قاسمی درباره قرار دادن حزبالله در لیست گروههای تروریستی از سوی انگلیس گفت: لندن دچار اشتباه فاحش راهبردی شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، بهرام قاسمی با بیان اینكه این موضوع از سوی بسیاری از كشورهای اروپایی پسندیده نشد و تایید نكردند افزود: در حالت بدبینانه، این اقدام در راستای سیاستهای زیادهخواهانه این كشور در جهت جلوگیری از ثبات، امنیت و آرامش در منطقه است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینكه حزبالله بخش مهمی از كشور لبنان و حاكمیت این كشور و همچنین پارلمان لبنان است، تصریح كرد: حزب الله از جمله نیروهایی است كه طی سالهای گذشته توانسته علیه تروریسم ایستادگی كند و به سركوب تروریسم و جلوگیری از اشاعه و سرایت تروریسم به منطقه و حتی اروپا كمك كند.
قاسمی گفت: من فكر میكنم، این اقدام یك خطای بدبینانه و راهبردی است كه به ناامنی و بیثباتی در منطقه كمك میكند و در آینده لندن باید نسبت به این اقدام و پیامدهای آن پاسخگو باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره آخرین وضعیت اینستكس خاطرنشان كرد: این سازوكار در گام نخست و البته دیرهنگام، ولی مهم ثبت شد و در داخل ایران، دستگاههای داخلی در حال ایجاد یك ساختار متناظر برای همكاری با این سازوكار هستند.
قاسمی گفت: طی هفتههای گذشته تبادلات خوبی در سطوح كارشناسی با اروپا داشتیم و در آینده نزدیك میزبان هیئتهایی از اروپا خواهیم بود تا با مقامات بانكی، اقتصادی و سیاسی ما گامهای عملی را به سمت نهایی كردن جلو ببرند.
وی اضافه كرد: هنوز به مرحله اجرا نرسیدیم، ولی با آمدن هیئت اروپایی به تهران گامهای بلندتری را خواهیم برداشت.
قاسمی درباره ادعای نتانیاهو مبنی بر اخذ موافقت روسیه مبنی بر خروج ایران از سوریه یادآور شد: مقامات رژیم صهیونیستی عموما عادتی دارند كه نمیتوانند از آن ترك كنند و آن، دروغگویی و ایجاد جنگ روانی و ایجاد فضای روانی برای تحت تاثیر قرار دادن ایران با همسایگانش و همچنین روابط ایران با روسیه به ویژه همكاریهای دو كشور در سوریه است.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: این سخنان مرتبا تكرار میشود. روابط تهران و مسكو مستحكمتر و در تماسهای دائم هستیم و این سخنان را یك جنگ روانی تلقی میكنیم.
وی اضافه كرد: ما یگان و پادگان در سوریه نداریم و حضورمان در سوریه مستشاری است و تا زمانی كه دعوت دولت سوریه برای ماندن ما باقی باشد، در این كشور در كنار دولت و ملت و نیروهای نظامی سوریه برای برخورد با تروریسم خواهیم بود.
این دیپلمات كشورمان درباره آخرین وضعیت اسدالله اسدی گفت: روند پیگیریها در حال انجام شدن است. وكلا كارشان را دنبال میكنند و امیدواریم این تلاشها و اقدامات دیپلماتیك به نتیجه مطلوب و رضایت بخش برسد.
وی افزود: از تحول جدی در این باره اطلاع ندارم، ولی این پرونده به عنوان یك مسئله مهم در دستگاه دیپلماسی و بخشهای ذیربط در جریان است و امیدواریم بیگناهی وی هرچه زودتر ثابت شود و به ایران بازگردد.
قاسمی درباره سفر روحانی به عراق هم گفت: این سفر از پیش تعیین شده و در ادامه رایزنیهای گسترده ایران و عراق است. ما در سطوح و حوزههای مختلف، تلاشهای بسیاری داشتیم و رفت و آمدهای بسیاری میان مقامات دو كشور وجود داشته است.
