لاریجانی:امریكا در جلوگیری از صادرات نفت ایران موفق نبود

در نظر گرفتن سهمیه یك و نیم میلیون بشكه صادرات نفت در بودجه سال 98 كاری عاقلانه است

1397/11/03
|
13:55
|


به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خانه ملت، علی لاریجانی امروز با حضور در نشست كمیسیون تلفیق بودجه سال 98 ضمن تشكر از اعضای كمیسیون، مسئولان سازمان برنامه و بودجه، دولت و مركز پژوهش ها، گفت: امسال شرایط سختی از نظر بودجه داریم لذا تنظیم آن زمان زیادی از شما می برد، شما با دقت نظر شرایط كشور را لحاظ می كنید و برای حل مسائل تلاش دارید.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: از رئیس و اعضای كمیسیون تلفیق كه در مصاحبه ها و بحث هایی كه با مردم داشتند مخصوصا آقای مفتح به دلیل انعكاس پیام های آرامش بخش به جامعه تشكر می كنم.
لاریجانی ضمن تحسین برخی اقدامات كمیسیون تلفیق بودجه، اظهار داشت: در زمینه سقف صادرات نفت كه آن را یك میلیون و 500 هزار بشكه در روز لحاظ كردید به نظر بنده كار عاقلانه ای است البته ممكن است برخی اطلاعات به شما برسد و یا برخی مسئولان یا افرادی كه صاحب تریبون هستند مطالبی منتقل شود كه گاهی دشمن از آن سوءاستفاده می كند اما به نظر بنده با واقعیت انطباق ندارد.
وی گفت: آمریكا در نظر داشت میزان صادرات نفت ما را به صفر برساند اما موفق نشد و شكست خورد و به هرحال نفت ما به فروش می رسد و با همسایگان ارتباط اقتصادی خوبی داریم حتی زمانی كه تحریم نبود قیمت نفت تلاطم پیدا می كرد این اشكال از بودجه متكی ما به نفت است به خاطر دارید زمانی كل بودجه ما از درآمد نفتی 7 میلیارد دلار بود و با همان سختی كشور را اداره می كردیم.
رئیس دستگاه قانونگذاری كشور با بیان اینكه همه مسائل مربوط به تحریم ها نیست، عنوان كرد: به دست خودمان نباید شرایط را تفسیر كنیم، از این رو تصمیم شما برای صادرات یك و نیم میلیون بشكه نفت را عاقلانه و درست می دانم.
لاریجانی با اشاره به نكاتی كه مقام معظم رهبری درباره بودجه سال 98 داشتند، اظهار داشت: در شورای هماهنگی سران قوا نیز در مورد این نكات بحث كردیم، براساس تاكیدات ایشان بودجه باید براساس شرایط تحریمی باشد، دوستان در سازمان برنامه و بودجه تلاش كردند تا حدودی این نكته لحاظ شود، در همه بخش ها این اتفاق نیفتاد اما سقف بودجه را كاهش دادند.
وی ادامه داد: نكته مهم مقام معظم رهبری اصلاح ساختار بودجه، عدم وابستگی به نفت، افزایش اشتغال و رشد اقتصادی بدون نفت است. بخشی از این نكات در بودجه سازمان برنامه برای سال 98 تنظیم شد و مابقی در سال آینده صورت می گیرد.
رئیس مجلس تاكید كرد: برخی از مسائل در حوزه ساختار بودجه را شما ضمن بررسی بودجه می توانید اصلاح كنید تا بودجه متناسب با نیازهای كشور باشد، استنادات رهبری در این زمینه وجود دارد بنده هم به برخی نكات اشاره می كنم.

ارز صادرات باید به كشور برگردد
لاریجانی افزود: یك مسئله درباره صادرات است كه كمیسیون تلفیق مصوبه ای درباره صادرات داشته است و آن این بود كه ارز صادرات باید به كشور برگردد و اگر این اتفاق نیفتاد درصدی برای تنبیه لحاظ شد اما به نظر بنده تشویق نیز لازم است.
وی گفت: امسال در حوزه ارز تلاطم ایجاد شد، ضمن ایجاد مشكلات حُسنی نیز برای صادرات داشت چرا كه زمینه برای صادرات را فراهم كرده بود، می توانیم از این مزیت استفاده كنیم و با در نظر گرفتن تشویق صادرات در بودجه سال آینده این حوزه را رونق دهیم البته سال گذشته این نكته در بودجه لحاظ شده بود اما ظاهرا در مسیر اجرا درست پیش نرفت، بنابراین انتظار می رود علاوه بر تنبیه برای تشویق نیز نكاتی در نظر گرفته شود.
رئیس مجلس با بیان اینكه نكته مهم دیگر اشتغال زایی است، گفت: ارزیابی ها نشان داده است كه حوزه مسكن می تواند سرعت بیشتری به اشتغال بدهد بنابراین اگر حركت درستی در مسكن ایجاد شود بخش های زیادی از صنایع كشور رونق پیدا می كنند.
لاریجانی افزود: به طور مثال اگر در بافت فرسوده بتوانیم كاری انجام دهیم به رونق مسكن و اشتغال منجر می شود، بنیاد مسكن در گذشته طرح هایی را به صورت پایلوت در منطقه آقای تاجگردون انجام داده است، بنده از نزدیك دیده ام آن ها خوب عمل كرده بودند.
رئیس قوه مقننه گفت: اگر بنیاد مسكن بتواند این كار را برای كل كشور پیشنهاد دهد، می تواند در سرعت بخشی به بخش مسكن اثرگذار باشد.

