داروهای وارداتی زیر پوشش سامانه «تی تك»

رئیس سازمان غذا و دارو: بیش از 2 هزار قلم داروی وارداتی و بخشی از دارو‌های تولید داخل زیر پوشش سامانه «تی تك» قرار گرفته اند.

1398/05/23
|
13:18
|

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، محمدرضا شانه ساز با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری سه شنبه شب شبكه دو سیما افزود: برنامه ما این است كه همه دارو‌های تولید داخل، تحت پوشش این سامانه قرار گیرند.
وی با اشاره به اینكه سوء استفاده كنندگان از ارز دولتی اختصاص یافته به دارو، شناسایی و به مراجع قضایی معرفی شدند، گفت: اكنون حداقل 5 پرونده در این باره در دست اقدام داریم و پرونده‌های دیگری هم وجود دارد كه مراجع امنیتی و قضایی پیگیر آن هستند.
شانه ساز با بیان اینكه سازمان غذا و دارو وظیفه تامین دارو و تجهیزات پزشكی را با بهترین كیفیت و مناسب‌ترین قیمت بر عهده دارد، افزود: همكاری دستگاه‌های امنیتی، نظارتی، حوزه گمرك، سازمان غذا و دارو و ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز موجب كشف تخلفات شده است.
وی با تاكید این كه برخی دارو‌ها توسط شركت لوازم خانگی وارد شده است، ادامه داد: این دارو‌ها مجوز واردات از سازمان غذا و دارو را نداشته، زیرا مخصوص بدنسازی بوده است. البته واردكنندگان این دارو‌ها شناسایی شدند و موفق نشدند آن را از گمرك خارج كنند و پرونده به مرجع قضایی ارسال شده است.
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: بیمه‌های سلامت و تامین اجتماعی به صورت كامل با سامانه " تی تك" مشغول كارند و بقیه بیمه‌ها هم درخواست دادند كه در حال بررسی است.
شانه ساز افزود: اشتغال همزمان فردی در بخش دولتی و خصوصی، خلاف است و اگر چنین فردی هم وجود داشته باشد حتما به صورت مخفیانه است و دستگاه‌های نظارتی با آن برخورد می‌كنند.
وی ادامه داد: این موضوع در سازمان غذا و دارو شایع نیست، اما ممكن است كسانی مخفیانه این كار را انجام دهند.
شانه ساز گفت: تلاش می‌كنیم نواقص را در سامانه "تی تك" برطرف كنیم.
"تی‌تك" سامانه‌ای است كه دارو‌ها و تجهیزات پزشكی وارداتی و تولید داخل در آن ثبت می‌شود و اقداماتی نظیر كنترل پروانه‌های تاسیس، بهره‌برداری، مسئول فنی، ساخت كارخانه‌ها و واحد‌های تولیدی در داخل كشور را كنترل و اصالت كالا‌ها را نیز مشخص می‌كند.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز هم با حضور در این برنامه گفت: سامانه "تی تك" این امكان را در اختیار دستگاه‌های نظارتی قرار داد تا با داده كاوی متوجه تخلفات شوند.
حمیدرضا دهقانی نیا با اشاره به برخی از كاركرد‌های سامانه تی تك افزود: این سامانه به سامانه جامع تجارت متصل است و تبادل اطلاعات می‌كند.
وی گفت: سامانه تی تك به صورت كامل، حدود یكسال و نیم تا 2 سال پیش تحویل سازمان شد و در این سازمان میزبانی می‌شود و توسط مدیر فناوری سازمان در حال فعالیت است.
دهقانی نیا افزود: كنترل این سامانه در بخش خصوصی نیست و به صرف داشتن قرارداد توسعه و پشتیبانی، نباید تلقی كرد كل سیستم سامانه در اختیار بخش خصوصی است.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز گفت: استعلام 5 هزار و 100 میلیارد تومان داروی معتبر خاص در 20 ماه گذشته توسط همین سامانه انجام شده و 8 و نیم میلیارد تومان داروی تاریخ گذشته توسط مردم از این سامانه استعلام شده است.
