دستور كار مجلس؛ بررسی طرح استیضاح وزیر راه و شهرسازی

رئیس مجلس در پاسخ به تذكر دو تن از نمایندگان با اشاره به روند بررسی و تعیین تكلیف طرح استیضاح وزیر راه و شهرسازی در مجلس گفت: لابی گری در جریان استیضاح وزیر راه در مجلس وجود نداشته و بندهای استیضاح اقای آخوندی هم ابهام ندارد.

1395/12/01
|
10:13
|

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ؛ بررسی استیضاح آقای عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی بعنوان اولین دستور جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی است.

تعداد تقاضاكنندگان استیضاح آخوندی 31 نفر است
عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: بعد از آغاز جلسه علنی مجلس درخصوص استیضاح امكان انصراف و پس گرفتن امضای استیضاح وجود ندارد.
علی اكبر رنجبرزاده در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی طرح استیضاح "عباس آخوندی" وزیر راه و شهرسازی دولت یازدهم گفت:تعداد نمایندگان تقاضاكننده استیضاح كه درخواست آنها به چاپ رسیده، 31 نفر است و كاهش یا افزایش این میزان براساس آیین نامه بعد از آغاز جلسه علنی امكانپذیر نیست، لذا پس گرفتن امضای استیضاح عملی نمی شود.

عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی افزود: خانم سعیدی مباركه در نامه ای كتبی اعلام كرده امضای ناخوانا درخصوص استیضاح وزیر راه و شهرسازی متعلق به وی است و وی جزو استیضاح كنندگان است.

* معاون اول رئیس جمهور برای دفاع از اقای آخوندی به مجلس رفت
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور دقایقی پیش برای شركت در جلسه استیضاح وزیر راه و شهرسازی و دفاع از آقای آخوندی به نمایندگی از رئیس جمهور در صحن علنی مجلس حضور یافت.
معاون اول رئیس جمهور و چند تن از وزرا از جمله وزیر اطلاعات و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وی را همراهی می كردند.
هم اكنون نمایندگان موافق استیضاح وزیر راه و شهرسازی در حال ارائه دیدگاه های خود هستند.

گفتنی است كه امیرحسین قاضی زاده هاشمی دستور كار صحن علنی را به شرح زیر قرائت كرد:
1.بررسی استیضاح عباس آخوندی وزیر محترم راه و شهرسازی
2.ادامه رسیدگی به گزارش كمیسیون مشترك در مورد طرح تقویت و توسعه نظام استاندارد ( اعاده شده از شورای محترم نگهبان 2)
3.گزارش كمیسیون تلفیق در مورد لایحه بودجه سال 1396 كل كشور

* حضور چهار تن دیگر از اعضای هیئت دولت در جلسه استیضاح
رئیس سازمان انرژی اتمی، وزیران دادگستری و بهداشت و معاون حقوقی رئیس جمهور دقایقی پیش در جلسه استیضاح وزیر راه و شهرسازی حضور یافتند.

با گذشت ساعتی از آغاز جلسه استیضاح علاوه بر عباس آخوندی، اسحاق جهانگیری، محمود علوی و صالحی امیری دقایقی پیش مجید انصاری، پورمحمدی، علی اكبر صالحی، سیدحسن هاشمی همچنین بهروز كمالوندی و حسن قشقاوی نیز در جلسه استیضاح آخوندی در خانه ملت حضور یافتند.

*رئیس مجلس: پیگیر حل مشكلات ناشی از سیل، طوفان و ریزگردها هستیم
رئیس مجلس شورای اسلامی در آغاز جلسه علنی مجلس شورای اسلامی با اشاره به نذورات آسمانی در مناطق مختلف كشور و همچنین ایجاد شرایط خاص برای مردم این مناطق گفت: از ریزگردها و سیل در نقاط مختلف شرایط سختی را برای مردم بوجود آورده و از هفته گذشته در این زمینه دولت و نمایندگان مجلس تلاش هایی را برای رفع این مشكلات داشته اند.
رئیس مجلس گفت: با معاون اول رئیس جمهور بحث مفصلی در این زمینه صورت گرفت و قرار شد كه یك اهتمام ملی برای حل این مسائل در كوتاه مدت و بلندمدت صورت گیرد.
لاریجانی افزود: همچنین با رئیس جمهور هم بحث شد كه اقدامات پشتیبانی جدی از این موضوع صورت گیرد و ساز و كارهایی فراهم شود تا از بروز اینگونه مشكلات جلوگیری شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی ضمن تشكر از نمایندگان استان های آسیب دیده ناشی از سیل، طوفان و ریزگردها گفت: این مسئله همچنان مسئله مهم كشور است و ما پیگیر هستیم كه نگرانی ها در این چند استان كشور مرتفع شود.

