رئیس كمیته مطالعات جمعیتی شورای عالی انقلاب فرهنگی: تعداد زاد و ولد در كشورمان به شدت در حال كاهش است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما، محمدجواد محمودی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری سه شنبه شب شبكه دو سیما افزود: در سال 1394 به حداكثر میزان تولد یعنی یك میلیون و 570 هزار رسیدیم و در سال 1395 نرخ رشد جمعیت به یك و 24 صدم درصد رسید.
وی ادامه داد: میزان تولد در سال 95، یك میلیون و 527 هزار تولد و در سال 96، یك میلیون و 480 هزار و در سال 97 به یك میلیون و 366 هزار تولد رسید كه یكی از بیشترین كاهشهای نرخ زاد و ولد در طول تاریخ كشورمان است.
محمودی با بیان اینكه میزان تولد در سه ماه امسال نسبت به سه ماه پارسال حدود 13 درصد كاهش یافته است، افزود: در سال 1397، سیصد و چهل و چهار هزار تولد داشتیم كه این رقم در سه ماه سال 98 با كاهش 45 هزار تولد به 299 هزار تولد رسیده كه این میزان كاهش در سه دهه اخیر سابقه نداشته است.
وی اضافه كرد: این نشان میدهد سیاستهای كلی جمعیت و بقیه سیاستهای تدوین شده جمعیتی باید جدی گرفته شود.
مدیركل دفتر جمعیت، نیروی كار و سرشماری مركز آمار نیز با حضور در این برنامه با اشاره به اینكه جمعیت كشور در سال 1395 بالغ بر 80 میلیون نفر بود، گفت: برآوردهای ما نشان میدهد در سال 1398 جمعیت كشورمان به حدود 83 میلیون نفر رسیده است و رشد یك و 24 صدم درصدی در فاصله بین 2 سرشماری اخیر داشته ایم.
علی اكبر محزون ادامه داد: متوسط طول عمر یا همان شاخص امید به زندگی از 59 سال در اوایل انقلاب به 74 سال رسیده كه 75 و نیم سال برای خانمها و 72 و نیم سال برای آقایان است.
وی افزود: 25 میلیون و 600 هزار خانوار در كشورمان وجود دارد كه به طور متوسط هر خانوار شامل سه و 23 صدم نفر است.
محزون اضافه كرد: برآوردهای جمعیت امسال ما نشان میدهد حدود 24 و شش دهم درصد جمعیت كشور زیر 15 سال و 22 درصد یعنی حدود 18 میلیون و 269 هزار نفر جمعیت جوانان 15 تا 29 سال و حدود 47 درصد جمعیت كشور، میانسال 30 تا 64 ساله و 6 و چهار دهم درصد جمعیت بالای 65 سال است.
وی ادامه داد: اكنون جمعیت سالمند بالای 60 سال كشورمان با رقم 8 میلیون و 231 هزار نفر، حدود 9 و 9 دهم درصدجمعیت كشور است.
محزون گفت: تا پیش از سال 1375 عمده جمعیت یعنی بیش از 40 درصد زیر 15 سال بودند و از سال 75 تا 90 در فاز جوانی جمعیت قرار داشتیم و از سال 90 به بعد وارد فاز میانسالی شدیم.
مدیر گروه جمعیت شبكه كانونهای تفكر ایران (ایتان) نیز با حضور در استودیوی این برنامه گفت: سیاستهای جمعیتی در سال 1393 از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد، اما به طور كلی در ساختار حكمرانی كشورمان سیاستهای كلی قابلیت اجرا ندارند و این سیاستها برای سه قوه خط و مشی را ترسیم میكند كه اقدامات فرادستی را انجام دهند.
پدرام كاویان ادامه داد: دولت در این 5 سال یك لایحه برای تبدیل شدن به قانون برای تغییر رویكردهای جمعیتی باید ارائه میكرد، اما در این مدت هیچ لایحهای در این باره تدوین نشده است.
تداوم كاهش شاخص رشد جمعیت ایران تا 30 سال آینده
مدیركل دفتر جمعیت، نیروی كار و سرشماری مركز آمار گفت: نرخ رشد جمعیت سالمندكشورمان سه و 62 دهم درصد است.
محزون درباره آینده جمعیتی ایران افزود: در سرشماری سال 1365 نرخ رشد جمعیتی سه و نه دهم درصدی را داشتیم و در سرشماری بعدی رشد یك و نه دهم، سپس یك و شش دهم و بعد از آن یك و سه دهم و سپس یك و دو دهم درصد بود.
وی تصری كرد: برآوردهای رسمی نشان میدهد تا افق سال 1430 كاهش شاخص رشد جمعیت ادامه خواهد داشت.