وی افزود: در بیمه‌ها در باره یك داروی خاص، 270 میلیارد تومان واردات داشتیم در حالی كه بیمه‌ها به صورت سرپایی نه بستری، 350 میلیارد تومان بابت همین یك قلم دارو پرداختند و با استعلام از این سامانه متوجه رسید‌های جعلی شدند.
دهقانی نیا گفت: مردم می‌توانند اقلام دارو‌های وارداتی را پیش از مصرف از طریق سامانه " تی تك" اصالت سنجی كنند به این صورت كه كد 16 رقمی موجود بر روی جعبه دارو را به شماره 20008822 پیامك كنند. بلافاصله سامانه "تی تك" به آن‌ها پاسخ می‌دهد و مردم می‌توانند محتوای پاسخ را با اطلاعات برچسب روی دارو مقایسه و مغایرت‌ها را گزارش كنند.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز افزود: آخرین وضع كشفیات قاچاق در خصوص فرآورده‌های دارویی و مكمل‌ها در 12 ماه 96، ورودی 2 هزار و 83 میلیارد ریال و خروجی 1272 میلیون ریال و در 12 ماه 97، ورودی 1369 میلیارد ریال و خروجی 1578 میلیون ریال بوده است.
رئیس سندیكای مواد موثره دارویی نیز در ارتباط تصویری با این برنامه گفت: سامانه "تی تك" مشكلات بسیار جدی دارد و پر از نقص و ایراد است.
فرامرز اختراعی افزود: تا 14 مهر پارسال برای اصلاح اولویت واردات مواد پایه تولید دارو دچار مشكل بودیم و سامانه نتوانست مشكل را برطرف كند.
وی ادامه داد: كنترل این سامانه در دست بخش خصوصی بوده و سازمان غذا و دارو به هیچ عنوان هیچ تسلطی بر آن نداشته است و سرور این سامانه در خارج از كشور است و احساس می‌شود این سامانه عمداً مشكلات جدی را برای كشور ایجاد كرده است.
اختراعی اضافه كرد: تا 14 مهر پارسال اولویت واردات مواد پایه و واسطه تولیدكنندگان مواد موثره متاسفانه هر روز به بازی گرفته می‌شد.
رئیس سندیكای مواد موثره دارویی گفت: تا 14 مهر پارسال حتی یك قلم ماده موثره دارویی در كشور تولید نشد و باید به این موضوع رسیدگی شود.
وی با بیان اینكه با 130 میلیون دلار، 67 درصد نیاز‌های دارویی كشور را تولید می‌كنیم، افزود:در كمتر از یكسال گذشته توانستیم عقب افتادگی‌ها را جبران كنیم و گرنه دچار بحران كمبود دارو می‌شدیم، اما اكنون شرایط فوق العاده خوب است.
اختراعی گفت: با اقدامات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، افرادی كه تعارض منافع داشتند بركنار شدند، اما روح جانبداری از واردات در سازمان غذا و دارو، كماكان وجود دارد.
علی قاسمی پژوهشگر حوزه دارو هم در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: سامانه‌های مبتنی بر آی تی، ابزار هستند كه از آن می‌توان هم استفاده درست و هم نادرست كرد.
وی ادامه داد: اشكالاتی جدای از سامانه "تی تك" در سیستم توزیع ارز و غذا و دارو داشتیم كه منشاء دیگری داشتند.
قاسمی افزود: اغلب اشكالات مربوط به تعارض منافع است مثلاً فردی هم در سیستم دولتی و هم در بخش خصوصی، سمت دارد و اغلب مدیران و كارمندان سازمان غذا و دارو در شركت‌های پخش، تامین كننده و حتی شركت‌های تولید دارو، همزمان شاغل هستند.
وی اضافه كرد: در بسیاری از كشور‌های جهان، اشتغال همزمان در بخش دولتی و خصوصی، جرم است.
قاسمی گفت: بحث تعارض منافع در نظام سلامت باید جرم انگاری شود تا جلوی تخلفات گرفته شود.

دسترسی سریع