* اسامی سخنرانان موافق با استیضاح وزیر راه و شهرسازی
عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی اسامی نمایندگان سخنران موافق با استیضاح وزیر راه و شهرسازی را قرائت كرد.
"علی اكبر رنجبرزاده"در نشست علنی امروز (یكشنبه یكم اسفندماه) مجلس شورای اسلامی اسامی نمایندگانی كه در موافقت با استیضاح "عباس آخوندی"، وزیر راه و شهرسازی در مجلس سخنرانی می كنند را به شرح زیر قرائت كرد:

محمداسماعیل سعیدی ؛نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسكو در مجلس شورای اسلامی
سیدمهدی مقدسی؛ نماینده مردم اراك در مجلس شورای اسلامی
محمدرضا صباغیان بافقی ؛نماینده مردم مهریز در مجلس شورای اسلامی
اكبر تركی ؛نماینده مردم فریدن و چادگان در مجلس شورای اسلامی
احمد علیرضابیگی ؛نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسكو در مجلس شورای اسلامی
محمدحسین فرهنگی؛نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسكو در مجلس شورای اسلامی
حسینعلی شهریاری؛نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلام

* قانون استیضاح و نامه مربوطه
طبق اصل 89 قانون اساسی، نمایندگان مجلس می‌توانند در مواردی كه لازم می‌دانند هیأت وزیران یا هر یك از وزرا را استیضاح كنند، استیضاح وقتی قابل طرح در مجلس است كه با امضای حداقل 10 نفر از نمایندگان به مجلس تقدیم شود. هیأت وزیران یا وزیر مورد استیضاح باید ظرف مدت 10 روز پس از طرح آن در مجلس حاضر شود و به آن پاسخ گوید و از مجلس رأی اعتماد بخواهد. در صورت عدم حضور هیأت وزیران یا وزیر برای پاسخ، نمایندگان مزبور درباره استیضاح خود توضیحات لازم را می‌دهند و در صورتی كه مجلس مقتضی بداند اعلام رأی عدم اعتماد خواهد كرد. اگر مجلس رأی اعتماد نداد هیأت وزیران یا وزیران یا وزیر مورد استیضاح عزل می‌شود. در هر دو صورت وزرای مورد استیضاح نمی‌توانند در هیأت وزیرانی كه بلافاصله بعد از آن تشكیل می‌شود، عضویت پیدا كنند.

طبق ماده 108 آیین‌نامه داخلی مجلس، براى استیضاح یك وزیر دو ساعت و براى استیضاح دولت یا بیش از یك وزیر چهار ساعت، استیضاح‌كنندگان مى‏‌توانند از بین خود یك یا چند نفر را براى بحث در موضوع استیضاح معرفى نمایند، ولى در هر حال مجموع نطق‌هاى استیضاح‌كنندگان نباید از مدت فوق تجاوز نماید.

بر اساس مواد 223، 224 و 225 آیین‌نامه داخلی، در جلسه استیضاح، پس از بیانات استیضاح‌كنندگان، رئیس‌جمهور مى‏‌تواند به دفاع از وزیر یا وزیران مورد استیضاح بپردازد، همچنین وزیر یا وزیران مورد استیضاح نیز مى‏‌توانند به دفاع از خود بپردازند. حداكثر وقت دفاع از استیضاح براى رئیس‌جمهور یا چند وزیر پنج ساعت و براى یك وزیر سه ساعت خواهد بود.

وزیر یا وزیران مورد استیضاح مى‏‌توانند حداكثر یك ساعت از وقت دفاع خود را در اختیار یك یا دو نفر از نمایندگان موافق قرار دهند.

بیانات استیضاح‌كنندگان و پاسخ آنها در یك یا چند جلسه باید به طور متوالى صورت گیرد.

استیضاح‌كنندگان مجاز نخواهند بود در ضمن ارائه دلایل و توضیحات خود، موضوعات دیگرى را كه به مورد استیضاح مربوط نیست مورد بحث قرار دهند.

