دكتر محمدرضا شانه ساز بخشنامه سازمان غذا و دارو درباره عرضه ماسك

رئیس سازمان غذا و دارو بخشنامه جدیدی را درباره عرضه انواع ماسك به تولید و توزیع كنندگان، واحد‌های صنفی، شركت‌های پخش دارویی و داروخانه‌های سراسر كشور ابلاغ كرد.

1398/12/04
|
12:50
|

دكتر محمدرضا شانه ساز
بخشنامه سازمان غذا و دارو درباره عرضه ماسك
رئیس سازمان غذا و دارو بخشنامه جدیدی را درباره عرضه انواع ماسك به تولید و توزیع كنندگان، واحد‌های صنفی، شركت‌های پخش دارویی و داروخانه‌های سراسر كشور ابلاغ كرد.

بخشنامه جدید سازمان غذا و دارو در مورد عرضه انواع ماسك به گزارش رادیو پیام به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت؛ محمدرضا شانه ساز افزود: نظر به شرایط موجود، بخشنامه مدیركل تجهیزات پزشكی و با توجه به مصوبه قرارگاه دارو و تجهیزات پزشكی مبنی بر لزوم برنامه ریزی در خصوص تامین و توزیع انواع ماسك توسط هیات امنای صرفه جویی ارزی، بخشنامه‌ای به تولید كنندگان، توزیع كنندگان، واحد‌های صنفی، شركت‌های پخش دارویی، عرضه كنندگان و داروخانه‌های سراسر كشور ابلاغ شد.
وی ادامه داد: بر این اساس هرگونه توزیع، خرید و فروش انواع ماسك‌های پزشكی شامل ماسك جراحی (بنددار و كش‌دار)، فیلتردار، n 95 و n 99 توسط تولید كنندگان، توزیع كنندگان، واحد‌های صنفی، شركت‌های پخش دارویی و ... تا اطلاع ثانوی ممنوع بوده و كالا‌های موجود صرفاً قابل فروش به هیات امنای صرفه جویی ارزی وابسته به وزارت بهداشت است.
به گفته معاون وزیر بهداشت؛ توزیع انواع ماسك تنها از طریق هیات امنا صورت خواهد گرفت و داروخانه‌های سطح شهر می‌تواند صرفاً اقدام به عرضه موجودی انبار خود (كه قبل از ابلاغ این بخشنامه خریداری شده است) و در حد مصرف شخص متقاضی اقدام كنند.
شانه ساز افزود: طبق این ابلاغیه داروخانه‌ها تا اطلاع ثانوی اجازه خرید مجدد از شركت توزیع را به هیچ عنوان ندارد.
شانه‌ساز با بیان اینكه تولیدكنندگان، توزیع‌كنندگان، واحد‌های صنفی، شركت‌های پخش دارویی باید كالا‌های خود با نرخ قانونی مطابق ضوابط قیمت گذاری سازمان حمایت مصرف كنندگان و توزیع كنندگان به هیات امنای صرفه جویی ارزی عرضه كنند.
وی با تاكید بر برخورد قاطع با متخلفان گفت: در صورت مشاهده هرگونه فروش، توزیع و عرضه كالا خارج از این بخشنامه و با قیمت‌های نامتعارف و غیرقانونی، متخلفان مورد پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت.
لازم به ذكر است هموطنان عزیز می‌توانند موارد تخلف را با شماره 135 به سازمان تعزیرات اطلاع رسانی و پیگیری كنند.

توصیه‌های سازمان جهانی بهداشت برای پیشگیری از كرونا
كارشناسان و متخصصان سازمان جهانی بهداشت در چند توصیه عمومی به مردم مناطق مختلف جهان، رعایت نكات اولیه و بهداشت فردی را اساسی‌ترین اقدام در راستای پیشگیری از آلوده شدن به ویروس كرونا اعلام كردند.
براساس سایت رسمی سازمان جهانی بهداشت، مهم‌ترین نكاتی كه رعایت آن به مردم به ویژه در كشور‌های در معرض شیوع كرونا از سوی كارشناسان و متخصصان این نهاد بین‌المللی توصیه شده، به شرح زیر است:

1. شستن دست‌ها با آب و صابون

دستان خود را مرتب با آب و صابون بشویید یا اگر به نظر می‌رسد كه دستانتان به ظاهر آلوده نیست، آن‌ها را با ژل‌های حاوی الكل تمیز كنید.

- چرا؟ شستن دست‌ها با آب و صابون یا استفاده از ژل‌های بر پایه الكل سبب می‌شود چنانچه ویروسی هم بر روی دستان شما باشد، از بین برود.

