نائب رئیس اتحادیه ناشران و كتابفروشان: میان تعداد ناشران و كتابفروشان و عوامل توزیع، ناهنجاری وجود دارد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، محمود آموزگار با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری سه شنبه شب شبكه دو سیما با اشاره به رویكرد فعالیت معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در 5 سال گذشته، افزود: در این مدت با تغییر ریل گذاری به ویژه در حوزه مصرف یارانه ها اقدامات بسیار خوبی انجام شده و بحث دخالت و به كارگیری صنف هم خوب بوده است و بخش های قابل توجهی از كمیته ها را، صنف، اداره می كند.
وی درباره فروشگاهی بودن نمایشگاه كتاب هم گفت: با سیاست هایی كه در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اتخاذ شده است جلوی آسیب ها گرفته شده و اوضاع، بهتر شده و نسبت به گذشته گام هایی رو به جلو برداشته شده است.
آموزگار افزود: از آنجایی كه نظام توزیع در كشورمان ناكارآمد است به همین علت تفاوت چشمگیری در فعالیت های نشر در تهران با سایر نقاط كشور وجود دارد. حجم فعالیت های نشر در تهران، 75 درصد و در بقیه كشور، 25 درصد است.
وی افزود: بودجه لازم برای توسعه كتابخانه های عمومی هم وجود ندارد.
آموزگار با اشاره به اینكه باید تجربیات گذشته آسیب شناسی شود، گفت: فاصله نشر در تهران را با دیگر نقاط كشور باید كم كنیم. همچنین ما از نظر تعداد عنوان كتاب، رتبه هشتم یا نهم جهان را داریم یعنی حدود 100 هزار عنوان كتاب داریم با متوسط شمارگان 1000 نسخه.
نائب رئیس اتحادیه ناشران و كتابفروشان افزود:در سال های گذشته دچار كمیت گرایی شدیم تا كیفیت گرایی.
آموزگار با اشاره به اینكه دارنده پروانه نشر، امتیازات متعددی را دارد، گفت: پروانه نشر از موضوع خلاقانه به یك جواز كاسبی تبدیل شده است.
وی با تاكید بر اینكه صدور پروانه نشر باید ساماندهی شود، افزود: بر اساس آمار خانه كتاب از 16 هزار ناشر كنونی، حدود 4 هزار ناشر در سال، حداقل یك كتاب منتشر می كنند و بقیه اصلا كتابی را منتشر نمی كنند اما به علت منافعی مانند معافیت مالیاتی و كاغذ یارانه ای، پروانه نشر دارند.
میثم نیلی احمدآبادی مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی هم در ارتباط تصویری با این برنامه گفت: نمایشگاه كتاب امسال هم مانند نمایشگاه سال های گذشته است با این تفاوت كه بخشی از مسائل و مشكلات و ولنگاری هزینه ها كه وجود داشت، امسال خوشبختانه، كنترل این ولنگاری بیشتر است و با ناشران، همفكری بیشتر شده است.
وی با طرح انتقاداتی ادامه داد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تخصیص یارانه ها دچار مشكل است.اگر یارانه بخواهد تعلق بگیرد باید به میزانی باشد كه مخاطبان انگیزه لازم را پیدا كنند.
نیلی احمدآبادی افزود: هزینه برگزاری نمایشگاه به نسبت یارانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حدود 10 سال پیش، یك به 10 یا یك به 8 بود در حالی كه الان یك به یك است یعنی نسبت هزینه اجرای نمایشگاه با یارانه اختصاص یافته به افراد، یك به یك است و باید هزینه نمایشگاه را كاهش داد.
مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی گفت: نمایشگاه فعلی بین المللی كتاب تهران، بازار بزرگ خسته كننده با عناوین بسیار زیاد است و باید نمایشگاه، هدفمندتر شود.
نیلی احمد آبادی افزود: در دوره فعلی در زمینه ناشران، گرفتار آمارهای ساختگی هم شدیم.
