شركتهای نوپا زیست بوم نوآوری كشور را بسیار پویا و پر تحرك كرده اند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، سورنا ستاری در همایش بین المللی فناوری و نوآوری آسیا و اقیانوسیه افزود: ایران در سال 2011 میلادی بیشترین رشد علمی دنیا را تجربه كرد و اكنون نیز در غرب آسیا جایگاه اول و در جهان جایگاه پانزدهم را دارد.
وی گفت: اكنون موج سوم تحولات علم و فناوری ایران با موضوع نوآوری و توجه به نقش زیست بوم توسعه در كشور در جریان است و تلاش میشود نگرشی یكپارچه به نقش نهادها و بازیگران مختلف علم و فناوری، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی شكل گیرد.
ستاری افزود: شركتهای نوپا امروزه اكوسیستم نوآوری كشور را بسیار پویا و پر تحرك كرده اند و برخی از موفقترین این استارت آپها جای خالی بازیگران جهانی همچون «یوتیوب» و «آمازون» را در ایران پر كرده اند و هم اكنون به شركتهای توانمندی تبدیل شده اند كه در جستجوی حضور در بازارهای منطقه هستند.
وی گفت: تعداد زیاد مراكز نوآوری، صندوقهای سرمایه گذاری خطرپذیر، شركتهای فناوری برتر (های تك) و شركتهای خلاق كه فراتر از بخشهای اقتصادی در شهرهای بزرگ، به بخشهای اقتصادی و اجتماعی در شهرهای متوسط و كوچك نیز در حال تسری است، نمودهایی از فراگیر شدن نوآوری در ایران است.
ستاری افزود: این مهم فقط محدود به حوزه «آی سی تی» نبوده است بلكه در بخشهای بیوتكنولوژی، سلولهای بنیادی، نانوتكنولوژی، هوافضا و همچنین سایر بخشهای فناوری نیز استارت آپهای مهمی توسعه یافته اند.
وی گفت: حمایت از بیش از 4 هزار و 300 شركت دانش بنیان داخلی و رشد پی در پی رتبه ایران در شاخص نوآوری نشانههایی از موفقیت در این مسیر است.
ستاری افزود: همه میدانیم كه امروزه از فناوری و نوآوری انتظار میرود موتور محرك تلاشها برای توسعه فراگیر و پایدار بشری باشد، بنابراین لازم است با نگاهی فراگیر به نوآوری، مسائل پیش رو را دوباره صورت بندی و در طراحی راههای جدید علاوه بر فناوریهای نوین از ظرفیتهای متنوع و توزیع شده نهادهای اجتماعی و بومی كشورها نیز استفاده مؤثر كنیم.
وی گفت: در نوآوری فراگیر نیاز عموم مردم از طبقات مختلف به ویژه طبقات كمتر برخوردار در كانون توجه است و به جای نگرش تك بعدی به پیشرفت افراد و جوامع و همچنین تقسیم بندی آنها به پیشتاز و عقب مانده، تنوع جوامع و تفاوتهای منطقهای و فرهنگی مد نظر قرار میگیرد تا راه حلهای خلاقانه، بومی و مبتنی بر واقعیتهای بافت جوامع طراحی شود.
ستاری افزود: دولتها در این مسیر جدید نوآوری مسؤولیتی بسیار مهم بر عهده دارند.
همكاری منطقه ای تنها راه حل مسائل منطقه و ممانعت از انحصار طلبی برخی قدرت هاست
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور گفت: دولت ها در مسیر جدید نوآوری مسؤولیتی بسیار مهم بر عهده دارند.
سورنا ستاری در همایش بین المللی فناوری و نوآوری آسیا و اقیانوسیه افزود: این مسؤولیت فراتر از حمایت از تولید علم، تحقیق و توسعه و حتی فراتر از تقویت تسهیل پیوند میان بازیگران فعلی و ایجاد محیط توانمند ساز برای آنهاست.
وی گفت: دولت ها موظف هستند اهداف متنوع اجتماعی و زیست محیطی را به طور همزمان و منسجم در سرلوحه برنامه های خود برای تقویت زیست بوم فناوری قرار دهند.
