همایش بین المللی آینده جهان اسلام در افق 1414؛تلاش امریكا برای گسترش تروریسم در منطقه

رئیس مجلس : امروز امریكا با دخالت‌های بیشتر و با همكاری برخی كشور‌های دست نشانده به دنبال افزایش تروریسم در منطقه است

1398/02/08
|
13:37
|

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، علی لاریجانی در همایش بین المللی آینده جهان اسلام در افق 1414 با اشاره به روش‌های پژوهشی در این زمینه گفت: مقوله آینده نگری ذهن را به مسایل بزرگ‌تر سوق می‌دهد و این غفلت از آینده خسران بزرگی است.
وی افزود: بی توجهی به آینده در خیلی از رهبران و مقامات كشور‌ها وجود دارد كه گاهی برای مسایل كوچك و برداشت‌های نزدیك، مسیر بزرگتری را از دست می‌دهند.
­رئیس مجلس گفت: توجه به آینده اسلام یك مرتبه حاصل نمی‌شود و گاهی گام‌های كوچك می‌تواند موثر باشد.

لاریجانی با اشاره به تحقیقاتی كه در موسسه آینده پژوهی جهان اسلام صورت گرفته است به نمونه‌ای از این تحقیقات در حوزه گردشگری اشاره كرد و افزود: باتوجه به نزاع‌ها و اختلافاتی كه در جهان اسلام وجود دارد و همگرایی فرهنگی و منافع اقتصادی كه در این زمینه مورد بحث قرار گرفته است موضوع گردشگری باید از چند جهت مورد بررسی قرار گیرد.
وی به موضوع تحقیقات دیگر این موسسه در زمینه دیوان داوری اسلامی اشاره كرد و گفت: باتوجه به مجموعه شرایطی كه در نظام حقوقی اسلامی بین مذاهب مختلف وجود دارد كه مولفه‌های مشتركش بسیار زیاد است این تحقیقات از اهمیت زیادی برخوردار است.

رئیس مجلس افزود: با توجه به حجم تجارت بین كشور‌های اسلامی كه به طور مستمر درحال گسترش است داشتن دیوان داوری اسلامی برای كشور‌های اسلامی ایده بسیار مطلوبی است و این هم باز یك گام است، ولی می‌تواند هم به تجارت بین كشور‌های اسلامی كمك كند و هم زمینه‌های قرابت‌های حقوقی و سیاسی را بین آن‌ها افزایش دهد.

در مسائل پژوهشی باید به ظرفیت نهاد مرجعیت توجه جدی شود

رئیس مجلس شورای اسلامی تاكید كرد: نهاد مرجعیت ذاتا یك نهاد وحدت گرا و آینده نگر برای جهان اسلام بوده و هست.
آقای علی لاریجانی در ادامه سخنان خود افزود: موضوع همبستگی در جهان اسلام و توجه به آینده امت اسلامی و اسلام مبحث مهمی است كه از دیرباز متفكران و علمای زیادی از جمله سید جمال الدین اسدآبادی، سید قطب، اقبال لاهوری، مدرس و امام خمینی (ره) بر روی آن كار كرده اند و این امر یكی از دغدغه‌های مهم آن‌ها بوده است.

وی یادآور شد: توجه به ایده‌های درست و اجرای آن‌ها در زمینه جهان اسلام و وحدت امت اسلامی از موضوعات مهمی است كه باید در اولویت برنامه‌های پژوهشی قرار گیرد.
آقای لاریجانی یكی از دل مشغولی‌های امام (ره) را ضرورت استفاده از ظرفیت‌های جهان اسلام برای توسعه كشور‌های اسلامی و همچنین پایداری اسلام و وحدت میان مسلمانان نام برد كه این موضوع در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز تجلی یافته است.
وی افزود: این امر متاثر از فكر بلندی است كه دارای بستر‌های فرهنگی بوده و یكی از آن‌ها نهاد مرجعیت است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینكه نهاد مرجعیت جدای از كار‌های علمی وظیفه هدایت امت اسلامی را نیز برعهده دارد گفت: در انقلاب مشروطه بزرگترین رهبران، مراجع بودند كه در عراق حضور داشتند و از آنجا هدایت امور را برعهده گرفتند.

