وزیر بهداشت گفت: پرونده الكترونیك سلامت برای همه مردم كشورمان و حتی اتباع خارجی ثبت شده در كشورمان، تشكیل شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، دكتر سعید نمكی با حضور در برنامه نگاه یك سیما، درباره طرح تشكیل پرونده الكترونیك سلامت ایرانیان افزود: در 25 خرداد امسال خدمت رئیس جمهور اعلام آمادگی كردیم و در اوایل تیر، این طرح كلید خورد.
وی با بیان اینكه اجرای این طرح برای نظام سلامت و برای اجرایی شدن پزشك خانواده بسیار اهمیت دارد، ادامه داد: با بارگذاری سامانهای در تلفن همراه، هر شهروند ایرانی میتواند از طریق تلفن همراه خود به پرونده الكترونیك سلامت خود ورود كند و با رعایت محرمانه و طبقه بندی بودن، این اطلاعات با اذن صاحب پرونده قابل دسترسی برای عموم مردم خواهد بود.
آقای نمكی افزود:كارت سلامت برای شهروندان مبتنی بر كد ملی و شناسه پرونده الكترونیك است كه افراد میتوانند با این كارت به همه جا مراجعه و از این سامانه استفاده كنند و سعی میكنیم كارت سلامت را میان حداقل 75 میلیون ایرانی توزیع كنیم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی گفت: در رابطه با مراكز دولتی قسمت عمدهای از خدمات را از طریق نظام دولتی به مردم ارائه میدهیم به ویژه افرادی كه تحت پوشش بیمه سلامت و تأمین اجتماعی هستند و با هماهنگی نزدیك و منسجم كه میان وزارت بهداشت، سازمان سلامت و سازمان تأمین اجتماعی وجود دارد همه این مراكز تحت پوشش قرار گرفتند.
دكتر نمكی ادامه داد: نقصانی در پیوستن بخش خصوصی داشتیم كه تا اواخر شهریور، همه بخش خصوصی هم تحت پوشش این سامانه قرار خواهند گرفت و در آینده نزدیك به جز عبور از این دریچه، راهی برای گرفتن خدمات در نظام سلامت نخواهد بود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود درباره طرح تحول سلامت گفت: این طرح یكی از طرحهای بسیار كاربردی دولت بوده است.
آقای نمكی با اشاره به مزایای اجرای این طرح گفت: در تلاشیم درصد پرداخت از جیب را برای مردم، پایینتر بیاوریم.
وی افزود: ضریب دریافت حقوق پزشكان در مناطق محروم را افزایش دادیم تا مدت ماندگاری آنها را در این مناطق افزایش دهیم.
وزیر بهداشت گفت: از بیماران خاص و صعب العلاج حمایت میكنیم.
دكتر نمكی افزود: توسعه زیرساختهای نظام سلامت را در دستور كار داریم، اما اولویت تكمیل طرحها را بر 40 بیمارستان نیمه تمام با 6 هزار تخت بیمارستانی مناطق محروم و كم برخوردار اختصاص داده ایم كه تا پایان امسال به انجام میرسد.
وی با بیان اینكه 100 اورژانس، حدود 140 كلینیك در این مناطق در حال تكمیل است، اضافه كرد: حدود 600 طرح بهداشتی را اعم از خانه بهداشت و زیستگاه پزشكان هم در دست اقدام داریم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی گفت: تا پایان امسال حدود 70 درصد از كشور زیر پوشش سامانه ارجاع قرار میگیرد و تا نیمه نخست سال 1399 كل كشور زیر پوشش این این سامانه میرود.
دكتر نمكی با اشاره به اینكه طرح بسیج ملی كنترل فشار خون از اولویتهای پیشگیری است، افزود: تقدم پیشگیری بر درمان و تقدم درمان سرپایی بر درمان بستری از برنامههای ماست.
وی ادامه داد: بر اساس آخرین آمارها در سال 1396، سیصد و هشتاد هزار مرگ داشتیم كه از این تعداد 313 هزار مرگ به علت بیماریهای غیر واگیر بود و 97 هزار مرگ هم به علت بیماری پرفشاری خون و موارد مرتبط با فشار خون بالا مانند سكتههای قلبی و مغزی و نارسایی كلیوی بود.
دكتر نمكی افزود: به همین علت طرح ملی فشار خون را در سطح بسیج ملی با همكاری سازمانهای مختلف و مردم نهاد و رسانهها به ویژه رسانه ملی در سراسر كشور اجرا كردیم.
وی به هزینه پایین اجرای این طرح اشاره و اضافه كرد: كل هزینه این طرح كمتر از هزینه 5 تخت بیمارستانی بود.
