جهانگیری در جلسه ستاد تنظیم بازار: پاسخ سخت به مداخله كشور‌های منطقه در آشوب اخیر

معاون اول رئیس جمهور گفت: اگر ثابت شود كشور‌های منطقه در مسائل داخلی ایران دخالتی كرده و باعث آسیب به مردم و كشور شده باشند، حتماً پاسخ سختی دریافت خواهند كرد.

1398/09/02
|
14:51
|

جهانگیری در جلسه ستاد تنظیم بازار:
پاسخ سخت به مداخله كشور‌های منطقه در آشوب اخیر
معاون اول رئیس جمهور گفت: اگر ثابت شود كشور‌های منطقه در مسائل داخلی ایران دخالتی كرده و باعث آسیب به مردم و كشور شده باشند، حتماً پاسخ سختی دریافت خواهند كرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ اسحاق جهانگیری در ادامه سخنان خود در جلسه ستاد تنظیم بازار افزود: آمریكایی‌ها بعد از سال 97 كه تحریم‌های جدید را بازگرداندند، خیلی روی این موضوع تبلیغ كردند كه ایرانی‌ها دهه چهارم انقلاب و جشن انقلاب خود را دیگر نخواهند دید.

وی با بیان اینكه طراحی آمریكایی‌ها این بود كه با فشار تحریم ها، اقتصاد ایران را ویران كنند، گفت: آن‌ها نتوانستند و موفق نشدند، پس راه را عوض كرده و فكر می‌كنند كه می‌توانند با دخالت‌های بیجا، موفق شوند.

معاون اول رئیس جمهور افزود: كشور‌های منطقه نیز باید بدانند كه اگر سر نخی پیدا شود كه نشان دهد آن‌ها دخالت‌هایی در مسائل داخلی ایران برای ایجاد آشوب داشتند، روز خوش در منطقه نخواهند دید.

آقای جهانگیری با بیان اینكه ایران جایی نیست كه بتوان با آن شوخی‌های اینچنینی كرد، گفت: باید با نهایت ادب و احترام با ایران رفتار شود و اگر معلوم شود دیگران در مسائل داخلی ایران دخالتی داشتند كه باعث آسیب به ایران و ملت ایران شده است، حتماً پاسخ سختی دریافت می‌كنند.

وی افزود: امیدواریم كه بتوانیم مسائل مردم را حل كنیم و من به عنوان معاون اول رئیس جمهور و به عنوان مسئولی در دولت، خدمتِ مردم بزرگوار ایران عرض می‌كنم ممكن است در تصمیم ما دچار اشتباه شده باشیم، ولی تصمیمات دولت همه با این نیت بوده كه در جهت منافع مردم باشد.

معاون اول رئیس جمهور با بیان اینكه صدای شما را با عمق جان می‌شنویم، گفت: برای خواسته شما احترام قائل هستیم و وظیفه خود می‌دانیم كه به عنوان خدمتگزار مردم تلاش كنیم، بخشی از آلام و درد‌هایی كه بر مردم وارد شده تسكین دهیم و حتماً در این راستا، همه دوستان و فرزندان ملت در دستگاه‌های مختلف در خدمت هستند كه ان شاءالله این كار انجام شود.

آقای جهانگیری در ادامه ضمن تشكر از آقای رحمانی وزیر صنعت معدن و تجارت و همكارانشان در ستاد تنظیم بازار، افزود: امیدواریم اقدامات با همین جدیت دنبال شود تا ان شاءالله مردم دغدغه‌ای از این بابت نداشته باشند و مطالبی كه اشاره كردیم، مخصوصاً مطالبی كه رئیس اصناف اشاره كردند كه باید یك سهمیه‌ای داده شود، در كارگروه‌های وزارت كشور به بحث و بررسی گذاشته شود.

وی گفت: كارگروه‌های مختلفی ایجاد شده تا تصمیمات لحظه ای، هر كجا كه نیاز است اتخاذ شود و هدف این تصمیمات نیز باید این باشد كه هیچ بار و هزینه جدیدی از این منظر بر مردم تحمیل نشود.