وی ادامه داد: همچنین در حوادثی كه در عراق چه در زمان صدام و چه در زمان حضور امریكائی‌ها و چه در زمانی كه درگیری‌های داخلی شیعه و سنی در عراق به راه انداخته شد و برخی كشور‌های منطقه نیز در آن دخالت داشتند این مراجع عراق بودند كه با حضور خود به كمك مردم و كشور آمدند.

رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: آمریكائی‌ها زمانی كه وارد عراق شدند بدون اینكه توجهی به بافت آنجا كنند فكر كردند ایالتی را پیدا كرده اند از این رو سعی در تغییر قانون اساسی عراق داشتند كه با مخالفت آیت الله سیستانی مواجه شدند.
وی گفت: نهاد مرجعیت ذاتا یك نهاد وحدت گرا و آینده نگر برای جهان اسلام بوده و هست.

آقای لاریجانی همچنین خطاب به مسئولان موسسه آینده پژوهشی جهان اسلام كه این همایش در آن برگزار شده است گفت: این موسسه باید به ظرفیت نهاد مرجعیت كه نقش مهمی برای هدایت امت اسلامی برعهده دارد توجه بیشتری كند.

رشد علمی جهان اسلام؛ شتابان، اما ناكافی

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: جهان اسلام در 19 سال اخیر از نظر رشد علمی جهش خوبی داشته، اما ناكافی بوده است.
آقای لاریجانی در ادامه سخنان خود با اشاره به جمعیت 25 درصدی مسلمانان در جهان تصریح كرد: بر همین اساس اگر طبق آمار‌ها ثبت اختراعات در جهان به نام مسلمانان 1 و 6 دهم درصد وانتشارات 6 درصد باشد نشان می‌دهد كه از حد مطلوب فاصله زیادی داریم البته این میزان رشد هم عمدتاً مربوط به مالزی، تركیه و ایران است.

وی خاطرنشان كرد:​ البته در 19 سال اخیر رشد علمی و پیشرفت‌ها در جهان اسلام با جهش همراه بوده به گونه‌ای كه تولید علم 8 و 6 دهم برابر، كشاورزی 6 برابر، علوم پزشكی 7 و 6 دهم برابر و علوم انسانی 10 برابر رشد داشته است.

آقای لاریجانی در بخشی از سخنانش اشاره‌ای به جایگاه مرجعیت در جهان اسلام كرد و گفت: مرجعیت و علما نقش مؤثری در سده‌های اخیر داشته اند به ویژه این نقش گاهی اوقات در فتاوای مهم بروز و ظهور بیشتری داشته است.
وی همچنین بر ضرورت جریان شناسی در جهان اسلام تأكید كرد و افزود: باید جریان‌ها را هم از نظر فرهنگی و اجتماعی و هم از نظر سیاسی مورد بررسی و كاوش قرار داد تا بتوان آینده نگری كرد.

رئیس مجلس گفت: ​البته در برخی نقاط جهان اسلام شاهد جریان‌های افراطی و تندی هستیم كه با دسیسه‌های خارجی همراه هستند هرچند ممكن است سركوب شوند، اما زمینه‌های فكری آن هنوز وجود دارد و غیر از نگاه امنیتی باید از نظر فرهنگی نیز به آن‌ها توجه شود.