پس از پاسخ وزیر یا وزیران مورد استیضاح و یا پاسخ رئیس‏‌جمهور از طرف هیأت وزیران مورد استیضاح، حداكثر دو نفر از نمایندگان استیضاح‌كننده حق دارند، توضیحات تكمیلى بدهند، به شرطى كه صحبت هر كدام از ربع ساعت تجاوز ننماید. رئیس‌جمهور مى‏‌تواند حداكثر یك ساعت به دفاع از هیأت وزیران بپردازد و وزیر مورد استیضاح هم مى‏‌تواند حداكثر نیم ساعت مجدداً از خود دفاع كند.

در ماده 225 آیین‌نامه داخلی هم آمده است كه پس از انجام استیضاح، رئیس جلسه مجلس «عدم اعتماد وزیر یا وزیران» را به رأى مى‏‌گذارد.

ماده 227 آیین‌نامه داخلی نیز تأكید می‌كند كه هنگامى كه استیضاح در دستور مجلس است به هیچ وجه نمى‏‌توان دستور را تغییر داد، مگر در موارد طرح‏‌ها و لوایح سه فوریتى.

متن كامل طرح استیضاح وزیر راه و شهرسازی به شرح ذیل است:

بسمه تعالی
هیأت رئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
احتراماً اینجانبان امضاء‌كنندگان ذیل به عنوان نمایندگان مجلس شورای اسلامی به استناد بند اول اصل 89 قانون اساسی و ماده 222 آیین‌نامه داخلی مجلس به دلایل زیر تقاضای استیضاح وزیر محترم راه و شهرسازی جناب آقای دكتر آخوندی را داریم.

1 ــ سیستم ریلی به عنوان ایمن‌ترین شیوه حمل و نقل در دو سال گذشته در یك محل دارای دو سانحه مرگبار شده است در حالی كه اولاً عامل آن مشكل مدیریتی و خطا در برنامه‌ریزی بوده و نه یك اتفاق. ثانیاً در استیضاح قبلی ایرادات اساسی ایمنی حمل و نقل ریلی هشدار داده شده بود و ثالثاً این سانحه دردناك در محوری اتفاق افتاد كه هزینه ابهام‌آمیز تجهیزات سیگنالینگ آن مورد سؤال در استیضاح قبلی بود و بلاك‌بندی این مسیر به‌عنوان افتخار مدیریتی وزارت قلمداد می‌شد ولی همین بلاك‌بندی به‌دلیل سوء مدیریت و برنامه‌ریزی موجب سانحه شد.

2 ــ علت به‌كارگیری نیروی بازنشسته علی‌رغم مخالفت وزارت اطلاعات به‌عنوان مسئول حراست وزارتخانه چیست و چرا علی‌رغم تذكرات دستگاههای نظارتی ایشان را حفظ كرده‌اید و در قبال دخالتهای گسترده ایشان در تخلفات اقتصادی و سوء استفاده‌های مدیریتی سكوت كرده‌اید؟

3 ــ توسعه فعالیت اقتصادی بنگاه‌های وابسته به جناب‌عالی در حوزه وزارت راه و شهرسازی چیست و نقش فرزند شما در قراردادهای وزارتخانه چه توجیهی دارد؟

4 ــ مسكن مهر را مزخرف اعلام كرده و مسكن اجتماعی كه در سال اول وزارتتان جایگزین مسكن مهر اعلام نمودید هیچ‌گاه معرفی نشد. طرح جامع مسكن را هم متوقف و بخش مسكن را بلاتكلیف كردید.

5 ــ علت اینكه توافقات خرید هواپیما را مخفی انجام داده و متن توافق را حتی در اختیار كمیسیون عمران قرار ندادید، چیست؟

6 ــ علت اینكه در هیئت دولت به‌جای كار وزارتخانه به‌دنبال طرحهای حزب‌سازی هستید، چیست؟

7 ــ علت عدم شفافیت در قراردادهای شركت فرودگاه‌های كشور و عدم نظارت بر فعالیتهای اقتصادی مدیران این شركت چیست؟

8 ــ چرا بررسی سانحه آنتونوف 149 تهران ــ طبس را متوقف نمودید؟

9 ــ در خصوص 4 سانحه مرگبار هوایی و ریلی چه پاسخی دارید؟

10 ــ برای كشته شدن سربازان راكب اتوبوس در فارس چه پاسخی به جامعه دادید؟

11 ــ در تمام دنیا با سوانحی چون سقوط آنتونوف و قطار سمنان، مدیر مربوطه استعفا یا بركنار می‌شد اما شما در سانحه آنتونوف كه با مجوز غیرقانونی رئیس هواپیمایی وقت فعالیت می‌كرد، رسماً از ایشان حمایت كردید و جلوی استعفای ایشان را گرفتید، چه پاسخی به افكار عمومی دارید؟