اگر دوستان برای بافت فرسوده تسهیلاتی در نظر بگیرند و این موضوع را در اختیار شهرداری ها قرار دهند می توان به نتایج خوبی دست پیدا كرد
وی با اشاره به ظرفیت بافت فرسوده بیان داشت: اگر دوستان برای بافت فرسوده تسهیلاتی در نظر بگیرند و این موضوع را در اختیار شهرداری ها قرار دهند می توان به نتایج خوبی دست پیدا كرد، تسهیلاتی مثل اوراق مشاركت اثرگذار خواهد بود، شهرداری ها می توانند بافت های فرسوده را خریداری، خیابان كشی و عرضه كنند، آن ها انگیزه لازم را برای این كار دارند.
لاریجانی اظهار داشت: نمونه چنین كارهایی در برخی شهرها موفقیت آمیز بود بنابراین باید از ظرفیت های شهرداری ها برای رونق بخشی به مسكن و اشتغال زایی استفاده كرد.
رئیس دستگاه قانونگذاری كشور بیان داشت: سرمایه گذاری در بخش اشتغال در زنجیره های مختلفی قابل تعریف است اما می خواهیم قسمتی كه با توان كشور سازگاری دارد را توسعه دهیم، حوزه گردشگری و صنایع دستی از جمله این ظرفیت ها است، این حوزه سریع تر به اشتغال می رسد و با سرمایه گذاری اندك تری نتیجه بخش است.
وی گفت: ارائه تسهیلات ارزان قیمت به این صنعت می تواند اثرگذار باشد، نمونه های خوبی در این زمینه داشته ایم، امروز با توجه به اهمیت مسئله اشتغال به جای اینكه افراد از كمیته امداد پول بگیرند اجازه دهیم اشتغال زایی شود و خودشان زندگی بسازند.

سهم صنعت از تسهیلات مشخص شود
لاریجانی با تاكید بر اینكه سرمایه گذاری خرد افراد را سرپا نگه می دارد، عنوان كرد: عده ای از كارآفرینان برجسته كشور توصیه هایی برای شرایط اشتغال و سرپا نگه داشتن آن ارائه كرده اند، توصیه آن ها سرمایه در گردش در شرایط فعلی است از این رو پیشنهاد می كنم سهم صنعت از تسهیلات مشخص شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: غالبا بانك ها به سمت اموری می روند كه تسهیلاتشان زودتر بر می گردد نكته دیگر این است كه برخی بانك ها به صنعت توجه خاص دارند مثل بانك توسعه و صنعت اما سرمایه آن ها كم است، پیشنهاداتی وجود دارد برای افزایش سرمایه بانك ها تا بتوانند در حوزه صنعت سرمایه گذاری كنند.
وی با اشاره به تئوری حسین زاده بحرینی درباره اصلاح بانك ها، گفت: وی تئوری ای در مورد بانك ها دارند كه اگر محقق می شد در این شرایط می توانست به كشور كمك كند ولی حالا آن قانون نشده است، در شورای هماهنگی سران قوا نیز اصلاح بانك ها مطرح است كه یكی از موضوعات آن حل مسئله سرمایه بانك ها است.
لاریجانی پیشنهاد كرد: بسته پیشنهادی كارخانه داران برای بهبود شرایط موثر است چرا كه می تواند به بخش صنعت كمك كند.
رئیس دستگاه قانونگذاری كشور با بیان اینكه اشتغال یكی از تاكیدات مقام معظم رهبری است، گفت: بسته ای را تهیه كنید تا بعد از تلاش شما برای تدوین بودجه مشخص شود این قانون چه جهتی دارد و به چه بخش هایی بیشتر توجه كرده است.

