رئیس قوه قضاییه: باید علوم انسانی اسلامی در مبارزه با فساد و اجرای عدالت به كمك بیاید.
پنجمین كنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی
علوم انسانی اسلامی در اجرای عدالت به كمك بیاید
رئیس قوه قضاییه: باید علوم انسانی اسلامی در مبارزه با فساد و اجرای عدالت به كمك بیاید.
علوم انسانی اسلامی در اجرای عدالت به كمك بیایدبه گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی امروز در پنجمین كنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی كه در مركز همایشهای بین المللی صداوسیما برگزار شد، افزود: اینكه چه كنیم تا انگیزه و اندیشه جرم به وجود نیاید و جرم و جنایت در جامعه كاهش یابد، از مسایلی است كه برای یافتن پاسخ آنها باید ازعلوم انسانی اسلامی كمك بگیریم.
وی افزود: باید قاضی جامعه شناس باشد و بداند درباره افراد و شخصیتهای مختلف و در جوامع مختلف احكام متفاوت خواهد بود و این از مواردی است كه دانشگاه و حوزه باید درباره آنها كاربردی بحث كنند و راهكار بدهند.
رئیس قوه قضاییه گفت: امروز كه در جامعه ما فقه حكومت میكند، هزاران سوال و ابهام وجود دارد كه به ویژه در حوزه قضا، مورد سوال قضات است و باید مبتنی بر استنباطهای تمدن ساز به آنها پاسخ داده شود.
آقای رئیسی افزود: آن چه باید مورد اهتمام و توجه ویژه شركت كنندگان و نخبگان حاضر در این كنگره قرار گیرد، این است كه اول مسئله یابی كنند، دوم اولویت بندی داشته باشند و سوم اینكه مسایل را صورت بندی كنند.
دستگاههای حاكمیتی باید از نوآوری علمی حمایت كنند
رئیس قوه قضاییه گفت: دستگاههای حاكمیتی باید از نوآوری علمی حمایت كنند.
حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی امروز در پنجمین كنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی افزود:این حمایتها صرفا نباید كلامی باشد بلكه باید كاملا عملی صورت گیرد.
وی درباره ضرورت رابطه میان نظام برنامه ریزی و اجرایی با علوم انسانی اسلامی گفت: ارتباط دانشگاه و علم با حوزه اجرا باید به گونهای باشد كه مسئولان به محافل علمی مسئله ارائه كنند و محافل علمی شامل حوزهها و دانشگاهها برای حل این مسائل راهكارهای عالمانه بدهند.
رئیس قوه قضاییه افزود: اما متاسفانه در حال حاضر اینگونه نیست یعنی نه مسئولان مسئله اعلام میكنند و نه چنین رابطهای میان محافل علمی و حوزه اجرا و مدیریت وجود دارد.
آقای رئیسی با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی كه رهبر معظم انقلاب تبیین كرده اند، گفت: از محوریترین نكتهها در گام دوم، علم و فناوری و نیز عدالت و مبارزه با فساد است.
رئیس قوه قضاییه افزود: ما برخلاف دنیای غرب؛ توسعه را در پرتو عدالت تعریف میكنیم.
وی گفت: بنای ما در دستگاههای قضایی ارتباط با حوزهها و دانشگاه هاست و معتقدیم كه اگر قضات از علم جدا شوند، مشكلهای جدی ایجاد خواهد شد و این مسئله منحصر به دستگاه قضایی نیست و همه بخشهای اجرایی نظام باید چنین ارتباطی داشته باشند.
آقای رئیسی افزود: دانشگاه باید در این زمینه احساس وظیفه كند و به میدان بیاید و به مجریان راهكار بدهد.
وی با بیان اینكه مسایل باید بومی شود، گفت: همان طور كه در مسئله یابی نباید تقلید كرد، راهكار مسئله هم تقلیدی نیست و باید در راهكارها متكی بر اندیشه اسلامی و علوم انسانی اسلامی بود.
رئیس قوه قضاییه گفت: حمایت جدی از تضارب آرا نیز بسیار مهم است و در نشاط علمی و آزاد اندیشی است كه مسائل حل میشود.
دانش بدون معنویت مایه رنج انسان هاست
رئیس قوه قضاییه گفت: علم بدون اخلاق نتیجه اش از بین رفتن انسانها و حقوق آنهاست و جامعه بشری امروز از دانشی كه در دست قدرتمندان بی اخلاق و ظالم است، رنج میبرد.
حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی امروز در پنجمین كنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی افزود: امروز علم وفناوری در غرب بدون اخلاق و معنویت به بن بست رسیده است.
وی گفت: دغدغه امروز در حوزه آسیب شناسی در جامعه این است كه باید دریابیم به منظور مصون سازی جامعه در برابر تهدیدهای مختلف چه راهكارهایی داریم.
