استادیار گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی دانشكده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی گفت: در حال حاضر طبق مطالعات انجام شده، عوامل تغذیهای نقش تعیین كنندهای در باروری و ناباروری دارند. نوع تغذیه هر فرد در دوران بارداری،
تاثیر تغذیه بر باروری
استادیار گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی دانشكده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی گفت: در حال حاضر طبق مطالعات انجام شده، عوامل تغذیهای نقش تعیین كنندهای در باروری و ناباروری دارند. نوع تغذیه هر فرد در دوران بارداری، بر كیفیت باروری نسلهای بعد نیز اثرگذار است.
دكتر غزاله اسلامیان دربارهی یكی از نقشهای تغذیه در باروری و ناباروری گفت: عوامل تغذیهای كه بر متابولیسم و تنظیم سوخت و ساز بدن اثر گذارند، با قدرت باروری نیز ارتباط دارد. زیرا هورمونهای تنظیم كننده سوخت و ساز بدن با هورمونهای جنسی در یك ریتم شبانهروزی در ارتباط هستند.
وی با بیان اینكه 1000 روز ابتدایی زندگی یك فرد نقش كلیدی در سلامت دورانهای مختلف زندگی او دارد، توصیه كرد: پدر و مادر از سه ماه قبل از اقدام به بارداری، عادات غلط و الگوهای ناسالم غذایی خود را باید اصلاح كنند. چرا كه بسیاری از مطالعات نشان داده است كه پدران و مادرانی كه از الگوهای غذایی ناصحیح پیروی میكنند و الگوی غذایی آنها سرشار از مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب اشباع و ترانس، گوشتهای قرمز و فرآوری شده به ویژه فست فودها باشد، میتواند منجر به كاهش كیفیت تخمك و اسپرمی گردد كه قرار است با هم لقاح پیدا كنند.
استادیار گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی دانشكده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی افزود: برخی از افراد به اشتباه بر این باورند كه برای داشتن یك بارداری سالم فقط پیروی از اصول تغذیه سالم مختص مادران است. در حالیكه تغذیه پدر نیز نقش مهمی در این ارتباط دارد. چرا كه علاوه بر اینكه تغذیه مناسب میتواند روی كیفیت اسپرم پدر تأثیرگذار باشد بر لانه گزینی جنین نیز اثر دارد.
دكتر اسلامیان گفت: در صورتی كه مادر و پدر از سه ماه قبل از اقدام به بارداری از یك الگوی غذایی سالم پیروی كنند، به دلیل كیفیت بالای اسپرم و تخمك، جنین سالمتری خواهند داشت.
وی میزان و نوع آنتی اكسیدانهای رژیم غذایی را از دیگر نكات مهم در ارتباط با باروری دانست و اظهار داشت: والدین باید قبل از دوران بارداری و مادران حین بارداری از مواد غذایی سرشار از آنتی اكسیدانهای متنوع مانند میوه و سبزیها در حد تعادل دریافت كنند.
استادیار گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی دانشكده تغذیه دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در ادامه در خصوص شناسایی كمبود ریزمغذیها و سوء تغذیه مادران از قبل اقدام به بارداری گفت: مهم است كه مادران قبل از بارداری با انجام یك سری تستهای آزمایشگاهی و همچنین با مراجعه به متخصص تغذیه از وضعیت تغذیهای خود با خبر شوند و بعد از برطرف شدن كمبودها و كنترل وزن، اقدام به بارداری كنند.
اسلامیان ادامه داد: مادران باردار قبل از اقدام به بارداری باید از وضعیت اسید فولیك و ویتامینD خود با انجام تستهای آزمایشگاهی اطمینان حاصل پیدا كنند تا با كمبود این موارد مواجه نباشند.
وی به چاقی زنان و مردان در سنین باروری اشاره كرد و گفت: اضافه وزن و چاقی از عوامل مرتبط با ناباروری است. همچنین خانم هایی كه با چاقی اقدام به بارداری میكنند، ممكن است، بارداری پرخطری را تجربه كنند.
استادیار گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی دانشكده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی بیان داشت: به طور معمول زنان چاق قبل از بارداری برای كاهش وزن خود از رژیمهای غیراصولی پیروی می كنند و در نتیجه گرسنگی سلولی به سراغشان میآید و برای پیشگیری از گرسنگی سلولی، قبل از بارداری باید با روشهای اصولی برای كاهش وزن اقدام كنند.
دكتر اسلامیان افزود: زنانی كه با چاقی شدید مواجه هستند باید حداقل 10 درصد وزن فعلی خود را با مشورت با متخصص تغذیه كاهش دهند و سپس برای بارداری اقدام كنند.
انتهای پیام