بانك مركزی خبر داد؛ راه اندازی سامانه‌ صدور حواله‌ الكترونیك

­سامانه صدور حواله الكترونیك كه از آبان جاری برای دستگاه‌های اجرایی راه‌اندازی شده، جایگزین صدور چك شده است

1397/10/29
|
08:11
|

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، به نقل از روابط عمومی بانك مركزی؛ از این پس انتقال وجه دستگاه اجرایی به صورت مكانیزه جابه‌جا شده و پس از تأیید نهایی، بدون نیاز به مراجعه حضوری به شعبه بانك، انتقال وجه به حساب مقصد در اسرع وقت انجام می‌شود.
این بانك طبق ماده (12) قانون پولی و بانكی، به عنوان بانكدار دولت شناخته شده و موظف به نگاهداری حساب‌های دولتی و انجام تمام عملیات بانكی داخل و خارج از ایران بوده است؛ اما ساختار متمركز این بانك و فقدان شعبه و واحد عملیاتی در سراسر ایران از دهه‌های قبل منجر به آن شد كه وظایف عمده شعبه‌ای مربوط به ایفای تكالیف بانكداری دولت و بویژه نگهداری حساب‌های دولتی به طور موقت به برخی بانك‌های دولتی واگذار شود.
ضمن آنكه ادامه این روند نگهداری حساب‌های دولتی در بانك‌های تجاری تبعات و معضلات دیگری به همراه داشت كه از جمله آن‌ها می‌توان به «تعدد و پراكندگی حساب‌ها نزد شبكه بانكی»، «عدم امكان كسب اطلاع از وضعیت حساب‌ها»، «عدم امكان ایفای كامل تكالیف بانك مركزی در تودیع صد در صدی وجوه دولتی از بانك‌های عامل»، «زمان‌بر بودن فرایند وصول درآمد‌های دولتی» و «عدم امكان نظارت و كنترل برخط و مؤثر بر امور خزانه‌داری‌كل» اشاره كرد.
از این رو با توجه به معضلاتی كه اشاره شد، قانونگذار در ماده (94) قانون برنامه پنج‌ساله پنجم توسعه عملا به دنبال برگرداندن آب رفته به جوی و انتظام بخشی در حساب‌های دولتی بود. در این راستا در مرداد 1395، "دستورالعمل نگهداری انواع حساب برای وزارتخانه‌ها، موسسات و شركت‌های دولتی و نهاد‌ها و مسسات عمومی غیر دولتی" به تصویب شورای پول و اعتبار رسید و بر اساس آن، نگهداری حساب‌های دولتی دوباره به بانك مركزی كه مورد تاكید در برنامه توسعه پنج ساله ششم و قانون احكام دایمی برنامه‌های توسعه‌ای بود، محول شد.
به گفته مسعود رحیمی مدیركل ریالی و نشر بانك مركزی در سامانه صدور حواله الكترونیك كه از مردادماه سال 95 برای خزانه‌داری كل كشور و در ادامه، برای خزانه معین استان‌ها به بهره‌برداری رسیده، جایگزین صدور چك شده و به گونه‌ای طراحی شده كه حواله صادره به صورت كاملاً مكانیزه بین عوامل ذینفع در فرایند انتقال وجه دستگاه اجرایی جابه‌جا شده و پس از تأیید نهایی، بدون نیاز به مراجعه‌ی حضوری به شعبه‌ی بانك، انتقال وجه به حساب مقصد در اسرع وقت صورت می‌گیرد. همچنین به جهت بهره‌مندی از بستر شبكه‌ی ملی اطلاعات و استفاده از توكن یا همان نماد جهت احراز هویت دارندگان امضا، از امنیت بالایی برخوردار است.
به این ترتیب دستگاه‌های اجرایی دولت جمهوری اسلامی ایران از این پس در پرداخت‌های خود با گذر از فرایند‌های سنتی و مبتنی بر كاغذ، مجهز به ابزار نوین، امن و مطابق با اقتضائات روز می‌شوند و قطعاً این امر منجر به چابكی و توانمندی مجموعه مالی دولت در تخصیص به‌موقع وجوه خواهد شد.
انتظار می‌رود با همكاری وزارت امور اقتصادی و دارایی، دستگاه‌های اجرایی و دیگر عوامل ذی‌مدخل در این پروژه؛ تامین مصالح ملی كشور در تبیین و تشخیص صحیح درآمد‌های دولت، كنترل مناسب گردش حساب‌های هزینه‌ای، ممانعت از استفاده نادرست از منابع دولتی و سایر اهداف عالی این طرح؛ به زودی حاصل و از نتیجه‌ی آن آحاد جامعه بهره‌مند گردند.
سامانه صدور حواله الكترونیك از آبان ماه سال جاری برای دستگاه‌های اجرایی آزمایشی (به ترتیب: وزارت آموزش و پرورش، شركت خدمات حمایتی كشاورزی، شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، شركت گاز استان خوزستان و وزارتخانه‌های بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، ارتباطات و فناوری اطلاعات و جهاد كشاورزی) راه اندازی و از امروز همزمان با برگزاری كارگاه آموزشی برای 130 دستگاه اجرایی كه دارای بیشترین تعداد پرداخت در مقایسه با سایر ارگان‌ها هستند؛ برای همه دستگاه‌های اجرایی متقاضی عملیاتی شد.
ارگان‌های متقاضی بهره‌برداری از سامانه یادشده می‌توانند با مراجعه به پرتال بهداد www.behdadportal.cbinasim.ir در جریان مراحل اقدام قرار گیرند

دسترسی سریع