سفیر روسیه در تهران درباره ارتكاب هرگونه خطای نیروهای فرامنطقهای در خلیج فارس هشدار داد
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ سفیر روسیه در تهران ، همكاریهای دفاعی - امنیتی ایران و روسیه را نمایش اقتدار دو كشور دانست و درباره ارتكاب هرگونه خطای نیروهای فرامنطقهای در خلیج فارس هشدار داد
یوان جاگاریان در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ما در پاسخ به این كه این همكاریها چقدر میتواند در جلوگیری از دخالت بیگانگان در منطقه مؤثر باشد، تاكید كرد: با این همكاریها میتوانیم تفهیم كنیم كه توانمندی نظامی دو كشور بسیار قوی است و تردید نكنند كه اگر مرتكب خطایی شوند پاسخ ما دندان شكن خواهد بود.
وی با اشاره به سفر اخیر فرمانده نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران به روسیه، روابط نظامی - امنیتی دو طرف را بسیار عالی دانست و افزود: این دیدار در سن پترزبورگ برگزار شد و ما از سطح كنونی همكاریهای دوجانبه در حوزه نظامی بسیار راضی هستیم.
جاگاریان گفت: اكنون نیز رقابتهای نظامی در نزدیك جزیره زیبای كیش در حال برگزاری است كه نظامیان ما و دیگر كشورهای دوست در آن حضور دارند.
سفیر روسیه در تهران همچنین درباره تلاش آمریكا برای ایجاد ائتلاف دریایی در تنگه هرمز افزود: البته آقای ظریف در این باره به طور مفصل در كنفرانس مطبوعاتی پاسخ داد، اما آن چه من میخواهم اضافه كنم، پیشنهاد اخیر فدراسیون روسیه درباره كنسرسیوم امنیت در خلیج فارس است.
وی گفت: این پیشنهاد را در شورای امنیت سازمان ملل متحد به كشورهای حوزه خلیج فارس ارایه كردیم؛ ما با جمهوری اسلامی ایران و همسایگانش در این حوزه رابطه خوب و دوستانه داریم و این پیشنهاد، دعوت به گفتگوست و باید تبادل نظر كنیم.
جاگاریان گفت: اما آن چه مربوط به پیشنهاد آمریكا برای ائتلاف دریایی است با مخالفت بسیار كشورهای غربی و حتی از جانب متحدانش مواجه شد به این علت بعید به نظر میرسد كه آمریكا به اهدافش برسد.
وی افزود: البته قابل پیش بینی بود كه به این پیشنهاد اعتنا نشود، چون قبلا هم در سال 2003 با حمله غیرقانونی به عراق مخالفت شد و آلمان و فرانسه از آن حمایت نكردند.
برخی كشورها نمیخواهند دست نشانده آمریكا باشند و ما از چنین سیاست مستقلی حمایت میكنیم، زیرا سیاستی واقع بینانه است
جاگاریان گفت: برخی كشورها نمیخواهند دست نشانده آمریكا باشند و ما از چنین سیاست مستقلی حمایت میكنیم، زیرا سیاستی واقع بینانه است.
سفیر روسیه در تهران همچنین درباره انتقاد كشورش از افزایش حضور نظامیان آمریكا در سوریه تأكید كرد: حضور نظامی آمریكا در سوریه غیرقانونی است و از آنان خواستیم كه نیروهایشان را از این كشور تخلیه كنند.
وی افزود: البته میدانیم كه آنان این كار را نمیكنند، چون بركناری آقای بشار اسد و تجزیه سوریه با ایجاد كشور كُردی در شرق رودخانه فرات را در دستور كار دارند.
جاگاریان همچنین درباره اختلافات آمریكا و تركیه درباره ایجاد منطقه امن در شرق فرات گفت: تركیه نگرانی خاص خود را دارد و میخواهد مناطق مرزی اش امن باشد؛ ما این نگرانی آنان را درك میكنیم. واشنگتن و آنكارا پس از چند دور مذاكره به نتیجه نرسیدند.
وی افزود: با استفاده از این فرصت میخواهم از همكاری سه جانبه ایران، روسیه و تركیه به ویژه از مذاكرات اخیر نمایندگان سه كشور در موضوع سوریه اظهار رضایت كنم.
این دپیلمات ارشد روس همچنین درباره میزان پایبندی تركیه به تعهداتش در حمایت نكردن از گروههای تروریستی در سوریه گفت: این كار دشواری است با این حال در حال همكاری هستیم؛ امیدوارم تركیه بتواند تعهداتش را اجرا كند.
پاسخ ما به كشورهای غربی این است كه دوستان محترم؛ چرا شما درباره ویرانی موصل و بسیاری شهرهای سوریه و عراق سكوت میكنید، بهتر است درباره جنایات خودتان در این شهرها حرف بزنید، این ناشی از دوگانه سنتی آمریكاست اگر نگوییم دورویی سنتی آنان
جاگاریان همچنین درباره اتهام غربیها به ارتش روسیه مبنی بر اجرای سیاست زمینهای سوخته در سوریه افزود: پاسخ ما به كشورهای غربی این است كه دوستان محترم؛ چرا شما درباره ویرانی موصل و بسیاری شهرهای سوریه و عراق سكوت میكنید، بهتر است درباره جنایات خودتان در این شهرها حرف بزنید، این ناشی از دوگانه سنتی آمریكاست اگر نگوییم دورویی سنتی آنان.