دكتر نمكی با بیان اینكه حداقل 40 درصد مبتلایان به فشار خون بالا از این موضوع مطلع نبودند، گفت: قرار بود حداقل 50 درصد جمعیت 30 تا 70 ساله كه 40 میلیون نفر بودند بررسی شوند، اما به جای 20 میلیون جمعیت هدف، موفق شدیم فشار خون حدود 30 میلیون و 700 هزار نفر را كنترل كنیم.
وی افزود: در میان آنها 2 میلیون و 700 هزار نفر را پیدا كردیم كه از فشار خون بالای خود خبر نداشتند.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش و پزشكی گفت: حدود 15 میلیون نفر در كشور به فشار خون بالا مبتلا هستند ضمن اینكه 10 میلیون نفر در مرز عبور از خط قرمز به سمت فشار خون بالا هستند.
دكتر نمكی افزود: 12 میلیون و 700 هزار مورد جدید علاوه بر جمعیت قبلی پیدا كردیم كه اگر به موقع از آنها مراقبت كنیم به طور قطع در آینده میتوانند زندگی عادی خود را داشته باشند.
وی ادامه داد: آنها باید رژیم غذایی كم نمك و یا بی نمك داشته باشند و به این افراد پیغام رسانی میشود.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی همچنین گفت: با ثبت منحنی رشد كودكان، ترویج تغذیه با شیر مادر، واكسیناسیون و مایع درمانی خوراكی توانستیم مرگ و میركودكان، زنان و گروههای آسیب پذیر را از تعداد 120 در هزار تولد زنده، به یك دهم آن كاهش دهیم.
دكتر نمكی با اشاره به اینكه كنترل بیماریهای غیر واگیر نیازمند مشاركت بین بخشی بزرگی است، افزود: وزارت بهداشت به تنهایی از پس آن برنمی آید، چون بسیاری از آموزشها برای ورزش و تغذیه درست باید در مدارس، آموزش داده شود و تغییر رفتار باید از آنجا آغاز شود.
وی اضافه كرد: پارسال با یك هفته آموزش، 27 درصد از حوادث چهارشنبه سوری كم شد و طرح «هر خانه یك پایگاه سلامت» هم اجرا خواهد شد.
دكتر نمكی گفت: 3 هزار گروه برای نظارت بر مواد غذایی در كل كشور داریم و امكانات لازم را برای این منظور دارند.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی در بخش دیگری از سخنان خود افزود: اكنون 97 درصد از داروهای مورد نیاز كشور در داخل تولید میشود و حدود 3 درصد را وارد میكنیم.
وی ادامه داد: بر اساس آمارها، پارسال 97 درصد داروهای تولید داخل 550 میلیون دلار و 3 درصد وارداتی بیش از یك و سه دهم میلیارد دلار ارزبری داشت و اگر صنعت تولید دارو در داخل كشور از بین برود بیش از 40 میلیارد دلار به واردات دارو نیاز خواهیم داشت به همین علت باید از تولیدات داخل حمایت كنیم و دارویی كه مشابه تولید داخلی دارد نباید وارد شود.
دكتر نمكی افزود: اكنون در هیچ داروی اساسی به جز حدود 20 قلم دارو در كشور كمبود نداریم.
وی درباره قرارگاه تأمین دارو و تجهیزات پزشكی گفت: در شرایط جنگ اقتصادی با شیوههای معمولی نمیشود مشكلات را حل كرد به همین علت به شیوه جهادی و قرارگاهی روی آوردیم و شخصاً نظارت میكنم.
دكتر نمكی با اشاره به اینكه عادتهای غذایی در كشورمان باید اصلاح شود تصریح كرد: در كشور ما مصرف نمك بیش از دو برابر متوسط جهانی است یعنی روزانه 11 گرم كه این رقم در جهان 5 گرم است.
وی افزود: كاهش 30 درصدی مصرف نمك از برنامههای وزارت بهداشت است.
وزیر بهداشت اضافه كرد: هر ماده غذایی كه مُهر سازمان غذا و دارو بر روی آن باشد سالم است.
دكتر نمكی درباره دستگیری و پرونده برخی متخلفان ارزی گفت: در سازمان غذا و دارو برخیها از امكانات ویژه استفاده میكردند و كارمندانی به برخی از واردكنندگان یا تولیدكنندگان، خدمات خاص ارائه میكردند. برخی ارز دولتی برای تجهیزات پزشكی گرفته بودند، اما با نرخ آزاد فروختند. همه آنها به مراجع قضایی معرفی شدند.
وی افزود: در دو هفته گذشته پنج مورد جدید را به مراجع قضایی معرفی كردیم و پس از صدور رأی به اطلاع مردم میرسانیم ضمن اینكه رسیدگی به دیگر تخلفات ادامه دارد.
دكتر نمكی درباره توافقنامه ایران و سوئیس در تأمین دارو هم گفت: این توافقنامه برای حمایت دارویی از كشورمان است، اما امریكاییها فشار میآورند تا خدمات لازم به كشورمان ارائه نشود.
