سومین جلسه محاكمه گروه عظام به اتهام قاچاق سازمان یافته و حرفهای قطعات خودرو صبح امروزبه ریاست قاضی صلواتی برگزار شد.
محاكمه متهمان قاچاق قطعات خودرو
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما, در ابتدای این جلسه، قاضی صلواتیگفت: در مورخ 98.7.14 شروع سومین جلسه محاكمه متهمان گروه عظام به مدیریت عباس ایروانی را در شعبه چهارم دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران و مفسدان اقتصادی با حضور مستشاران دادگاه، وكلای مدافع و نماینده دادستان را به صورت علنی اعلام میكنم.
قاضی صلواتی مفاد مواد 354 و 358 قانون آییندادرسی كیفری را قرائت و از متهم ردیف دوم امیررضا رفیعی خواست تا در جایگاه حاضر شود.
قاضی صلواتی گفت: امیررضا رفیعی متهم است به مشاركت در اخلال عمده در نظام اقتصادی كشور، مشاركت در قاچاق سازمانیافته و حرفهای قطعات خودرو به میزان 201 میلیون و 629 هزار و 839 دلار، معاونت در پرداخت رشوه، معاونت در جعل اسناد، معاونت در استفاده از سند مجعول و مشاركت در فراری دادن متهم خاتمیپور.
-قاضی از متهم خواست تا دفاعیاتش را بیان كند
متهم رفیعی مدعی شد: در خصوص اظهارات نماینده دادستان كه شركت سازهپویش به گرانفروشی متهم شده است باید بگویم این شركت بسیاری از قطعات را با قیمت مناسب تولید كرده است. ECU موتور TU 5 كه 115 یورو خریداری میشد به 75 یورو و سپس به 68 یورو كاهش یافت كه این امر باعث شد تا حدود 150 میلیون یورو طی 10 سال ارز از كشور خارج نگردد و امیدوارم كه دادگاه با بررسی كارشناسانه و دقیق از بنده رفع اتهام نماید.
وی درباره اتهام مشاركت در قاچاق سازمانیافته به میزان 201 میلیون 629 هزار و 839 دلار، گفت: بنده طی دو مقطع مدیرعامل شركت سازهپویش بودم و بسیاری از اتهامات در زمان مدیریت بنده رخ نداده است و قادر به پاسخگویی نیستم، لذا تقاضا دارم گمرك مدارك شكواییه ارائه كند تا پاسخ لازم را ارائه نمایم.
رفیعی در خصوص وارونه جلوه دادن موضوع تعرفهها بیان كرد: تا پایان سال 95 شركت از تعرفه 5 درصد برای قطعات استفاده مینمود و در بسیاری از موارد نیز تعرفههای 10، 15 و 20 درصدی پرداخت شده است در خصوص درج لوگو بر روی ECU و سایر قطعات این نكته را اعلام مینمایم كه این كار با تایید خودروساز صورت گرفته است. قطعات EMS چهل و پنجدرصد واردات را دربرمیگیرد و در سال 95، 63 میلیارد واردات داشتهایم كه تعرفه 4 میلیاردی پرداخت شده است در سال 96، 339 میلیارد واردات صورت گرفته كه 24 میلیارد و 700 میلیون تعرفه داده شده است. در سال 97 نیز 81 میلیارد واردات صورت گرفته كه تعرفه 37 میلیارد و 500 میلیون ان پرداخت شده است و در مجموع 483 میلیارد واردات داشتهایم كه برای آن 37 میلیارد و 500 میلیون تعرفه دادهایم. از دادگاه تقاضا میكنم تا صحت موارد یاد شده را از طریق گمرك بررسی كند و موارد اتهامی در خصوص مشاركت در قاچاق كالا مورد قبول نیست.
وی در بارهاتهام معاونت در جعل اسناد گفت: بنده هیچ گونه دستوری در خصوص جعل سند را صادر نكردم و مدیران عظام هیچ نقشی در جعل اسناد نداشتهاند. گمرك كلیه شركتهای تولیدی را نیازمندارائه گواهی مبدا نمیداند از سوی دیگر اتاق بازرگانی نیز اظهار كرده كه كلیه كالاهای وارداتی شركتهای تولیدی از ارائه گواهی مبدا معاف هستند و استناد دادسرا مبتنی بر اشتباه است و در خصوص اظهارات نماینده دادستان مبنی بر كم اظهاری تقاضا دارم تا میزان واردات و فروش قطعات بررسی گردد تا حقانیت بنده اثبات شود و لذا خلاف واقع بودن 1659 سند از سال 94 تا كنون را خلاف واقع میدانم.