ایران، مالزی، تركیه و عراق پایه ارتباطات تجاری بیشتر را ایجاد كنند

رئیس مجلس شورای اسلامی تاكید كرد: جمهوری اسلامی ایران، مالزی، تركیه و عراق پایه اولیه ارتباطات تجاری بیشتر را ایجاد كنند و سامان بدهند تا در ادامه دیگر كشور‌های اسلامی به آن بپیوندند تا فضای جدید ارتباطات اقتصادی میان كشور‌ها فراهم شود.
علی لاریجانی در ادامه با تبیین علل عقب ماندگی اقتصادی جهان اسلام، مناقشات سیاسی در كشور‌های اسلامی را بالا و فشار قدرت‌های بزرگ را مانع از رشد آنان دانست.
وی با طرح این پرسش كه چگونه می‌شود ظرفیت‌ها را در جهان اسلام افزایش داد، تاكید كرد: ارتباطات دانشگاهی و علمی باید مسیرش را مجزا از مناقشات طی كند، زیرا ارتباطات دانشگاهی بستر دیپلماتیك خوبی است كه می‌تواند به رشدیافتگی ملت‌ها كمك كند.
رئیس مجلس توصیه كرد: این موضوع بررسی شود كه ظرفیت‌های دانشگاه‌ها و پیوند آنان خارج از مناقشات سیاسی - امنیتی شكل بگیرد و ارتباطاتشان گسترش یابد كه این به نفع كشور‌های منطقه است.
لاریجانی افزود: وقتی دانش پژوهان، استادان و دانشجویان در كشور‌های مختلف باهم مانوس شوند و همدیگر را بشناسند روحیه سیاسی ملایم‌تر و فهم مشترك می‌یابند كه این‌ها در بلندمدت كمك می‌كند تا بر مناقشات سیاسی - امنیتی تاثیر بگذارد.
وی نقش روشنفكران و صاحب نظران رشته‌های مختلف را برای آینده بسیار مهم دانست و گفت: از این جهش علمی باید حسن استفاده را كرد و توجه به ارتباطات دانشگاهی و علمی میان كشور‌های اسلامی در مسیری مجزا، كاملا توجیه پذیر است.

رئیس مجلس در بخش دیگری از سخنانش با تبیین ظرفیت‌های اقتصادی جهان اسلام اظهارداشت: تحقیقات نشان می‌دهد هر كشور اسلامی حدود 3 دهم درصد از تولید ناخالص داخلی دنیا را به خود اختصاص داده و مجموع سهم كشور‌های اسلامی از این شاخص حدود 14 و 9 دهم درصد از كل دنیاست.

