مشاور امنیت ملی سابق آمریكا: ایران به برجام پایبند است

مشاور امنیت ملی دولت اوباما: ایران به توافق هسته‌ای (برجام) پایبند است و رئیس جمهور آمریكا نیز باید به این توافق پایبند بماند.

1396/02/03
|
09:06
|

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ مجری شبكه تلویزیونی ام اس ان بی سی آمریكا، خطاب به بن رودز، مشاور امنیت ملی پیشین آمریكا در دوران ریاست جمهوری باراك اوباما، گفت: اجازه دهید اول درباره ایران صحبت كنیم زیرا رییس جمهور (دونالد ترامپ) گفته است كه آنان (ایرانیان) به «روح توافق هسته ای ایران» - كه شما (بن رودز) در مذاكرات سِرّی كه سرانجام منتهی به دستیابی به آن توافق شد، دخیل بوده اید - پایبند نیستند. دولت آمریكا به طور همزمان، سه شنبه شبِ گذشته تأیید كرد كه ایران از مفاد آن توافق پیروی كرده است. منظور از عدم پایبندی به «روح توافق» چیست؟

بن رودز پاسخ داد: این سؤالی است كه جوابش «بله یا نه» است ... و جواب (صحیح) این است كه «بله» ایران به توافق هسته ای پایبند است. از این رو، من اصلاً نمی دانم رییس جمهور ترامپ درباره چه چیزی صحبت می كند.
رودز افزود: یقیناً این مسئله مطرح است كه سایر رفتارهای ایران - مانند حمایتش از تروریسم (مقاومت) - وجود دارد كه ما نیز در دولت قبلیِ آمریكا قویاً به آن معترض بودیم و من مطمئنم كه دولت ترامپ نیز به آن معترض است اما مسئله اصلی این است كه آیا شما ترجیح نمی دهید كشوری كه چنین طرز رفتاری دارد، سلاح هسته ای نداشته باشد؟
وی افزود آنان (مقامات دولت جدید آمریكا) خودشان نیز تأیید كرده اند كه این توافق، مؤثر و كارآمد بوده و ایران به مفاد آن پایبند است. من می گویم كه آنان (دولت آمریكا) نیز باید به آن پایبند باشد.

مجری پرسید: البته انتقادهایی از این موضوع وجود دارد مبنی بر این كه چرا اصولاً باید وارد مذاكرات درباره توافقی شویم كه به مسئله تروریسم و حمایت از آن، رسیدگی نمی كند؟ آیا این كاملاً واضح نیست كه ایران نقش آفرینِ بدی در صحنه جهانی است؟

بن رودز پاسخ داد: من می گویم به كره شمالی نظری بیافكنید. توافق ایران همان توافقی است كه باعث پیشگیری از آن می شود كه كره شمالیِ دیگری به وجود آید. ما بازرسانی در داخل ایران داریم و محدودیت هایی را نیز بر برنامه (هسته ای) ایران اِعمال كرده ایم تا آنان نتوانند سلاح هسته ای تولید كنند. شما اكنون می بینید وقتی كه هیچ توافقی با كره شمالی وجود نداشت، چه اتفاقی افتاده است. آنان (كره شمالی) توانایی هسته ای دارند و سلاح های هسته ای و موشك ها را آزمایش می كنند.
وی افزود اگر این دولت (دولت ترامپ) توافق ایران (برجام) را پاره كند، بزرگترین زخمی را كه من می توانم تصور كنم در سیاست خارجی به خودش خواهد زد، زیرا اصولاً آنان (مقامات آمریكایی) با این كار، بحران هسته ایِ دومی را برای خودشان خلق خواهند كرد. این در حالی است كه صادقانه بگویم، توافق هسته ای ایران آن مشكل (بحران هسته ای دوم) را كاملاً برطرف كرده است (ایران به سلاح های هسته ای دست نخواهد یافت).

مجری پرسید: اگر به طور همزمان، دولت یا كنگره آمریكا تحریم های سخت تری را علیه ایران وضع كنند، چه طور؟ شما می دانید كه طرح هایی در كنگره (برای تحریم ایران) پیشنهاد شده كه هنوز در دست بررسی است. ما در حال حاضر نیز تحریم های سختی علیه ایران - به علت تروریسم (مقاومت) و برنامه موشكی این كشور - داریم. آیا آن (وضع تحریم های جدید) باعث خروج ایران از توافق هسته ای خواهد شد، یا این كه ایران صرفاً مجبور به صدمه دیدن از پیامدهای آن تحریم های قاطعانه تر (و پذیرفتن عواقب آن) خواهد شد؟
بن رودز جواب داد: زمانی كه ما سرِ كار بودیم، با همین مسئله مواجه بودیم. واقعیت این است كه برای تحمیل تحریم هایی بر ایران به علت حمایت آن از تروریسم(مقاومت) و برنامه موشك های بالستیك این كشور، فضای كافی وجود دارد. با این حال، آنچه شما (دولت و كنگره آمریكا) نمی توانید انجام دهید این است كه مجاز نیستید همان تحریم هایی را كه به علت توافق هسته ای برداشته اید، بار دیگر (بر ایران) تحمیل كنید.
وی افزود از این رو، این فضا وجود دارد كه شما افراد یا نهادهایی را به عنوان حامی تروریست(مقاومت) یا كمك كننده به برنامه موشك های بالستیكِ ایران، معرفی كنید و آنان را (به طور خاص) هدف تحریم هایی قرار دهید اما شما مجاز نیستید از تروریسم(مقاومت) یا برنامه موشك‌های بالستیك، به عنوان بهانه ای برای ورود به فضای توافق (برجام) استفاده كنید، كه اصولاً به معنای عمل نكردن ما (آمریكا) به مسئولیت ها و وظایف مان در قبال این توافق (برجام) خواهد بود.

دسترسی سریع