رفیعی در خصوص اتهام مشاركت در فراری دادن متهم حاتمیپور گفت: مواد 553 و 554 قانون مجازات اسلامی صراحتا نحوه مجازات و انتساب كسانی كه اقدام به فراری دادن متهم مینماید بیان كرده است یك روز روغنیها به من گفت كه قرار است ماموران گمرك برای بازرسی به دفتر خاتمیپور بروند و بنده به ایشان اعلام كردم كه خاتمیپور باید در دفتر خود حاضر شود كه صحت این مورد را از خاتمیپور جویا شوید. همچنین عمده فاكتورها توسط شركتهای خارجی صادر میشد و موضوع جعل قابل استناد نیست و تاكنون 375 میلیارد و 268 میلیون و 920 هزار و 413 ریال عوارض به گمرك پرداخت شده كه با عنایت به مورد فوق اتهام اخلال در نظام اقتصادی مورد قبول بنده نمیباشد.
متهم رفیعی ادامه داد: ما به هیچ عنوان قصد فریب خودروساز را نداشتیم و هیچ یك از اقداماتمان در این راستا نبوده است.
در ادامه قاضی از متهم پرسید: شما چه مدت قائم مقام شركت بودید؟
این متهم گفت: بنده از آذر 96 تا زمان دستگیری یعنی مرداد 97 به مدت 7 ماه مسئولیت داشتم.
قاضی گفت: در بازرسیهای صورت گرفته از دفتر خاتمیپور اسناد مجعولی كشف شد، در این باره چه توضیحی دارید؟
متهم رفیعی افزود: بنده هیچ دستوری برای ایجاد اسناد خلاف واقع به هیچ یك از متهمان نداده ام.
قاضی اظهار كرد: بر اساس اقرار، شما در اسناد دستكاری میكردید تا گمرك را فریب دهید. به گونهای كه یك عبارت توسط ترخیص كار به اسناد اضافه میشد.
این متهم پاسخ داد: من هیچ اسنادی را خلاف واقع ارائه ندادم و صحت و سقم حرفهای من را كارشناسان خودرو میتوانند اعلام كنند.
قاضی افزود: بر اساس اقاریر شما، آقای نجیبی سهامدار، دستور داد برای تمامی قطعات وارداتی حداقل تعرفه پرداخت شود.
متهم رفیعی پاسخ داد: بر اساس دستور آقای نجیبی و ایروانی باید برای بالا بردن سطح خودكفایی از مزیت گمرك استفاده كنیم.
قاضی به وی گفت: مزیت گمرك چه ارتباطی با پرداخت رشوه داشت؟
متهم پاسخ داد: من هیچ پرداخت رشوهای ندارم.
در ادامه قاضی صلواتی به متهم رفیعی گفت: شما در سالهای 91 و 92 قطعات بنزین سوز را با عنوان گاز سوز وارد كردید و بر آن تعرفه 5 درصد اعمال كردید.
قاضی صلواتی افزود:ای كاش كارشناسان ارشد محیط زیست وارد این پرونده میشدند و برآورد میكردند كه این كار شما تا چه اندازه در آلودگی هوای تهران و كلانشهرها تاثیر گذار بود، بنابرایناز همین جا از كارشناسان ارشد محیط زیست میخواهم كه وارد این پرونده شوند.
قاضی به وی گفت: مردم چه گناهی كردهاند كه به خاطر سود و منافع شما دچار ضرر و زیان شوند.
این متهم پاسخ داد: نسبت دادن موضوع آلودگی هوا به این بحث اشتباه است؛ زیرا اصل بر دانشی است كه روی قطعه قرار میگیرد كه همه اینها توسط سازمانهای زیر مجموعه استاندارد انجام میگیرد.
قاضی صلواتی از متهم پرسید: پاسخ مرا قاطع بگویید چرا قطعه بنزین سوز وارد كردید و گاز سوز تحویل دادید پاسخهای شما محكمه پسند نیست.
