اقدام سنجیده ایران در توقف موردی برجام

مدیر كل امور بین الملل مجلس: اقدام ایران در توقف پله ای مواردی در برجام و دادن مهلت 60 روزه، دقیق و سنجیده است.

1398/03/26
|
07:59
|

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، امیر عبداللهیان با حضور در برنامه " نگاه یك" با اشاره به اینكه منطقه ما در مقطع كنونی در شرایط خیلی خاص و حساس قرار گرفته است، افزود: بخشی از آن به رفتار غیر عقلایی كاخ سفید و آقای ترامپ و تیم تندروهای پیرامون او بر می گردد و بخشی هم به رفتار دور از محاسبات همسایگی و در حوزه منطقه غرب آسیا و اقدامات و اظهارنظرهای مقامات كشورهایی مانند عربستان سعودی بر می گردد.
وی ادامه داد: آنچه كه موجب شده است ترافیكی از رفت و آمدهای دیپلماتیك را شاهد باشیم بر می گردد به تصمیم دقیق، سنجیده و خویشتندارانه پس از تحمل یك سال قول های بدون عمل غربی ها در عمل كردن به توافق برجام است.
عبداللهیان اضافه كرد: تا یك سال گذشته، غربی ها فكر می كردند ما به برجام پایبند می مانیم و نسبت به مزایای برجام بهره مند نمی شویم و خویشتنداری و به وعده های آن ها توجه می كنیم اما پس از تصمیم درست، دقیق و سنجیده ای كه نظام گرفت و شورای عالی امنیت ملی آن را به عنوان مصوبه ابلاغ كرد و در قالب نامه رئیس جمهور و مذاكرات وزیر خارجه، مطرح شده، یك شوك جدی به اروپایی ها و غربی ها وارد كرد.
وی ادامه داد: آنها تصور می كردند به قدری ما را در محاصره تحریم ها و فشارهای اقتصادی و سیاسی و جنگ روانی و اقتصادی قرار دادند كه جمهوری اسلامی ایران وارد گام های عملی نخواهد شد.
عبداللهیان افزود: یكی از نتایج ملموس اتخاذ تصمیمات عقلایی و در عین حال، عملی است كه آن ها را وادار به این كرده كه واكنش هایی را داشته باشند و تلاش های جدید را آغاز كنند.
وی درباره پیام و هدف رفت و آمدهای اخیر ژاپن و اروپایی ها و بقیه به كشورمان گفت: كشورهای انگلیس، فرانسه و آلمان در سیاست های تبلیغاتی، رسانه ای و مواضع سیاسی خود با صدای بلند مخالفت خود را با خروج آمریكا از برجام اعلام می كنند اما در سیاست های عملی خود تفاوت فاحشی با رفتار آمریكایی ها ندارند هر چند در حوزه تحریم ها به طور رسمی اعلام نكردند كه با آمریكا همراهی می كنیم اما در عمل همان كار را انجام می دهند.
مدیركل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی گفت: رفت و آمد این هیئت ها در چند حوزه پیام دارد یكی اینكه بر پایبندی به مناسبات دوجانبه و همكاری ها و روابط تاریخی جمهوری اسلامی ایران با خود تاكید می كنند همچنین عمده آن ها مستقیم یا غیر مستقیم حامل پیام هایی از سوی ترامپ و آمریكا هستند و این مسئله به قدری شدید است كه حتی فردی مانند محمدبن سلمان هم از كانال هایی از طریق برخی از كشورها و شخصیت های منطقه در انتقال این پیام ها نقش دارد و به ایران توصیه می كند كه آمریكایی ها جدی هستند و ایرانی ها بپذیرند و با آمریكایی ها مذاكره كنند تا در منطقه جنگی اتفاق نیفتد.
عبداللهیان افزود: برآیند خواستار آمریكایی ها این است كه آن ها در این پیام سعی می كنند ترس از جنگ را در مذاكرات، بزرگ كنند و آن را به صورتی جدی القاء كنند همچنین بر این مسئله تمركز دارند كه اگر جمهوری اسلامی ایران بخواهد در پایان 60 روز گام های بعدی را بردارد به نفع ایران نیست همچنین تنها راه نجات و راه حل ، مذاكره مستقیم با آمریكا و ارتباط تلفنی جمهوری اسلامی ایران با شخص آقای ترامپ است و روی این موضوع مانور می دهند كه اگر با آمریكا مذاكره كنند چه مزایای اقتصادی بزرگی شامل حال ایران می شود.
