سخنگوی دولت گفت: تعهد در قبال تعهد راهبردی است كه ما امروز اتخاذ كردیم
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما آقای علی ربیعی در آغاز نشست هفتگی خود با اشاره به فرارسیدن ماه محرم و درسهایی كه ملت ایران در طول انقلاب اسلامی و پس از آن از نهضت عاشورا گرفته است افزود: در هفته گذشته موضوع سفرها و ملاقاتهایی مطرح بود كه در این شرایط حساس مطرح شد و یكی از مباحث جدی در سیاست خارجی بود كه با مذاكرات آقای مكرون و اتحادیه ارو پا برای اجرای تعهدات آنان در برجام صورت گرفته است.
سخنگوی دولت با بیان اینكه این اقدامات در قالب نامه رییس جمهور و بیانیه شورای عالی امنیت ملی صورت گرفته است گفت: در صورت اجرای تعهدات اروپا جمهوری اسلامی ایران نیز به اجرای كامل برجام برخواهد گشت.
وی تصریح كرد: تعهد در قبال تعهد راهبردی است كه ما امروز اتخاذ كردیم.
اقای ربیعی با اشاره به مذاكرات دو رییس جمهور ایران و فرانسه در هفتههای گذشته و مذاكرات وزیر امور خارجه كشورمان در مورد نحوه اجرای تعهدات اروپاییها گفت: خوشبختانه در بسیاری از موارد دیدگاهها به هم نزدیك شده و آنچه امروز در حال پیگیری و بررسی است ادامه بحثهای فنی برای اجرای تعهدات اروپایی هاست.
سخنگوی دولت گفت: سفر دیروز آقای عراقچی همراه با نمایندگان وزارت نفت و بانك مركزی به پاریس هم در ادامه شیوه اجرایی كردن تعهدات طرف اروپایی است.
وی تصریح كرد: باید نفت ایران خریداری شود و پولش هم در دسترس قرارگیرد و به ایران بازگردد.
اقای ربیعی گفت: این ظرفیت وجود دارد كه در صورتی كه تعهدات به طور كامل اجرا شود ما هم گام سوم را متوقف كنیم.
سخنگوی دولت با اشاره به اینكه ما آغاز كاهش تعهدات برجام را در پیش رو داریم گفت: ما به استناد مواد 26 و 36 برجام در درون توافق هسته ای، كاهش تعهدات خودمان را اعلام كرده ایم.
وی تصریح كرد: همان گونه كه از ابتدا هم اعلام كرده ایم هدف نهایی ما اجرای كامل تعهدات طرفین برجام است بنابراین ما تعهدات مان را كم نكرده ایم كه بخواهیم برجام را از بین ببریم.
سخنگوی دولت گفت: برای اینكه طرف مقابل هم به تعهدات برجامی خود بازگردد ما سیاست تعهد در قبال تعهد را دنیال كردیم.
ربیعی افزود: اگر اروپا قادر و یا مایل به اجرای تعهدات خود نباشد منطقی نیست كه ما هم نوع دیگری رفتار كنیم.
وی گفت: حرف كلیدی ما این است كه باید توازن میان مسئولیتهای طرفین برقرار شود.
سخنگوی دولت افزود: تا روز جمعه فرصت ما برای اجرای گام سوم باقی است و این كه ما به سمت گام سوم حركت نكنیم كاملا بستگی به واكنش طرف اروپایی در مذاكرات فشردهای است كه با نمایندگان ما با آنها انجام میدهند.
اقای ربیعی گفت: اگر تعهدات برجامی اجرا شود ایران از گام سوم كاهش تعهدات صرفنظر خواهد كرد.
وی افزود: مشروط به میزان رضایت تهران از اقدامات اروپا حتی الامكان بازنگری در سایر اقدامات هم وجود دارد.
سخنگوی دولت گفت: ما در برابر آنچه برای كاهش تعهدات بیان شده است محكم ایستاده ایم و اگر تا فرصت تعیین شده رضایت تهران در زمینه اجرای تعهدات جلب نشود ما گام محكمی برای اجرای مرحله جدید كاهش تعهدات برخواهیم داشت.
