مایك پمپئو در حالی از گفتگو با مردم ایران و تمایل به سفر به كشورمان سخن می گوید كه كاخ سفید توهینآمیزترین سیاستها را علیه ملت ایران در پیش گرفته است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ؛ پمپئو بدون اشاره به اقدامات تحریك آمیز و رفتارهای بی ثبات كننده كشورش در خلیج فارس گفت: چنین به نظر می رسد كه تنش رو به فزونی است و در اخبار این گونه منعكس می شود، اما این امر چهل سال است ادامه دارد.
وزیر امور خارجه آمریكا در مصاحبه با بلومبرگ با وجود تمایلش برای سفر به تهران ضد ملت ایران سخن بر زبان آورد: ما یك توافق (هسته ای) بسیار بد (با ایران) داشتیم كه دولت پیشین آمریكا آن را منعقد كرده بود، توافقی كه یكی از پیامدهای مهم آن ایجاد منابع عظیم مالی و ثروت برای مقامات جمهوری اسلامی ایران بود. آنها (مقامات ایران) این ثروت را برای دنبال كردن رفتارهای نادرست! مصرف می كردند. به همین دلیل، ما از آن توافق هسته ای خارج شدیم.
مجری بلومبرگ پرسید آیا به تهران می روید؟
پمپئو در یك ژست دیپلماتیك پاسخ داد: بله، اگر این كار لازم باشد با خوشحالی به آن جا خواهم رفت !
پمپئو بدون اشاره به محدودیتها و تحریمهای اعمال شده بر دیپلماتها و خبرنگاران ایرانی در آمریكا گفت : من از فرصت گفتگوی مستقیم با مردم ایران استقبال می كنم. من از این كه فرصتی دست دهد (كه به ایران بروم) تا، نه برای تبلیغات، بلكه برای گفتن حقیقت! به ایرانی ها استقبال می كنم.!
مجری: از منظر اقتصادی در اوضاع كنونی، به ویژه با توجه به تحریم نفتی ایران، آمریكا اخیرا یك شركت نفتی دولتی در چین، موسوم به ژوهای ژونرانگ Zhuhai Zhenrong را به علت نقض قوانین تحریم آمریكا و معامله با ایران مجازات كرد. آیا شما در خصوص معاملات نفتی سایر كشورها، یا حتی هم پیمانان بالقوه آمریكا، با ایران نگران نیستید؟
پمپئو بدون اشاره به سخنان قبلی اش در اظهاراتی خصمانه علیه مردم ایران گفت : تحریم هایی كه ما وضع كرده ایم در خصوص همه اطلاق می شود. در واقع، نباید كسی برای ایران ثروت خلق كند. این قضیه در خصوص یك كشتی چینی رخ داد. ما اطلاعات موثقی در خصوص رفت و آمدهای كشتی های چینی در اختیار داشتیم. ما شاهد آن نبوده ایم كه كسی از هم پیمانان یا شركای ما در این زمینه با ایران همكاری كند. همه آنها موافقت كرده اند كه در اعمال این تحریم ها علیه ایران با ما همكاری نمایند. با این حال، ما هر جا شاهد نقض مقررات تحریم باشیم، تمام تلاش خود را به كار خواهیم برد تا آن تحریم ها به طور كامل اجرا شوند.
مجری: شما به تحریم ها اشاره كردید. سناتور لیندسی گراهام به تازگی، یعنی ظرف چند ساعت گذشته، گفته است كه وی با وزیر امور خارجه تركیه گفتگو كرده و به او گفته است كه اگر تركیه سامانه موشكی اس-400 (خریداری شده از روسیه) را فعال نكند، تحریم ها علیه آنكارا اعمال نخواهد شد. آیا این موضع كاخ سفید است؟
پمپئو: من در خصوص بحث هایی كه در داخل آمریكا صورت می گیرد سخنی نمی گویم. همه ما تلاش خود را انجام می دهیم كه بهترین كار (در راستای منافع آمریكا) را انجام دهیم. ما به صراحت به تركیه ای ها گفتیم كه فعال ساختن سامانه موشكی اس-400 (برای ما) غیرقابل قبول است. ما اقداماتی در زمینه توقف برنامه فروش جت های جنگی اف.-35 به تركیه را، كه برای انان از اهمیت زیادی برخوردار بود، انجام دادیم. امكان وضع تحریم های بیشتر نیز وجود دارد. اما به صراحت این نكته را خاطرنشان می كنم كه ما واقعا دوست داریم كه سامانه اس-400 عملیاتی نشود. این هدف ماست. این مسئله ای است كه ما طی چندین ماه گذشته با تركیه ای ها درباره آن صحبت كرده ایم. ما به تركیه ای ها گفته ایم كه عملیاتی كردن سامانه موشكی اس.-400 نمی تواند با (فروش) هواپیماهای اف.-35 سازگار باشد. تركیه ای ها امروز بخش هایی از سامانه موشكی اس.-400 را تحویل گرفته اند و ما از آنها می خواهیم كه در این زمینه تجدید نظر كنند.