محزون اضافه كرد: در سال 1390 بیست و سه میلیون و 700 هزار نفر جمعیت جوان 15 تا 29 سال داشتیم و در مدت 5 سال این رقم به 20 میلیون نفر و اكنون به 18 میلیون نفر كاهش داشته یعنی جمعیت جوان كشورمان با نرخ رشد منفی سه و 24 صدم درصد در حال كاهش است.
وی افزود: در سال 1400 كه سهم سالمندی جمعیت از مرز 10 درصد عبور میكند در سال 1420 از مرز 19 و چهار دهم درصد و در سال 1430 از مرز 26 و یك دهم درصد عبور خواهد كرد یعنی در آن زمان یك چهارم جمعیت كشور سالمند خواهند بود.
مدیركل دفتر جمعیت، نیروی كار و سرشماری مركز آمار گفت: آمار ازدواج از 891 هزار در سال 1390 به 550 هزار در سال 1397 رسیده است.
محزون افزود: میانگین سن ازدواج در دهه اخیر برای آقایان از 24 به 27 سال و برای خانمها از 19 به 23 تا 24 سال افزایش یافته است و در تهران برای آقایان 27 و برای خانمها 26 سال است و برای مناطق 1، 2، 3 و 6 تهران برای آقایان 32 و برای خانمها 29 سال است.
رئیس كمیته مطالعات جمعیتی شورای عالی انقلاب فرهنگی هم گفت: طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده در ماه گذشته توسط كمیسیون فرهنگی مجلس تصویب و به هیأت رئیسه مجلس ارسال و اشكالات قانونی آن رفع شده است و امیدوارم زودتر به صحن علنی مجلس برود.
محمودی با تاكید بر اینكه باید از سالخوردگی و كاهش جمعیت كار جلوگیری كنیم، ادامه داد: در پی افزایش جمعیت نیستم، اما در پی حفظ تعادل جمعیتی هستیم.
وی افزود: هدفگذاری شده است تا سال 1404 به میانگین دو و نیم فرزند برای هر زوج برسیم.
محمودی با بیان اینكه كاهش رشد جمعیت موجب كاهش رشد اقتصادی میشود گفت: كاهش رشد جمعیت موجب كاهش جمعیت در سن كار میشود. افراد در سن كار تا سال 2030 و 2040 افزایش نسبی دارد و سپس از آن زمان افراد در سن كار كاهش خواهد یافت.
وی افزود: یكی از علتهای رشد اقتصادی قدرتهای نوظهور مانند چین و هندوستان رشد جمعیت بالا و رشد تولید ناخالص داخلی آنهاست.
مدیر گروه جمعیت شبكه كانونهای تفكر ایران (ایتان) نیز گفت: جریان فكری غلط در دستگاه علمی كشور در دهه 70 مسائل غلطی را درباره كنترل و كاهش جمعیت مطرح كردند و برخی از سیاستگذاران هم درگیر این اطلاعات غلط میشوند.
كاویان ادامه داد: نهادهای علمی معتبر جهانی، ظرفیت زیستی را برای ایران حدود 150 میلیون نفر برآورد كرده اند.
وی افزود: دو برنامه پنج ساله توسعه كشورمان را به جمعیت اختصاص دادیم و وزارت بهداشت را مأمور اجرای سیاستهای جمعیتی كردیم و تجربه قانون تسهیل ازدواج جوانان مصوب 1384 را داریم.
كاویان با بیان اینكه جمعیت زوجهای نابارور، حداقل حدود 3 میلیون زوج هستند، گفت: ناباروری در سیستم بهداشتی كشورمان خلاف همه كشورها به عنوان بیماری تعریف نشده است و از آنها حمایت لازم نمیشود.
مدیركل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی هم در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: درباره زوجهای نابارور، پارسال بر اساس سیاستهای جمعیتی و اقداماتی كه باید وزارت بهداشت انجام میداد حدود سه سال پیش كمتر از حدود 12 مركز درمان ناباروری داشتیم، اما اكنون 84 مركز داریم.
سید حامد بركاتی افزود: از این تعداد، 44 مركز دولتی و 40 مركز خصوصی استاندارد هستند.
وی ادامه داد: تا پارسال یك نوبت خدمات لقاح مصنوعی رایگان بود، اما اكنون آی. یو. آی را دو نوبت و آی. بی. اف را دو نوبت و دارودرمانی برای زوجین نابارور كه حدود 650 هزار تومان هزینه برای هر سیكل دارودرمانی است تا سه نوبت رایگان كردیم و یك نوبت سونوگرافی را رایگان كردیم.
بركاتی افزود: 85 درصد كل هزینهها از محل منابع وزارت بهداشت پرداخت میشود و هر كس از طرف كمیته امداد و سازمان بهزیستی معرفی شود هزینههای درمان ناباروری آنان كاملاً رایگان است.
وی ادامه داد: برای اجرای سیاستهای جمعیتی با توجه به قوانین موجود كشور، نیازی به لایحه جدید نیست.