عبداللهیان افزود: ایران با جمعیت 80 میلیونی بازار بزرگی است و آقای ترامپ نمی تواند در دراز مدت این تحریم ها و فشار را حفظ كند به گونه ای كه آمریكا و متحدان او ضرر نكنند.
وی اضافه كرد: بخشی از انجام ندادن تعهدهای اروپا در قالب برجام به نتوانستن آن ها و بخشی هم به نخواستن آن ها بر می گردد .
مدیركل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی گفت: امارات و عربستان گفتند كاهش صادرات نفت ایران را تامین می كنیم اما با سیاست های غلط خود وضعیتی را ایجاد كردند كه خلیج فارس جولانگاه دشمنان منطقه شده است تا نگذارند امنیت صادرات نفت تامین شود.
عبداللهیان افزود: اروپایی ها در یكسال گذشته ضمن اینكه سعی كردند روابطه خود با جمهوری اسلامی ایران را متوازن نگه دارند در موضوع و تعهدات برجام، تعارض راهبردی در اظهارات و رفتار خود دارند. از یك طرف آن ها به ما می گویند در برجام بمانید و به تعهدات خود پایبند باشید و از طرف دیگر می گویند ما در مقابل آمریكا ضعیف هستیم و نمی توانیم.
وی با اشاره به برخی كارشكنی های طرف های برجام در مذاكرات قبلی، افزود: ما یك سال به اروپایی ها مهلت دادیم تا تعهدات خود در برجام را اجرا كنند اما رفتار آنها سیاست متعارض بود .
عبداللهیان اضافه كرد: اقدام ایران در توقف پله ای مواردی در برجام و دادن مهلت 60 روزه به اروپایی ها، دقیق و سنجیده است و هر قدر تصمیمات ما در چارچوب حكمت و مصلحت نظام عملیاتی شود آن ها از خواب خرگوشی خود بیدار می شوند.
وی درباره سفر"آبه شینزو" نخست وزیر ژاپن به ایران گفت: سیاست ترامپ دركاخ سفید در قبال كشورهایی كه به نوعی فكر می كنند سیاست آن ها با كاخ سفید زاویه دارد، مبنی بر تهدید، اعمال فشار و وادار كردن طرف مقابل به مذاكره است. این موضوع را در كره شمالی، ونزوئلا و چین و ایران هم می بینیم و آمریكایی ها در بخش ارسال پیام از لایه ها و سطوح مختلف استفاده می كنند.
مدیركل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی گفت: روابط دیپلماتیك ما با ژاپن قدمت 90 ساله دارد و مثبت است و اینكه آقای ترامپ از آقای"آبه شینزو" نخست وزیر ژاپن می خواهد كه به ایران سفر كند می خواهد از همه كارت های خود استفاده كند و ایران را به پای میز مذاكره بیاوردزیرا برای او برنده شدن در انتخابات 2020 مهم است.
عبداللهیان ادامه داد: ترامپ وقت ندارد و در حال از دست دادن زمان است و می خواهد به دنیا بگوید كه من ایرانی ها را به پای میز مذاكره آوردم اما نمی فهمد كه با زبان زور و چكش نمی تواند كشور و ملتی مثل ایران را به پای میز مذاكره بیاورد.
امیرعبداللهیان: سابقه رفتار امریكا با ایران فقط دشمنی است
­

مدیركل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی گفت: سابقه رفتار امریكا با ملت ایران چه پیش از انقلاب اسلامی چه پس از آن فقط دشمنی بوده است.
امیرعبداللهیان با بیان اینكه در ایران كسی مخالف وجود رابطه طبیعی، توأم با احترام، درك و تأمین منافع متقابل با امریكا نیست، افزود: اما امریكا همیشه در پی ایجاد رابطه گرگ و میش با ایران بوده است.