2. تنفس بهداشتی را تمرین كنید

هنگام سرفه و عطسه، دهان و بینی خود را با دستمال بپوشانید و بلافاصله دستمال را در سطل زباله بیندازید و دستان خود را با آب و صابون یا ژل‌های بر پایه الكل تمیز كنید.

- چرا؟ پوشاندن دهان و بینی در هنگام سرفه و عطسه از شیوع میكروب و ویروس جلوگیری می‌كند. اگر بر روی دستان خود عطسه یا سرفه كنید، ممكن است اشیاء یا افرادی را كه با ان‌ها در تماس هستید آلوده كنید.

3. حفظ فاصله در اجتماع

دستكم یك متر فاصله میان خود و سایر افراد بخصوص افرادی كه سرفه و عطسه می‌كنند و یا تب دارند، حفظ كنید.

- چرا؟ هنگامی كه شخصی به یك بیماری تنفسی مانند كرونا آلوده است و سرفه یا عطسه می‌كند، قطرات كوچك خارج شده از دهان و بینی آن‌ها حاوی ویروس است. اگر فاصله شما با این افراد كم باشد، ممكن است ویروس وارد دستگاه تنفسی شما باشد.

4. از لمس چشم، بینی و دهان خودداری كنید

- چرا؟ دست بسیاری از سطوح آلوده به ویروس را لمس می‌كند. اگر با دستان آلوده به چشم، بینی یا دهان دست بزنید، ویروس را از سطحوح به بدن خود انتقال می‌دهید.

5. اگر تب، سرفه و مشكل تنفسی دارید، به سرعت به پزشك مراجعه كنید

اگر به منطقه‌ای در چین سفر كرده اید، یا اگر با كسی كه به چین سفر كرده، تماس نزدیك داشته اید به سرعت به پزشك مراجعه كنید.

- چرا؟ هر وقت تب، سرفه و مشكل تنفسی داشتید باید به سرعت به پزشك مراجعه كنید، زیرا ممكن است این علایم به دلیل عفونت تنفسی یا وضعیت جدی دیگری باشد. علائم تنفسی با تب می‌تواند علل مختلفی داشته باشد و بسته به تاریخچه و شرایط سفر شخصی شما، ویروس كرونا می‌تواند یكی از این موارد باشد.

6. اگر علائم تنفسی خفیفی دارید و سابقه مسافرت به چین ندارید

- اگر علائم تنفسی خفیفی دارید و سابقه سفر به چین ندارید، اصول بهداشتی تنفس و شستن دست‌ها را با دقت تمرین كرده و تا حد امكان در خانه بمانید.

به عنوان احتیاط، هنگام رفتن به فروشگاه‌های خرید و فروش حیوانات زنده، بازار‌های مرطوب یا بازار محصولات حیوانی، اقدامات بهداشت عمومی را انجام دهید.

از شستن منظم دست‌ها با آب سالم و بهداشتی و صابون پس از دست زدن به حیوانات و محصولات حیوانی اطمینان حاصل كنید از دست زدن به چشم، بینی یا دهان خودداری نمایید. از تماس با حیوانات بیمار یا محصولات حیوانی فاسد اجتناب كنید. از هرگونه تماس با حیوانات دیگر در بازار (به عنوان مثال، گربه‌های ولگرد و سگ، جوندگان، پرندگان و خفاش ها) به شدت جلوگیری كنید. از تماس با زباله‌های حیوانی آلوده یا مایعات موجود در خاك یا زباله‌های ساختمانی خودداری كنید.

7. از مصرف محصولات حیوانی خام و نیم پز خودداری كنید

مصرف گوشت و شیر را با احتیاط انجام دهید تا از انتقال آلودگی غذا‌های خام و نیم پز به بدن خود جلوگیری كنید.

چگونگی مقابله با استرس در زمان شیوع كرونا

- ترس و نگرانی و سردرگمی در مواقع شیوع اینگونه بیماری‌ها كاملا طبیعی است. در چنین مواقعی تلاش كنید با افرادی كه به آن‌ها اعتماد دارید و یا دوستانتان تماس بگیرید.

اگر در چنین مواقعی مجبور به ماندن در خانه هستید، سعی كنید سبك زندگی سالمی در پیش بگیرید؛ رژیم غذایی سالمی را رعایت كنید، خوب بخوابید و ورزش كنید. با عزیزان خود در خانه ارتباط داشته باشید و با دوستان خود از طریق تلفن و ایمیل در تماس باشید.

