تسهیل دستیابی به 1 میلیون سو غنی سازی

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران: تغییرات جدید دستیابی به 1 میلیون سو غنی سازی را تسهیل می‌كند

1398/06/16
|
11:15
|


به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای بهروز كمالوندی در نشست خبری اعلام جزئیات گام سوم كاهش تعهدات برجامی گفت: همواره در تلاش بودیم كه غنی سازی به نحوی باشد كه پاسخگوی نیاز‌های كشور، رقابت پذیر و متناسب با دانش روز باشد

سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: فعالیت‌های سازمان انرژی اتمی از سال 53 در حوزه هایی چون نیروگاه‌های هسته‌ای و پرتو‌ها آغاز شد، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و تا انتهای دهه 60 تغییراتی در ساختار و اهداف این سازمان صورت گرفت.

وی ادامه داد: از ابتدای دهه 70 مسائلی، چون لیزر و چرخه سوخت هسته‌ای در راس برنامه‌ها قرار گرفت، دهه 80 دهه رسیدن به مقیاس‌های صنعتی بعد از كار‌هایی بود كه صورت گرفته است و توسعه‌هایی در حوزه آزمایشگاهی و تحقیق و توسعه صورت گرفت، اورانیوم نطنز و آب سنگین اراك همچنین بسیاری از موارد دیگر از جمله آنهاست.

آقای كمالوندی گفت: وارد شدن به این سطح از توانایی در این حوزه باعث شد دشمنان ما كه نمی‌توانستند پیشرفت‌های ما را ببینند و مشاهده كنند كه ایران در حوزه هسته‌ای به یك قدرت تبدیل شده است، مشكلاتی را بوجود بیاورند. اوج فشار‌ها زمانی بود كه اورانیوم 4 درصد و سپس 20 درصد تولید شد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ادامه داد: آغاز دهه 90 چرخه سوخت تكنولوژی‌های برتر مثل كوآنتوم قوت گرفت بر اساس اسناد بالا دستی توسعه نیروگاه‌های اتمی كشور برنامه غنی سازی با هدف رسیدن به ظرفیت یك میلیون سو ظرف 15 سال در دستور كار قرار گرفت. این مسئله پیش از برجام هم در دستور كار قرار داشت و در مذاكرات برجام، سازمان انرژی اتمی تلاش زیادی كرد كه مواردی لحاظ شود مثلا نیروگاه‌های در حال ساخت پیشرفت كند و غنی سازی به نحوی باشد كه پاسخگوی نیاز كشور باشد.

وی افزود: تلاش برای اینكه كشور به فناوری بومی دست پیدا كند و رقابت پذیر و متناسب با دانش روز باشد هم در دستور كار ما بود.

پس از برجام با بدعهدی‌هایی مواجه شدیم

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران گفت: بعد از برجام با بدعهدی‌هایی مواجه شدیم و طرف مقابل تعهداتی را كه می‌بایست انجام نداد و با مشكلاتی روبرو شدیم كه اوج آن خروج امریكا از اردیبهشت در سال گذشته از برجام بود.

آقای كمالوندی افزود: مقدار زیادی از پاسخ‌ها را برای ایران و كشور‌های دیگر برای به حداقل رساندن ارتباط با ایران ایجاد و براساس آن نظام تصمیم گرفت با فقدان تعادل بین تعهدات و حقوق ما توازنی ایجاد كند كه یا طرف مقابل به تعهدات خود برگردد و اگر نشد ایران با كاهش تعهدات خود موازنه‌ای در داد و ستد‌ها نتیجه برجام را ایجاد كند.

وی در خصوص نسخه چارچوب برجام و كاهش تعهدات گفت: متنی به زبان فارسی 120 صفحه و نسخه انگلیسی در 160 صفحه است كه 5 ضمیمه دارد. اگر كاهش تعهداتی باشد بایست متمركز بر ضمیمه یك باشیم كه در ضمیمه اول حدود 20 صفحه از 120 صفحه را به خود اختصاص می‌دهد كه در 82 بند و خلاصه آن هشت موضوع اصلی اولویت اصلی ماست.

