وزیر امور خارجه كشورمان گفت: هیچ كس نمیتواند علیه مردم ما اقدامی كند مگر آنكه پاسخ قاطعی بشنود
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، محمد جواد ظریف در ابتدای نشست خبری مشترك با هایكو ماس، همتای آلمانی خود را دوستی قدیمی خواند و افزود: گفتگوهای بسیار جدی، صریح و نسبتا طولانی داشتیم. وی خاطرنشان كرد: هدف مشترك جمهوری اسلامی ایران وآلمان و اتحادیه اروپا حفظ برجام و جلوگیری از تنش و درگیری در منطقه و برخورداری مردم ایران از مزایای برجام است. وزیر امور خارجه كشورمان تصریح كرد: اقدامات ایالات متحده آمریكا پس از خروج برجام از نظر ما، هدف گرفتن مردم ایران است كه قرار بود بیشترین منفعت را از اجرای برجام ببرند.
بندهای توافقات برجام را به همكارم یاداوری كردم
وزیر امور خارجه كشورمان گفت: در ملاقات با دوست و همكارم گفتم توقع ایران صرفا اجرای برجام است توجه دوستان اروپایی را به مواد یك و سه ضمیمه دو برجام جلب كردم و همینطور بیانیه های كمیسیون های مشترك وزرا بعد از خروج ایالت متحده و تعهدهایی كه در آنها شكل گرفته است.
در ادامه خبرنگار اشپیگل از وزیر امور كشورمان پرسید از طرف امریكا و اروپا این خواسته مطرح می شود كه خارج از برجام گفتگوهایی صورت پذیرد درباره برنامه موشكی ایران شما این موضوع را چگونه می بینید؟ این خبرنگار از وزیر امورخارجه آلمان نیز پرسید در رسانه های اروپایی اولتیماتومی مطرح شده آیا در این خصوص گفتگوهایی صورت گرفته است؟
ظریف پاسخ داد: در خصوص بحث های ایالات متحده دو نكته مطرح است اول اینكه ما یك توافقی داریم كه حاصل دو سال مذاكره فشرده و دو سال كار دیپلماتیك است آیا این توافق را اجرا كردند كه توقع گفتگوی دیگری دارند؟ نخست باید نشان دهند كه توافق كردن با ایالات متحده فایده دارد بعد تقاضای مذاكرات دیگر كنند اما موضوع دوم چه كسی باعث بی ثباتی در این منطقه است؟ آیا ما بودیم كه به صدام سلاح دادیم؟ آیا ما بودیم كه از القاعده حمایت كردیم؟ آیا ما بودیم كه نخست وزیر لبنان را زندانی كردیم؟ آیا ما هستیم كه هر روز غیرنظامیان یمن را بمباران می كنیم؟ آیا ما از داعش و جبهه النصره در سوریه حمایت كردیم؟ یا سلاح های امریكایی بود كه به آنها داده شد آیا ما مناطق اشغالی دیگر را به دیگری بخشیدیم ؟ مانند قدس و بلندیهای جولان؟ آیا ما هستیم كه در لیبی و سودان شر به پا می كنیم اگر قرار باشد راجع به رفتار تشنج آفرین در منطقه صحبت شود باید دیگران درباره آن صحبت كنند ضمنا ما تفاوت دیگری هم با دیگران داریم ما هفت هزار سال است كه در این منطقه هستیم دیگران از كجا آمده اند؟
وزیر امورخارجه آلمان هم در پاسخ به خبرنگار اشپیگل گفت: من در سفری كه چند روز گذشته به منطقه داشتم به این نتیجه رسیده ام تاثیرگذاری خارج از منطقه بر روی كشورهای این منطقه باعث بوجود آمدن بی ثباتی می شود و كشورهای منطقه باید با هم گفتگو كنند و ما از این گفتگوها حمایت می كنیم و نباید آنها تاثیرپذیری از كشورهای خارج از منطقه داشته باشند ما در گفتگوهای قبلی در باره برجام صحبت كردیم و كارهایی كه قرار است پیش رو گذاشته شود و هفته آینده آنها باید انجام شود بررسی كردیم .