- مصرف سیگار، الكل و مواد مخدر را كنار بگذارید. اگر احساس دستپاچگی و سردرگی داشتید با پزشك یا مشاور تماس بگیرید.

- سعی كنید به اطلاعات درست دسترسی داشته باشید. اطلاعاتی را جمع آوری كنید كه در تصمیم گیری‌های درست و منطقی و در پیش گرفتن اقدامات محتاطانه به شما كمك كند.

- زمان گوش دادن به رادیو و تلویزیون و هر رسانه دیگری را كه بر نگرانی خود و خانواده تاثیر منفی می‌گذارد محدود كنید.

- سعی كنید با سرگرمی‌ها و مهارت‌هایی كه در زمان‌های عادی انجام می‌دادید، احساسات خود را مدیریت كنید.

كمك به كودكان برای مقابله با كرونا ویروس در زمان شیوع

واكنش كودكان به استرس به شیوه‌های گوناگون است؛ برخی از آن‌ها بیش از پیش نگران و آشفته و خشمگین شده و برخی وابسته‌تر از قبل شده و گروهی دیگر به شب ادراری مبتلا می‌شوند.

- به واكنش‌های فرزندتان به شكلی حمایتی پاسخ دهید، به نگرانی‌های آن‌ها گوش كنید و به آن‌ها بیش از گذشته محبت نمایید. كودكان در دوران سختی به عشق و محبت بیشتر بزرگتر‌ها احتیاج دارند. در صورت امكان زمان بیشتری برای بازی و آرام كردن آن‌ها بگذرانید.

- در چنین مواقعی باید كودكان در كنار والدین و خانواده خود باشند. از جدا كردن كودكان از سرپرستان آن‌ها خودداری كنید.

در صورتی كه جدایی هم رخ دهد (مثلاً بستری شدن در بیمارستان) با تماس منظم (مثلاً از طریق تلفن) از آرامش آن‌ها اطمینان حاصل كنید.

حقیقت را به آن‌ها بگویید و به فرزندان خود اطلاعات روشنی در مورد بیماری بدهید تا خطر ابتلا به این بیماری را كاهش دهند. بسته به سن و دركی كه از موقعیت دارند، از كلمات مناسب برای توضیح آن استفاده كنید.


آزمایشگاه‌های خصوصی مسئول تشخیص كرونا نیستند
سازمان نظام پزشكی كشور در اطلاعیه‌ای اعلام كرد: آزمایشگاه‌های خصوصی مسئول تشخیص ویروس كرونا نیستند.
سازمان نظام پزشكی كل كشور روز یكشنبه با صدور اطلاعیه‌ای در فضای مجازی اعلام كرد: قابل توجه هموطنان، همكاران و پرسنل خدوم درمانی در سراسر كشور هیچ آزمایشگاه خصوصی در تهران و سایر شهرستان‌ها مسوول تشخیص ویروس كرونا Covid-19 نیست.
ویروس كرونا از دی ماه گذشته تا كنون بیش از دو هزار قربانی گرفته است. تقریبا تمامی جانباختگان از چین، كشوری كه ویروس از آنجا شیوع پیدا كرد، هستند. چهار نفر نیز در ایران بر اثر ابتلا به این بیماری جان باخته اند. ایران بعد از چین دومین آمار فوتی كرونا در جهان را دارد.
بیماری جدید كرونا با نام «كووید-19» از اوایل ماه دسامبر سال گذشته میلادی (دی ماه) در استان هوبی چین شیوع یافت و تاكنون 75 هزار نفر را در این كشور مبتلا كرده و جان 2 هزار و 233 نفر را گرفته است.
كیانوش جهانپور رئیس مركز اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی گفت: تا روز شنبه، تعداد مبتلایان قطعی به ویروس كرونا در ایران به 28 نفر و تعداد افراد فوت شده به پنح نفر رسید.
كرونا همان آنفلوآنزای معمولی است و حداقل 50 سال است كه این ویروس در دانشگاه‌های علوم پزشكی شناخته شده و چند سال قبل نیز با عنوان ویروس سارس گسترش یافت.