مجری: همان گونه كه می دانید در گوشه و كنار جهان رخدادهای در حال وقوع است. درست ظرف 24 ساعت گذشته، كره شمالی دو موشك بالستیك كوتاه برد را در روز پنجشنبه آزمایش كرد. این اقدام كره شمالی چه تاثیری بر گفتگوها با كیم جونگ-اون در زمینه عاری سازی هسته ای (شبه جزیره كره) بر جای خواهد گذاشت؟
پمپئو: هر كسی كه آماده مذاكره می شود تلاش می كند كه اهرم های فشار و چانه زنی برای خود دست و پا كند و برای طرف مقابل خود ریسك را بالا ببرد. رئیس جمهور ترامپ در این زمینه به شكلی باور نكردنی مداومت به خرج داده است. ما خواستار آن هستیم كه دیپلماسی كار خود را انجام دهد. ما می خواهیم كه رئیس كیم به وعده هایی كه در زمینه عاری سازی هسته ای (شبه جزیره كره) به رئیس جمهور ترامپ داده است عمل كند. من در روزی كه آنها (رهبران آمریكا و كره شمالی) سند را امضا كردند آن جا حضور داشتم. رئیس كیم این مطلب را چندین بار شخصا به من گفته است. ما هنوز معتقد هستیم كه دیپلماسی می تواند راهی به جلو پیدا و این مسئله را حل و فصل كند. ما به دنبال فرصت هستیم. رئیس كیم به رئیس جمهور ترامپ گفته است كه تیم كاری اش را برای مذاكره با ما روانه خواهد كرد.
مجری: قرار است این كار هفته آینده صورت گیرد؟
پمپئو: پیش بینی من این است كه این كار (اعزام تیم كاری كره شمالی) ظرف چند هفته آینده انجام شود. همه در این خصوص برنامه ریزی می كنند. این كه این گفتگوها ظرف دو هفته یا چهار هفته یا شش هفته آغاز شود مهم نیست. تاریخ انجام این گفتگوها اهمیتی ندارد. آن چه اهمیت دارد این است كه به هنگام ملاقات دو تیم با یكدیگر، به اندازه كافی مذاكره شود و گفتگویی سازنده صورت گیرد. بنا بر این، مهم نیست كه زمان انجام این گفتگو دو هفته دیگر یا چهار هفته دیگر باشد.
مجری: در ارتباط با اعتراض ها در هنگ كنگ هم سوالی مطرح می كنم. مقامات هنگ كنگ درخواست معترضان را برای حضور در خیابان ها در روز شنبه رد كرده اند. آیا شما در خصوص مداخله نظامی چین در هنگ كنگ نگران هستید؟
پمپئو: من گمان می كنم هنگامی كه رئیس جمهور (ترامپ) گفت لازم است چین كار درست را انجام دهد حق مطلب را ادا كرد. ما امیدواریم كه آنها همه كار درست را انجام دهند. ما امیدوار هستیم كه اعتراض ها آرام و صلح آمیز باشد. ما گمان می كنیم كه هر جا اعتراضی صورت می گیرد، لازم و ضروری است كه از خشونت پرهیز شود.
