محدودیتهای كرونایی از امروز در تهران اعمال میشود، اما همچنان لغو طرح ترافیك صورت نگرفته و 45 درصد تهرانیها برای حضور در محل كار از منزل خارج میشوند.
بازگشت محدودیتهای كرونایی به تهران پس از 13 روز هشدار/ چالش بر سر طرح ترافیك و دوركاری كارمندان
چهاردهمین روز هشدار كرونایی در پایتخت را سپری میكنیم، وضعیتی كه روز به روز موجب افزایش نگرانی مردم، كادر درمان و مسئولان شهری شده است، شرایط نگران كنندهای كه به گفته استاندار تهران حكم وضعیت قرمز كرونایی را دارد، زیرا این كلانشهر دارای پیچیدگیهای خاصی است و اگر تهران وارد وضعیت قرمز كرونایی شود، كنترل بیماری به دلیل جمعیت و تراكم بالا دشوار خواهد بود.
پایتخت نشینان هم كم كم از ترس كرونا دوباره به جانشان افتاده است، در چند روز گذشته آمار فوتی كرونا باز هم ركورد زد و به عدد 221 رسید، با افزایش موارد ابتلا و بستری كرونا معاون درمان وزارت بهداشت در ابلاغی به همه بیمارستانهای شهر تهران دستور داد تا بیماران كرونایی را پذیرش كنند.
وضعیت نگران كننده تهران و پُر شدن تخت های بیمارستانی
به دنبال شرایط هشدار یا به گفته استاندار تهران وضعیت قرمز شهر تهران، چهارشنبه هفته گذشته اعضای ستاد كرونای تهران جلسه اضطراری با وزیر بهداشت برگزار كردند و خواستار اعمال برخی محدودیتهای كرونایی شدند.
زالی فرمانده ستاد كرونای تهران در این جلسه از افزایش آمار مراجعان به مراكز درمانی از هشتم تیرماه به بیمارستانها خبر داد و گفت: ابتلا و بستری در بخشها و همچنین بستری در آی سی یو در حال افزایش و ترخیص بیماران در حال تقلیل است.
او درباره مشكلات، نگرانیها و درخواستهای ستاد كرونا پایتخت از وزیر بهداشت و ستاد ملی مقابله با كرونا گفت: از فرمانده مبارزه با كرونا در عرصه ملی میخواهیم، هر آنچه كه میتوانید در افزایش اختیارات موسع ستادی استان تهران با توجه به پیچیدگیها، ابرام بورزید؛ چراكه در تهران شرایط متفاوت داریم و تهران گرانیگاه كشور است.
فرمانده عملیات ستاد كرونای كلانشهر تهران خواستار اعمال برخی محدودیتهای كرونایی مانند لغو یك هفتهای طرح ترافیك، فعالیت ادارات دولتی و خصوصی با 50 درصد ظرفیت كاری، تعلیق تمام تجمعات مثل عروسی و عزا، نمایشگاهها و سمینارها، تعویق آزمونهای سراسری و در نهایت حتی تعطیلی یك هفتهای تهران شد تا بار مراجعه بیمارستانها كاهش پیدا كند چرا كه كادر درمان دچار خستگی و فرسودگی شده اند و هر روز شماری از آنها به كرونا مبتلا و از چرخه درمان خارج میشوند.
پُر شدن تخت های بیمارستانی كرونایی
محدودیتهای كرونایی كه به پایتخت بازگشت
بر اساس اعلام سازمان پیشگیری و مدیریت شهر تهران برخی محدودیتهای كرونایی در تهران اعلام شد و قرار است همه دانشگاه ها، مدارس، مدارس شبانه روزی، حوزههای علمیه، آموزشگاههای فنی و حرفه ای، زبانسراها و سایر آموزشگاهها و كتابخانه ها، سینما، تئاتر و مراكز مشابه، موزه و باغ موزه ها، تالارهای پذیرایی، آرایشگاههای زنانه و سالنهای زیبایی، مساجد و مصلیها به مدت یك هفته تعطیل باشند.