غذا با طبع گرم سیستم ایمنی بدن را در مقابله با كرونا تقویت می‌كند
متخصص و دانشیار پاتولوژی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی گفت: خوردن غذا‌های گرم مانند نان سبوس‌دار، عسل، خرما، كشمش، بادام و گوشت گوسفند، سیستم ایمنی بدن را جهت مقابله با كرونا تقویت كرده و دود كردن سه نوبت اسفند در روز به علت داشتن مواد آلكالوئیدی نیز براساس مستندات علمی فضا را ضدعفونی می‌كند.
دكتر حسن اكبری با اشاره به جنگ روانی درباره ویروس كرونا افزود: ویروس كرونا آر اِن اِی (RNA) تك رشته‌ای (نوعی مولكول) و همانند ویروس آنفلوانزا است و از لحاظ قدرت بیماری زایی در سطح پایینی قرار دارد، اما دارای قدرت انتشار بالایی است.
وی ادامه داد: خط اول مقابله بدن انسان با ویروس ها، سیستم ایمنی است؛ سیستم ایمنی نیز به شدت وابسته به انرژی سلول‌های ایمنی است و انرژی سلول‌ها از طریق تغذیه سالم و خواب به موقع (راس ساعت 21 بخوابید) و ورزش تامین می‌شود بنابراین افراد باید تغذیه با اس دی‌ای پایین داشته باشند؛ «اس ادی ای» میزان انرژی لازم برای تبدیل ماده غذایی به انرژی سلولی است.
متخصص و دانشیار پاتولوژی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی گفت: اگر می‌بینیم مردم دیگر كشور‌ها با ویروس نظامی سیاسی كرونا مواجه شده و به سرعت بیمار می‌شوند به این علت است كه تغذیه مردم آن‌ها در اغلب موارد از غذا‌های نامتعارف مانند گوشت گربه و امثال آن تشكیل شده كه در شرع مقدس، خوردن چنین غذا‌هایی منع شده است.
اكبری افزود: می‌توان نتیجه گرفت كه اگر مردم از خوراكی‌های با طبع گرم استفاده كنند سیستم ایمنی شان قوی‌تر از قدرت ویروس كرونا خواهد شد و بنابراین مبتلا به كرونا نمی‌شوند.
وی ادامه داد: البته افرادی مانند مبتلایان به دیابت و كودكان دارای نقص ژنتیكی سیستم ایمنی كه زمینه‌های نقص ایمنی به صورت ژنتیكی و اكتسابی دارند، مستعد ابتلا به كرونا هستند و استفاده از ماسك و تدابیر شدید بهداشتی برای این افراد توصیه می‌شود، ولی افراد سالم و قوی با تغذیه مناسب نیازی به استفاده از ماسك و تدابیر شدید بهداشتی ندارند.


دود اسفند، ضد عفونی كننده هوا
متخصص و دانشیار پاتولوژی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی اظهار داشت: استفاده از دود اسفند با توجه به وجود مواد آلكالوئیدی كه از ضدعفونی كننده‌ها و استریل كننده‌های گیاهی و طبیعی است، می‌تواند هوای تنفسی منازل و مجامع را ضدعفونی كند بنابراین روزی یك تا سه بار دود كردن اسفند برای ضدعفونی كردن فضا‌های دربسته مانند مساجد، مدارس، ورزشگاه‌ها و منازل اكیدا توصیه می‌شود. مقالات علمی موثربودن دود اسپند در استریلیزاسیون را تائید می‌كنند.
اكبری افزود: غذا‌هایی مانند گوشت گوسفند، روغن‌های حیوانی، روغن زیتون، روغن ارده كنجد، نان سبوس دار، عسل، خرما، كشمش، بادام، فندق، گردو، پسته، از میوه‌ها سیب، گلابی، به، انجیر و توت خشك و از حبوبات نخود و لپه از غذا‌های دارای اس دی‌ای پایین یا اصطلاحا غذا‌های گرم به شمار می‌روند و جهت تقویت سیستم ایمنی برای مقابله با كرونا موثر هستند.
وی از زیتون در كنار غذا، انبه و موز، نارگیل و مركبات شیرین مانند پرتقال، نارنگی، لیموشیرین و انار از میوه‌های دارای اس دی‌ای پایین نام برد و گفت: از عرقیجات و دمنوش‌های سنتی نیز، بادرنجبویه، اسطوخودوس، گل گاو زبان، عناب، زعفران، زنجبیل، دارچین، نعناع، پونه، چای كوهی و آویشن می‌توانند تقویت كننده سسیستم ایمنی باشند.
اكبری با بیان اینكه روغن كوهان شتر، روغن پیه گاو، روغن زرد گاوی و گوسفندی نیز اس دی‌ای پایین دارند، گفت: همچنین توصیه می‌شود كه مردم غذا‌های با طبع سرد مانند گوشت گاو و محصولات آن مثل سوسیس، كالباس، همبرگر و مارتادلا و فست فود‌ها نخورند.
متخصص و دانشیار پاتولوژی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی خاطرنشان كرد: همچنین مصرف مرغ صنعتی، چای سبز و سیاه، انواع سس‌های سفید و قرمز و دیگر سس‌های صنعتی، بستنی و شیرینی‌های مصنوعی (شیرینی قنادی) و خوردن آب سرد، سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌كند.
اكبری افزود: از روغن‌های نباتی، روغن مایع، جامد و سرخ كردنی، گوشت ماهی و مرغابی، ماست، دوغ و شیر به ویژه شیر سرد، از حبوبات عدس، سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌كند و بهتر است به جای آبغوره و آبلیمو از سركه محلی انگور و آب نارنج استفاده شود.
وی به مردم توصیه كرد در صورت مصرف لبنیات آن را با نعناع، گل محمدی یا كنجد میل كنند و گفت: در صورت مصرف شیر، شیر را داغ كنید و شیر را قبل از مصرف 15 دقیقه بجوشانید و به آن زعفران یا زردچوبه اضافه كنید و آن را با خرما یا عسل میل كنید تا سیستم ایمنی ضعیف نشود.
ویروس كرونا از دی ماه گذشته تا كنون بیش از دو هزار قربانی گرفته است. تقریبا تمامی جانباختگان از چین، كشوری كه ویروس از آنجا شیوع پیدا كرد، هستند. چهار نفر نیز در ایران بر اثر ابتلا به این بیماری جان باخته اند. ایران بعد از چین دومین آمار فوتی كرونا در جهان را دارد.
بیماری جدید كرونا با نام «كووید-19» از اوایل ماه دسامبر سال گذشته میلادی (دی ماه) در استان هوبی چین شیوع یافت و تاكنون 75 هزار نفر را در این كشور مبتلا كرده و جان 2 هزار و 233 تن را گرفته است.
كیانوش جهانپور رئیس مركز اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی روز گذشته (شنبه) گفت: تعداد مبتلایان قطعی به ویروس كرونا در ایران به 28 نفر و تعداد افراد فوت شده به پنح نفر رسید.