12 ــ كریدورهای بین‌المللی عبوری از ایران به‌دلیل عدم اقدام به‌موقع در كشورهای مجاور جایگزین شده و عملاً فرصتهای نسلهای آینده در حال از دست رفتن است، چه پاسخی دارید؟


دكتر لاریجانی در پاسخ به اخطار ابطحی؛ لابی گری در جریان استیضاح وزیر راه در مجلس وجود نداشته است
رئیس مجلس با اشاره به روند بررسی و تعیین تكلیف طرح استیضاح وزیر راه در مجلس گفت: لابی گری در جریان استیضاح وزیر راه در مجلس وجود نداشته است.
محمدجواد ابطحی در نشست علنی امروز (یكشنبه، یكم اسفندماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی طرح استیضاح "عباس آخوندی" وزیر راه و شهرسازی دولت یازدهم در اخطار قانون اساسی گفت: براساس ماده 223 آئین نامه داخلی مجلس، هیات رئیسه موظف است بلافاصله طرح استیضاح را به كمیسیون تخصصی ذی ربط ارجاع كند و كمیسیون مكلف است،حداكثر ظرف یك هفته با دعوت از استیضاح كنندگان و وزیر مربوطه موارد اجرا را بررسی كند.

نماینده مردم خمینی شهر درمجلس شورای اسلامی تصریح كرد: پس ازمدت مذكور درصورتی كه حداقل 10 نفر منصرف نشده اند،استیضاح در اولین جلسه علنی مطرح می شود، آقای رئیس چه وقت استیضاح امضا شده است؟ چند ماه طول كشیده، به صراحت بفرمایید، آقای رئیس آیا این خلاف ماده 223 هست یا خیر؟ چون استیضاح بعد از سانحه قطار سمنان مطرح شد و اگر با آئین نامه عمل می كردیم در آن زمان فرصت بیشتری بود،برای پرداختن به موضوع تا حالا كه برنامه ششم آمد كه بعد گفتید در برنامه ششم نمی توانیم و زمان گرفته شد.

وی ادامه داد:بنده معتقدم باتوجه به سوگندی كه نمایندگان و هم هیات رئیسه خورده اند؛این مسائل را جهت شفاف سازی افكار عمومی پاسخ دهید چون استیضاح های بعدی هم به همین شكل مطرح می شود و ما در این رابطه تاكنون چیزی به نام لابی گری در هیات رئیسه نداشته ایم و حتی در زمینه استیضاح وزیر علوم هم، همین مشكل به وجود آمده است.

كمیسیون عمران به دلیل بررسی بودجه در مجلس امكان تشكیل جلسه را نداشت

دكتر لاریجانی در پاسخ به اخطار این نماینده گفت: البته شما زود قضاوت كردید،چیزی به نام لابی گری همان طور كه گفتید وجود ندارد، استیضاح كه مطرح شد همراه شد با بحث برنامه و بودجه كه خودتان در جریان بودید كه 6هفته صبح تا شب ما در خدمتتان بودیم و كمیسیون نمی توانست جلساتی را برگزار كند.

وی ادامه داد:ما موضوع را به كمیسیون ارجاع دادیم؛اما كمیسیون امكان تشكیل جلسه را نداشت؛بعداز اینكه بحث برنامه و بودجه تمام شد بحث را مطرح كردند و فرستادند و ما در اولین جلسه هم اعلام كردیم؛هیچ تخلفی صورت نگرفته است.

*رئیس مجلس: بندهای استیضاح آخوندی ابهام ندارد
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به تذكر یكی از نمایندگان فراكسیون امید گفت: بندهای استیضاح آخوندی ابهام ندارد.
علیرضا رحیمی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی امروز یكشنبه اول اسفند در تذكری شفاهی در صحن علنی مجلس با اشاره به بندهای استیضاح عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی، گفت: بندهای اول،‌ چهارم، هفتم، دهم و سیزدهم ابهام داشته و صراحت لازم را ندارد. همچنین بندهای 5 و 11 نیز به صورت كلی مطرح شده است.
علی لاریجانی رئیس مجلس كه اداره جلسه را بر عهده داشت در پاسخ گفت:‌بندها صراحت دارد و ابهامی در آن نیست ممكن است شما به آنها اشكالی داشته باشید.

دسترسی سریع