حلقه های مفقوده ای وجود دارد كه اگر روی آن سرمایه گذاری كنیم وابستگی به خارج حل می شود
لاریجانی با اشاره به گزارش مركز پژوهش ها عنوان كرد: در این گزارش زنجیره های مختلف تولید به روشنی مشخص شده و میزان وابستگی تولید به خارج بیان شده است، در اكثر موارد تولید وابستگی هایی وجود دارد كه وقتی به آن دقت می كنیم مشخص می شود حلقه های مفقوده ای وجود دارد كه اگر روی آن سرمایه گذاری كنیم وابستگی به خارج حل می شود.
وی گفت: به طور مثال در خودروسازی چند قلم جنس اگر مورد توجه قرار گیرد وابستگی خودروهای پر تیراژ حل می شود.
رئیس قوه مقننه با اشاره به رونق فناوری در كشور، گفت: شركت هایی كه آقای ستاری در حوزه فناوری رونق داد به نظر مجموعه های خوبی هستند كه می توانند روی حلقه های مفقوده در تولید متمركز شوند و برای صنعت راه حل ارائه كنند.
رئیس مجلس با اشاره به اهمیت فعالیت دانشگاه‌ها گفت: دانشگاه‌ها در همه دنیا بر اساس نیازهای كشور پژوهش می‌كنند اما چون در كشور ما همه مسائل به نفت وابسته شده است، این نكته در دانشگاه‌ها رعایت نمی‌شود، شما باید به آنها جهت دهید، از دو بعد می‌توانید در بودجه عمل كنید.
وی ادامه داد: اگر شركت‌های تولیدی نیازهای تحقیقاتی و توسعه‌ای خود را به خصوص در زمینه R&D به دانشگاه‌ها رجوع كنند، می‌توان این كار را بخشی از هزینه‌های مالیاتی یا جزء مالیات‌هایشان محسوب كنیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی تأكید كرد: از طرف دیگر می‌توان تسهیلاتی قائل شد تا دانشگاه‌ها به سمت نیازهای كشور بروند تا زمینه استقلال اقتصادی دانشگاه‌ها فراهم شوند و از سویی به سمت نیازهای تولیدی كشور بروند.
لاریجانی با اشاره به صندوق‌های بازنشستگی عنوان كرد: هم در مركز پژوهش‌ها و هم در دولت تحركات خوبی در این زمینه انجام شد. مرحوم نوربخش سال گذشته بسته‌ای را آماده كرده بود تا بدهی دولت به سازمان تأمین اجتماعی برطرف شود هر چند كه در میزان بدهی اختلاف نظر وجود دارد ولی در اصل بدهی كه رقم درشتی است شكی وجود ندارد.
وی با بیان اینكه در سایر صندوق‌ها وضع متفاوت‌تر است، گفت: سال گذشته از طریق امتیازها، شركت‌ها و زمینه‌ها شرایط برای پرداخت بدهی لحاظ شده بود، خواهش می‌كنم به این موضوع اهتمام داشته باشید چرا كه اگر در شرایط فعلی فكری برای بدهی‌ها نكنیم اصلاح آن در سال‌های بعد سخت‌تر می‌شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینكه سهم زیادی از بودجه كشور صرف همین امور می‌شود، بیان داشت: به نظر می‌رسد امسال دولت درست عمل نكرد در حالی كه می‌توانست بخشی از بدهی‌ها به صندوق‌ها را بدهد، به نظر می رسد چون متولی نداشت دولت در این زمینه خوب كار نكرد.

