عضو كمیسیون تلفیق مجلس گفت: در كمتر از 4 ماه حدود 2.7 میلیارد لیتر فرآورده از بورس صادر شده و 1.7 میلیارد دلار ارزآوری داشت. در نتیجه لازم است مجلس در لایحه بودجه 99 وزارت نفت را به عرضه نفت و فرآورده در بورس مكلف كند.
درآمد 1.7 میلیارد دلاری عرضه فراورده در بورس/ نفت كوره هم در بورس عرضه شود
عضو كمیسیون تلفیق مجلس گفت: در كمتر از 4 ماه حدود 2.7 میلیارد لیتر فرآورده از بورس صادر شده و 1.7 میلیارد دلار ارزآوری داشت. در نتیجه لازم است مجلس در لایحه بودجه 99 وزارت نفت را به عرضه نفت و فرآورده در بورس مكلف كند.
درآمد 1.7 میلیارد دلاری عرضه فراورده در بورس/ نفت كوره هم در بورس عرضه شود
نصرالله پژمانفر، عضو كمیسیون تلفیق مجلس در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس درباره ضرورت تداوم عرضه نفت و فرآوردههای نفتی در بورس انرژی گفت: عرضه نفت در بورس یكی از تاكتیكهای كشور برای مقابله با تحریمهای نفتی بود. در دورانی كه صادرات نفت تحریم بود تصمیم بر آن شد تا بازیگران بخش خصوصی با ورود به این عرصه، در فروش نفت به دولت كمك كنند.
وی افزود: البته برای رسیدن به نتیجه این مساله نیازمند زمان هستیم اما در همین یك سال كه سازوكار بورس انرژی راه اندازی شد، نتایج قابل قبولی به دست آمد. البته صادرات نفت خام صادرات نفت از طریق بورس چشمگیر نبود كه این موضوع هم دلایلی داشت. اولا بخش خصوصی ما تجربه حضور در بازار نفت را نداشت و باید به ان زمان داد؛ ثانیا جذابیت های لازم هم از طرف شركت ملی نفت در نظر گرفته نشد.
پژمانفر ادامه داد: هرچند موفقیت فروش نفت در بورس چشمگیر نبود اما در زمینه صادرات فرآورده هایی مانند بنزین، گازوئیل، نفت سفید و گاز مایع از طریق بورس انرژی موفقیت بزرگی داشتیم؛ چرا كه بخش خصوصی در دوره قبلی تحریمها تجربه این بازار را به دست آورده بود و شركت ملی پالایش و پخش نیز همكاریهای لازم را انجام داد.
عرضه فرآورده در بورس 1.7 میلیارد دلار ارزآوری داشت
عضو كمیسیون تلفیق مجلس خاطر نشان كرد: طبق آمار در كمتر از 4 ماه كه شركت ملی پالایش و پخش، فرآورده را در بورس عرضه كرد، حدود 1 میلیارد لیتر بنزین، حدود 1.2 میلیارد لیتر هم گازوئیل و نیم میلیارد لیتر هم در مجموع نفت سفید گاز مایع به فروش رسید كه سر جمع آنها 2.7 میلیارد لیتر میشود. در نتیجه در همین مدت كوتاه، 1.7 میلیارد دلار ارز وارد كشور شد كه این رقم در شرایط تحریم و بحث كسری بودجه، میتواند كمكی به دولت باشد.
وی با اشاره به سهمیه بندی بنزین تصریح كرد: سهمیهبندی بنزین باعث میشود كه حدود 20 میلیون لیتر در روز از مصرف و قاچاق بنزین كم شود؛ بنابراین میتوان مازاد آن را از طریق بورس انرژی صادر كرد. بخش خصوصی هم نشان داد در زمینه صادرات فرآورده توانمندی لازم را دارد كه با حمایتهای وزارت نفت میتواند در حوزه صادرات نفت هم وارد شود.
پژمانفر با انتقاد از تاخیر در راه اندازی بورس نفت گفت: راه اندازی بورس نفت باید پیش از اعمال تحریم ها صورت میگرفت اما این كار به بعد از اعمال تحریم های نفتی 13 آبان سال گذشته موكول شد. آن موقع زمان مناسبی نبود و باید از قبل تمرین فروش نفت در بورس انجام میشد ولی در بحث فرآورده ما زمان مناسبی دست به این كار شدیم؛ كما اینكه شنیده میشود تحریم بعدی آمریكا، در حوزه فرآوردههای نفتی باشد.
عضو كمیسیون تلفیق مجلس با بیان اینكه در شرایط موجود نیازمند توسعه این بازار هستیم افزود: برای این منظور میتوانیم نفت كوره را هم در بورس عرضه كنیم و بخش خصوصی هم به خرید آن تمایل دارد. اما در این مساله ما با مشكلاتی مواجه هستیم كه ناشی از انعطاف ناپذیری برخی دستگاههای وزارت نفت است. من درخواستم این است كه شركت ملی نفت هم مانند شركت پالایش و پخش منعطف تر عمل كند و قیمتگذاری هوشمندانه تری در نفت و فرآورده داشته باشد. بدین صورت درآمدهای ارزی كشور افزایش خواهد یافت.
وزارت نفت از عرضه نفت و فرآورده در بورس انرژی حمایت كند
وی درباره دیگر راه های توسعه بازار بورس انرژی خاطر نشان كرد: در كنار بحث عرضه نفت كوره و قیمتگذاری مناسب، اقدام دیگر ایجاد امكان تحویل دریایی فرآوردههای نفتی بوده كه مسئول آن شركت ملی نفت است. در حال حاضر فرآوردههایی كه شركت پالایش و پخش عرضه میكند تحویل در خشكی است كه بازار آن هم فقط محدود به كشورهای اطراف از جمله پاكستان، افغانستان و عراق میشود. اگر شركت ملی نفت بتواند تحویل در دریا را هم ایجاد كند بازار هدف ما به تمام كشورها دنیا توسعه خواهد یافت.
پژمانفر درباره نقش مجلس در الزام قانونی عرضه نفت و فرآورده در بودجه 99 اظهار داشت: سال گذشته مجلس در لایحه بودجه وزارت نفت را مكلف كرد تا نفت و فرآورده را در بورس عرضه كند. هرچند در حوزه فروش نفت از این طریق كارنامه چشمگیر نبود زیرا این موضوع نیازمند بازه زمانی 3 الی 4 ساله است ولی آثار مثبت آن در حوزه فرآورده مشاهده شد. بنابراین برای اینكه این راهكار به حالت ایده آل خود برسد نیازمند زمان هستیم. در این راستا نمایندگان مجلس میتوانند در لایحه بودجه سال 99 باز هم وزارت نفت را عرضه در بورس مكلف كنند.
عضو كمیسیون تلفیق مجلس تاكید كرد: در این خصوص وزارت نفت هم باید حمایت بیشتری از این قضیه كند تا با موفقیت از گردنه تحریم ها عبور كنیم. ضمن اینكه با این كار میتوانیم بازیگرانی تربیت كنیم كه اگر در آینده دوباره مورد تحریم قرار گرفتیم، به مشكل چندانی برنخوریم. چنانكه در دوره تحریمهای قبلی ما روی فرآورده تمركز كردیم كه نتیجه آن ورود بازیگران بخش خصوصی و ارزآوری 1.7 میلیارد دلاری در حدود چهار ماه بود. بنابراین با ادامه این كار در تحریمهای احتمالی آینده، اقتصاد كشور از آسیب مصون خواهد شد.