انوشیروان محسنی بندپی استاندار تهران درباره اعمال محدودیتهای مجدد در استان تهران به دلیل شیوع ویروس كرونا، اظهار كرد: طی بررسیهای كارشناسی در كمیته مدیریت مبارزه با كرونا در استان تهران و تایید تصمیمات اتخاذ شده در كمیته انتظامی_اجتماعی ستاد ملی مبارزه با كرونا، مجدد محدودیتهایی برای فعالیت برخی مشاغل در استان تهران اعلام شد.
استاندار تهران ادامه داد: فعالیت باشگاههای بدنسازی، فعالیت مراكز تفریحی آبی مانند شهربازی و استخرهای سرپوشیده، برگزاری مراسمات عمومی مانند مراسم عروسی، ترحیم، همایشها و... به مدت یك هفته از زمان ابلاغ نامه متوقف شده است.
او با اشاره به اینكه نظارت جدی بر این تصمیمات صورت خواهد گرفت، افزود: با این نظارتها امیدواریم بتوانیم شرایطی را ایجاد كنیم كه روند رو به رشد بیماری كرونا در استان تهران را كنترل شود.
علی اعطا سخنگوی شورای تهران درباره اعمال محدودیتهای كرونایی اظهار كرد: به نظر مىرسد براساس لیست ابلاغى، اعمال محدودیتهاى مورد نظر، فعلا رویكرد حداقلى دارد واز شهروندان درخواست داریم با رعایت پروتكلهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت و پرهیز از ترددهای غیر ضروری، در كاهش ابتلا به بیماری كووید 19 و شیوع آن، نقش جدى ایفا كنند.
بازگشت محدودیتهای كرونایی به تهران
44.7 درصد تهرانی ها برای حضور در محل كار از منزل خارج میشوند
فرمانده ستاد مبارزه با كرونای شهر تهران گفت: 62 درصد مردم تهران معتقد هستند كه فاصلهگذاری اجتماعی خیلی كم در مترو رعایت میشود؛ این در حالی است كه 44.7 درصد مردم برای حضور در محل كار و 25.2 دهم درصد برای خرید از منزل خارج میشوند.
زالی تاكید كرد: باید سازوكاری برای حضور كارمندان در محل كار و خریدهای مجازی در نظر گرفته شود، زیرا بخش زیادی از ترددها قابل مدیریت است.
هیئت مدیره سازمان نظام پزشكی تهران بزرگ در نامهای به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی خواستار در نظر گرفتن تمهیداتی برای كاهش انتقال بیماری كووید 19 و شرایط دوركاری و نظارت ویژه بر توزیع اقلام محافظتی و مراكز تجمع مردم شدند.
تردد به محل كار در روزهای كرونایی
چالش لغو طرح ترافیك در تهران
حناچی شهردار تهران درباره رعایت فاصله گذاری اجتماعی در حمل و نقل عمومی اظهار كرد: رعایت فاصله گذاری اجتماعی در حمل و نقل عمومی تهران در صورتی حاصل میشود كه ظرفیت موجود سه برابر شود و این ظرفیت اكنون در مترو و اتوبوسرانی دسترس نیست، در برخی مناطق مانند منطقه 15 میزان آلودگی كرونا بالاست، جمعیت ساكن این منطقه كم هستند، اما جمعیت متحرك به دلیل فعالیتها بالاست.
شهردار تهران اظهار كرد: ما با مصوبات ستاد ملی كرونا هماهنگ هستیم و پیشنهاد ما بود كه ماسك اجباری شود و در همه ایستگاههای مترو و اتوبوس و تاكسی ماسك به قیمت نازل عرضه میشود تا بهانهای برای استفاده نكردن وجود نداشته باشد و اگر تصمیمات ستاد كرونا تجدید نظر در برخی فعالیتها مثل لغو طرح ترافیك باشد ما تابع ستاد ملی كرونا هستیم.