وی افزود: در یك سفر طولانی و بسیار پر ثمر كه ظریف به عراق داشت، زمینههای این سفر بیش از گذشته فراهم شد. موضوعات بسیاری در حوزه همكاریهای فرهنگی، تجاری، انرژی و اقتصادی خواهیم داشت كه میتواند نقطه آغازی برای جهش همكاریهای طرفین باشد.
»» همكاریهای لازم بین وزیر خارجه و رییس جمهور وجود دارد
بهرام قاسمی در نشست خبری خود در پاسخ به سوالی در مورد شایعات مطرح شده در مورد استعفای وزیر خارجه و اختلاف وی با رییس جمهور افزود: بحث استعفای ظریف نه یك بحث شخصی و نه یك موضوع نشات گرفته از اختلاف بین هیات دولت و شخص رییس جمهور بود بلكه ایشان در ادامه تلاشی كه با تجربه دوره پیشین وزارت در این دوره داشتند، در جهت ارتقای جایگاه وزارت خارجه به خصوص با توجه به شرایط بعد از ماه مه و شرایط منطقه، اعتقاد داشتند وزارت خارجه باید بتواند وظایف ذاتی خود را در زمان لازم انجام دهد كه این موضوع نیاز به هماهنگی بیشتر در وزارت خارجه و خواست همكاران ما در وزارت خارجه داشت تا در راستای یك سیاست خارجی توانمند از جایگاه و منزلت ایران دفاع كند.
وی ادامه داد: این شایعات و منتسب كردن برخی مسایل بی مایه، سیاسی و جناحی و اختلاف با شخص رییس جمهور تقلیل دادن موضوع اساسی ایشان در بحث استعفایی بود كه مطرح شد.
قاسمی گفت: این مسایل هیچ ارتباطی با رابطه وزارت خارجه و دولت ندارد و همكاریهای لازم بین وزیر و رییس جمهور كاملا وجود داشته و خواهد داشت.
وی همچنین در خصوص سفر اخیر بن سلمان به پاكستان و اینكه آیا این كشور تعهدات خود را در قبال ایران انجام خواهد داد یا خیر؟ افزود: روابط ما با پاكستان دیرینه است و بهعنوان دو كشور همسایه حُسن همجواری را در روابط خود لحاظ میكنیم. اختلافات پیش آمده خواست حاكمیت آن كشور نیست اگر چه ما از آنها خواستیم با جدیت بیشتری بحث تامین امنیت مرزهای دو كشور را پیگیری كنند و تماسهای دائمی در این راستا میان ایران و پاكستان وجود دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص اختلافات میان هند و پاكستان و موضع ایران در قبال آن تصریح كرد: افزایش تنش میان هند و پاكستان را از ابتدا مذموم دانستیم و با توجه به تحولات منطقهای و بین المللی افزایش تنش را به مصلحت هیچ یك نمیدانیم و از آنها خواستیم از راههای مسالمت آمیز اختلافات خود را حل كنند.
وی اضافه كرد: ایران از هر كمكی برای ایجاد صلح و دوستی میان دو كشور هند و پاكستان در صورت نیاز آنها امتناع نخواهد كرد.
قاسمی در خصوص فشارهای وارده برای كاهش نفوذ منطقهای ایران، گفت: بحث نفوذ منطقهای ایران كه توسط آمریكا و رژیم صهیونیستی درباره آن تحركاتی صورت میگیرد یك نفوذ مردمی و ذاتی است و ربطی به اقدام خاصی از جانب ما ندارد و این نفوذ معنوی امری نیست كه بتوان با خواست یكی دو كشور آن را كاهش یا افزایش داد چرا كه به پیوستگیهای تاریخ و جغرافیا باز میگردد.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: ایران كشور شرط پذیری نیست و در حوزه مسائل داخلی و خارجی خود از دیگران اجازه نمیگیرد و با استقلال لازمی كه داریم سیاستهای منطقهای و بین المللی خود را پیش خواهیم برد.