وی با اشاره به نامه ای كه نخست وزیر ژاپن از طرف ترامپ برای مسئولان كشورمان آورده بود گفت: در دنیای سیاست رفتار تعیین كننده است و اگر ترامپ مختصر عقلی داشت پیش از طرح مذاكرات صادقانه دستكم برای شش ماه همه تحریم ها را كنار می گذاشت.
امیرعبداللهیان افزود: در سال 2003 میلادی امریكایی ها با 170 هزار نظامی عراق را اشغال كردند و اكنون در سال 2019 میلادی پایتخت عراق در تابستان ها روزانه فقط شش ساعت برق دارد.
وی گفت: امریكا با عراق چه كرده است كه ما بخواهیم با امریكایی ها مذاكره كنیم.
­مدیركل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی افزود: اینكه می گویند كشورهای عربی كه رابطه خوبی با غربی ها دارند وضع معیشت مردم آنها در سطح بالاست نادرست است و اختلافات طبقاتی بسیار زیادی در این كشورها وجود دارد.
امیرعبداللهیان گفت: این كشورها معمولاً جمعیتی بین 300 هزار تا یك میلیون نفر دارند و اروپایی ها و امریكایی ها همه نفت آنها را می برند و دو تا سه درصد پول آن را به این كشورها می پردازند.
وی افزود: 10 سال پیش امارات به غربی ها فشار آورد كه به دلیل وجود نیروگاه اتمی بوشهر باید در امارات نیز نیروگاه اتمی وجود داشته باشد و بر این اساس با فرانسه قرارداد بست اما فرانسوی ها پیش از اجرای قرارداد به اماراتی ها گفتند برای حفاظت از نیروگاه اتمی باید در كشورتان پایگاه نظامی داشته باشید.
امیرعبداللهیان گفت: فرانسوی ها در همان زمان پایگاه نظامی در امارات ایجاد كردند اما تا كنون قرارداد ساخت نیروگاه اتمی فقط روی كاغذ مانده است.
وی افزود: اینكه امریكایی ها دست و پا می زنند بر ضد جمهوری اسلامی ایران بر اساس حوادث اخیری كه برای نفتكش ها روی داده است اجماع جهانی تشكیل دهند كار مشكلی است و رئیس جمهور امریكا نیز برای این مسأله زمان ندارد زیرا دوره آن رو به پایان است.
­مدیركل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی گفت: اتفاقات برای نفتكش ها شرایط منطقه برای صادرات نفت را ناامن كرده است و بر این اساس اتهاماتی بر ضد ایران زده می شود اما مشخص است چه كسی از این اتفاقات استفاده می كند.
امیرعبداللهیان افزود: كسانی كه برای نفتكش ها حادثه ایجاد كردند می خواستند نخست وزیر ژاپن با ذهنی مخدوش و ناراحت ایران را ترك كند اما چنان رفتار محترمانه و منطقی با نخست وزیر ژاپن شد كه وی با ذهنی آرام و منطقی ایران را ترك كرد.
وی گفت: ذهن های فسیل شده در امریكا مانند جان بولتون فكر می كنند هنوز دهه 70 میلادی است كه با عبور یك ناو حكومت یك كشور جنوبی خلیج فارس تغییر كند.
امیرعبداللهیان افزود: اكنون ترامپ توانایی ای ندارد كه بتواند جنگی را راه بیندازد و اساساً در پی جنگ نیست و فقط می خواهد با تهدید ایران را پای میز مذاكره بیاورد و از ما امتیاز بگیرد.
وی گفت: نیروهای مسلح كشور چنان توانمندی ایجاد كرده اند كه همه مردم با سلایق گوناگون به این توانایی ها اطمینان دارند و زمانی كه به آنها گفته می شود امریكا می خواهد حمله كند فقط می خندند.
­مدیركل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی با بیان اینكه امسال نودمین سال سالگرد روابط دیپلماتیك ایران و ژاپن و روابط ما با ژاپن تعریف شده و مثبت است افزود: با توجه به جایگاهی كه نخست وزیر ژاپن در آسیا دارد، امریكا وی را به ایران می فرستد تا از همه كارهای خود برای كشاندن كشورمان به پای میز مذاكره استفاده كند زیرا رئیس جمهور امریكا به پیروزی در انتخابات 2020 نیاز دارد.