حدود 45 درصد تهرانی برای حضور در محل كار از منزل خارج میشوند و مجبور هستند از وسایل حمل و نقل عمومی برای حضور در محل كار استفاده كنند، این در حالی است كه به گفته استاندار تهران اگر 99 درصد در مترو ماسك بزنند به دلیل اینكه رعایت فاصله گذاری اجتماعی ممكن نیست، روزانه 200 نفر به كرونا مبتلا خواهند شد.
ستاد كرونای تهران همچنین خواستار لغو طرح ترافیك شده و شهردار تهران هم برای لغو طرح ترافیك اعلام آمادگی كرده است، حالا باید منتظر ماند و دید كه آیا طرح ترافیك لغو خواهد شد و حضور كاركنان در ادارات كاهش پیدا می كند؟
زمان طلایی كنترل كرونا را از دست دادیم
مسعود یونسیان عضو كمیته اپیدمیولوژی كووید-19 دانشگاه علوم پزشكی تهران در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان درباره اعمال محدودیتهای كرونایی و وضعیت هشدار كرونا در تهران بیان كرد: كارشناسان پیش از اینها هم درباره وضعیت و طغیان بیماری هشدار داده بودند، اما این اظهارات علمی مورد توجه مسئولان قرار نگرفت. باید توجه داشت كه نتایج هر مداخلهای دو هفته بعد از اجرای آن قابل مشاهده است.
او ادامه داد: به گفته كارشناسان سازمان جهانی بهداشت اولا باید بازگشاییها به صورت مرحله به مرحله انجام میشدند و ثانیا باید فاصله هر بازگشایی 2 هفته بود و پس از مشاهده نتیجه آن بازگشایی بعدی را انجام داد یا توقف كرد. به این ترتیب اگر در بازگشایی یك صنعت یا فعالیت خاص، شرایط اپیدیمی بدتر شود، میتوان آن بازگشایی را به حالت قبل برگرداند، ولی با بازگشایی چند فعالیت با هم (یا هر كدام به فاصله یك هفته یا كمتر)، در صورت شعله ورشدن مجدد بیماری نمیتوان تشخیص داد كدام اقدام اشتباه بوده است.
او ادامه داد: ما زمان طلایی كنترل كرونا را از دست دادیم و چون بازگشاییها بدون برنامه ریزی و فاصله انجام شد نمیتوانیم بفهمیم كه كدام بازگشایی از جمله لغو طرح ترافیك، بازگشایی رستوران ها، تالارهای پذیرایی، ادارت دولتی و.. موجب افزایش موارد ابتلا و بستری كرونا شده است تا آن را برگردانیم.
مهار كرونا
چالش بر سر لغو آزمون های سراسری
یونسیان با اشاره به لغو آزمونهای سراسری هفته آینده اظهار كرد: تعویق 2 هفتهای آزمون دكتری و كارشناسی ارشد و یا تفكر تعویق كنكور سراسری ایده خیلی خوبی محسوب نمیشود و هرگونه تفكر برای تعویق كنكورهای سراسری نادرست است چرا كه بسیاری از اقدامات روزمره كه مكررا مردم انجام میدهند خطر انتقال به مراتب بیشتری از این آزمونها دارند و در واقع، آزمونهای فوق از جمله وقایعی هستند كه ذاتا كم خطرتر از فعالیتهای روزمره مردم محسوب میشوند و به سادگی نیز قابل كنترل بیشتر هستند. حتی قبل از بروز این اپیدمی، فاصله بین صندلیهای داوطلبان بیش از یك و حتی بیش از 1.5 متر بوده و هیچ تماسی بین داوطلبین یا داوطلب و مراقبین صورت نمیپذیرد. میشود فاصلهها را باز هم بیشتر كرد، آزمونها را در سالنهایی با سقف بیند (مثل سالنهای ورزشی و یا تالارهای تعطیل شده) برگزار كرد و استفاده از ماسك را اجباری كرد.
