لزوم توجه جدی به توسعه مناطق آزاد تجاری

یك نماینده و عضو كمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی مناطق آزاد را بی قاعده و محلی برای صرف بودجه براساس سلیقه شخصی مدیران عنوان كرد.

1396/01/20
|
10:06
|

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداو سیما ، محمد حسن‌نژاد نماینده مجلس شورای اسلامی در برنامه تیتر امشب شبكه خبر سیما با اشاره به اینكه تاسیس و مدیریت مناطق آزاد بی قاعده بوده است، گفت: چگونگی تاسیس و كنترل مناطق آزاد متناسب با منطقه نیست از طرفی در كنترل دبیر خانه نظارت نبوده و شخص محور بوده است یعنی مدیریت صرف بودجه بر اساس سلیقه شخصی تصمیم گیری می شود.
عضو كمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی افزود: برای مثال در منطقه آزاد ارس پالایشگاه می زنند و صنایع پوشاك را به جنوب اختصاص می دهند.
نماینده مردم مرند و جلفا گفت: مناطق آزاد فرصت خوبی برای بهبود وضع اقتصادی مردم منطقه است اما مصرف بودجه میلیاردی مناطق آزاد نباید بر اساس تصمیم گیری شخصی انجام شود. حسن نژاد گفت: مناطق آزاد بدون هدف و استراتزی عمل می كنند.
حسن نژاد با انتقاد از روند چگونگی مخارج انجام شده توسط مسئولین مناطق آزاد گفت: در مناطق آزاد بر اساس آمار و ارقام مختلف هزینه ها دو برابر درآمد هاست.
محمد رضا عبد الرحیمی مدیركل سرمایه گذاری مناطق آزاد دیگر میهمان برنامه گفت: بخشی از اهداف نیازمند سنجش شرایط است تا دریابیم مناطق آزاد شرایط لازم را دارند یا خیر؟ طیبعتا" ساخت زیر ساخت ها در مناطق آزاد كند شده ولی عملكردها رو به بهبود است.
او افزود: همه اینها با هم و عزم و اراده ملی در مناطق آزاد برای پیوند به اقتصاد ملی صورت گرفته است.
مدیركل سرمایه گذاری مناطق آزاد گفت: هدف اصلی از تاسیس مناطق آزاد توسعه و عمران بود و توسعه اقتصادی در این مناطق بسیار حائز اهمیت است و متناسب با محرومیت زدایی دسترسی به آن سوی مرزها صورت می گیرد و جذب سرمایه گذاری و صادرات انجام می شود زیرا مناطق آزاد موهبتی برای مناطق مرزی بوده اند.
محمد رضا عبد الرحیمی ادامه داد: منابع و بودجه مناطق آزاد از محل فعالیت های آن تامین می شود و از بودجه ملی سهمی ندارد لذا از منابع ملی اعتباری از خزانه نداریم ، نظام تصمیم گیری هیئت مدیره ای است و تصمیم گیر مطلق ندارد و نظام كنترلی نیست.
عبدالرحیمی گفت: در مناطق آزاد زیر ساخت ها با هزینه های ابلاغی و بودجه تعیین شده اجرایی می شوند و طبق ضوابط صورت می گیرند.
او افزود: از 2700 میلیارد تومان بودجه مناطق آزاد، 870 میلیارد تومان صرف عملیات آنها و 187 میلیارد تومان از این مبلغ صرف حقوق و دستمزد مستقیم كاركنان می شود.
مدیركل سرمایه گذاری مناطق آزاد گفت: سهم هزینه های جاری را در مناطق آزاد در نظر بگیرید و نسبت به بودجه ملی كشور مقایسه كنید.
عبد الرحیمی افزود: آنچه با هدف تولید و مصرف در سال گذشته داشتیم یك و 4 دهم میلیارد واردات در مناطق آزاد داشتیم و 341 میلیون دلار صادرات داشتیم 472 میلیون دلار هم صادرات مجدد داشتیم كه مجموع اینها می شود 813 میلیون دلار.
پور ابراهیمی رئیس كمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در ارتباط تلفنی با برنامه گفت: از زمان تاسیس اولین مناطق آزاد در كشور چندین سال می گذرد و با بررسی عملكرد آنها می توان گفت موفق بوده اند یا خیر.
او افزود: سال گذشته هم لایحه ایجاد 7 منطقه آزاد دیگر به مجلس آمد و بنا بر اهمیت موضوع به كمیسیون اقتصادی ارجاع شد و مورد بررسی قرار گرفت با توجه به اینكه رویكرد اعمال قانون های گمركی، تامین اجتماعی، تامین مواد اولیه و درآمد ارزی برای كشور در ایجاد مناطق آزاد دیده شد اما متاسفانه فاصله زیادی در عملكرد مناطق آزاد با هدف های از پیش تعیین شده وجود دارد.
رئیس كمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: انتقال دانش فنی، اقتصاد مقاومتی، جلب سرمایه گذاری خارجی و صادرات محور بودن مناطق آزاد در برنامه ها دیده شده اما كارنامه ایجاد چند ساله این مناطق در كشور قابل قبول نیست.
پور ابراهیمی افزود: بحث ما بر روند طی شده مناطق آزاد از زمان تاسیس تا به امروز است و در دوره ای هم شاهد بهبود و ضعف هایی بوده ایم و هدف گذاری در تصمیم گیری مسئولان ارشد سازمان مناطق آزاد مقفول مانده است این به معنی گم شدن هدف اصلی در مناطق آزاد است.
رئیس كمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: واردات مواد اولیه و تجهیزات سرمایه گذاری كه می تواند به تولید داخلی كمك و در اقتصاد نقش مثبت ایفا كند اما مناطق آزاد نقش یك دهیاری و شهرداری را دارد و باید به جذب سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال بپردازد.

دسترسی سریع