لاریجانی گفت: براساس این آمار‌ها كشور‌های اسلامی در میان مدت به طور متوسط حدود 4 و 1 دهم درصد رشد دارند؛ همچنین آمار‌ها نشان می‌دهد این كشور‌ها با كسری بودجه متوسط 3 درصدی مواجهند و صادراتشان نیز به طور متوسط حدود 6 و 9 دهم درصد رشد دارد.
وی افزود: این بخش به رغم سهم قبلی كشور‌های اسلامی در حوزه انرژی است كه 75 درصد انرژی دنیا را به خود اختصاص داده اند و این نشان می‌دهد كه از ظرفیت شان به خوبی استفاده نكرده اند و نیاز به تحولی بسیار جدی دارند.
رئیس مجلس گفت: البته استفاده از ظرفیت‌های اقتصادی كار ساده‌ای نیست به ویژه آنكه یك ضلع آن به تدبیر اقتصادی مربوط می‌شود و تدبیر اقتصادی نیز به حكمرانان ورزیده نیاز دارد.
لاریجانی وجه دیگر نارسایی در این زمینه را ناشی از رفتار ویرانگر كشور‌های بزرگ برای تسلط اقتصادی بر منابع انرژی در جهان اسلام دانست و افزود: این‌ها عواملی است كه معمولا مانع از این می‌شود كه كشور‌های جهان اسلام در مسیر پیشرفت اقتصادی درست قرار بگیرند.
وی با تاكید بر توجه به موضوع تجارت میان كشور‌های اسلامی با یكدیگر گفت: حدود 20 درصد تجارت كشور‌های اسلامی مربوط به مناسبات تجاری میان این كشور‌ها با یكدیگر است یعنی بیشتر توجهشان به كشور‌های غیراسلامی است.
رئیس مجلس، نیاز به تامین برخی فناوری‌ها از كشور‌های غیراسلامی، نشناختن قابلیت‌های كشور‌های اسلامی و فشار قدرت‌ها را از عوامل تجارت محدود تجاری در درون جهان اسلام برشمرد.
لاریجانی نفس درك كشور‌های اسلامی از قابلیت‌های یكدیگر را بسیار مهم دانست و افزود: این كشور‌ها با ظرفیت‌های یكدیگر آشنایی ندارند و به همین علت بیشتر به سمت ارتباط با كشور‌های غیراسلامی می‌روند.
وی همچنین با اشاره به فشار‌های بین المللی در این خصوص اظهارداشت: چندی پیش همایشی در ریاض برگزار شد كه جنس سیاسی داشت، اما آقای ترامپ برای حضور در آن 110 میلیارد دلار مطالبه كرد؛ این جنس تجارت امروزی است به همین علت به طور طبیعی منابع چندانی باقی نمی‌ماند.
رئیس مجلس گفت: برای اصلاح امور در این زمینه، مسیر سنگلاخ و مشكل است، اما نباید ناامید بود یعنی در فهم ظرفیت‌های اقتصادی كشور‌ها باید فكری كرد به نظر می‌رسد كه عامل رشد اقتصادی در كشور‌های اسلامی و همبستگی در بازار تجارت میان آنان از موضوعات مهم است و شاید مجموع كشور‌هایی كه در این زمینه به یكدیگر علاقه مندترند و ظرفیت‌های اقتصادی بیشتری دارند باید همبستگی در بازار تجاری میان خود را آغاز كنند و آن را گسترش دهند.
لاریجانی افزود: فعالیت سازمان كنفرانس اسلامی تجربه مفیدی در زمان خودش بود و بانك توسعه اسلامی نیز برای حمایت از توسعه كشور‌های اسلامی ایجاد شد، اما وقتی كارنامه عملكردشان را بررسی می‌كنیم با آینده‌ای كه هدف گذاری كرده بودند فاصله بسیار زیادی دارد یعنی خیلی موفق عمل نكرده اند و نتوانستند به افق‌های مدنظر دست یابند.
وی گفت: با همین تجربه‌ها شاید فقط یك ایده وجود دارد كه باید آن را بررسی كرد، ایده‌ای كه براساس آن برخی كشور‌ها مانند ایران، مالزی، تركیه و عراق كه قرابت فكری بیشتری دارند و حكمرانانشان به این موضوع توجه بیشتری می‌كنند پایه اولیه ارتباطات تجاری بیشتر باهم را پایه گذاری كنند و سامان دهند تا در ادامه دیگر كشور‌ها نیز به مرور به آن بپیوندند شاید این ایده بتواند فضای جدیدی را برای ارتباطات اقتصادی میان كشور‌های اسلامی فراهم كند كه توصیه می‌كنم به این ایده فكر كنید.

