یك متخصص روانشناسی ضمن تشریح تاثیرات مخرب آلایندههای هوا بر روح و روان میگوید: به طور كلی سیستم عصبی مركزی در مقابله با آلودگی هوا آسیب پذیر و موجب بروز اختلالات روحی مانند افسردگی، اضطراب و ... میشود.
تاثیر مخرب آلودگی هوا بر روح و روان
آلودگی هوای همدان
یك متخصص روانشناسی ضمن تشریح تاثیرات مخرب آلایندههای هوا بر روح و روان میگوید: به طور كلی سیستم عصبی مركزی در مقابله با آلودگی هوا آسیب پذیر و موجب بروز اختلالات روحی مانند افسردگی، اضطراب و ... میشود.
با بیان اینكه پیشرفت تمدن بشری و توسعه فناوری و افزایش روزافزون جمعیت، مشكل آلودگی هوا را به معضلی بزرگ تبدیل كرده است، افزود: پژوهشگران براین باورند كه عناصر اقلیمی بر سلامت جسمی و روانی انسان تاثیر میگذارد.
این روانشناس با بیان اینكه مهمترین عارضه آلودگی هوا «استرس» است، اظهار كرد: استرس عامل تسریعكننده بر بیماریهای جسمی و روانی است كه باعث احساس درماندگی، ناكامی و كاهش رضایت از زندگی میشود، این درحالیست كه به نظر اثر آلودگی هوا استرس را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
به گفته انزانی و طبق پژوهشهای انجام شده، بیشترین علت بروز استرس ناشی از مشكلات ترافیكی و شلوغی، آلودگی صوتی در سطح شهر و آلودگی هواست. در این میان برخی آلایندههای گازی نیز اثرات مخربی بر روحیه افراد وارد میكنند. به طور مثال مونوكسید كربن كه بیش از نیمی از آلودگیهای هوای شهر پرجمعیت به علت وجود این گاز و ناشی از احتراق ناقص سوخت موتور اتومبیل تولید میشود، مركز اعصاب را تحریك كرده و موجب افزایش سردردهای میگرنی و اختلالات بینایی و روحی و روانی میشود و اثرات بسزایی در سیستم اعصاب مركزی دارد.
وی ادامه داد: دی اكسید كربن نیز كه از مصرف سوخت فسیلی تولید میشود، اضطراب را تشدید كرده و بیماریهای روحی را به شدت افزایش میدهد. آلاینده سرب نیز بیشترین میزان آسیب روحی را بر روان افراد ایجاد میكند.
این روانشناس با اشاره به تاثیرات سرب بر روح و روان بیان كرد: طبق پژوهشهای انجام شده، علاوه بر اختلالاتی كه در اثر آلودگی هوا بر روان انسانها ایجاد میشود، چنانچه سرب در هوا افزایش یابد، كاهش كارآیی، افت عملكرد، افزایش استرس، كاهش شنوایی حسی و حركتی، اختلالات عصب شنوایی و اختلالات یادگیری را به همراه دارد. در صورتی كه سرب به علت سوخت نامناسب تولید شود، موجب افزایش علائم اتیسم و بیش فعالی در كودكان و كاهش چشمگیر اعتماد به نفس و فراموشی و بروز رفتارهای غیرسازگارانه در بزرگسالان میشود.
وی در ادامه با اشاره به تاثیرات آلودگی هوا بر سلامت روان تاكید كرد: به طور كلی آلودگی هوا موجب افزایش اضطراب، افزایش ورم مغز، كمخونی، كاهش دید، كاهش توان فكری افسردگی و استرس، تنشهای عضلانی و روحی، اختلالات روانتنی و ذهنی، خشونت و پرخاشگری كاهش یادگیری و تمركز میشود. همچنین موجب افزایش زودرنجی میشود كه در این حالت فرد دچار خودبیمارانگاری میشود؛ احساس نوعی ترس در فرد شكل میگیرد و وسواس به میزان قابل توجهی افزایش مییابد.
انزانی ادامه داد: آلودگی هوا باعث شیوع آلزایمر، دمانس (زوال عقل) و پاركینسون میشود. به طور كلی به نظر میرسد سیستم عصبی مركزی در مقابل با آلودگی هوا آسیب پذیر میشود و بروز اختلالات روحی مانند افسردگی، اضطراب و ... را بدنبال دارد.
این روانشناس تاكید كرد: آلودگی هوا بر شخصیت برخی افراد نیز اثرگذار است، به طوری كه افرادی كه به انجام برخی فعالیتها علاقهمند و برونگرا بودند، درونگرا میشوند. آلودگی هوا نیز میزان خودكشی در افراد را به ویژه افراد دارای اختلالات روانی را افزایش میدهد.
انزانی با بیان اینكه عامل اصلی كاهش آلودگی هوا وابسته به مشاركت مردمی و افزایش هماهنگیهای بین بخشی است، تاكید كرد: افراد میتوانند در زمان بروز آلودگی هوا، به منظور بررسی اختلالات ایجاد بر روان و بهرهگیری از تكنیكهای ساده برای مقابله با آلودگی هوا، در حد یك جلسه از مشاوره و روانشناس كمك بگیرند. همچنین بازیهای فكری، حل جدول و دورهمیهای دوستانه و خانوادگی میتواند در كاهش تاثیر آلودگی هوا بر روان موثر باشد. همچنین رانندگی و ورزش در هوای آزاد را در این هوا كاهش دهند.