»» مسئله FATF موافق و مخالفانی دارد
سخنگوی وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی كه ظریف پنج ماه قبل در مجلس گفت:تضمین نمیدهم با پیوستن ایران به FATF مشكلات اقتصادی ایران حل شود، ولی اخیر توصیه به پیوستن به FATF كرده، آیا شرایط تغییر كرده است افزود: من عین جملات صحبتهای ظریف در پنج ماه قبل و همچنین صحبتهای اخیر وی را ندارم.
بهرام قاسمی در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به سوالی ادامه داد: آن چیزی كه مهم است، ما در روابط بانكی بین المللی به یكسری ابزارها و نرمهای جهانی برای كار كردن با كشورهای جهان نیازمندیم و یكی از آنها، مسئله FATF است كه موافق و مخالفانی دارد.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: مجمع مسئولیتهایی دارد و عواقب مسئولیت خود كه باید در راستای خیر و مصلحت كشور باشد، بپذیرد، ما برای روابط خارجی خود ملزم هستیم برخی از ابزارها را بپذیریم و آنها را مورد توجه قرار دهیم.
قاسمی با بیان اینكه، تصور اینكه پیوستن به FATF میتواند همه مشكلات ایران را حل میكند، من چنین برداشتی را ندارم، یادآور شد: فكر هم میكنم ظریف نیز چنین اعتقادی را داشته باشد. مشكلات ما تك عاملی نیست و پیوستن به FATF میتواند مبادلات بانكی را ما تسهیل كند، ولی همه مشكل نیست. ولی پیوستن در شرایط كنونی بهتر از نپیوستن است و ما با این كار، میتوانیم از بروز برخی از مشكلات تا حدی ممانعت به عمل آوریم.
»» سفر بشار اسد به تهران؛ مهم و آثار زیادی در روابط دو كشور خواهد داشت
سخنگوی وزیر امور خارجه در ادامه در پاسخ به سوالی در مورد سفر بشار اسد به تهران و اطلاع دولت و وزارت امور خارجه از آن گفت: این نوع سفرها به ویژه در این سطح، با توجه به مجوعه حواشی و آثار سیاسی و امنیتی كه میتواند داشته باشد، از پیش خبرش داده نمیشود و من فكر میكنم این سفر نیز چنین بود.
بهرام قاسمی افزود: روش درستی در مورد ورود و خروج صورت گرفت و آنهایی كه باید در این سفر قرار میگرفتند، قرار داشتند و این سفر وی نمیتواند از دید مقامات عالی كشور پنهان بماند.
قاسمی ادامه داد: فكر میكنم حاشیهسازیها و تحلیلهایی كه با نگاه جناحی و سیاسی دامن زده شد را نباید جدی گرفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه با تاكید بر اینكه ما نیازمند همدلی، همزبانی و صدای واحدی هستیم، اظهار داشت: سفر مهمی بود و آثار موثری را در آینده سوریه و همكاریهای دو كشور خواهد داشت.
وی تاكید كرد: رایزنیهای خوبی انجام شد و یكی از اهداف سفر هم تشكر از دولت و ملت ایران برای كمكهای مستشاری و تلاش در جهت مبارزه با تروریسم داشته است، بود.
قاسمی در پاسخ به این سوال كه با توجه به توافقات پیشین میان ایران و پاكستان برای انجام عملیاتهای مشترك مرزی، آیا در آینده عملیات مشتركی برای مبارزه با تروریسم انجام خواهد شد؟ اظهار داشت: هیچ كسی در مورد اینكه چه اقدامی درباره آینده میخواهد انجام شود، از قبل اعلام نمیكند به ویژه اقدامات نظامی و مبارزه با تروریستها. این مسائل بعد از عملیات عموما خبررسانی میشوند. اصل سوال البته به بخشهای نظامی كشور مربوط است و جزییات بخشهای ذیربط میتوانند اعلام كنند.