او ادامه داد: از طرف دیگر، نیروهای محترم انتظامی به سادگی میتوانند ازدهام احتمالی والدین حوالی حوزههایی امتحانی را برای این روزهای خاص و معدود مدیریت كرده و از آن جلوگیری كنند. با تعویق یك یا چند هفته در برگزاری این آزمونها هیچ تغییری در شرایط بیماری رخ نخواهد داد و تعطیلی آزمونهای فوق در سال 99 هم از بزرگترین اشتباهاتی است كه حتی فكر آن هم غلط است! نباید با سرنوشت میلیونها داوطلب و خانوادههای آنها به دلیل واهمه پوچ بازی كرد.
یونسیان گفت: امتحانات نهایی دانش آموزان در خرداد ماه برگزار شد آن هم در شرایطی كه كنترل مناسبی روی آنها صورت نگرفت و هر دانش آموز در چندین نوبت در سالن امتحان حاضر شد، ولی كسی به فكر انتقال كرونا نبود، حال چه شده كه عدهای در زمان برگزاری آزمونهای سراسری كارشناسی ارشد، دكترا و كنكور سراسری كه هر كدام تنها در یك روز برگزار میشوند، به فكر انتقال كرونا و شعله ور شدن مجدد بیماری افتاده اند؟
كرونا و برگزاری آزمون ها
تعطیلی یك هفته ای كلانشهرها و موج سینوسی ابتلا و فوتی های كرونا
او در خصوص تصمیم به تعطیلی یك هفتهای در تهران و برخی شهرهای بزرگ افزود: بر اساس دوران نهفتگی این بیماری، از پایان هفته دوم تعطیلیها میتوانیم شاهد "شروع" كاهش موارد بیماری باشیم و تازه چنانچه پس از 2 هفته اقدامات شدید پیشگیرانه -شامل تعطیلیهای گسترده- از نتایج خرسند شویم و بازگشایی كنیم، باز دوباره با افزایش موارد ابتلا و بستری رو به خواهیم شد و به این ترتیب موج سینوسی موارد ابتلا و فوتی كرونا را شاهد خواهیم بود. باید دانست كه برنامهها یا تعطیلی یك یا 2 هفتهای كارساز نیست و فقط زمان خریدن محسوب میشود.
یونسیان تاكید كرد: در برخورد با این بیماری باید فعالانه عمل كرد. این قبیل اقدامات، منفعلانه محسوب شده و منطقی به نظر نمیرسند. نباید مسئولین منتظر رفتار بیماری شوند و با افزایش و كاهش موارد بیماری تصمیم بگیرند، بلكه باید با برنامه ریزی علمی و دقیق، انتقال بیماری را در دست كنرل بگیرند و باید انتقال بیماری تابع تصمیمات ما باشد نه اینكه تصمیمات ما تابع رفتار ویروس باشد.
عضو كمیته اپیدمیولوژی كووید-19 دانشگاه علوم پزشكی تهران ادامه داد: به همین دلیل من معتقدم اعمال محدودیتهای كرونایی یك یا 2 هفتهای مقطعی و بدون برنامه بلند مدت برای كنترل بیماری، كارساز نیست و در نهایت، ما با نمودار سینوسی ابتلا و فوتیهای كرونا مواجه خواهیم شد.
زندگی كرونایی
ماسك برای مقابله با كرونا كافی نیست
او درباره اجباری شدن ماسك و تاثیر آن در كنترل شیوع كرونا اظهار كرد: اگر حداقل 95 درصد مردم ماسك بزنند اثربخشی خوبی شاهد خواهیم بود، اما باید توجه داشت ما برای محافظت از دیگران ماسك میزنیم نه برای محافظت از خودمان. غیر از پزشكان و پرستاران و افرادی كه از بیماران كرونایی مراقبت میكنند، در سایر مواردی كه توصیه به استفاده از ماسك شده (عمدتا ماسكهای خانگی و دست ساز و یا حتی ماسكهای جراحی) شواهد نشان نمیدهد كه استفاده از ماسك برای خود فرد استفاده كننده خیلی موثر باشد، بلكه ماسك از شیوع بیماری جلوگیری میكند و لذا تا زمانی كه این رفتار، همگانی نشود، تاثیر آن را نخواهیم دید.
