دوركاری؛ راه‌حل مبارزه با كرونا در كشورهای مختلف جهان تجربه كشورهای مختلف برای كنترل بیماری كرونا

شیوع ناگهانی ویروس كرونا طی دو ماه ابتدا در چین، در حال‌حاضر سایر كشورها ازجمله ایران را غافلگیر كرده است.

1398/12/07
|
11:14
|

دوركاری؛ راه‌حل مبارزه با كرونا در كشورهای مختلف جهان
تجربه كشورهای مختلف برای كنترل بیماری كرونا

شیوع ناگهانی ویروس كرونا طی دو ماه ابتدا در چین، در حال‌حاضر سایر كشورها ازجمله ایران را غافلگیر كرده است. به نظر می‎رسد، نخستین استراتژی كشورها برای كنترل این بیماری در كنار توصیه رعایت بهداشت عمومی و ضدعفونی مراكز عمومی، به قرنطینه بردن شهرهایی است كه به‌طور گسترده با این بیماری درگیرند.

شركت‎ها نیز مجبور شدند در وهله نخست به‌طور موقت فروشگاه‎ها، ادارات و كارخانه‎های خود را تعطیل كنند و در نهایت، حتی رویدادهای بین‎المللی مانند كنگره جهانی موبایل نیز لغو شد كه حاكی از نگرانی جامعه جهانی از شیوع این بیماری در سایر كشورها بود.

از طرفی خود كارمندان تمایلی به بازگشت به محل كار خود ندارند. طبق گزارش روزنامه دولتی چاینادیلی، بیش از نیمی از كارگران در پایتخت پكن قصد دارند به‌جای رفتن به اداره، از خانه كار كرده یا دوركاری انجام دهند. با اینكه مقامات از شركت‌ها خواسته‌اند كه بازگشایی شوند، كارمندان در سراسر چین شروع به كار از خانه می‌كنند. زیرا در گزارش CNN برآورد شده این شیوع می‌تواند 62 میلیارد دلار ضرر برای اقتصاد چین به همراه داشته باشد. این در حالی است كه با تعطیل كردن شركت‎ها این ضرر اقتصادی بیشتر می‎شود؛ بنابراین دولت‎ها باید به فكر یك راهكار اساسی باشند.


دوركاری، ابتكار استارتاپهای ایرانی در مقابله با كرونا
به‌نظر می‎رسد همان‌طور كه تولیدكنندگان موبایل توانستند به لطف تكنولوژی و دنیای دیجیتال محصولات خود را آنلاین رونمایی كنند؛ سایر شركت‎ها و دولت‌ها تصمیم گرفتند از این قابلیت برای دوركاری بهره‎مند شوند.

در این میان، شركت‎های فناوری پیشگام بودند به‌طوری كه كاركنان آنها در یك تا دو هفته آینده دوركاری خواهند كرد. همچنین به گزارش CNN، دولت‌های سنگاپور، هنگ‌كنگ و ماكائو به كارمندان دولت دستور داده‌اند تا امور اداری خود را به صورت دوركاری انجام داده و از كارفرمایان خصوصی خواستند تا در صورت امكان، تنها كاركنان ضروری یا ارائه‌دهندگان خدمات اورژانسی در اداره حضور داشته باشند.

به گفته یك كارمند بانك در گفتگو با مجله تایمز، كارمندان بانك هنگ‌كنگ طی سه هفته گذشته از طریق دوركاری امور بانكی را انجام داده‎اند. همچنین در كره‌جنوبی كه شیوع ویروس كرونا در این كشور همزمان با ایران خبرساز شد، بلافاصله برنامه دوركاری در شركت‎های خصوصی و دولتی اجرا شده به طوری كه مترو سئول در نخستین روز پس از اجرای این تدابیر بیش از پیش خلوت بود.

پیش از این نیز در شبكه‌های اجتماعی هشتگ work for home (كار از خانه) ترند شده بود، آن‌هم در كشوری كه به داشتن بیشترین ساعات كاری مشهور است. اما این عزم همگانی شركت‌ها در فاصله گرفتن از فرهنگ سازمانی‌شان نمایش تلاش همگانی برای مقابله با گسترش ویروس كرونا در این كشوراست. به هر حال، امروزه، در مقایسه با دهه گذشته، دسترسی به ایمیل‌های كنترل از راه دور، نرم‌افزارهای مدیریتی و كنفرانس ویدئویی از راه دور بسیار آسان‌تر است.





بنابر گزارش CNN حاكی از آن است كه در این میان شركتی كه زودتر به دیجیتالی كردن فرآیند كاری خود روی آورده سریع‌تر توانسته از قابیلت دوركاری در شرایط اضطراری مانند شیوع ویروس كرونا اجرایی كند. حتی برخی شركت‎های چینی مانند DingTalk كه در حوزه ارتباطات فعال بوده، فیلترهایی برای تماس‎های ویدئویی طراحی كرده تا فضای منطبق با واقعیت را برای كارمندان و مخاطبانشان فراهم كنند.

