چالش صریح نمایندگان درباره استانی شدن انتخابات

­طرح قانون اصلاح انتخابات همچنان موافق و مخالف جدی دارد كه استانی شدن انتخابات چالش برانگیزترین بخش آن است.

1398/02/15
|
07:53
|

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ حمیدرضا حاجی‌بابایی نماینده مجلس به عنوان مخالف استانی شدن انتخابات گفت: یكی از اشكالاتی كه بر مصوبه مجلس وارد است و آن را مغایر قانون اساسی می كند این است كه دولت برای اصلاح قانون انتخابات، لایحه به مجلس فرستاده اما در مجلس طرح مصوب شده كه مخالف اصل 175 قانون اساسی است و تذكرات نیز فایده نداشته است.
او درباره استانی شدن انتخابات نیز گفت: مصوبه جدید مجلس نه استانی است نه شهرستانی بلكه هم اكثریتی است هم تناسبی كه به شدت پیچیده است و حقوق مردم شهرها و روستاهای كوچك در آن دیده نمی شود.
همچنین در این روش انتخابات، مردم روستا نماینده ای در مجلس نخواهند داشت چراكه این طرح آرای عمومی را كاهش می دهد، مغایر با اصل سوم و ششم قانون اساسی است و پایه های مردمی نظام را نیز كاهش می دهد.
حاج بابایی گفت: مشكل امروز مجلس عدم كارایی است. مجلس 5 دوره است كه انتخابات را بررسی می كند و به جای پرداختن به مسائل اصلی كشور و گرانی ها و سوال از رئیس جمهور، به انتخابات پرداخته است.
او با بیان اینكه اصل نمایندگی این است كه نماینده باید از بین مردم باشد، گفت: با این طرح اصلا مردم دیده نخواهند شد و با این طرح انتخابات بر اساس قدرت و ثروت خواهد بود و نماینده را از مردم خواهیم گرفت.
حاج بابایی در ادامه گفت: این طرح با سیاست های كلی نظام مغایر است بنابراین همانطور كه اكنون استاندار به دلیل كار زیاد وقت ندارد با مردم ارتباط داشته باشد نماینده نیز در استانی شدن انتخابات دیگر هیچ وقت نخواهند توانست با مردم باشد.
محسن كوهكن دیگر نماینده مجلس بعنوان موافق طرح گفت: طبق مصوبه جدید مجلس اگر فردی در یك حوزه فردی از مقبولیت بالایی برخوردار باشد و بالای 50 درصد رای بیاورد مستقیم به مجلس می رود.
كوهكن گفت: در حوزه های فرعی نیز كف مقبولیت در نظر گرفته شده است.
نماینده موافق طرح استانی شدن انتخابات گفت: نمایندگان در سطح كشور پذیرفته می شوند و در سطح كلان مسئول هستند.
كوهكن گفت: حقوق حوزه فرعی در انتخابات جدید مشخص شده و مسئولیت نماینده مجلس شهرستانی نیست بلكه كشوری است. مردم روستا نیز یك نماینده از حوزه فرعی خواهند داشت و می توانند به نمایندگان دیگر شهر و استان خود برای حل مسائل مراجعه كنند.
كوهكن گفت: از بعد از انقلاب و در طول 40 سال، حركت از سمت نیازهای منطقه ای به نیازهای كلان رسیده است و یك نماینده فقط به فكر مشكلات مردم است.
مردم بدانند در انتخابات شهرستانی و استانی تفاوت در گستردگی است و انتخابات استانی به نفع مردم است.
اصغر سلیمی نماینده مجلس در ارتباط تلفنی گفت: موضوع استانی شدن انتخابات مجلس از مجلس پنجم آغاز شد كه به نتیجه نرسید و در مجلس ششم نیز بررسی شد.
شورای نگهبان ایراداتی به مجلس ششم گرفت و در مجلس هفتم نیز سعی شد ایرادات برطرف شود كه همچنان ایرادات باقی ماند در مجلس هشتم نیز رفع ایرادات به شورای نگهبان نرسید اما در مجلس نهم باز هم شورای محترم نگهبان طرح را مخالف قانون اساسی دانستند و مشكل برطرف نشد.
او گفت: در مجلس دهم باز ایرادات مطرح است چون این طرح مشخص نكرده كه استانی است یا شهرستانی و تناسبی بودن آن نیز مشخص نیست و ایرادات آن از نظر شورای نگهبان نیز هنوز برطرف نشده است.
او گفت: بنده ایرادات آقای حاج بابایی به طرح استانی شدن انتخابات را وارد می دانم.
سلیمی در ادامه با انتقاد از این طرح گفت: نمایندگان الان نمی توانند مشكلات را برطرف كنند و از عهده مشكلات برنمی آیند و با استانی شدن انتخابات امكان اینكه نمایندگان استان بتوانند در شهرستان ها مشكلات را برطرف كنند وجود ندارد.
یوسف نژاد نماینده مجلس در ارتباط تلفنی گفت: از نظر جو عمومی قطعا نمایندگان مجلس تایید می كنند كه وضع موجود پاسخگوی نیازهای جامعه نیست فعالیت های كلان، مسائل فراشهرستانی، موضوعات مهم استانی روی زمین باقی مانده است و حدود 95 درصد فعالیت نمایندگان باقی مانده است بنابراین نمی توانیم صفر تاصد این قانون را به گونه ای در نظر بگیریم كه نسبت به قانون قبل كامل تر است بلكه ایراداتی دارد.
یوسف نژاد درباره حقوق مردم در استانی شدن انتخابات گفت: كیفیت آرا، تجمع آرا، افزایش آرا، شفافیت مالی و حضور احزاب، پاسخگویی و حل مسائل مهم از مسائلی است كه مغفول مانده است و یك نماینده درمقابل كل ملت مسئول است.
او گفت: این طرح ایراد خاصی ندارد و كیفیت و تجمع آرا در این طرح افزایش خواهد یافت.
نماینده موافق استانی شدن انتخابات گفت: این قانون با توجه به شرایطی كه در نظر گرفته است مجلس را در راس امور قرار خواهد دارد.
یوسف نژاد گفت: نمایندگان الان كار دستگاه های اجرایی را انجام می دهند و وظایف دستگاه های اجرایی را انجام می هند به همین دلیل است كه به مشكلات كمتر رسیدگی می شود. وضع موجود وظایف نمایندگان را نشان نمی دهد.
او در پایان افزود: بنده استانی شدن انتخابات را منطقی تر می دانم.

دسترسی سریع