میزان تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی

عضوهیئت ­علمی دانشگاه امام صادق (ع): سیاست‌های اقتصاد مقاومتی به درستی اجرا نشده است.

1397/12/01
|
08:05
|


به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، عادل پیغامی در استودیو گفتگوی ویژه خبری شبكه دو سیما افزود: در سال 1368 و 10 روز پس از انتصاب مقام معظم رهبری به رهبری، در اولین دیدار نمایندگان و رئیس مجلس شورای اسلامی با ایشان مقام معظم رهبری فرمودند زمانی می رسد كه دشمن از طریق ایجاد مضیقه و محاصره در حوزه غذا، دارو و نفت بر ما فشار بیاورد، بروید و برای آن روز فكری كنید این هوشمندی رهبری بارها تكرار شده است. دغدغه معیشت مردم در دوره اقتصاد مقاومتی همواره وجود داشته است.
او ادامه داد: متأسفانه بعد از سخنرانی رهبری در سال 68 اقدامی اندیشمندانه در مجلس برای تدبیر و برنامه ریزی دوران مضیقه و تحریمی صورت نپدیرفته است.
خاندوزی عضو هیأت علمی دانشگاه علامه در سوی دیگر برنامه گفت: شاید اقتصاد ایران در این سالها به قدری كه توقع می رفته از هم نپاشیده اما آنقدرها هم سرپا نبوده است. پیشرفت و اقتدار سیاسی كشور به معنای اقتدار اقتصادی ایران نیست.
او ادامه داد: علیرغم عدم انتشار شاخص های اقتصادی برای كارشناسان و مردم اگر سال گذشته بحث بر سر مقاوم شدن اقتصاد كشور بوده، كارنامه اقتصادی كشور در 10 ماه اخیر نشان می دهد اقتصاد ما به میزانی كه انتظار می رفته مقاوم نشده است وگرنه اتفاق هایی كه در بازار ارز و كالا مشاهده می شود وجود نداشت.
خاندوزی تصریح كرد: در طول دوره 5 ساله بعد از ابلاغ سیاست های اقتصاد مقاومتی گرچه شاخص های اقتصادی مورد نظرمان برتر نشده اما بهتر هم نشده است.
گرچه در بخش كشاورزی و پالایش شاهدیم نسبت به سال 92 وضع بهتری داریم حتی در این دو بخش سهم واردات هم كاهش یافته اما همچنان كه شاهدیم تنها 3 ماه قبل از شروع تحریم های دوباره بازارهای ما به قدری شكننده اند كه موج قیمتی شان به بخش های گوناگون زندگی مردم، (حتی گوشت و مرغ سفره ها هم می رسد.)
او ادامه داد: لازم به ذكر است مجموع واردات ایران از آمریكا بصورت مستقیم و بی واسطه در خصوص برخی اقلام ضروری مانند سویا و ذرت و چیزهایی از این دست بیش از 2 برابر سال قبل است، این نشان می دهد ما نقشه و راهبرد تجاری كشور را با شرایط تحریمی تطبیق نداده ایم و نمی دهیم پس در مورد دشمن ترین دشمن خود وابسته تر از سال قبل عمل می كنیم دیگر اینكه در یادگیری اقتصاد مقاومتی در سطح بین المللی هم هوشمندی به خرج نداده ایم، چون در جنگ تجاری چین و آمریكا، پیامی صادر می كنیم مبنی اینكه با وجود كاهش یافتن واردات كالاهای استراتژیك آمریكایی به چین، ما همچنان در حال اضافه كردن واردات مستقیم از آمریكا هستیم.
عادل پیغامی گفت: با نظام بانكی موجود نمی توان انتظار مقاوم شدن اقتصاد كشور داشت، ما نیازمند بانكداری مقاوم و یا تاب آور هستیم.
او تصریح كرد: ایران دارای اقتصاد رانتی است و این نوع اقتصاد بازیگران منفی خودش را دارد. ما در حوزه سیاسی و نظامی یك عمق حكمرانی داریم اما در اقتصاد این طور نیست هنوز جالبست كه مجلس در زمان تصویب بودجه، هنوز نمی داند چه تعداد شركت خصوصی در كشور وجود دارد.

این موضوع هم خنده دار و هم بیانگر عدم عمق حاكمیت در حوزه اقتصاد كشور است.

خاندوزی گفت: یكی از پیش نیازهای بیانیه گام دوم، اولویت مساله تعارض منافع در سیاستگذاری كشور است. در لایه كارشناسی بسیاری از بخش ها. اجماع زیادی در خصوص غلط بودن سیاست ها وجود دارد.

پیغامی گفت: نرخ ارز در كشور ما بعنوان یك سیگنال اقتصادی عمل می كند و ما همیشه این سیگنال را خراب كرده ایم. نرخ ارز در ابتد باید موثر و معقول باشد و سپس مانند یك فنر به حركت خود ادامه دهد ثابت نگه داشتن این نرخ چندان مطلوب نیست. ما هنوز یك بازار سلف ارز نداریم كه طبق آن تولید كننده بتواند برای 6 ماه آینده با نرخ ارز مشخص، خرید انجام دهد.

او ادامه داد: متاسفانه عده ای از مردم در كنار دلالان ارز، با فعالیت­ در فضاهای مجازی به افزایش نرخ ارز دامن می زنند.

خاندوزی گفت: سیستم بودجه ریزی یكی از ام الامراض­ اقتصاد به شمار می رود زیرا از این بخش بسیاری از مسائل نشت می كند اگر دوستانی می گویند كه كسری بودجه نداریم باید پاسخ دهند چرا هر سال بدهی های دولت افزایش می یابد.

عادل پیغامی در سوی مقابل گفت: دولت گاهی به بودجه خود كسری می دهد تا دیگر كسری ها جبران شود اما متاسفانه كسری بودجه دولت همیشه از نوعی بی انضباطی صورت می گیرد و به این صورت بدهی ها افزایش می یابد.

او افزود: دولت به اصناف كشور به چشم بازیگران لحظات حساس نگاه نمی كند اگر این چنین بود دولت می توانست در هنگام ضرورت صنف گوشت را برای تنظیم و ایجاد تعادل در بازار متلاطم اخیر وارد بازی كند. یا در حوزه ارز هم همین طور.

پیغامی گفت: دربدنه تصمیم گیری دولت و نظام ، نوعی ابهام وجود دارد برای مثال­ چطور می شود یك مقام مسئول ایرانی به چگونگی معیشت مردم جنوب كشور توجه نكند و به ماهیگیران چینی در آب های جنوبی ایران اجازه صید بدهد این اقدام یا خیانت است یا یك نوع غفلت بسیار عظیم و عجیب. چرا تصمیماتی كه مستولین كشورهای موفق می گیرند مورد توجه مسئولین كشور ما قرار نمی گیرد. ما باید از دنیای سیاست خارج شویم و به سمت تصمیم گیری های اقتصادی بپردازیم ، در حال حاضر در حال و هوای سیاسی و برجام و تحریم و غیره بسر می بریم از جریان اقتصادی فاصله گرفته ایم.

دسترسی سریع