رئیس قوه قضاییه افزود: اگر مدیریت علم در دستان استعمارگران و استثمارگران باشد، وضع همان میشود كه امروز در دنیای غرب شاهد هستیم.
وی گفت: تفاوت امروز ما با علمای سدههای گذشته این است كه ما نظام مان مبتنی بر فقه است و در جامعه ما باید فقه حكومت كند و از دل آن راهكارهایی برای رفع مسائل و مشكلات استخراج شود.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی اضافه كرد: اگر بنا باشد نظام مبتنی بر دین داشته باشیم، مغزافزار این نظام نمیتواند مطلق علوم انسانی سكولار باشد بلكه باید علوم انسانی اسلامی باشد.
رئیس قوه قضاییه گفت: حتما علوم انسانی غربی هم قابل بررسی و تحقیق است و هم میتوان آن را نقد كرد.
وی افزود: باید دقت كرد كه علوم انسانی غربی به یك تابوی غیر قابل نقد تبدیل نشود.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی اضافه كرد: از طرف دیگر هم وقتی میگوییم علوم انسانی اسلامی و بر آن تاكید داریم، این علوم هم قابل نقد است و میتواند مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد و برای نقد آن محدودیتی وجود ندارد.
رئیس قوه قضاییه گفت:، اما باید میان تخریب و نقد عالمانه تفاوت قائل بود، زیرا نقد عالمانه میتواند در رشد و پیشرفت موثر باشد.
وی افزود: اینكه رهبر معظم انقلاب فرمودند در آینده قرن، قرن اسلام خواهد بود، كاملا نكته درستی است و هم اكنون روزنههای تحقق این نكته كاملا معلوم و مشهود و زمینه هایش پیدا شده است.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی گفت: امروز مسئله توجه به علوم انسانی اسلامی از نیازهای اساسی جامعه و حوزه اجرا برای كارگزاران نظام است.
رئیس قوه قضاییه از شركت كنندگان و فرهیختگان حاضر در پنجمین كنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی خواست حتما در این زمینه نگاهی آسیب شناسانه داشته باشند.
وی افزود: ما درباره علوم انسانی اسلامی باید نسبت به آن چه كرده ایم با نگاه آسیب شناسانه بازنگری كنیم و این كار در متن حوزه و دانشگاه صورت گیرد.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی تصریح كرد: اولین نكتهای كه در این زمینه باید مورد توجه قرار گیرد، متون آموزشی است.
رئیس قوه قضاییه گفت: همچنین باید برای پژوهشگران سرمایه گذاری شود و در این حوزه باید به منظور حمایتهای مادی و معنوی از پژوهش سرمایه گذاری جدی صورت گیرد.
وی افزود: پیچیدگیهای این حوزه نیاز دارد كه نخبگان و افراد عالم و فرهیخته وارد آن شوند.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی گفت: اینكه علوم انسانی اسلامی مبتنی بر علوم انسانی است، كفایت نمیكند بلكه باید یك ریل گذاری جدید برای علوم انسانی اسلامی صورت گیرد و در این زمینه مجموعههای تخصصی تشكیل شود.
دانش از مولفه های مهم اقتدار جامعه است
رئیس قوه قضاییه تاكید كرد: بدون تردید علم و دانش از مولفه های اساسی و مهم برای اقتدار جامعه است.
حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی امروز در پنجمین كنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی افزود: مهم آن است كه این دانش و علم چگونه مدیریت و جهت علم چگونه تنظیم شود.
وی گفت: اگر جهت علم به سمت ثروت و قدرت بدون اخلاق و معنویت باشد، نتیجه این دانش كلاهكهای هسته ای، مواد مخدر صنعتی، ظلم و ستم به ملتها و ساختن ابزارهای مختلف برای استعمار و از بین بردن حقوق انسانها خواهد بود.
رئیس قوه قضاییه افزود: بهترین سخن را درباره علم، حضرت پیامبر اكرم (ص) فرمودند كه دانش شامل علم به عقاید و باورهای الهی، اخلاق فاضله و علم به باید و نبایدهای الهی است.
وی گفت: وقتی علم در كنار تزكیه باشد، قطعا نتیجهای مبارك برای جامعه بشری خواهد داشت.
در این كنگره چهار روزه كه از امروز آغاز شد، از میان 412 چكیده مقاله و 363 مقاله دریافت شده 164 مقاله در داوریهای نهایی پذیرفته شده كه آنها قرار است 60 مقاله در 11 كمیسیون تخصصی كنگره بحث و بررسی شود.
همچنین قرار است چهارمین جایزه بین المللی علوم انسانی اسلامی به 2 نفر از فرهیختگان و برجستگان این حوزه اهدا شود و یكی از اندیشمندان برجسته اسلامی نیز تجلیل میشود.