امیرعبداللهیان گفت: رئیس جمهور امریكا اشتباهات فراوانی را درباره ایران مرتكب شده است و می خواهد از تحریم هایی كه بر ضد ما ایجاد كرده است برای پیروزی در انتخابات استفاده كند.
وی افزود: امریكا نمی داند نمی تواند با زبان زور ایران را پای میز مذاكره بازگرداند.
امیرعبداللهیان گفت: ادامه این مسیر به وسیله ترامپ، امریكا و متحدان وی را دچار ضررهای بسیار كرده است.
وی افزود: اگر رئیس جمهور امریكا بخواهد از اقدام هایی كه بر ضد كشورمان انجام داده است نیز بازگردد باز هم برای وی شكست محسوب می شود.
­مدیركل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی گفت: البته بسیاری آرزو دارند ترامپ در انتخابات آینده امریكا رأی نیاورد زیرا همه در حال ضرر كردن هستند.
امیرعبداللهیان افزود: اكنون كشورهایی كه به نفت ایران وابسته بودند مجبورند بر اثر تحریم های امریكا پالایشگاه های خود را تغییر دهند و نفت سبك دیگر كشورها را جایگزین سنگین ایران كنند.
وی گفت: در سال 86 مذاكره ای بین ایران، عراق و امریكا به درخواست مقامات عراقی كه ماه ها از ایران درخواست داشتند برای كمك به آنها با امریكایی های اشغالگر عراق مذاكره كنیم انجام شد.
امیرعبداللهیان افزود: دلیل درخواست عراقی ها از ایران نیز این بود كه آنها می گفتند پس از صدام در شرایطی قرار گرفته ایم كه همسایه های ما ضد عراق جدید هستند و فقط جمهوری اسلامی ایران نقش سازنده دارد و می تواند به عراق كمك كند.
وی گفت: گروهی متشكل از حسن كاظمی قمی سفیر وقت ایران در عراق، آقای امیری و بنده مسئول مذاكره سه جانبه با امریكا و عراق شدیم و سردار قاسم سلیمانی نیز مسئول پرونده بود.
­مدیركل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی افزود: رهبر معظم انقلاب اسلامی در آن زمان نیز گفت به امریكایی ها اعتماد ندارم و تیم مذاكره كننده باید دقیق و صریح مذاكره كنند.
امیرعبداللهیان گفت: امریكا می خواهد در مذاكرات همه چیز به دست آورد و اگر به منافع خود نرسد میز مذاكره را واژگون خواهد كرد.
وی افزود: امریكایی ها در دور نخست مذاكرات سه جانبه به ما پیام دادند كه عراقی ها را از مذاكرات بیرون كنیم و دو جانبه درباره عراق تصمیم بگیریم و این تصمیم را به عراقی ها دیكته كنند و این خباثت امریكایی ها را می رساند.
امیرعبداللهیان گفت: این در حالی بود كه رهبر معظم انقلاب اسلامی تأكید كردند مذاكرات باید در حضور عراقی ها انجام شود زیرا این مذاكرات فقط درباره عراق است.
وی افزود: امریكا می خواست موضوع مذاكره و نتیجه آن را خودش تعیین كند اما در سه دور مذاكرات فهمیدند نمی توانند با جمهوری اسلامی ایران این طور مذاكره كنند بنابراین میز مذاكرات را ترك كرد.
­مدیركل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی گفت: موضع جمهوری اسلامی ایران در این مذاكرات مستدل، عقلانی و از موضع قدرت بود و عراقی ها می دیدند امریكایی ها پاسخی برای مذاكرات منطقی ما ندارند.
امیرعبداللهیان افزود: اهداف امریكایی ها از این مذاكرات این بود كه می خواستند گروه های شیعه را از عرصه سیاسی عراق با برچسب تروریست بودن حذف كنند.
وی گفت: اگر اوباما نیز اكنون روی كار بود رفتارش تفاوت چندانی با ترامپ نداشت اما تفاوت ترامپ با اوباما این بود كه وی بخشی از آن چه را كه پشت پرده وجود داشت روی صحنه ریخت.

دسترسی سریع