ستاری افزود: دولت ها می توانند برای ارتقای نوآوری های اجتماعی و زیست محیطی ابزارهای سیاستی مختلفی از جمله چارچوب های قانونی و تنظیم گری مانند استاندارد های حفظ حقوق مصرف كننده، ابزارهای اقتصادی مانند دسترسی شركت ها به تأمین مالی خطر پذیر برای نوآوری، ابزارهای مالی مانند معافیت های مالیاتی مربوط به پذیرش نوآوری های دوستدار محیط زیست، حمایت از طرف تقاضا و بازارسازی برای نوآوری و همچنین آموزش و تربیت نیروی انسانی و در نهایت راهبرد های منطقه ای و شبكه سازی از طریق ایجاد خوشه های صنعتی و پارك های علم و فناوری را به كار گیرند.
وی ادامه داد: شبكه سازی ضامن هم افزایی تلاش ها در میان كشورهای منطقه برای حركت جمعی به سمت نوآوری های فراگیر است.
ستاری گفت: كسب و كارهای نوپا (استارت آپ) به عنوان بازیگران جدید و اثرگذار در فراگیر شدن نوآوری و یافتن راه های خلاقانه استفاده از ظرفیت های اجتماعی برای پاسخ به نیازهای موجود، نیاز به شبكه سازی با یكدیگر و همچنین هم افزایی با نهادهای اقتصادی و اجتماعی دارند و دولت ها باید در این جهت از آنها پشتیبانی كنند.
وی افزود: ایران پس از تجربه موفق چند ساله در شناسایی و حمایت از شركت های مبتنی بر فناوری های جدید، اكنون شناسایی و حمایت از شركت های خلاق و صنایع فرهنگی را در دستور كار قرار داده است.
ستاری گفت: صنایع خلاق توان بكارگیری ظرفیت های انسانی و فرهنگی را حتی در شهرهای كوچكتری كه دسترسی به فناوری های جدید و امكانات گسترده وجود ندارد، با استفاده از خلاقیت افراد بومی امكان پذیر كرده است.
وی ادامه داد: این موضوع فرصت بزرگی برای كشورهای در حال توسعه كه اغلب ذخایر غنی فرهنگی دارند فراهم كرده است.
ستاری گفت: تصمیم به تأسیس شبكه كسب و كارهای نوپا (استارت آپ) فناوری آسیا و اقیانوسیه در اجلاس امروز نویدبخش ایجاد مسیرهای جدید همكاری میان كشور های منطقه برای فعال كردن ظرفیت های جدید در نوآوری است.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور افزود: این شبكه باید بتواند دو دسته از فعالیت ها را تسهیل كند:
اول: كمك به همتا یابی میان كسب و كارها نوپای (استارت آپ) منطقه ای از طریق تهیه و انتشار پروفایل شركت، سازماندهی جلسات رو در رو و ارائه اطلاعات مورد نیاز برای همكاری.
دوم: فعالیت های توانمندسازی برای معرفی شبكه و خدمات آن در قالب تعامل با كمیسیون اقتصادی اجتماعی آسیا - اقیانوسیه و سایر نهادهای مربوط به سازمان ملل، راه اندازی وب سایت، شبكه سازی و تقویت ارتباطات فعالان و بستر ارتباطی مورد نیاز در قالب شركت در نشست های سالانه و برنامه های تبادل تجربه و آموزش نهادها و آژانس های تسهیل گر فناوری و نوآوری كه ارتباطات گسترده با كسب و كار نوپا (استارت آپ ها) در مناطق مختلف كشورهای آسیا و اقیانوسیه دارند می توانند به فعالیت این شبكه كمك كند.
ستاری اضافه كرد: در سال های اخیر ابتكارات با نقش آفرینی ایران در میان كشورهای آسیایی، مسلمان آغاز شده است و شبكه انتقال و تبادل فناوری میان 8 كشور در حال توسعه و جایزه علم و فناوری مصطفی به عنوان نماد عالی علم و فناوری برای دانشمندان مسلمان نمونه هایی از این اقدامات است.
وی گفت: ایران در مجامع دیگری نیز مشاركت داشته است كه برگزاری اجلاس نوآوری آسیا و اقیانوسیه از آخرین نمونه های آن است.
ستاری افزود: ایران برای ایفای نقش در حوزه علم و فناوری در میان كشورهای منطقه آسیا و اقیانوسیه مصمم است و بر این باور است كه همكاری تنگاتنگ منطقه ای تنها راه حل مسائل منطقه و ممانعت از انحصار طلبی برخی قدرت هاست.
وی گفت: امیدوارم این اجلاس فرصت خوبی برای اشتراك گذاری تجربیات و ایده های ارزشمند شركت كنندگان و سرآغاز همكاری های منسجم تر كشورها برای اهرم كردن نوآوری فراگیر در توسعه پایدار باشد.