وی افزود: طرفها باید به تعهداتشان پایبند باشند اتحادیه اروپا نیز در چارچوب قوانین بعد از خروج ایالات متحده از برجام حمایت می كند ولی چیزی كه پذیرفته نیست این است كه اگر طرف مقابل به تعهدات خود پایبند نباشد ما نیز به آن پایبند نیستیم و پس از آن زمان این فرا می رسد كه آژانس انرژی اتمی وارد عمل شود.
وزیر خارجه آلمان: باید از تشدید تنش در غرب آسیا جلوگیری شود
وزیر امور خارجه آلمان بر جلوگیری از تشدید تنش ها در منطقه غرب آسیا تاكید كرد. هایكوماس پس از مذاكره با محمد جواد ظریف در نشست خبری مشترك گفت: در حال حاضر در سوریه و یمن جنگ است اما در اینجا جنگ نیست و همه تلاش می كنیم كه به این صورت بماند.
وی تنش موجود در منطقه غرب آسیا را بسیار خطرناك دانست و افزود: ممكن است بر اثر یك اتفاق رویدادهای زنجیره ای اتفاق بیفتد و از كنترل خارج شود به همین علت كشورهای منطقه و خارج از منطقه به ویژه آلمان باید همه تلاش خود را بكنند كه از این اتفاق جلوگیری شود.
ماس گفت:آلمان در حال حاضر عضو شورای امنیت است و در این چارچوب همه تلاشش را می كند كه از این اتفاق جلوگیری شود. وزیر امور خارجه آلمان افزود: هفته آینده در استكهلم این گفتگوها ادامه می یابد به ویژه با وزیر خارجه اردن و خواهم گفت كه نتیجه صحبت ها درباره برجام چه بوده است.
تنها راه كاهش تنش در منطقه، توقف جنگ اقتصادی است
وزیر امور خارجه گفت: تنش جدید منطقه ما جنگ اقتصادی ایالات متحده علیه ایران است و تنها راه كاهش این تنش ، توقف جنگ اقتصادی است. آقای ظریف در نشست خبری مشترك با وزیر خارجه آلمان افزود: گفتگوی بسیار خوبی با وزیر امور خارجه آلمان درباره نحوه كاهش تنش داشتیم.گفتگوهای منطقه ای پیشنهاد همیشگی ایران بوده و هست و خوشحالیم كه هایكوماس از این موضوع حمایت می كند.
وی ادامه داد: همواره گفته ایم آماده گفتگو هستیم و پیشنهادهای ما برای گفتگوی منطقه ای روی میز است . ظریف افزود: اما تنش جدید در منطقه جنگ اقتصادی ایالات متحده آمریكا علیه ایران است كه شخص ترامپ اعلام كرده ما در جنگ اقتصادی علیه ایران قرار داریم و تنها راه كاهش تنش در منطقه هم توقف جنگ اقتصادی است.
وی گفت: نمی شود توقع داشت جنگ اقتصادی علیه مردم عادی ایران در جریان باشد اما كسانی كه این جنگ را راه انداخته اند و یا هدایت می كنند در امان باشند ما معتقدیم آلمان و اتحادیه اروپا می توانند نقش مهمی در پایان دادن به این موضوع ایفا و از این نقش استقبال كنند.
هایكو ماس: آلمان همچنان از برجام حمایت می كند
وزیر خارجه آلمان تصریح كرد: آلمان همچنان از برجام حمایت می كند و همچنان اعتقاد داریم كه رسیدن به این توافق كار صحیحی بوده و كاملا آن را به رسمیت می شناسیم و اینكه ایران خواهان دریافت حقوق خود در چارچوب برجام است تا بتواند از منافع اقتصادی پیش بینی شده استفاده كند.
هایكو ماس در نشست خبری مشترك با آقای ظریف افزود: خروج ایالات متحده از برجام باعث شد كه منافع اقتصادی پیش بینی شده در برجام كه ایران انتظار داشت آنها را دریافت كند و جزء حقوق ایران بود در آن حد محقق نشود ، ما و دیگر كشورهای اتحادیه اروپا تلاش می كنیم كه امكان تجارت و رشد اقتصادی در ایران را فراهم كنیم.
