحث مدیریت منابع آب و كشاورزی به آنها برمی گردد و كشاورزها می توانند از طریق دستاورد فضایی نسبت به خاك و آفت محصولات خود آگاهی بیابند تا از بهره وری بهتری برخوردار شوند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت:به عنوان مثال در یك نمونه برداری از محصولات كشاورزی مانند ذرت كه داشتیم ، ذرت وقتی بزرگ می شود دسترسی به مسیرهای آبرسانی آن وجود ندارد اما با تصاویر ماهواره ای نظام آبرسانی بخش هایی از مزرعه را كه دچار مشكل شده بود شناسایی كردیم و همین موضوع باعث شد تا در برداشت محصول بهبود چشمگیری داشته باشند.