این دیپلمات ارشد كشورمان درباره سفر جرمی هانت به یمن هم تصریح كرد: ما با یك بحران جدی غمانگیز در بحث یمن طی سالیان گذشته به خاطر تجاوز ائتلاف به رهبری عربستان روبهرو بودهایم كه نتایج نابهنجاری داشته است. بعد از اقدامات ایران در تماس با كشورهای جهان به ویژه رایزنی با چهار كشور اروپایی و تلاش برای آتش بس و ایجاد فضای مناسب برای امدادرسانی و در نهایت، رسیدن به یك گفتگو و تشكیل نشست سوئد، باید این فرایند زیر نظر سازمان ملل طی شود تا این بحران بشری به سمت پایان حركت كند.
قاسمی با بیان اینكه تصورم این است كه وضعیت امروز یمن نیازمند سفر درمانی، گفتار درمانی و این نوع حركات ندارد، خاطرنشان كرد: اگر دیگر كشورها میخواهند به حل مشكلات كمك كنند، لازم است از روشهای دیگر استفاده و كمك كنند متجاوزان دست از تجاور بردارند و به سفر و فروش سلاح، در جهت كاهش آلام مردم یمن كمك كنند.
وی درباره ادعای حاجی دلیگانی درباره برگزاری همهپرسی در مورد fatf ابراز داشت: در این كشور نظرات مختلفی مطرح میشود و افراد دیدگاههای خودشان را مطرح میكنند. قرار نیست در مورد هر سخنی در رسانهها یا مجلس ما اظهارنظر كنیم. اصولا این مباحث، یك مبحث كلان در كشور است كه در سطوح عالی در مورد آنها صحبت و تصمیمگیری میشود. ما نیازی به fatf به عنوان یك موفقیت دستگاه سیاست خارجی به رفراندم نداریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه روابط تهران و ریاض بیان كرد: اولویت نخست ایران در سیاست خارجی، رابطه با همسایگان است و این رابطه را رصد و بررسی میكند و البته میدانیم رابطه ما با همسایگان معاندینی چه در سطح منطقه و چه در سطح جهانی دارد كه میخواهند این رابطه را با مشكلات یا مانع مواجه سازند كه خوشبختانه این تلاشهای مذبوحانه نمیتواند نهایتا به جایی برسد و صرفا وقت تلف كردن و از بین بردن هزینههای بیجا است.
»» واكنش وزارت خارجه به افشای اسناد همكاری فرانسه با عناصر ضد انقلاب
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد واكنش این وزارتخانه به افشای اسناد همكاری فرانسه با عناصر ضد انقلاب در مستند ایستگاه پایانی دروغ افزود:شما هم از نگاه دوربین به همه چیز نگاه میكنید، اما ما در وزارت خارجه صرفا با دوربین به قضایا نگاه نمیكنیم.
بهرام قاسمی در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: ما قطعا از حیثیت، حاكمیت و استقلال و كیان كشور در هر شكل ممكن دفاع خواهیم كرد و در قبال هر نوع تعرض و دخالت در امور داخلی خود بی دریغ و با توان بالا، برخورد لازم را به عمل میآوریم.
وی ادامه داد: با توجه به اینكه نتوانستم این مستند را به صورت كامل ببینم، قضاوتی ندارم و نمیتوانم با بخش كوتاهی از آن، قضاوت نهایی داشته باشم، اما اگر موضوع مشخص باشد، از طریق دستگاههای ذی ربط امنیتی و وزارت امور خارجه براساس وظایف ذاتی خود موضوعات را دنبال میكنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: از پاسخ صریح در این مورد اجتناب میكنم تا با دیدن اخبار بیشتر، اطلاع دقیق تری داشته باشم.
قاسمی در پاسخ به سوالی درباره درگیریهای ایران و اسرائیل در بلندیهای جولان طی شب گذشته گفت: من اطلاعی موثقی از این موضوع ندارم.
وی با بیان اینكه در گذشته نیز با جنگ روانی رژیم صهیونیست با این نوع خبرسازیها مواجهه بودیم گفت: من فكر میكنم این خبر نیز در ادامه جنگ روانی رژیم صهیونیستی و ایجاد اخلال در همكاریهای ایران، تركیه و روسیه و حتی مسئلهای برای كمك كردن به دولت اشغالگر باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سطح هیئت اروپایی در سفر به تهران یادآور شد: در سطح سیاسی عالی رتبه نیست و ما برای اجرای اینستكس نیازمند هیئتهای عالیرتبه فنی، اقتصادی و مالی هستند.