امریكا در تلاش برای گسترش تروریسم در منطقه است

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: امروز امریكا با دخالت‌های بیشتر و با همكاری برخی كشور‌های دست نشانده به دنبال افزایش تروریسم در منطقه است.
آقای لاریجانی در ادامه سخنان خود در همایش بین المللی آینده جامعه اسلام در افق 1414 شمسی به مقوله امنیت در جهان اسلام اشاره كرد و افزود: دخالت‌های آمریكا در مسائل منطقه زیاد و بی محابا شده است و تحركاتی كه با برخی كشور‌های منطقه در زاد و ولد تروریسم انجام می‌دهد به مسئله بزرگی تبدیل شده كه امروز برخی كشور‌ها را درگیر مسائل داخلی كرده و هم ضربه‌های اقتصادی زیادی به آن‌ها زده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: این نشانه ناشی گری برخی كشورهاست كه منازعات منطقه‌ای را دامن می‌زنند و ندانستن برخی كشور‌های بزرگ كه وارد منطقه می‌شوند و مشكلاتی ایجاد می‌كنند.
وی به تلاش صدام برای استفاده از ظرفیت ضد انقلاب برای حمله به جمهوری اسلامی ایران اشاره كرد و افزود: به اذعان بسیاری از افراد ضد انقلاب این سوءاستفاده صدام منجر به وحدت و اتحاد بین ایرانیان بویژه در دوران دفاع مقدس شد.
آقای لاریجانی به اذعان یكی از مقامات عربستانی در اعتراف به اشتباه در بوجود آوردن طالبان اشاره كرد و گفت:: این مقام عربستانی همچنین به اشتباه این كشور در كمك چهل میلیارد دلاری به صدام برای حمله به ایران اعتراف كرد، زیرا این اقدامات به ضرر خودشان تمام شد به طوریكه صدام هم به كویت و هم به بخشی از عربستان حمله كرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: بدین ترتیب جنس یك رفتار نااهلانه در حوزه مسائل سیاسی و امنیتی كه برخی از كشور‌ها با سهل اندیشی و برخی از كشور‌های بزرگ با ندانستن شرایط فرهنگی و سیاسی منطقه با زور نظامی می‌خواستند انجام دهند نتیجه اش این شد كه عوامل اصلی آن امروز می‌آیند و می‌گویند كه ما پشیمان شدیم.
وی با بیان اینكه تشخیص عربستان و برخی كشور‌های حامی صدام نسبت به مسائل منطقه اشتباه بود، گفت: جمهوری اسلامی ایران هیچ وقت سیاستش این نبوده است كه به كشوری تجاوز كند.
آقای لاریجانی افزود: در طول تاریخ 40 ساله انقلاب اسلامی، ایران به هیچ كشوری حتی كشور‌هایی كه با آن دشمنی كردند، تجاوز نكرد.
وی با بیان اینكه ما حتی پس از پایان جنگ هم با كشور‌های حامی صدام تلافی نكردیم، گفت: نظام جمهوری اسلامی ایران راهبرد روشنی داشت كه دنبال تلافی نبود و می‌خواست آن‌ها را كه به اشتباهشان پی برده اند به یك پایه همكاری بیشتر تبدیل كند.
رییس مجلس شورای اسلامی تصریح كرد: امروز این نااهلی پایان نیافته و این بی توجهی به ساختار فكری در منطقه تمام نشده است.