وی با اشاره به اینكه حدود 64 درصد كتاب های حوزه كودك و نوجوان در كشورمان، ترجمه ای است، گفت: بخشی از آموزش غیرمستقیم نسل آینده كشورمان توسط تفكر غیر ایرانی و غیر بومی انجام می شود. امسال این موضوع، بیشتر شده و به حدود 70 درصد رسیده است.
نیلی احمد آبادی افزود: در طول سال باید به مسائل زیرساختی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و حوزه فرهنگ و ادب و نشر پرداخته شود.
قادر آشنا قائم مقام نمایشگاه بین المللی كتاب تهران هم با حضور در این برنامه گفت: نمایشگاه بین المللی كتاب تهران كم نظیر است و جزو پرمخاطب ترین نمایشگاه های كتاب جهان است.
وی با بیان اینكه در نمایشگاه كتاب امسال 3 هزار و 200 ناشر داخلی و خارجی حضور دارند، افزود: 438 هزار عنوان كتاب داخلی و خارجی در این نمایشگاه عرضه می شود.
آشنا اضافه كرد: نمایشگاه كتاب تهران هم فروشگاه و هم نمایشگاه بزرگی است اما بخش فروش آن به بخش نمایشگاهی غلبه پیدا می كند.
وی گفت: نمایشگاه كتاب تهران گردش مالی بسیار بالایی دارد و ناشران می توانند از طریق آن بخش عمده ای از مشكلات خود را حل كنند.
آشنا با اشاره به اینكه با توجه به شرایط كنونی میزان یارانه ها كافی نیست و قدرت خرید بالایی ندارد، افزود: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حد بضاعت خود، یارانه را در بخش دانشجویان و طلاب حدود 50 درصد و در بخش اساتید 100 درصد افزایش داد و در بخش خارجی كتاب های چاپ 2017 به بالا با ارز نیمایی خریداری می شود و مابه التفاوت آن را وزارت ارشاد پرداخت می كند.
وی با اشاره به اینكه نمایشگاه كتاب تهران، بزرگ و فربه شده است، اضافه كرد: باید به سمت چابكسازی نمایشگاه پیش برویم. بخشی از ساختار نمایشگاه را امسال چابك كردیم اما باز هم امكان چابك تر كردن آن وجود دارد.
مدیر موسسه نمایشگاه های فرهنگی ایران گفت: چاپ كتاب در كشورمان بر اساس آمایش دقیق انجام نمی شود و به نیاز بازار توجه كمی داریم. چین با جمعیت بیش از یك میلیارد نفری، 500 هزار عنوان كتاب چاپ می كند در حالی كه كشور ما با جمعیت 80 میلیون نفری، 100 هزار عنوان كتاب چاپ می كند.
آشنا افزود: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از تالیفات داخلی و بومی حمایت می كند.
عضو كمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی هم در اتباط تلفنی با این برنامه با بیان اینكه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مرجع اصلی نظارت بر كتاب است، گفت: بخشی از مشكلات حوزه كتاب به تولید نكردن نویسندگان فرهیخته مربوط می شود و تا زمانی كه مجموعه حمایت نویسندگان، شعرا و اندیشمندان حوزه های مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی تقویت نشود آثار تالیفی نازل با نویسندگان ناشناخته تولید می شود و كپی برداری از نوشته های دیگران افزایش می یابد.
سید احسان قاضی زاده هاشمی ادامه داد: یكی از مشكلات حوزه كتاب این است كه بیشتر تمركز بر روی ناشر، ابزارها و رسانه هاست تا مولدین تفكر.
وی گفت: مجلس شورای اسلامی بر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نظارت می كند اما نظارت بر حوزه كتاب بر اساس قانون بر عهده وزارت ارشاد است.
قاضی زاده هاشمی ادامه داد: مجلس، سالانه ارقام حمایتی بالایی را در جهت حمایت از چاپ و نشر اختصاص می دهد.