وی سفر وزیر امور خارجه و وزیر نیرو به مسكو را هم بخشی از دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران اعلام كرد و گفت: در این سفر درباره تبادلات تجاری و اجرای تعهداتی كه قبلا روسها درایران داشتند گفتگو خواهد شد و درباره ظرفیتهای جدیدی كه بین دو كشور باید بوجود آید علاوه بر حوزههای اقتصادی در فعالیتهای سیاسی هم گفتگوهایی صورت خواهد گرفت.
سخنگوی دولت درباره سفر آقای ظریف به مالزی هم گفت: این ملاقاتها منجر شد كه آقای ماهاتیر محمد نیز در آیندهای نزدیك به ایران سفر كند.
وی مذاكرات با مقامات ژاپنی را هم در سفر آقای ظریف به توكیو مثبت ارزیابی كرد و افزود: ژاپنیها هم در مذاكرات مایل به ادامه همكاریها هستند و بدین ترتیب بخشی از مناسبات ما با آسیای جنوب شرقی سامان خواهد یافت.
اقای ربیعی با اشاره به تلاش آمریكاییها برای انزوای ایران گفت: ما نه تنها منزوی نشده ایم بلكه خوشبختانه وضعیت رو به جلویی هم داریم.
اختصاص 5 هزار میلیارد تومان تسهیلات دیگر برای ساخت مسكن
سخنگوی دولت از اضافه شدن 5 هزار میلیارد تومان دیگر به منابع برای ساخت مسكن خبر داد.
علی ربیعی در ادامه نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران، اضافه شدن این حجم از تسهیلات به منابع بخش مسكن تحرك جدیدی در بخش مسكن دانست.
وی، افزود: این 5 هزار میلیارد تومان به صورت اعطای وام به متقاضیان ساخت مسكن در محلات هدف بازآفرینی شهری، تكمیل مسكن مهر و یا واحدهای مسكونی در بافتهای فرسوده و دیگر برنامههای حمایتی مسكن اعطا میشود.
سخنگوی دولت، گفت: علاوه بر آن هزار و 500 میلیارد تومان دیگر از محل فروش داراییهای دولت به ویژه داراییهای وزارت راه و شهرسازی برای زیرساختهای مسكن اختصاص یافت.
ربیعی، خاطرنشان كرد: یكی از مشكلات در ساخت مسكن این بود كه دولت زمین و وام را میداد، ولی زیرساخت آماده نمیشد.
سخنگوی دولت، افزود: 35 درصد از این هزار و 500 میلیارد تومان برای تامین آب، برق و گاز اختصاص یافت و بقیه منابع هم برای سایر زیرساختها در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار گرفت.
وی با تاكید بر ضرورت هماهنگی بین بخشی در ساخت مسكن، گفت: ناهماهنگیها بین وزارت نفت در بحث گاز و بین وزارت نیرو و شهرداریها در بحث آب و برق باعث بروز اختلالاتی در بهره برداری از طرحهای مسكن و نارضایتی مصرف كنندگان میشد كه خوشبختانه با تصمیم دولت با تشكیل كمیته در این زمینه ما از این پس با سرعت بیشتری شاهد این هماهنگیها خواهیم بود.
وی تصریح كرد: بسته مسكن جزو برنامه 24 ماهه دولت در حال پیگیری است.
كاهش 80 درصدی واردات لوازم خانگی
سخنگوی دولت از كاهش 80 درصدی واردات لوازم خانگی نسبت به سال گذشته خبر داد.
آقای علی ربیعی با اشاره به گزارش وزیر صنعت، معدن و تجارت در جلسه شب گذشته هیئت وزیران گفت: مصرف لوازم خانگی در بازار 80 میلیونی ایران بازار جذابی است و اینكه واردات لوازم خانگی 80 درصد كاهش یافته نشانه مهمی برای گسترش اشتغال در این بخش است.
وی همچنین از افزایش 22 درصدی صدور جواز تاسیس واحدهای صنعتی و 18 و 6 دهم درصدی صدور پروانههای بهره برداری صنعتی در 4 ماهه اول سال خبر داد و افزود: این راهبرد جایگزینی واردات با هدف توسعه صنعتی داخلی است.