متهم رفیعی تلاش كرد از پاسخ به قاضی طفره رود؛ قاضی صلواتی به وی گفت: تخلفات شما در آلودگی هوای تهران و كلانشهرها نقش بسزایی داشت.
در ادامه متهم درباره عدم همكاری خود با شركت گفت: بنده در سال 96 از مجموعه سازه پویش منفك شدم، اما با توجه به اینكه روند اداری این عدم همكاری، به طول میانجامید و برای آنكه كارها معطل نماند لذا از مهر بنده استفاده میشد.
در ادامه قاضی صلواتی به انعقاد قراردادهای مشاورهای متهم اشاره كرد و افزود: سه نمونه از قراردادهای مشاورهای شما با همسر افرادی كه مسئولیت داشتند و دختر یكی از اینها منعقد شد برای این موضوع چه توضیحی دارید؟
متهم رفیعی گفت: ما ساز و كار مشخصی برای استفاده از تخصص نداشتهایم چرا كه در شرایط تحریم هستیم.
قاضی بیان كرد: این تحریم هم برای شما بهانه خوبی شده است.
رئیس دادگاه افزود: اگر كارتان قانونی بود چرا با اطرافیان افراد مسئول قرارداد بستید؟ شما میخواستید از تجارب آنها استفاده كنید پس چرا با همسران و دختر این افراد این قراردادها را منعقد كردید؟
قاضی خطاب به متهم گفت: شما این قراردادها را منعقد كردید چرا كه تنها در یكی از این قراردادها دو میلیارد تومان از جرایم شركتهای عظام را كسر میكرد.
قاضی به متهم گفت: جواب شما قانع كننده نیست و لذا از نماینده دادستان میخواهیم كه توضیحات خود را ارائه كند.
نماینده دادستان در جایگاه قرار گرفت و بیان داشت: شما مجوز بند 6 فصل 84 از قانون واردات و صادرات را داشتید، اما بند 9 از این قانون را بدون مجوز اجرا كردید. شما با پرداخت رشوه این مجوز را دریافت كردید.
نماینده دادستان در صفحه نمایشی كه در دادگاه حاضر بود اسناد مجعول از سوی متهم را به نمایش درآورد.
شاه محمدی نماینده دادستان خطاب به متهم افزود: شما گفتید كه متخصص هستید بله، به راستی شما متخصص هستید كه توانستید با فریبكاری كالای بنزین سوز را وارد و گاز سوز تحویل دهید.
وی خطاب به متهم گفت: شما امروز در جهت فریب دادگاه اظهارات ما را خلاف قانون عنوان كردید.
نماینده دادستان درباره پرداخت رشوه از سوی متهم بیان كرد: طبق اقاریر آقای روغنیها شما رشوه پرداخت میكردید.
متهم گفت: من هیچ گونه رشوهای پرداخت نكردم و اظهاراتی كه گفته میشود در اقاریر من آمده منتسب به من نیست. من فقط دو بار دو نیم سكه به عنوان هدیه پرداخت كردم.
نماینده دادستان خطاب به متهم رفیعی گفت: گمرك در پاسخ به استعلام بازپرسی اعلام كرده كه در سال 96 و 97 حقوق گمركی یونیت كنترل موتور ECU 20 درصد است و شما كالا را ذیل بند 6 معرفی كردهاید در حالی كه باید كالاها را ذیل بند 9 معرفی میكردید.
رفیعی در پاسخ گفت: انجمن قطعه سازان اعلام كرده كه اقلام EMS با تعرفه 5 درصد وارد شود.
در این هنگام نماینده دادستان اظهار كرد: با مغلطه، كاری درست نمیشود.
قاضی صلواتی نیز خطاب به متهم رفیعی گفت: با آرامش از خود دفاع كنید.
شاهمحمدی اظهار كرد: مصوبه هیئت وزیران در سال 97 نیز بیان داشته كه حقوق گمركی یونیت كنترل موتور ECU بیست درصد است.
رفیعی پاسخ داد: شما به استناد یك سند كل فعالیت شركت را زیر سوال میبرید و تقاضا دارم كه گمرك بررسیهای لازم را در این خصوص انجام دهد.