وی با اشاره به اینستكس ابزار مالی میان ایران و اروپا هم گفت: ما سعی می كنیم با این كانال تبادلات مالی همچنان شركت های اروپایی بتوانند در ایران فعالیت كنند. ما كاملا این حق ایران را به رسمیت می شناسیم كه خواهان این باشد كه بتواند از منافع پیش بینی شده در برجام استفاده كند و تلاش می كنیم این تعهدات را اجرایی كنیم.
وزیر امور خارجه آلمان در پاسخ به سوالی در خصوص روابط آلمان و اسرائیل هم گفت: حق موجودیت اسرائیل جزو اصول آلمان است و قابل بحث نیست و در اصل این نتیجه ای است كه تاریخ به ما داده است و قابل تغییر نیست.
وی افزود: درمورد اسرائیل این مسئولیتی است كه بر گردن داریم و دوستی نزدیك بین آلمان و اسرائیل اصلی است كه وجود دارد و این حق موجودیت اسرائیل جزء اصول آلمان است و قابل بحث نیست.
ماس گفت : در اصل این نتیجه ای است كه تاریخ به ما داده است و قابل تغییر نیست و اینكه من امروز در تهران هستم این اصل را تغییر نمی دهد.
ایران ثابت كرده به تعهدات بین المللی خود پایبند است
وزیر امور خارجه كشورمان گفت:: جمهوری اسلامی ایران ثابت كرده به تعهدات بین المللی خود پایبند است. دكتر ظریف در نشست خبری مشترك با وزیر خارجه آلمان با بیان اینكه ایران به تعهدات بین المللی خود پایبند است افزود: 15 گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی این واقعیت را به اثبات رسانده، اما جمهوری اسلامی ایران موظف است به همان اندازه كه به تعهدات بین المللی پایبند است از حقوق مردمش هم دفاع كند. وی اضافه كرد: یكی از این حقوق، حقوقی است كه در ماده 36 برجام به رسمیت شناخته شده و اقدامات جدید جمهوری اسلامی ایران كاملا منطبق بر حقوق شناخته شده اش در ماده 36 است.
وزیر امور خارجه تاكید كرد: ما آمادگی داریم كه این اقدامات را ادامه بدهیم، متوقف كنیم و بازگشت بدهیم حسب میزانی كه شركای ما نسبت به اجرای تعهدات خود در برجام اقدام عملی انجام داده اند. ظریف گفت: همچنین امروز فرصت داشتیم در مورد مسائل منطقهای و بین المللی گفتگو و دیدگاه خود را به صراحت مطرح كنیم. وی در پایان ابراز امیدواری كرد تلاشهای آلمان و دیگر شركای 1+4 برای حفظ برجام به نتیجه برسد و ایران نیز حتما دراین تلاشها با آنها همكاری خواهد كرد.
هیچ كس نمیتواند علیه مردم ما اقدامی كند
وزیر امور خارجه كشورمان گفت: هیچ كس نمیتواند علیه مردم ما اقدامی كند مگر آنكه پاسخ قاطعی بشنود. محمدجواد ظریف در ادامه نشست خبری با همتای آلمانی خود تصریح كرد: ما شروع كننده هیچ جنگی نبودیم و و نخواهیم بود، اما اگر كسی با ما جنگی را شروع كند، او پایان دهنده این جنگ نخواهد بود. وی گفت: مشكل خاورمیانه، مشكل سیاستهای تجاوزكارانه رژیم صهیونیستی و حمایت بدون حد و مرز آمریكا از این جنایات است.
وزیر امور خارجه كشورمان افزود: مشكل این است كه بر خلاف همه قواعد حقوق بین الملل، اشغال قدس شریف و بلندیهای جولان توسط آمریكا به رسمیت شناخته شده و سیاستهای ضد حقوق بشری رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین به فراموشی سپرده شده است. ظریف گفت: مشكل منطقه ما این است كه آمریكا تلاش كرده تا با جنایتی جدید به اسم معامله قرن حقوق مردم فلسطین را به زور زیر پا بگذارد؛ اینهاست كه باعث خطر در منطقه ما شده است.