او ادامه داد: باید استفاده همگانی از ماسك (گوشش دهان و بینی) به یك مطالبه عمومی در سطح جامعه تبدیل شود تا اثرات مثبت آن مشاهده شود. در جایی كه فاصله گذاری فیزیكی رعایت نمیشود، افراد تماسهای خود را دارند، در اجتماعات و محیطهای سربسته بی جهت حضور مییابند و.... اینكه صرفا كمتر از 50 درصد افراد ماسك بزنند، شاهد نتیجه مثبتی نخواهیم بود.
یونسیان اظهار كرد: ماسك زدن یكی از حلقههای قطع زنجیرهای انتقال بیماری است و فاصله گذاری اجتماعی، بهداشت دست ها، بهداشت تنفسی وسایر توصیههای اصلی بهداشتی هم باید رعایت شود. برای مثال، باید در اماكنی مثل بانكها یا دفاتر پیشخوان دولت و ادارات دولتی كه ازدحام بالاست محلول ضدعفونی یا محل شست و شوی دست وجود داشته باشد تا بتوانیم از شیوع كرونا جلوگیری كنیم.
ماسك و كرونا
تعطیلی كرونا را مهار خواهد كرد؟
عضو كمیته اپیدمیولوژی كووید-19 دانشگاه علوم پزشكی تهران با بیان اینكه باید تعطیلیها را به صورت هدفمند و انتخابی، تا زمان مهار كرونا ادامه دهیم، افزود: ما باید تعریف درستی از مهار كرونا و برنامه ریزی مشخص و مدونی و زمان بندی شدهای داشته باشیم. این برنامهها باید اولا علمی و منطبق بر جدیدترین شواهد مستند مرتبط با بیماری باشند، ثانیا باید برنامهها به صورت بلند مدت تعریف شوند (نه در حد تعطیلی یك هفتهای و بعد مشاهده نتایج؛ پس از یك هفته تعطیلی انتظار هیج نتیجهای را نداشته باشید)، و ثالثا و شاید مهمتر از همه، باید این برنامهها شفاف بوده و همه آحاد جامعه، مكررا در جریان برنامهها قرار بگیرند تا انتظار تبعیت مردم را داشته باشیم. تا زمانی كه با مردم به طور شفاف رفتار نكنیم، آنها از برنامه پیروی نمیكنند، هیچ برنامهای را نمیتوان با زور در جامعه اعمال كرد. این مردم هستند كه باید برنامهها را اجرا كنند و باید به مردم و نظرات دغدغههای آنها احترام گذاشته شود.
او ادامه داد: اگر تعطیلیها منجر به ضرر و زیان كمر شكن بخشی از جامعه شود، باید آن بخش مورد حمایت قرار گیرند و این وظیفه دولت و حاكمیت است كه برای محافظت كل جامعه، این گروه یا گروههای خاص را حمایت كند. وقتی حتی كارشناسان علمی مرتبط با موضوع كرونا نیز از طریق رسانهها متوجه تصمیمات ستادهای كرونا میشوند و تازه در جریان منطق پشت تصمیمات نیز قرار نمیگیرند، اینكه از مردم عادی انتظار داشته باشیم صددرصد از این تصمیمات پیروی كنند شاید خیلی منطقی نباشد و باید تصمیمات به صورت شفاف در اختیار همه مردم و كارشناسان قرار گیرد و به یكباره با بازگشایی یا اعمال محدودیتهای كرونایی مواجه نشویم.
انتهای پیام/