اقای ربیعی گفت: پیش از این صدور جواز تاسیس واحدهای صنعتی و صدور پروانه بهره برداری صنعتی كاهش پیدا كرده بود و حتی ما خروج بنگاه داری و تولید را در این حوزه شاهد بودیم، اما حالا علامت و نشانه بسیار خوبی دریافت كردیم.
وی افزود: در 18 ماه گذشته شرایط پر تنش و فشار بین المللی بر ایران وارد شد كه باعث برخی ناملایمات در سیستم اقتصادی بودیم، ولی اكنون به سمت تعادل مثبت حركت میكنیم و این علائم بسیار خوبی است.
سخنگوی دولت خاطرنشان كرد: یك علامت مناسب دیگر هم مقرون به صرفه بودن تولید صنعتی در كشور است.
وی با بیان اینكه دولت سیاستهای رفع موانع تولید را ادامه میدهد گفت: همین كه تولید در بخش كشاورزی و در برخی كالاهای صنعتی مقرون به صرفه شده علامت مثبتی است.
هر دو وزیر پیشنهادی رای میآورند
سخنگوی دولت گفت: پیش بینی ما این است كه وزرای پیشنهادی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و آموزش و پرورش موفق به كسب رای از مجلس شوند.
آقای علی ربیعی در ادامه نشست خبری افزود: آقای مونسان با توجه به حوزه كاری و شناختی كه نسبت به وی وجود دارد، كار آسان تری دارد، اما مشكل آقای حاجی میرزایی، ناشناخته بودنش است.
وی گفت: آقای حاجی میرزایی برای آموزش و پرورش نظریه، برنامه كوتاه مدت و همچنین برنامهای برای بعد از سال 1400 دارد تا هر فردی مسئولیتی را برعهده بگیرد با برنامه باشد البته نباید تجربه بسیار خوب وی را در نهضت سواد آموزی نادیده گرفت.
آقای ربیعی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره صحبتهای اخیر رئیس جمهور مبنی بر" ملاقات با هر فردی در صورت تامین منافع ملی" گفت: ما باید درباره سخنان مسئولان و افراد، بدون پیش داوری، قضاوت درست داشته باشیم تا باعث هم افزایی شود و جامعه را نگران نكنیم.
وی گفت: برخیها از سخنان آقای روحانی ذوق زده شده و برخیها هم مطلب خودشان را جای آن گذاشتند و برخی هم گفتند آقای روحانی عقب نشینی كرده است.
آقای ربیعی اضافه كرد: هیچ دلیلی وجود ندارد كه آقای روحانی با تحریم كننده و تروریست اقتصادی در این شرایط ملاقاتی داشته باشد.
سخنگوی دولت تصریح كرد: رئیس جمهور در سخنانش گفته بود در صورت اطمینان از تامین منافع ملی، از ملاقات و دیدار با فردی امتنان نخواهد كرد بنابراین هیچ تناقضی میان سخنان آقای روحانی وجود ندارد یعنی روی اطمینان تاكید شده است بنابراین اگر به این نتیجه برسند كه ملاقاتهای كاری به منافع ملی كمك كنند همین كار را انجام میدهد و اگر غیر از این باشد امتناع خواهد كرد.
وی گفت: آمریكاییها هدفشان از ملاقات، منافع داخلی خودشان است، اما هدف ما این است كه حق ما اجحاف شده است و آقای روحانی سیاستش مقاومت حداكثری در برابر فشار آمریكا و تعامل حداكثری با كشورهای دنیاست.
آقای ربیعی تاكید كرد: درباره سخنان مقامات به ویژه آقایان روحانی و ظریف، نباید عجله كرد اگر برخی صبر میكردند در 24 ساعته پاسخ تكمیلی را دریافت میكردند.
اولویت، روابط ما با كشورهای منطقه است
سخنگوی دولت گفت: ما چه در شرایط برجام و چه بدون برجام اولویت اصلی مان روابط با كشورهای منطقه است.
آقای علی ربیعی افزود: ایران با وجود همسایگان زیاد و همچنین نزدیكی به آب راهها ظرفیت گستردهای برای روابط چند جانبه دارد.