مجری: مسئله دیگری كه به چین مربوط می شود بحث ها و مذاكرات تجاری واشنگتن و پكن است. در این هفته بوریس جانسون در انگلیس قدرت را به دست گرفت و نخست وزیر شد. شما در توئیتی كه داشتید ابراز امیدواری كردید كه بتوانید با جانسون در خصوص ابتكارهای آمریكا همكاری داشته باشید. آیا به گمان شما دولت بوریس جانسون و سیاست های وی در خصوص مسائلی مانند مسئله شركت هواوی چین با سیاست های دولت ترامپ همسویی خواهد داشت؟
پمپئو: من فكر می كنم كه این گونه باشد. باید منتظر ماند و دید. تنها زمان این مسئله را نشان خواهد داد. چند ساعت پیش، من با دومینیك راب، همتای انگلیسی (جدید) خودم، گفتگو كردم. او تازه در این سمت قرار گرفته است و سرگرم آماده كردن خود است. ما در خصوص اهمیت همكاری بین دو كشور گفتگو كردیم. به گمان من، ما روابط كاری بسیار خوبی با یكدیگر خواهیم داشت. چیزی كه من باید بگویم این است كه ما در خصوص بسیاری از مسائل با یكدیگر همكاری داریم. ما در خصوص بخش های زیادی از مسائل ایران با یكدیگر گفتگو داشته ایم. همه در خصوص اختلاف نظرها حرف می زنند. همه می گویند انگلیس در توافق هسته ای مانده است، اما آمریكا از این توافق خارج شده است. اما در كمپین فشار بر ایران بخش های زیادی وجود دارد كه انگلیس آنها را درك می كند. ما در جاهای مختلفی با یكدیگر همكاری می كنیم تا اطمینان حاصل شود كشتی های آنها امنیت دارند. من مطمئن هستم كه (در زمان نخست وزیری بوریس جانسون هم) با یكدیگر همكاری خواهیم كرد.
مجری: امروز اعلام شد كه یك فرد ونزوئلایی دیگر در فهرست تحریم ها قرار گرفته است. چرا این امر اهمیت دارد؟
پمپئو: ما تقریبا هر هفته اسامی افرادی در ونزوئلا را به فهرست تحریم اضافه می كنیم. ما تلاش می كنیم كه افراد حقیقی و حقوقی تاثیرگذار (در ونزوئلا) را پیدا كرده و مجازات كنیم. در این هفته ما گروهی از افراد را در ونزوئلا در فهرست تحریم قرار دادیم. هدف ما كاملا روشن است. اصل اولی كه ما دنبال می كنیم این است كه مادورو (دولت قانونی) به شكل مناسب انتخاب نشده است. خوان گوایدو رئیس جمهور موقتی است كه به شكل مناسب(خودخوانده) به این سمت انتخاب شده است. ما خواستار آن هستیم كه مادورو از قدرت كنار رود تا انتخابات آزاد و عادلانه! انجام شود و اطمینان حاصل گردد كه دموكراسی و آزادی در ونزوئلا حكمفرما می شود. برای این كه چنین امری حادث شود لازم است كه كوبایی ها (از ونزوئلا) خارج شوند. نمی توان چند هزار افسر امنیتی و نظامی كوبا را در اداره امور امنیتی (ونزوئلا) دخیل كرد و شاهد شكوفایی ونزوئلا بود. هدفی كه ما دنبال می كنیم روشن است. تحریم های ما علیه مردم ونزوئلا نیست. برعكس، این تحریم ها با هدف كمك به مردم ونزوئلا! اعمال می شوند.
مجری: شركت های آمریكایی منافعی در ونزوئلا دارند و با خطراتی نیز مواجه هستند. برای مثال، شركت نفتی شورون در حدود یكصد سال است كه در ونزوئلا حضور دارد. این شركت از برخی معافیت ها در زمینه اعمال قوانین تحریم آمریكا علیه ونزوئلا برخوردار بود و به فعالیت های خود در این كشور ادامه می داد. این معافیت ها در روز شنبه خاتمه می یابند. شما باید در خصوص ادامه دادن یا ندادن این معافیت ها تصمیم گیری كنید. می توانید به ما بگویید كه در این زمینه چه تصمیمی اتخاذ خواهد شد؟
پمپئو: خیر (خنده پمپئو). رئیس جمهور (ترامپ) دست آخر در این خصوص اعلام نظر خواهد كرد. البته، من هم در گفتگوهایی كه در این زمینه صورت گرفته است حضور داشته ام. در خلال چند روز آینده در خصوص تصمیم رئیس جمهور مطلع خواهید شد. در این جا باز هم توجه شما را به این اصل مهم جلب می كنم: ما تلاش می كنیم كه اطمینان حاصل شود ثروت و منابع در اختیار مادورو و اطرافیانش و نیز در اختیار كوبایی ها (در ونزوئلا) قرار نگیرد. این هدف ماست.