معاون اول رئیس جمهور افزود: دوستان اختیار كامل دارند و اگر لازم بود كه موضوع در دولت مطرح شود، به بنده منتقل كنند تا به سرعت و فوریت در جلسه دولت تصمیمات لازم اتخاذ و مشكلات رفع شود.

هیچ علتی برای تغییر عمده قیمت‌ها وجود ندارد

آقای اسحاق جهانگیری در جلسه ستاد تنظیم بازار با اشاره به اینكه در بخش تامین كالا از سال گذشته در برابر سیاست آمریكایی‌ها راهبرد مقاومت فعال اتخاذ شده است، گفت: یكی از ابعاد این سیاست آن بود كه كالا به وفور در كشور وجود داشته باشد؛ الان نه تنها تا پایان سال 98 برای نیاز‌های كشور كالا وجود دارد بلكه به اندازه ماه‌های پایانی سال 99 هم كالا در انبار‌ها هست.

معاون اول رئیس جمهور با اشاره به راهكار‌های وزارت صمت برای تامین كالا‌ها افزود: این وزارتخانه باید به نوعی عمل كند كه مطمئن باشد تا پایان سال چه در زمینه تولید و چه در زمینه واردات كه بالاجبار باید واردات صورت بگیرد مشكلی نباشد همچنین بانك مركزی باید نهایت حمایت را انجام دهد تا تولیدكننده‌ها به وزیر مراجعه نكنند و بگویند ما می‌خواهیم برای واردات مواد اولیه ارز بگیریم، اما با محدودیت روبرو شده ایم.

وی گفت: در بحث توزیع كالا روند قیمت‌ها منفی است، اما عمدتا در بحث خدمات بوده كه روی قیمت‌ها تاثیر گذاشته شده؛ ستاد تنظیم بازار كه تمركز اصلی اش نظارت بر قیمت كالاهاست نباید نظارت بر قیمت خدمات را از دستور كارش حذف كند. باید گزارش دقیق داشته باشیم كه كدام خدمات در ماه‌های گذشته روند صعودی داشته و چرا این اتفاق افتاده است.

آقای جهانگیری همچنین تاكید كرد: حضور قدرتمند بازرسی و نظارت مانع كسانی می‌شود كه می‌خواهند از شرایط فعلی سوء استفاده كنند؛ لذا با این شرایط علتی كه قیمت‌ها تغییر عمده داشته باشد وجود ندارد.

معاون اول رئیس جمهور با بیان اینكه وضع بودجه سخت است و نمی‌توانم بگویم وفور بودجه وجود دارد، افزود: حتی با چنین شرایطی باید بودجه نظارت و بازرسی به طور كامل در اختیار دستگاه‌ها قرار بگیرد؛ حقوق هیچ كس كه مرتبط با بودجه دولت است نباید عقب بیفتد، فرقی نمی‌كند كارمند قوه قضائیه، ریاست جمهوری و یا بازرسی و نظارت باشد. اگر موردی هست كه پرداخت صورت نگرفته باید رسیدگی شود.

وی در ادامه با اعلام اینكه دولت مكررا اعلام كرده تا پایان سال 98 افزایش قیمت در كالا‌ها و خدماتی كه ارائه می‌دهد ندارد، گفت: ممكن است شایعه كنند كه قیمت‌ها از جمله قیمت‌های حامل‌های انرژی ممكن است افزایش پیدا كند؛ اما من اعلام می‌كنم این‌ها واقعیت ندارد و دولت تا پایان سال هیچ تغییری در قیمت‌ها نخواهد داد.

آقای جهانگیری همچنین بر ضرورت پیوستن وزارتخانه‌ها به سامانه جامع تجارت تاكید كرد و افزود: آخرین مهلت پیوستن به این سامانه بهمن ماه است؛ این سامانه باید به سرعت تكمیل شود تا جریان كالا از ابتدا تا انتها در كنترل باشد و همه وزارتخانه‌ها بدانند در چه انباری چه كالایی وجود دارد.