وی افزود: اقدامات آمریكا در تحریم ایران حتما بی تاثیر نبوده است، اما ما با این ظرفیتها و روشهای مختلف نفت خودمان را هر اندازه بخواهیم میفروشیم.
وی گفت: خوشبختانه در جلسه سران قوا تصمیم گرفته شده كه فازهای خاص جنوبی بدون كمك خارجی تامین مالی شود.
ربیعی در پاسخ به این پرسش كه با توجه به صحبتهای آقای روحانی در خصوص رفراندوم آیا رئیس جمهور اولویت خاصی در این باره دارد گفت: صحبت رئیس جمهور درباره رفراندوم ناظر و تاكید بر ظرفیت قانون اساسی است.
وی گفت: قانون اساسی اجازه داده در زمانی كه تصمیم گیری دشوار باشد و نیاز به اجماع عمومی و پشتوانه مردمی باشد از این ظرفیت استفاده میشود، اما صحبت آقای روحانی معطوف به نتیجه گیری خاصی در این زمینه نیست.
وی خاطر نشان كرد: خوشبختانه ما در تصمیم گیریهای كلان در وضعیت مناسبی قرار داریم و با وجود رهبر معظم انقلاب حتی اختلافات شدید هم حل و فصل میشود.
ربیعی درباره برخی خبرها مبنی بر پیشنهاد فرانسه به ایران به منظور ایجاد خط اعتباری 15 میلیارد دلاری گفت: مهم برای ما این است كه نفت خودمان را بفروشیم و اروپاییان بخرند و پول آن به راحتی برگردد و كالاها هم هر آنچه كه نیاز داریم اروپاییها در اختیارمان قرار دهند.
وی گفت: اكنون بین اروپاییها در خصوص برجام بحثهایی مطرح است كه نیاز به اجماع سازی بین خودشان دارند كه ما دخالتی نداریم، اما اگر تعهداتشان را عملی كنند گام سوم را بر نمیداریم یعنی هدف این است كه به روال طبیعی و قبل از ترامپیست برگردیم.
تجدید نظر در قیمت سبوس
سخنگوی دولت از تجدید نظر در خصوص قیمت سبوس خبر داد و گفت: قیمت سبوس به نظر وزارت جهاد كشاورزی برگشت.
آقای علی ربیعی امروز در نشست خبری با خبرنگاران در خصوص اختلافات میان برخی وزرا در زمینه قیمت سبوس افزود: با دستور رئیس جمهور، قیمت سبوس به نظر وزارت جهاد كشاورزی برگشت و پس از طی فرآیندی در ستاد تنظیم بازار، ابلاغ خواهد شد.
وی همچنین در پاسخ به پرسشی در خصوص برخی گمانه زنیها درباره تغییر دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: در این زمینه اطلاعی ندارم و چیزی هم نشنیده ام.
سخنگوی دولت همچنین با یادآوری اینكه در جلسه شنبه سران در خصوص مبارزه با مفاسد اقتصادی تاكید شد افزود: خوشبختانه آقایان لاریجانی و رئیسی هماهنگی خوبی با آقای روحانی دارند و در جلسه مذكور تاكید شد كه برای جلوگیری از فساد باید برنامه ریزی داشت و نباید این مبارزه مقطعی باشد.
وی اضافه كرد: البته در خصوص نوع اطلاع رسانی مبارزه با مفاسد اقتصادی هم به نظر میرسد باید به گونهای عمل شود كه به آن دامن زده نشود و البته داشتیم فردی را كه احضار شده بود و هنوز متهم بود خبرش در رسانه ملی پخش شد.
وی گفت: در شورای شهری در یك شهرستان اتفافی میافتد در رسانه ملی پخش میشود البته در این زمینه نیز ابتدا باید بررسی كرد كه آن خبر چقدر تبعات و آثار كشوری دارد.
آقای ربیعی تاكید كرد: خوشبختانه در جلسه شنبه سران قوا هیچ مورد اختلاف نظری وجود نداشت و امیدواریم با همكاری آقایان لاریجانی، رئیسی و روحانی به عنوان فرمانده دوران جنگ اقتصادی بتوانیم كارها را پیش ببریم.