همچنین شركت WeChat به منظور تامین افزایش پیش‌بینی‌شده در تقاضا برای خدمات ارتباطی در زمان دوركاری، ظرفیت شركت‌كنندگان در ویدئو كنفرانس مجازی خود را به 300 نفر افزایش داده و برخی قابلیت‎ها مانند پزشكی از راه دور و آموزش آنلاین را به سازمان‌هایی ازجمله بیمارستان‌ها و مدارس ارائه كرده است. شاید در شرایط فعلی دوركاری یك وضعیت اضطراری باشد، اما با توسعه ابزارهای دیجیتالی و فناوری، دوركاری به یكی از استراتژی‌های شركت‎ها برای كاهش هزینه و بالا بردن بهره‎وری نیروی كار تبدیل شده است. درصد افراد شاغل در اتحادیه اروپا كه دوركاری می‌كنند از 7.7 درصد در سال 2008 تا مرز 10درصد در سال 2017 افزایش یافته است.

براساس گزارش جداگانه‌ای از شركت مشاوره آمریكایی Grand View Research در ماه اوت پیش‌بینی كرده، بازار جهانی كنفرانس‎های ویدئویی به تنهایی تا سال 2025 به 7.6 میلیارد دلار می‌رسد. همچنین در آمریكا تعداد افرادی كه دوركاری می‎كنند به‌طور پیوسته در حال افزایش است. آمار سرشماری این كشور نشان داده كه بیش از 5 درصد آمریكایی‎ها در سال 2017 از خانه كار می‎كردند، در حالی كه این رقم در سال 2000 حدود سه درصد بود.



در حال‌حاضر، تنها استراتژی برای كنترل این بیماری تعطیلی مدارس، دانشگاه‎ها، مراكز عمومی مانند سینماها و تئاتر و ضدعفونی كردن وسایل حمل‎ونقل عمومی بوده و هنوز خبری از تعطیلی یا تغییر ساعت كار اداره‌ها و سازمان‌ها نیست. اما استارت‌آپ‌های ایرانی طی یكی، دو روز گذشته راه‌حل دیگری را برای مقابله با این ویروس در نظر گرفته‌اند. در واقع، ساختار دیجیتالی شده این شركت‎های نوپا به آنها كمك كرده بتوانند به‌طور آزمایشی و برای پشت‌سر گذاشتن شرایط اضطراری و برای حفظ سلامت كاركنانشان این روزها گزینه دوركاری را انتخاب كنند.

در واقع، ساختار دیجیتالی به آنها كمك كرده به راحتی و سریع، فعالیت خود را در این شرایط اضطراری ادامه بدهند. علاوه‌بر این، ارائه خدمات آنلاین ازجمله خرید آنلاین یا تاكسی‎‎ها و پیك‎های اینترنتی كه توسط استارت‎آپ‎ها ارائه شده این امكان را برای افراد فراهم كرده بتوانند به واسطه دریافت خدمات آنلاین كمتر در معرض ابتلا به بیماری كرونا قرار بگیرند.


به هر حال، مزیت فعالیت در صنعت تكنولوژی به بسیاری از آنها این امكان را داده كه بدون تعطیلی، فعالیتشان را به صورت دوركاری پیگیری كنند. راهكاری كه می‎تواند شركت‎های غیرفناوری را از این انتخاب دوراهی تعطیلی شركت یا تامین سلامتی كارمندان نجات دهد. همان‌طور كه مدارس و دانشگاه‎ها از مزایای فناوری، برای برگزاری آنلاین بهره‌مند شوند یا اینكه شبكه‎های اجتماعی امروزه به مهم‌ترین ابزار ارتباطی مردم و اطلاع‌رسانی تبدیل شده است.

یكی از این فناوری‎ها، نرم‎افزار دوركاری Anydesk است. شركت‎ها می‎توانند با استفاده از این نرم‌افزار، سیستم‌های دسكتاپ را از راه دور و از طریق اینترنت كنترل كنند. نرم‌افزار دیگر Trelloبوده كه ابزاری تحت‌وب برای مدیریت و راهبرد پروژه یا برنامه‌های شخصی و عمومی به‌صورت كاملا هماهنگ است. برنامه slack نیز یك چت‌روم برای كل اعضای یك گروه است.

اسلك تیم كاری، به چند كانال كوچك تقسیم می‌شود تا اعضای گروه با هم در آنها صحبت كنند و مسائل خود را در میان بگذارند. برنامه اسكایپ نیز یكی از مشهورترین و پرطرفدارترین سرویس‌های تماس صوتی و تصویری است كه در سراسر دنیا توسط كاربران شركت‌ها و موسسات هم استفاده می‌شود. همچنین ویدئو كنفرانس یكی از روش‌های معمول بین مقامات رسمی و دولتی‌ها است كه در شرایط فعلی می‌تواند جایگزین جلسات حضوری غیرضروری شود.

دسترسی سریع