وی همچنین درباره چشم انداز همكاری ایران و روسیه در سوریه گفت: ما در گذشته و حال همكاریهای خوبی داشته، داریم و در آینده نیز به این روند ادامه میدهیم؛ اعتماد متقابل نظامیان و دستگاه دیپلماسی دو كشور بسیار مهم است؛ ما یكدیگر را خیلی خوب شناختیم و همدیگر را بسیار خوب میفهمیم.
سفیر روسیه در تهران، شیطنت برخی كشورها برای اختلاف افكنی میان تهران - مسكو در سوریه را ناشی از حسادت آنان از روابط خوب دوطرف دانست.
جاگاریان همچنین درباره اینكه چرا حجم تبادلات تجاری ایران و روسیه متناسب با ظرفیتهای فراوان دو كشور نیست، گفت: با شما موافقم، سال گذشته میلادی حجم مبادلات دو كشور، دو میلیارد دلار و حتی كمتر از این بود كه بسیار ناچیز است، اما تلاش میكنیم آن را افزایش دهیم.
وی با اشاره به برگزاری جلسه اخیر كمیسیون مشترك اقتصادی دو كشور در تهران و اصفهان در یك ماه قبل ابراز امیدواری كرد كه این مذاكرات به افزایش سطح مبادلات دو طرف كمك كند.
جاگاریان گفت: آن چه به وزارت امور خارجه و سفارتخانههای دوطرف مربوط میشود، بسیار تلاش میكنیم و آماده هستیم، اما این بازرگانان هستند كه باید به توافق برسند و ما هم آماده كمك كردن به آنان هستیم.
سفیر روسیه در تهران افزود: در این چارچوب با بسیاری تجار ایرانی در خیلی استانها دیدار كردیم چنان كه چند روز پیش به همراه نماینده بازرگانی روسیه با تجار استان مركزی دیدار كردیم؛ ما آمادگی داریم، بستگی به تجار دو طرف دارد.
مبادلات تجاری ایران و روسیه ان شاء الله به بیش از 2 میلیارد دلار میرسد
وی با پرهیز از تعیین رقم برای افزایش مبادلات تجاری دو كشور گفت: از این حرف خودداری میكنم؛ باید هوشیار باشیم كه بعدا با استناد به آن نپرسند كه چرا آن رقم تحقق نیافته، بهتر است بگویم ان شاء الله این رقم به بیش از 2 میلیارد دلار میرسد.
جاگاریان همچنین درباره اقدام اخیر آمریكا در تحریم محمدجواد ظریف افزود: اصلا حرفی در این باره ندارم؛ آن قدر از این اقدام غافلگیر شدم و تعجب كردم كه فقط میتوانم بگویم این تصمیم برای ما قابل فهم نیست؛ چگونه چنین چیزی ممكن است كه كشور با تمدنی مثل آمریكا چنین تصمیمی اتخاذ كرد كه حتی متحدانش تعجب كردند.
وی گفت: آنان نمیخواهند راه دیپلماسی باز باشد و این برای ما اصلا قابل فهم نیست؛ ما این اقدام غیرقانونی واشنگتن را محكوم و به شدت از آن انتقاد كردیم.
سفیر روسیه در تهران همچنین درباره علت حمایت آمریكا از آشوب طلبان در مسكو افزود: آنان درحالی روسیه را متهم به دخالت در امور داخلی خود میكنند كه طبق قوانین شان به برخی سازمانهای غیردولتی بودجه میدهند كه در امور داخلی روسیه و دیگر كشورهایی كه دنباله روی سیاستهای واشنگتن نیستند مداخله كنند.
سیاست مستقل روسیه قابل پسند آمریكا نیست به همین علت تلاش میكند كه برای ما مشكل تصنعی ایجاد كند، اما موفق نخواهند شد
جاگاریان گفت: سیاست مستقل روسیه قابل پسند آمریكا نیست به همین علت تلاش میكند كه برای ما مشكل تصنعی ایجاد كند، اما موفق نخواهند شد.
وی همچنین درباره خروج آمریكا از پیمان منع موشكهای هستهای میانبرد «INF» گفت: این بهانهای بود تا موشكهای میان برد و كوتاه بردش را در اروپا و جنوب شرق آسیا مستقر كند به همین علت پمپئو به استرالیا سفر كرد و آن طور كه اطلاع دارم این كشور، پیشنهاد واشنگتن را برای استقرار این موشكها رد كرد.
سفیر روسیه در تهران هشدار داد: كشورهایی كه این پیشنهاد را بپذیرند باید بفهمند كه اگر موشكهای آمریكا را در سرزمینشان قبول كنند خود به خود به هدف تبدیل میشوند چنان كه چین هم هشدار داد و از ژاپن، كره جنوبی و دیگر كشورها خواست كه اجازه چنین كاری را ندهند.