وزیر امور خارجه كشورمان خطاب به خبرنگار سوال كننده افزود: شما باید از رژیمی كه دارای سلاح هستهای است سوال كنید، آقای نتانیاهو در كنار نیروگاه دیمونا كه مركز ساخت سلاح هستهای اسرائیل است میایستد و میگوید ما ایران را نابود خواهیم كرد؛ اوست كه باید به این سوال پاسخ دهد. وی در پاسخ به سوال دیگری گفت: جامعه ما اصول اخلاقی دارد كه بر آن اساس اكثریت مردم به حیات خود ادامه میدهند و این اصول اخلاقی و مقررات قانونی ما حاكم بر رفتار افراد و ضرورت رعایت قانون و اخلاق در اماكن عمومی است.
وزیر امور خارجه آلمان: ایران نفوذ زیادی در منطقه دارد
وزیر امور خارجه آلمان گفت: مسائل منطقه ای، چون سوریه و یمن راه حل سیاسی و نه نظامی دارند لذا بسیار علاقه مندیم در این باره با ایران صحبت كنیم چرا كه ایران نفوذ زیادی در منطقه دارد. هایكو ماس در ادامه نشست خبری با وزیر امور خارجه كشورمان به گفتگوهایش با ظریف درباره موضوعات منطقه ای، چون سوریه و یمن اشاره كرد و افزود: برای جمهوری فدرال آلمان مهم است كه از تلاشهای سازمان ملل در این راستا حمایت شود.
وی خاطر نشان كرد: این مسائل راه حل سیاسی دارند و نه راه حل نظامی لذا بسیار علاقمندیم در این باره با ایران صحبت كنیم چرا كه ایران نفوذ زیادی در منطقه دارد و از این نفوذ استفاده میكند. وزیر امور خارجه آلمان گفت: معتقدیم در راستای منافع ما و منطقه است كه راه حل سیاسی برای توقف این درگیریهای نظامی مطرح شود و این برای ما بسیار مهم است.
خواهان اجرای تعهداتیم، اما معجزه نمیتوانیم بكنیم
وزیر خارجه آلمان تصریح كرد: موضع سه كشور اروپایی به طور مشترك حمایت از برجام است و ما خواهان این هستیم كه تعهداتمان را اجرا كنیم البته معجزه هم نمیتوانیم بكنیم. هایكو ماس پس از مذاكره با محمدجواد ظریف در نشست خبری مشترك گفت: ما در منطقهای هستیم كه با شرایط بسیار حساس و جدی مواجهیم و افزایش تنش و شاید از كنترل خارج شدن آن و حتی رسیدن به مرحله نظامی در چارچوب منافع هیچكس نیست و به همین علت باید از آن جلوگیری كنیم.
وی افزود: من در چند روز گذشته و در سفری كه به امان، ابوظبی و بغداد داشتم با تمام طرفها صحبت كردم هیچ كس خواهان افزایش تنشها نبود و این پیامی است كه از طرف منطقه به تهران آوردم و انتقال دادم. وزیر خارجه آلمان گفت: ما امروز صحبتهای بسیار فشردهای درباره برجام و نحوه ادامه آن داشتیم و در این چارچوب موضع آلمان و سه كشور اروپایی به طور مشترك، حمایت از برجام است.
ماس افزود: تمام تلاش ما این است كه از شكست برجام جلوگیری كنیم و در این چارچوب در حال حاضر در تلاشیم اینستكس را راه اندازی كنیم هم در چارچوب سه كشور عضو برجام و هم فراتر از آن. وی همچنین با قدردانی از دكتر ظریف و استقبال دوستانه اش از فرصتی كه برای گفتگو درباره موضوعات مهم برای دو طرف فراهم شد تشكر و تاكید كرد: بسیار مهم است كه این گفتگوها به ویژه در شرایط كنونی ادامه یابد و در این شرایط تبادل صریح دیدگاههای دو طرف صورت گیرد.