دولت برای شنیدن حرف و انتقاد مردم گوش بسیار شنوایی دارد

معاون اول رئیس جمهور گفت: دولت گوش بسیار شنوایی در مقابل حرف، سخن، انتقاد و اعتراض مردم دارد و همه تلاش خود را به كار خواهد گرفت تا به آنچه كه مردم می‌خواهند جامه عمل بپوشاند.

جهانگیری افزود: علت حضورم در این جلسه این است كه حساسیت مسئولیتی را كه بر دوش همكارانم در این ستاد است یادآور شوم و این پیام را به جامعه منتقل كنیم كه دولت با جدیت مطالبه مردم را شنیده و می‌داند اكنون چه مطلبی را از دولت انتظار دارند.

وی اضافه كرد: بخش عمده‌ای از مطالبات مردم به تصمیماتی برمی گردد كه در ستاد تنظیم بازار اتخاذ می‌شود البته ستاد تنظیم بازار همیشه مسایل مربوط به خود را با حساسیت دنبال كرده و در روز‌های اخیر نیز این حساسیت مضاعف شده و در این ستاد كار‌های شبانه روزی صورت گرفته حتی شاهد بودم كه وزیر صمت و معاونان وی در جمع مردم در فروشگاه‌ها حضور دارند و از نزدیك در جریان مسایل از زبان مردم قرار می‌گیرند.

معاون اول رئیس جمهور گفت: در دولت اشاره كردم كه این حضور در میان مردم در واقع معنای عملی مسئولیت است یعنی این كه تصمیم بگیریم و در عمل ببینیم چقدر تصمیمات با واقعیات سازگار است اگر نیاز است تصمیمی اصلاح شود یا تصمیمی، جدی‌تر دنبال شود در جلسات، مطرح و پیگیری شود.

جهانگیری افزود: یكی از اصلی‌ترین مسایل دولت در سال‌های اخیر؛ قدرت خرید مردم است، متاسفانه در دهه 90 با دو شوك به اقتصاد كشور روبه رو شدیم، شوك اول در سال‌های 91-90 بود كه آثارش تا ماه‌هایی از سال 92 هم ادامه پیدا كرد و بر اثر آن با افزایش تورم، قدرت خرید مردم آسیب جدی دید.

وی با بیان این كه البته دولت تلاش كرد در سال گذشته با روش‌های اقتصادی، قدرت خرید آسیب دیده را ترمیم كند گفت: متاسفانه از اوایل سال گذشته با شوك دوم به اقتصاد ما روبه رو شدیم كه تورم روند صعودی گرفت و بر قدرت خرید مردم اثر گذاشت البته اقدامی جدی را كه بتوانیم از طریق آن، قدرت خرید مردم را ترمیم كنیم هنوز انجام نگرفته است.

جهانگیری ادامه داد:​ این واقعیتی است كه هم مسئولان دولت و همه نظام باید بدانند در دهه 90، قدرت خرید مردم تحت تاثیر این دو شوك مهم آسیب جدی دید و به ویژه قدرت خرید طبقات متوسط و پایین جامعه و كسانی كه درآمد ثابت دارند تحت تاثیر این شرایط آسیب دیده است. از این رو دولت باید راهكار‌هایی دنبال كند كه این آسیب‌ها جبران شود.

معاون رئیس جمهور، اقدام در جهت تحرك اقتصادی، افزایش اشتغال و اقدام در جهت سازوكار‌هایی را كه به واسطه آن مردم به طور طبیعی بتوانند از یك درآمد بهتری برخوردار باشند از راهكار‌های اساسی در جهت ترمیم و جبران قدرت خرید مردم بیان كرد.

جهانگیری گفت: در حالت‌های اضطراری، راه حل این است كه دولت منابعی پیدا كند و این منابع را از طریق بودجه به كمك طبقات آسیب پذیر جامعه بفرستد و در اختیار مردم قرار دهد و از این طریق تاحدی در قدرت خرید مردم، ترمیم ایجاد شود.