بدهی دولت به صندوق‌های بازنشستگی پرداخت شود
لاریجانی توصیه كرد: یك تبصره در این زمینه لحاظ كنید تا از شركت‌ها امتیازها و امكانات مختلف، بدهی دولت به صندوق‌های بازنشستگی پرداخت شود و متولی آن را وزیر اقتصاد بگذارید با این كار می‌توانید بدهی صندوق‌ها را پرداخت و در صورت عدم اجرا وزیر را بازخواست كرد.
وی در بخش دیگر به اهمیت توسعه خطوط ریلی اشاره كرد و عنوان كرد: اگر راه‌آهن شرق به غرب و شمال به جنوب در بخش‌هایی كامل شود می‌توان به سرمایه‌های زیادی از طریق ترانزیت دست پیدا كنیم، سال گذشته اجازه‌ای دریافت شد تا از صندوق توسعه ملی در صورت استفاده از فاینانس 15 درصد سرمایه‌گذاری پرداخت شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: امسال نیز تلاش می‌كنیم این كار صورت گیرد، شما جای پای آن را در بودجه بگذارید تا دوستان در راه آهن بتوانند آن را انجام دهند اما به نظر می رسد كار مهمی در زمینه توسعه خطوط ریلی انجام نشده است چرا كه گزارش عمیقی در این زمینه دریافت نكرده ایم.
لاریجانی تأكید كرد: اگر مجدد در قانون لحاظ شود و وزیر راه و شهرسازی را مكلف كنیم می‌توانیم توسعه راه آهن را انجام دهیم و صندوق توسعه ملی برای حل باقی مشكلات برداشت كنیم این كار می‌تواند به شرایط فعلی كشور كمك كند.
وی با تأكید بر كوچك و چابك شدن دولت گفت: در قانون برنامه ششم توسعه دولت باید در سال اول 5 درصد دولت را كوچك می‌كرد تا در پایان سال برنامه ششم توسعه دولت 15 درصد كوچك شود. من فكر می‌كنم در این زمینه كارهایی صورت گرفته اما شاید لازم است اختیارات به همراه الزامات به شورای عالی اداری و یا در صورت تردید به شورای هماهنگی قوا بدهید تا بتوانند بخش‌های موازی را ادغام كنند، قبول كنید حجم دولت فربه است.
رئیس مجلس شورای اسلامی تأكید كرد: با این حجم دولت وقتی می‌خواهیم دور این میز در مورد بودجه تصمیم بگیریم نمی‌توانیم اعتبارات را به صورت تولید و اشتغال سوق دهیم، یك جا باید این كار كلید زده شود، برخی موارد هزینه‌بر نیست، فقط باید الزامات را در نظر بگیریم چون در قانون برنامه ششم توسعه این مورد آمده است.

بسیاری از مفاسد كه در كشور وجود دارد و گاهاً شاهد هستیم كسی برای سرمایه‌گذاری دو سال سرگردان است با دولت الكترونیك برطرف می‌شود
لاریجانی با اشاره به اهمیت دولت الكترونیك بیان داشت: بسیاری از مفاسد كه در كشور وجود دارد و گاهاً شاهد هستیم كسی برای سرمایه‌گذاری دو سال سرگردان است با دولت الكترونیك برطرف می‌شود، بنده بازدید از وزارت ارتباطات داشته‌ام، زیرساخت‌ها فراهم شده، در هر دستگاه در قوه مجریه بیش از 70 درصد كارها انجام شده است و تنها باید این موارد به هم مرتبط شوند.
وی گفت: شما الزام كنید دولت در سال آینده، دولت الكترونیك را عملیاتی كند، این كار بسیار برای مردم گشایش دارد و از سوی دیگر هزینه‌ای ندارد. از معاونت استخدامی سوال كنید چه چیزهایی لازم دارند تا در لایحه بودجه در نظر بگیرید، این كار می‌تواند در مبارزه با فساد و شفافیت اثرگذار باشد.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: مقام معظم رهبری به موضوع دیگری كه تأكید داشتند شبكه ملی اطلاعات بود، در شورای عالی فضای مجازی مفصل در این زمینه بحث شد. می‌توانید از دبیر شورای عالی مجازی بخواهید توضیحاتی در این باره ارائه كنند، این شبكه می‌تواند بسیاری از نگرانی ‌هایی كه در فضای مجازی وجود دارد را برطرف كند. اینكه تنها در رسانه‌ها دغدغه گفته شود اما راه‌حل ارائه نشود درست نیست.
لاریجانی با تشكر از اعضای كمیسیون تلفیق بودجه در زمینه ورود به بودجه شركت‌های دولتی عنوان كرد: بودجه شركت‌های دولتی در سال‌های گذشته به درستی بررسی نمی‌شد ورود كمیسیون تلفیق به آن شروع خوب و مفیدی است.
وی با اشاره به ماده (29) قانون برنامه ششم توسعه اظهار داشت: یك كار آرامش‌بخش كه پرهزینه نیست، ثبت دریافت حقوق مدیران بر روی سایت‌ است، باید مجموعه شركت‌های دولتی نیز جزو آن قرار گیرد، این قانون در برنامه ششم توسعه آمده است. دولت كارها را شروع كرده اما كامل نشده است، شما الزام كنید تا كامل شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با تأكید بر اصلاح بودجه بخش فرهنگی گفت: حوزه دینی و بخش‌های دیگر نیاز به اصلاح دارند، كمیسیون فرهنگی در این زمینه نیز گزارشی داشته، بودجه فرهنگستان‌ها رقمی ندارد، كاهش بودجه آنها كار درستی نیست، آنها كارهای عمیق و درازمدتی را دنبال می‌كنند.

دسترسی سریع