ایرانیان آمریكا را پشیمان خواهند كرد

رئیس مجلس با اشاره به اقدامات آمریكا در تحریم نفتی و دسیسه‌ها علیه ایران خطاب به رئیس جمهور آمریكا گفت: ما شما را پشیمان می‌كنیم، شما با دست خودتان، خودتان را ذبح می‌كنید، اما مطمئناً با ایستادگی شما را پشیمان خواهیم كرد.
آقای لاریجانی با اشاره به رفتار‌های رئیس جمهور آمریكا افزود:​ این موجود تصور دارد كه آینده نگری می‌كند و اقداماتش به نفع آمریكاست، اما فقط نوك دماغ خود را می‌بیند و باعث بی اعتمادی بیشتر دنیا نسبت به آمریكا خواهد شد.
وی با اشاره به مقاومت مردم ایران در طول دهه‌های مختلف بویژه در دوران دفاع مقدس گفت: ایرانیان در جنگ ایستادند و اجازه ندادند سرزمینشان اشغال شود و باز هم خواهند ایستاد و راه خود را خواهند رفت.
رئیس مجلس شورای اسلامی خطاب به آمریكائی‌ها یادآور شد: مگر اوباما رئیس جمهور شما نبود كه دو بار نامه به مقامات عالی رتبه ایران نوشت و در خواست مذاكره كرد و بعد از دو سال به یك توافق مشترك رسید چرا از آن خارج شدید و هر روز از یك توافق خارج می‌شوید، از معاهده آب و هوا گرفته تا توافق نامه تسلیحاتی.
لاریجانی افزود: اگر حرف حسابی داشتید چرا آن را در شورای مشترك برجام مطرح نكردید و چرا دنبال تیراندازی در عرصه بین الملل رفتید مطمئن باشید شما را از كرده تان پشیمان خواهیم كرد.
وی در همین زمینه با اشاره به اعلام همراهی برخی حكام منطقه با آمریكائی‌ها گفت: برخی كشور‌های منطقه حواسشان جمع باشد گویا برخی از آن‌ها حرف حساب به گوششان نمی‌رود كه به حسابشان خواهیم رسید برخی از آن‌ها در تلاش برای بارداركردن تروریست‌ها و اقدامات ضد امنیتی در شرق و غرب ایران هستند هرچند ممكن است آسیب‌هایی وارد كرده باشند، اما توفیقی نداشتند.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینكه جهان اسلام از افراطی گری و تكفیر رنج می‌برد به اقدامات تروریستی در سریلانكا و همچنین اعدام دسته جمعی و گردن زدن 37 نفر از شهروندان عربستانی به دست آل سعود اشاره كرد و افزود: رفتارهایتان عاقلانه نیست، شما از جهان اسلام با این رفتار‌ها چه می‌خواهید البته می‌گویند ایران رقیب ماست، پاسخ این است مگر ما جایی را تنگ كرده ایم به جای اینگونه سخنان، خودتان فعال باشید.
آقای لاریجانی گفت: بالاخره در عصر ارتباطات، جوانان منطقه می‌بینند كه برخی سردمداران غرب چگونه برخی حكام منطقه را تحقیر می‌كنند مثل اخاذی‌هایی كه ترامپ از سعودی‌ها كرد و حتی با ادبیات تحقیرآمیز گفت: اگر ما كنار شما نباشیم دو هفته‌ای بیشتر دوام نمی‌آورید.
وی ادامه داد: اگرچه برخی كشور‌های منطقه رفتار‌های نامناسبی نشان می‌دهند، اما ما نگفته ایم كه راه برای مذاكره مسدود است اتفاقا در طول 40 سال گذشته جمهوری اسلامی ایران بار‌ها دست دوستی دراز كرده، اما معلوم نیست هیات حاكمه‌های برخی كشور‌ها دنبال چه هستند.

اتحادیه اروپا قدرت حل مسائل بین المللی را ندارد

رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه سخنان خود در همایش بین المللی آینده جهان اسلام با اشاره به خروج امریكا از برخی معاهدات بین المللی ازجمله معاهده پاریس و موضوع گاز‌های گلخانه ای، محیط زیست و همچنین موضوع هسته ایران گفت:
متأسفانه اتحادیه اروپا نشان داد كه وزن كافی برای نگهداری و حمایت از این معاهدات بین المللی را ندارد.
لاریجانی موضوع خروج امریكا از برجام و مسئله هسته‌ای ایران را مصداقی بر بی تعهدی امریكاییان نسبت به قرارداد‌های بین المللی دانست و گفت: ما هیچ رفتار عملی از سوی كشور‌های اروپایی در قبال برجام و تعهدات بین المللی آن‌ها ندیده ایم.
وی افزود: اتحادیه اروپا یا به علت وابستگی اقتصادی به امریكا و یا موضوع دیگر قدرت حل این مسائل را در صحنه‌های بین المللی ندارد.
رئیس مجلس ابراز امیدواری كرد: نتایج این همایش برای توسعه كشور‌های جهان اسلام مفید باشد.

دسترسی سریع