وی افزود: كار اساسی كه باید انجام دهیم این است تلاش دولت باید كنترل تورم به عنوان عامل اصلی تضعیف قدرت خرید مردم باشد.

معاون اول رئیس جمهور گفت:​ بخشی از اقدام برای كنترل تورم مربوط به حوزه كلان اقتصاد است كه در این باره مسئولان كلان اقتصاد، سازمان برنامه و بودجه، بانك مركزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی باید راهكار‌های اقتصادی را پیشنهاد و عمل كنند كه در عمل منجر به كاهش تورم در اقتصاد كشور شود.

جهانگیری با بیان اینكه نقدینگی جامعه از اصلی‌ترین عوامل تشكیل تورم به حساب می‌آید، افزود: ما باید تلاش خود را صرف كنیم كه به ویژه در ماه‌های پایانی سال از طریق بودجه كشور بار جدید بر نقدینگی تحمیل نشود كه این امر در دستور كار دولت، سازمان برنامه و بودجه، بانك مركزی و وزارت اقتصاد قرار گرفته است. البته راهكارش این است كه باید هزینه‌های دولت و دستگاه‌ها به شدت كاهش یابد و باید تلاش كنیم كه بودجه كشور در ماه‌های پایانی سال، تعادل داشته باشد یعنی وظیفه قانونی و عقلی همه ماست كه هیچ هزینه اضافی در دستگاه‌ها وجود نداشته باشد.

وی اضافه كرد: البته همه تلاش دولت بر این متمركز است كه دولت، حقوق‌ها را به ویژه حقوق طبقاتی از جامعه را كه از دولت حقوق دریافت می‌كنند به موقع پرداخت كند و لطمه‌ای به این طبقات جامعه وارد نشود.

معاون اول رئیس جمهور گفت: در این بین شاخص‌های مهم تاثیرگذار در قیمت‌ها مانند نرخ ارز كه روند نزولی داشته باید این روند نزولی ادامه دار باشد این درحالی است كه بانك مركزی در بهترین شرایط ذخایر ارزی و اسكناسی كشور قرار دارد.

وی افزود: سامانه نیما هم اكنون از نظر ارز در شرایطی است كه می‌تواند در واقع كار‌های جدی را انجام و به تقاضا‌ها پاسخ دهد و همانطور كه اعلام كردم از نظر اسكناسی، بانك مركزی هیچ وقت در تاریخ از چنین پشتوانه‌ای قوی برخوردار نبوده است؛ بنابراین روند نزولی شاخص‌هایی كه روی قدرت خرید مردم، نرخ كالا و خدمات تاثیرگذار است باید تا پایان سال ادامه دار و نتیجه آن تقویت قدرت خرید مردم و كاهش نرخ كالا و خدمات باشد.

جهانگیری اضافه كرد: با وجود این كه برخی از مسئولان و كارشناسان حاضر درجلسه ستاد تنظیم بازار، عدد و رقمی را برای تورم از محل تصمیم اخیر دولت درباره مدیریت مصرف سوخت اعلام می‌كنند انتظاری كه جامعه و مسئولان دارند این است كه روند كاهنده تورم در ماه‌های پایانی سال هم باید ادامه دار باشد حتی با فرض این كه از محل تصمیم اخیر، تاثیری بر تورم ایجاد شود، اما روند كاهنده تورم كه از اردیبهشت امسال تاكنون هر ماه نرخ این كاهش در كالا و خدمات ادامه دار بوده در ماه‌های پایانی هم باید این اتفاق بیافتد.

معاون اول رئیس جمهور درباره كنترل تورم در سطح خُرد كه همان سطح عرضه و تقاضای بازار است، گفت: بخشی از این اقدام كنترلی به تامین كالا مربوط است كه در گزارش وزیر صنعت، معاونان وزیر و دیگر دستگاه‌های حاضر در جلسه، اقدامات انجام شده اطلاع رسانی شده است.

دسترسی سریع