جاگاریان، موافقت احتمالی كشورها با این اقدام آمریكا را ضد امنیت روسیه و چین دانست و افزود: ما در فهرست دشمنان آمریكا هستیم همانطور كه چین، ایران و برخی كشورهای دیگر جزو دشمنان واشنگتن تلقی میشوند.
نشست سه جانبه تهران، مسكو، باكو؛ چهارشنبه
سفیر روسیه در تهران از برگزاری اجلاس سه جانبه تهران، مسكو، باكو در روز چهارشنبه 23 مرداد در بندر سوچی این كشور خبر داد.
لوان جاگاریان در ادامه مصاحبه اختصاصی با اعلام حمایت از ابتكار برگزاری این نشست سه جانبه آن را بسیار مهم دانست و افزود: این اجلاس نه فقط برای همكاری سه جانبه بلكه برای همكاریهای دوجانبه میان این سه كشور نیز اهمیت دارد، زیرا در حاشیه اجلاس، جلسات دوجانبه نیز برگزار میشود.
وی مركز توجه مذاكرات روسای جمهوری سه كشور در این نشست را ارتقای سطح همكاریهای اقتصادی و تأمین امنیت در حوزه خزر برشمرد.
جاگاریان درباره تأثیر این نشست سه جانبه بر سیاست یك جانبه گرایانه امریكا گفت:: وارد مرحله حساسی شدیم، روسیه و ایران از جانب امریكا تحت فشارند؛ البته از یك طرف خوب نیست، اما از سوی دیگر برای هر دو كشور امكانات جدیدی را به وجود آورده است.
وی این فشارها را سبب همكاری برای تعمیق مناسبات دوجانبه در ابعاد مختلف و كمك به بهبود روابط در عرصه اقتصادی و نظامی برشمرد كه برای دو طرف بسیار اهمیت دارد.
جاگاریان گفت: ایران و روسیه با جمهوری آذربایجان نیز روابط خیلی خوبی دارند و این كشور در برخی مسائل منطقهای و جهانی با ما دیدگاه مشترك دارد كه بسیار كمك كننده است.
سفیر روسیه در تهران همچنین درباره میزان پیشرفت طرح كریدور شمال - جنوب به عنوان یكی از محورهای مذاكره در نشست سه جانبه؛ از برپایی جلسه وزرای حمل و نقل سه كشور، یك روز پیش از نشست رؤسای جمهور در سوچی خبر داد.
وی افزود: این طرح در دستور كار این جلسه خواهد بود و پس از راه اندازی راه آهن در مسیر قزوین - رشت، مسیر و پروژه دیگری برای راه آهن رشت - آستارای ایران مطرح میشود كه امیدوارم این موضوع در نشست وزرای حمل و نقل و رؤسای جمهور به نتایج مطلوبی برسد.
جاگاریان همچنین درباره تفاهم سه كشور برای مبارزه با تروریسم گفت: ما همكاریهای خیلی خوب و كانالهای مشخصی در این زمینه داریم؛ ایران و روسیه و نیز سه كشور، رایزنیهای منظمی از طریق دستگاه دیپلماسی در این زمینه داریم و امیدوارم این نوع همكاریها در آینده ادامه یابد.
وی همچنین درباره این كه چرا زمینه سازی برای تبادل تجاری با پول ملی سه كشور مغفول مانده است، اظهار داشت: این ایده بسیار خوبی است، اما مشكلاتی در این باره وجود دارد.
جاگاریان تأكید كرد: مسئولان عالی رتبه بانكهای مركزی سه كشور باید در این زمینه بیشتر مذاكره كنند كه در این چارچوب به زودی جلسه كارگروه ایران و روسیه در سطح معاونان بانك مركزی برگزار میشود.
سفیر روسیه در تهران گفت: آقای پوتین حرف قشنگی در این باره زد كه گفت: " ما از دلار فرار نكردیم، دلار از ما فرار كرده " بر این اساس باید هرچه زودتر از دلار فاصله بگیریم.
وی درباره این كه ایران و روسیه تاكنون چقدر به این هدف نزدیك شده اند اظهار داشت: متأسفانه هنوز كافی نیست ما میتوانیم به این هدف نزدیكتر شویم، اما باید بیشتر تلاش كنیم.
جاگاریان گفت:: ما از نشستهای سه جانبه منطقهای انتظارات زیادی داریم و آن را برای ادامه همكاریها نه فقط میان ایران، روسیه و آذربایجان بلكه برای پنج كشور حاشیه دریای خزر لازم میدانیم و امیدوارم بتوانیم به نتایج مطلوبی برسیم.
وی با اشاره به روابط بسیار نزدیك و دوستانه كشورهای ساحلی خزر ابراز امیدواری كرد: با تلاش مشترك و با در نظرگرفتن منافع پنج كشور همسایه بتوانیم در آینده به ویژه درخصوص دریای خزر به نتایج مطلوب برسیم و با حل و فصل مسائل، اجازه ندهیم كشورهای بیگانه برای ما مشكل ایجاد كنند.