نماینده دادستان در خصوص توقیف محموله توقیفی در قزوین گفت: شما قطعه 17 ME را به تدریج جایگزین ME 7 كردید و كالای بنزین سوز را به جای گاز سوز از طریق رشا ثبت و اظهار كرده اید.
نماینده دادستان گفت: روغنیها اظهار كرده كه ایروانی به دنبال كاهش هزینههای گمركی بوده است و به رفیعی گفته كه از تعرفه 5 درصد استفاده كند و رفیعی نیز همواره مدعی بوده كه نامه ایران خودرو به وزارت صمت ارسال شده است. روغنیها مدعی است كه رفیعی با دستور ایروانی اقدام به كماظهاری میكرد. ایروانی و رفیعی همواره برای سود بیشتر به وی دستور میدادند كه از هر طریق ممكن و با پرداخت رشوه به گمرك اقلام را با كمترین مبلغ ترخیص كنند.
در این هنگام متهم رفیعی مدعی كرد: استنادات نماینده دادستان صحیح نیست و بنده اقدامی برای جعل و رشوه انجام ندادهام. بنده 37 میلیارد تومان طی 3 سال عوارض پرداخت كردهام و تمام موارد انتسابی به بنده تهمت است.
در این هنگام قاضی صلواتی با اعلام ختم جلسه بیان كرد: جلسه بعدی دادگاه فردا مورخ 98.7.15 راس ساعت 9 و 30 دقیقه صبح برگزار میشود.
محاكمه متهمان قاچاق قطعات خودرو
سومین جلسه محاكمه گروه عظام به اتهام قاچاق سازمان یافته و حرفهای قطعات خودرو به ریاست قاضی صلواتی آغاز شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، این پرونده 7 متهم دارد كه متهم ردیف اول عباس ایروانی فرزند رضا، مدیر گروه عظام، تولیدكننده قطعات خودرو به افساد فی الارض از مجرای اخلال عمده در نظام اقتصادی كشور با توسل به قاچاق سازمان یافته و حرفهای قطعات خودرو به صورت عمده و كلان، رهبری گروه مجرمانه سازمان یافته قاچاق قطعات خودرو، معاونت در پرداخت رشوه و مشاركت در فراری دادن متهم، معاونت در جعل اسناد و معاونت در استفاده از اسناد مجعول؛ متهم است.
اسامی دیگر متهمان و اتهامات آنها به این شرح است:
متهم ردیف دوم امیر رضا رفیعی، فرزند پرویز، قائم مقام فروش گروه عظام؛ به مشاركت در اخلال عمده در نظام اقتصادی كشور؛ مشاركت در قاچاق سازمان یافته و حرفهای قطعات خودرو، معاونت در پرداخت رشوه؛ معاونت در جعل اسناد، معاونت در استفاده از سند مجعول و مشاركت در فراری دادن متهم؛ متهم است.
موارد اتهامی متهم ردیف سوم مرتضی روغنیها فرزند علی، معاون امور بینالملل گروه عظام به این شرح است: مشاركت در اخلال عمده در نظام اقتصادی كشور، مشاركت در قاچاق سازمان یافته و حرفهای قطعات خودرو، معاونت در پرداخت رشوه؛ معاونت در جعل اسناد معاونت در استفاده از سند مجعول مشاركت در فراری دادن متهم.
متهم ردیف چهارم حامد خاتمی پور، فرزند اسماعیل، ترخیص كار گمرك، متهم است به مشاركت در اخلال عمده در نظام اقتصادی كشور، مشاركت در قاچاق سازمان یافته و حرفهای قطعات خودرو، جعل اسناد، استفاده از اسناد مجعول، استفاده از مهر مجعول اتاق بازرگانی چین و پرداخت رشوه.
متهم ردیف پنجم مرداد علی كرم نیا، فرزند موسی، كارمند گمرك، به دریافت رشوه، مشاركت در قاچاق سازمان یافته و حرفهای قطعات خودرو متهم است.
متهم ردیف ششم حسن صفریان فرزند حسین، كارمند گمرك به دریافت رشوه، مشاركت در قاچاق سازمان یافته و حرفهای قطعات خودرو متهم است.
متهم ردیف هفتم مهدی شهابی فرزند نصرالله، كارمند گمرك، به دریافت رشوه، مشاركت در قاچاق سازمان یافته و حرفهای قطعات خودرو متهم است.