8 سرفصل هسته‌ای مطرح شده در برجام
كمالوندی افزود: این هشت موضوع اصلی درباره تعهدات رآكتور آب سنگین اراك و فقدان اجرای رآكتور قبلی و باز طراحی آن است، تولیدات كارخانه آب سنگین كه قرار بود 130 تن عرضه شود، بازفرآوری سوخت مصرف شده، غنی سازی در ظرفیت و سطح غنی سازی كه سه ممیز 67 (3/67) غنی سازی را كنار گذاشتیم، تحقیق و توسعه، فردو. میزان ذخایر را عملا كنار گذاشتیم، نظارت‌ها و دسترسی‌های آژانس انرژی اتمی بین المللی و تعهداتی در ارتباط با شفاف سازی مثل سابق همچنان انجام خواهد شد.

مسیر غنی سازی ما محدودیتی وجود نداشته است

سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: در مسیر غنی سازی ما محدودیتی وجود نداشته است، چون برنامه‌ها بلندمدت و با روش‌های جدید انجام می‌شود.

آقای كمالوندی افزود: در بحث تحقیق و توسعه، رفتن به سمت یك میلیون سو را ارائه می‌كنیم، اما اینكه چقدر بتوانیم این تغییرات را انجام دهیم متفاوت است.

وی با اشاره به بند‌های 32 تا 43 كه درباره تحقیق و توسعه است، گفت: عمده كار اقتصادی دنیا بر این اساس صورت می‌گیرد و روش‌های دیگر لزوما اقتصادی نیستند و ما در این موضوع عملا 8 موضوع را داریم كه 4 اقدام آن بلافاصله در مسیر غنی سازی انجام می‌شود.

كمالوندی افزود: در مسیر غنی سازی ما می‌توانیم بگوییم محدودیتی وجود نداشته است، چون برنامه‌ها بلند مدت و با روش‌های جدید انجام می‌شود و مستندسازی دانش یكی از كار‌هایی است كه در دنیا صورت می‌گیرد و تاكنون هزاران سند در این راستا درست كردیم.

وی گفت: در بند 39 تولید محصول با ماشین نسل جدید یكی از موضوعات مهم است كه در قبل از این كاهش تعهدات، اگر قرار بود غنی سازی صورت گیرد به صورت اتوماتیك بود، اما بعد از این علاوه بر اتوماتیك بودن ماشین‌ها، ما را در انباشت ذخایر هم كمك می‌كنند.

10:10 اعلام جزئیات گام سوم كاهش تعهدات برجامی

به همین منظور آقای بهروز كمالوندی در جمع خبرنگاران ابعاد مختلف و جزئیات گام سوم را تشریح خواهد كرد.

09:30 تشریح برنامه گام سوم كاهش تعهدات برجامی، امروز

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران تا دقایقی دیگر در جمع خبرنگاران برنامه‌های مد نظر در گام سوم كاهش تعهدات برجامی را تشریح می‌كند.

در راستای اجرای كاهش تعهدات برجامی بعد از 4 ماه از آغاز گام نخست كاهش تعهدات برجامی، گام سوم با دستور رئیس جمهور از دیروز آغاز شد.

رئیس جمهور، پس از جلسه چهارشنبه قبل شب سران قوا گفت: گام سوم كه سازمان انرژی اتمی موظف است در زمینه تحقیق و توسعه و هر آنچه را كه نیاز فنی كشور است بلافاصله شروع كند و تمام تعهداتی را كه در زمینه تحقیق و توسعه در برجام مدنظر بوده است كنار بگذارد.

رئیس جمهور در این جلسه ادامه داد: ما شاهد گسترش در تحقیق و توسعه در زمینه سانتریفیوژها، انواع سانتریفیوژ‌های جدید و هر آنچه برای غنی‌سازی نیاز داریم سازمان انرژی اتمی انجام دهد.

در این راستا آقای بهروز كمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در جمع خبرنگاران ابعاد مختلف و جزئیات گام سوم را تشریح خواهد كرد.

دسترسی سریع