قاسمی درباره آخرین تحولات در ونزوئلا عنوان كرد: اخرین تحولات را رصد میكنیم، معاون وزارت امور خارجه این كشور در تهران بود و به تشریح وضعیت موجود پرداخت امریكا هنوز نیاموخته كه در مرزهای خود باقی بماند و با مداخله غیرقانونی در یك كشور مستقل، درصدد ایجاد بحران و فاجعه بشری است كه محكوم است.
وی با بیان اینكه نباید اجازه داد سیاستهای یكجانبهگرایانه با موفقیت همراه باشد، گفت: دولت، ملت و ارتش این كشور پایداری مناسبی تاكنون داشتهاند.
قاسمی افزود: ما با دولت قانونی ونزوئلا و همچنین با سایر كشورهایی كه میتوانند نقش مثبتی ایفا كنند، در تماس هستیم.
این دیپلمات ارشد كشورمان از سفر یك هیئت سیاسی از تهران به مسكو در این باره خبر داد و اظهار داشت: فكر میكنم طی ساعتهای آینده مدیركل امریكا ما به مسكو سفر میكند.
قاسمی افزود: دستور كار این هیئت، ونزوئلا خواهد بود و با روسها در این باره رایزنی خواهیم داشت. هیئت حاكمه امریكا و جان بولتون این حق را ندارد كه به این شكل در امور داخلی یك كشور مستقل دخالت كنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر نتانیاهو به مسكو و تاثیر این مسئله بر مناسبات ایران و روسیه تصریح كرد: این سفرها جدید نیست. در گذشته نیز سفرهایی این چنینی وجود داشته است.
قاسمی افزود: روسیه كشور مستقل و از هوشمندی و خرد لازم برخودار است. قطعا روسیه كشوری نیست كه بخواهد از فرامین بیربط رژیم اشغالگر قدس پیروی كند و روابط تهران و مسكو هم آنقدر مستحكم است كه این سفرها و حرفها، تاثیری بر آن ندارند و افراد نادان در رژیم صهیونیستی نمیتوانند بر آن اثر بگذارند.
وی درباره احتمال تنش میان ایران و اسرائیل هم خاطرنشان كرد: اسرائیل توان و جرات برخورد با ایران را ندارند و در گذشته نیز این مسئله و شكستهای پی در پی را تجربه كرده است.
این مقام ارشد وزارت امور خارجه درباره همكاریهای ایران و تركیه نیز ابراز داشت: ایران و تركیه اراده بالایی برای همكاری با یكدیگر دارند و در حد بهتری در آینده ادامه خواهد یافت. سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: بسیاری از كشورها اعلام كردند كه در صورتی كه اینستكس به مرحله اجرا دربیاید، آماده هستند از این سازوكار برای همكاری با ایران استفاده كنند.
قاسمی اضافه كرد: ما تماسهای زیادی با تركها برای ادامه همكاریها داشتهایم. همكاریها هم ادامه مییابد، ولی مكانیزم همكاریها نیازمند تشریح و توضیح در شرایط كنونی ندارد.
وی درباره سوء استفاده امارات از اجلاس وزرای امور خارجه كشورهای عضو سازمان همكاری اسلامی بیان كرد: در نشست سازمان همكاری اسلامی، وزیر امور خارجه امارات هم در افتتاحیه سخنان نامربوطی را مطرح كرد و هم در تهیه سند پایانی كه نوعی سندسازی بود، كینهورزی كرد.
قاسمی گفت: سخنان گزافی مطرح شد كه پاسخ لازم را هم در تهران و هم از هیئت اعزامی ایران دریافت كردند.
وی افزود: قطعا برخوردهای دیپلماتیك را خواهیم داشت، ولی توصیه میكنیم امارات به یك كشور مستقلی برگردد و دنبالهرو كشورهایی نباشد كه فكر میكند میتوانند برایشان امنیت ایجاد كنند.