وی افزود: 67 درصد از نیاز مواد اولیه دارویی را با تولیدكنندگان داخلی تأمین میكنیم كه فقط حدود 130 میلیون دلار ارزبری دارد و در دو سال آینده، نیاز كشور به واردات دارو، كمتر از یك درصد میشود.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی با بیان اینكه ادعای امریكاییها مبنی بر اینكه بخش دارو و غذا را تحریم نكرده اند دروغ است، گفت: در سختترین شرایط و با پیچیدهترین روش ها، دارو، تجهیزات پزشكی و مواد اولیه را وارد كشور میكنیم. در این راستا همه نقل و انتقالات بانكی ما دچار اشكال است و همه مسیرها را تقریباً قفل كردند و با این كار جنایت علیه بشریت را مرتكب شده اند.
وی ادامه داد: در سیلاب بهار امسال، امریكاییها اجازه ندادند حتی یك سنت توسط ایرانیان خارج از كشور به كشورمان حواله شود.
دكتر نمكی اضافه كرد: این دوره را با عزت و سربلندی پشت سر خواهیم گذاشت.
وی در پاسخ به این پرسش كه با مافیای دارو چه برخوردی میشود؟ گفت: اصالتی برای آنها قائل نیستم و با شفافیتی كه در درون سازمان غذا و دارو و دریافت كمیسیونها ایجاد میكنیم مشكلات بیرونی هم برطرف میشود.
دكتر نمكی افزود: شریفترین داروسازان را در داخل كشور داریم و در مبارزه با فساد در حال رسیدن به وحدت ملی هستیم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی با اشاره به نقش مهم مالیات در شرایط تحریم گفت: فرار مالیاتی فقط مختص جامعه پزشكی نیست. درصد عمدهای از جامعه پزشكی كه در بیمارستانهای دولتی كار میكنند در آخر ماه مالیات بر درآمد آنها را به حساب دولت واریز میكنیم و هم از سهم آنها برمی داریم و برای بقیه موارد توزیع میكنیم.
وی ادامه داد: بالاترین پولی كه در مناطق محروم یك جراح مغز و اعصاب دریافت میكند حدود 60 میلیون تومان در ماه است و متوسط درآمد آنها حدود 20 تا 22 میلیون تومان است.
دكتر نمكی افزود: همكاران، تسلیم قانون باشند و هم اینكه حرمت جامعه پزشكی را نشكنیم.
وی گفت: با كمك انجمنهای علمی و سازمان نظام پزشكی با متخلفان برخورد میكنیم و از حق مردم كوتاه نمیآییم.
دكتر نمكی افزود: در بحث استفاده از كارتخوانهای بانكی هم با توجه به مصوبه قانونی باید تمكین كنند و در اجرای قانون همكاری میكنیم.
وزیر بهداشت درباره ظرفیت پذیرش مشاغل پزشكی هم گفت: اكنون حدود 180 هزار پزشك و سالی 7 هزار فارغ التحصیل رشته پزشكی داریم كه از این تعداد بیش از 6 هزار فارغ التحصیل اعم از طبیب عمومی و متخصص آماده كار هستند.
دكتر نمكی افزود: هیچ ردی از طبابت حدود 40 هزار پزشك نداریم و این نشان میدهد ما در توزیع و ایجاد جاذبه برای پزشك در مناطق مختلف، خوب عمل نكردیم.
وی ادامه داد: از سال 93، سی درصد ظرفیت ویژه برای مناطق محروم گرفتیم كه متعهد هستند سه برابر زمان تحصیل در آنجا كار كنند و از سال 99 فارغ التحصیل میشوند. برآورد ما این است حداكثر تا سه سال آینده كمبود پزشك حتی در مناطق محروم نخواهیم داشت.
دكتر نمكی افزود: اگر تعداد پزشك از تعداد مورد نیاز بالاتر برود جمعیت بیكار متوقعی را ایجاد میكنیم.
وی ادامه داد: تربیت پزشك در كشورمان برای پنج سال آینده شاید بیشتر از نیاز كشور شود. زیرساختهای كشور برای تربیت پزشك هم برای همین میزان فعلی وجود دارد. هر دانشجوی پزشكی حداقل یك تخت نیاز دارد لذا كمیت نباید كیفیت را زیر سؤال ببرد.
دكتر نمكی درباره پذیرفته شدگان آزمونهای استخدامی هم گفت: مجوزهای لازم را از سازمان امور استخدامی و سازمان برنامه و بودجه برای حدود 10 هزار نفر گرفتیم و در مرحله دیگر هم در حال اخذ مجوز برای 10 هزار نفر هستیم و بقیه را هم فراخوان خواهیم داد.