تعطیلی دانشگاه‌ها با هدف پیشگیرانه
معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: تعطیل شدن آموزش و فعالیت آموزشی در دانشگاه‌ها منوط به نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی است.
آقای علی خاكی صدیق در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: در بحث پیشگیری از كرونا ویروس در وزارت علوم تحقیقات و فناوری ما تابع نظرات و برنامه‌های مقابله و پیشگیری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكی هستیم از این رو تعطیل شدن فعالیت آموزشی دانشگاه‌ها منوط به نظر وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكی است و در استان‌ها و یا شهر‌هایی كه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكی اعلام كند در آن استان‌ها و شهر‌ها فعالیت آموزشی به مدتی كه تعیین می‌كند تعطیل می‌شود و ادامه كار آن‌ها هم با نظر و روال وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكی است.
وی گفت: فعالیت آموزشی دانشگاه‌ها به طور كامل تعطیل نمی‌شود، چون تعطیلی یك نهاد دولتی مثل دانشگاه مصوبه دولت را می‌خواهد، به هر حال دانشجویان تحصیلات تكمیلی كه در آزمایشگاه‌ها و یا فعالیت روی پایان نامه‌ها دارند می‌توانند در دانشگاه بر حسب ضرورت حضور داشته باشند.
آقای خاكی صدیق افزود: ما باید منتظر باشیم تا متخصصان فن در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكی راهنمایی و دستورالعمل را بدهند و این تعطیلی یك هفته‌ای یك كار پیشگیرانه است و اگر لازم باشد خوابگاه ها، غذاخوری ها، كلاس‌های درس ضدعفونی شوند در هر حال ما پیرو مصوبات وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكی هستیم.
آقای رضا همدانچی مدیركل روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی هم گفت: 10 واحد این دانشگاه تا پایان هفته تعطیل است.
وی افزود: واحد‌های دانشگاهی تهران، البرز، قزوین، مركزی، قم، همدان، اصفهان، گیلان، مازندران و گلستان تا پایان هفته تعطیل است.
همدانچی گفت: در نظام اداری واحد‌های این دانشگاه در طول مدت تعطیلی، فقط كارمندان مرد به صورت نوبتی (شیفتی) حضور خواهند داشت و نظام اداری سازمان مركزی دانشگاه آزاد اسلامی دایر است.
وی افزود: نظام اداری واحد‌ها و بخش پاسخگویی دانشگاه آزاد اسلامی برای رفاه حال دانشجویان برقرار است.

دسترسی سریع